הון וציבור

הון וציבור

התקשורת היא המדיום הביקורתי החזק ביותר שיש לעם כדי להשפיע על השלטון ומהלך עניני המדינה . כמובן שלתקשורת תפקיד מאוד חשוב בהעברת המסרים והצגתם לציבור אך בשנים האחרונות חלה ירידה ברמת התוכן המדינית והביקורתית במדיה והתוצאות נראות בכל מישור ומישור כיום. לטענת אחדים , המדיה שרובה מוחזקת ע"י אנשי הון , נשלטת על ידם ומכוונת כדי ליצור חברה צרכנית יותר , חברה שלא מפריעה בעינינהם לעשות כסף ובאופן עקיף לשלוט במדינה הזו. המדיה אומנם מעבירה מידע פה ושם אך היא לא מעמידה דיונים וויכוחים ציבורים במרכזה והיא אינה יוצאת חוצץ כנגד פרשיות וכשלים מדינים וחברתיים . היא כבר לא במה לביקורת ולפולמוס ציבורי ועיניניו. כיום התקשורת היא כלי בידורי בעל רמת תוכן נמוכה ככל האפשר. קחו לדוגמה את כל תוכניות הראליטי . מה שמוכרים לאנשים זה דרמות סוג ז' ושטויות שמכניסים לנוער לראש שבעוד כמה שנים ינהל את המדינה. המדיה נכשלת בתפקידה המרכזי בהעברת הביקורת והבמה הציבורית , על זה אי אפשר להתווכח. בעני, האחריות נופלת ישירות על העם . חוסר האיכפתיות שלו מזמין את הפיטום של תת הרמה ועל כן , אני מטיל את מלוא האחריות על הציבור. אז מצב החינוך , האחריות בסופו של דבר היא עלינו , שהסתכלנו מהצד ולא עשינו כלום . מצב הביטחון , האחריות של כל אחד מאיתנו . אז איפה ההתאגדויות ? למה אף אחד לא עושה כלום ? אז מה דעתם? הציבור הוא האחראי או אנשי ההון השולטים במדיה ? למה כלום לא קורה ? למה לאף אחד לא מספיק איכפת כדי שמשהו יזוז?

Lady In Blues

New member
חכה, תן לי לפתוח את הקלסר בתקשורת.

אהה, כן, זהו. טוב, אז אתה בעצם מציג את הגישה הביקורתית כלפי התקשורת והפוליטקה בעידן הניו-מדיה. תן לי לבשר לך שמישהו כבר עשה את זה קודם וגם נתן לזה שם- התיאוריות הנאו מרקסיסטיות. בתמציות זריז אומר לך שהמדיה מושפעת מיחסי פוליטקה-תקשורת והון. מי שמחזיק ברשתות התקשורת (טלוויזיה ועיתונים) הוא למעשה בעלי ההון שעושים יד אחת עם הפוליטיקאים. המטרה המרכזית של בעלי ההון והפוליטיקאים היא אחד- לשמור על הסטטוס קוו. למה? כי ככה הם יכולים להשאר בשלטון. תן לי להסביר: אחרי מלחמת לבנון השנייה אתה מצפה שכל עם ישראל יקום על הרגליים, יצעד לכנסת ויעיף את אולמרט, נכון? טוב, אבל העם הזה היה עסוק בצפייה בארץ נהדרת/ הישרדות וכו' ובנוסף לכך- התקשורת כיוונה את הלך המחשבה שלו ע"י פירסום שלילי או חיובי על אולמרט, התרכזות בדברים אחרים ועוד ועוד. תפקידה של התקשורת הוא ברור- לספק לעם לחם ושעשועים. דהינו- להסיח את דעתו מהמצב הקיים ע"י בידור זול וממכר. "אז, שמיל, אתה בא להפגין נגד תוכנית משרד העוצר?" "עזוב, שמול, בדיוק יש מרתון האח הגדול." באוםן שרירותי קל להאשים את הציבור שמתמכר מלחתחילה למדיום הטלוויזיוני, אבל כאן אנחנו נכנסים לרעיון האסקפיזם הקוסם ("איזה יום ארוך היה לי! אשב לראות טלוויזיה כדי לברוח מהמציאות, לנקות את הראש ולהתנתק קצת") ולעובדה שבני האנוש הממוצעים הם לא יצורים חכמים במיוחד.

קל להאשים את הציבור?

אולי קל להאשים את האסקיפיזם ? שנים על גבי שנים הציבור היה מעורב במעשי המדינה , גם בזמנים הרבה יותר לחוצים כמו מלחמות ומתחים חזקים יותר . בזמנים הרבה יותר גרועים העיתונות והרדיו פעלו כבמה ציבורית וכביקורת לכמה צדדים והעלו וויכוחים ודיונים ציבורים בנוגע לעניני חיי האזרחים והמדינה , דברים שהשפיעו וקידמו. אני מאשים את הציבור כי בעצם , אם קורה משהו אין לו למי לפנות . מה הוא יאשים 10 משפחות שבמקום לטפל בענינים עשו כסף על גבי האזרחים? יש להם רק אותם ואת הטימטום שלהם. ועדיין , אמרת שיש כבר הכרה של רעיון המדיום של הניו-מדיה . איך זה שאף אחד לא עושה כלום? איך זה שכולם מסתכלים מהצד ולאף אחד לא איכפת?

negative

New member
תיארת את המציאות

אבל בלי שום דרכי פתרון , הצעות וכו'... טוב לשמוע שלומדים על זה במגמות התקשורת למיניהן אבל חבל שהאקטיביזם מת ברגע שיוצאים מהשיעור ונגזר על התלמידים פשוט לקבל את זה כי "ככה זה".

Shira Esther

New member
אני חושבת

שצריך לתקוף את הרדידות לא בהתלהמות אלא בחכמה. להילחם בערוצים לא צריך ואי אפשר, מפני שהם בסך הכל מנסים להרוויח כסף- אבל כן אפשר לנסות להוביל במערכת החינוך תוכנית שמטרתה תהיה באמת לחנך- ולא רק לערכים, אלא גם להשכלה ותרבות שמאוד חסרות היום. לעודד קריאה בצורה שבאמת תגרום לאנשים לקרוא- זו תהיה השקעה משתלמת במיוחד עבור המדינה, מפני שעם שקורא יותר ספרי איכות הוא עם משכיל ותרבותי יותר, ולדעתי נובע מכך שהוא יתעניין בבעיות לעומקן וינסה לפתור אותן- בניגוד לפסיביות ששורה היום.

אבל איך את יוצרת

מערכת חינוך טובה יותר עם פוליטיקאים שעושים קומבינות כל היום ובאמת לא חושבים על טובת הציבור אלא רק על קהל הבוחרים המאוד מצוצצם שלהם , וגם זה לא לעיתים. איפה הלחץ של העם ? איפה הפולמוס החברתי ? למה נתנו למצב שכזה בו מערכת החינוך הנמצאת במצב כל כך רדוד מייצרת עוד אזרחים רדודים ואנוכיאים? מי איפשר לזה לקרות ולהמשיך ?

theleeshes

New member
אני לא רואה את זה קורה..

יש המון תוכניות כאלה. בעיקר בערוץ שמונה, ושם [לרוב] יש אנשים שהכסף הוא לא העיקר בתכניהם. ועובדה, שלא סתם ערוץ 2 ו10 משדרים שטחיות וזוכים לרייטינג עצום, כי זה מה שהעם רוצה [זה המכנה הרחב והמשותף לכולם. משהו שכולם יבינו, ויוכלו להנות ממנו]. זה לא שלערוץ 2 יש רייטינג גבוה כי הוא ערוץ 2, אלא בגלל התכנים שלו. ברגע שהוא ישים תוכנית אחת מערוץ שמונה בפריים טיים והרייטינג יצנח.

Blood Rage

New member
האם המצב באמת עד כדי כך רע?

מה רע בסטטוס קוו? כשמשהו באמת מפריאה לאנשים, הם משנים את זה ושום תקשורת לא תעצור אותם. אם שום דבר לא משתנה, כנראה שהמצב לא כול כך נורא כמו שמנסים לגרום לך לחשוב.

Shira Esther

New member
לא מדוייק.

בניגוד לדיכוי פיזי, שבו קל נפשית להתמרד- פה אמנם אין דיכוי, אבל יש מן החלטה משותפת וקולקטיבית של השטחת כל הערכים ורידוד כל התכנים. כולם מסכימים לזה מבלי לחשוב על התוצאות ההרסניות. ולכן, כן, המצב נורא, אבל יש מעט מדי אנשים שאכפת להם.

Shira Esther

New member
ידוע שטלוויזיה פוגמת בהתפתחות.

למרבה הצער, לקחנו ביחד עם היתרונות של העולם המערבי את אחת הרעות החולות המסוכנות ביותר שלו- רדידות ושטחיות.

למעלה