הוכחה לקיום

almanach

New member
הוכחה לקיום

אם נבין את המשפט של דה-קארט נכונה נבין שהגענו לבסיס מוצק שאין להטיל בו ספק. דה קארט מטיל ספק באמינותם של חושיו הוא טוען שייתכן שחושיו אינם מציגים נכונה את המציאות והוא חווה מציאות מעוותת. אך גם אם זה נכון עדיין קיימים שני דברים שהם אמיתיים. המציאות המעוותת והוא עצמו החווה אותה. הוא אינו יכול להטיל ספק בקיומם של המציאות המעוותת ובטח בקיום עצמו, מפני שהטלת ספק היא פעולה מנטאלית. כלומר דרושה מחשבה ודרוש "אני" שיחווה אותה. בלעדי שני נתונים אלו לא ניתן להטיל ספק. אבל דה קארט, עד כמה שידוע לי, היה פילוסוף. כלומר אדם שמנסה למצוא תשובות בעזרת המחשבה. לא יותר מזה. במהלך ההסטוריה היו אנשים אשר היו אנשי ידיעה. היה להם ידע אמיתי ומדויק על העולם וכיצד הוא פועל. ניתן לשאול מדוע, אם היו אנשים שהיה להם ידע מתקדם יותר מזה שהיה לפילוסופים ולמדענים הגדולים בימינו, אין הידע הזה הגיע אלינו. וישנן מספר תשובות. העיקרית מבינהן היא שאי אפשר לקבל הבנה במתנה. על מנת להבין חייבים להתפתח באדם תפקודים מתאימים כדי להבין. אנחנו, במצבנו הנוכחי, לא רק שלא מסוגלים להבין אלא אפילו איננו רוצים להבין. אחד מהאנשים הידועים יותר נקרא "בודהה". אחד פחות ידוע אבל שחי בתקופתנו והידע שלו נגיש חלקית גם לנו, נקרא "גורדג'ייף". לאותו "גורדג'ייף", היה ידע מאוד מדויק על איך האדם עובד. שאלות פילוסופיות הן בעיתיות כי אינן מבינות את עצמן. אדם שלא יודע איך הוא עובד , שואל שאלה בלי לדעת כיצד נוצרת אצלו השאלה. הוא אינו יודע מהי מהות המחשבה ומהו מהות הרגש והאם יש משהו יציב קבוע ובלתי משתנה בתוכו. אני אנסה להסביר בצורה את אחד הרעיונות שישפכו אור על הרבה שאלות פילוסופיות. קיימים שני עולמות. עולם חיצוני ועולם פנימי. וקיים אני. העולם החיצוני - הדברים כמו שהם. סגור לגבנו. העולם הפנימי - יצוגים של העולם החיצוני הנוצרים בעזרת שלושה דחפים שונים. תחושות, רגשות ומחשבות. אני. אותו חלק החווה את העולם הפנימי. מכונה בשפה היום יומים גם תודעה, ותשומת לב. עולם חיצוני -> עולם פנימי -> אני ניתן להטיל ספק בעולם החיצוני אך לא בעולם הפנימי כי הטלת ספק עצמה היא תפקוד של העולם הפנימי והיא אינה יכולה לשלול את עצמה. אך העולם הפנימי משתנה כל הזמן. אותה שאלה פילוסופית, כמו "מה היא המחשבה?", משתנה כל הזמן. פעם היא נחווית בצורה מאוד עמוקה. פעם היא מרגישה לי דווקה די פשוטה. דבר זה הוא בגלל שהרגש המלווה לשאלה משתנה. אך לעומת זאת ישנו משהו קבוע ואינו משתנה. אותו התפקוד של האני. הוא זה החווה את הדברים, אך הוא כשלעצמו קבוע. כאן גם נכנס רעיון המבדיל בין חשיבה לידיעה. ידיעה היא חוויה ישירה של המציאות. אי אפשר להטיל ספק כשאתה במצב זה. אפשר לומנר שאנו יכולים לדעת את העולם הפנימי, אך לא את העולם החיצוני. אם צובטים אותי, אולי זה לא קורה במציאות. אולי אני חולם, אולי אני על סמים. אבל מה שאני יודע בוודאות זה את תחושת הכאב. את העולם החיצוני איננו יכולים לדעת במצב התודעה הנוכחי שלנו. לפיכך העולם הפנימי יצר רגש שנקרא אמונה. זה הוא רגש שבא בתחליף לידיעה. הוא גורם לי להאמין, הודות לכל הנתונים שהצטברו בי, שאני יושב עכשיו ליד המחשב ומקליד. על הרעיונות שהציג גורדג'ייף ניתן לקרוא בספר "חיפוש אחר המופלא" מאת פ.ד.אוספנסקי.

Ewan McTeagle

New member
מה שנחמד בדקארט

זה שהוא טיפס בין כל המדיטציות שלו והגיע אל "הוכחה" שאלהים קיים. פילוסופים והוגי דעות ע"י ניתוחים מעמיקים ומעמיקים פחות שללו את זה מכל וכל, וכולנו והם נעצרו ב"אני חושב משמע אני קיים". אח"כ, כעבור כמה מאות שנים גילו מכתב של דקארט, לפני Meditation 3 שבו הוא אומר משהו כמו: "אני אכתוב ספר בשביל להוכיח לכל הכופרים שאלוהים קיים".

לא.

הידיעה האמונית מובנת לי, כיוון שהיא אינה מתיימרת להיות מותאמת לרציונאל. זו ידיעה שנמצאת מעבר לרציונאל (או שהרציונאל נמצא מעבר לידיעה, עניין של תפיסה, כנראה).. אבל ה'הוכחה' הרציונאלית של דקארט לקיום מופרכת בעיני. דקארט עובר תהליך מאוד מוזר, עבורי הוא נתפס בתהליך מעוות וחסר. הוא מטיל ספק בכל, שלב אחר שלב, ומגיע לשיא של הטלת הספק ברציונאל עצמו. ואז, כאילו כלום לא קרה, הוא חוזר צעד אחורה ומתחיל לבסס מסקנות לוגיות. יש כאן איזה עיקוף משונה - הטלת ספק ברציונאל ובלוגיקה, ומשם דילוג לביסוס הוכחות לקיום, שגובשו בכלים רציונאליים. כנראה שניתן לקבל את ההוכחה של דקארט לקיום, אבל בתנאי שהרציונאל מהווה אכסיומה. לא הבנתי איך אפשר להוציא את הרציונאל ממעמד האכסיומה ולהחזיר אותו לשם בלי שום נימוק. בקיצור, הטלת הספק היא מוחלטת. כן, כולל את פרדוקס הטלת הספק; פרדוקס בדרך כלל עוסק בגבולות החשיבה הרציונאלית, בעוד שהטלת הספק יכולה לדלג מעבר לגבולות הללו כיוון שהיא יכולה לפקפק בחשיבה הרציונאלית לכשעצמה. זה מעניין מאוד. באופן אבסורדי ומשעשע, כל ההתיימרות להתכחש למתודת הידיעה האמונית, הרגשית, ולהציב אלטרנטיבה 'רציונאלית', מבוססת, בסופו של דבר, על הנחה בלתי מוכחת - 'נכונות' החשיבה הרציונאלית. ואותה הנחה ממש, היסוד של כל קריאת תיגר רציונאלית, מהווה עבור המחזיקים בה ידיעה אמונית-רגשית לכשעצמה...

למעלה