הדרת נשים

רון סי

New member
טוב, שאלה לי אלייך

אני מבין שאת אומרת שבעת העתיקה נשים הודרו מהפולחן, אולם שהו באותו חדר או אולם ביחד עם הגברים, בלי הפרדה פיזית.
לעומת זאת כיום נשים מודרות מהפולחן, והן שוהות באותו מבנה עם הגברים, אולם מופרדות מהם באמצעות איזו מחיצה, או צורת בניה שממקמת אותן באיזור פיזי נפרד בבירור, אפילו יש להן קשר עין עם הגברים.
השאלה שלי היא: האם לאור ההדרה המהותית של נשים מהפולחן הדתי, יש בעינייך משמעות חשובה ומהותית לשאלה אם יש הפרדה פיזית בינן לבין הגברים, או אין הפרדה פיזית כזו?
האם אין חשיבות קיומה של ההפרדה הפיזית בטלה מול המבנה המהותי של הדת היהודית המדיר נשים מהפולחן?

GreenMamba

New member
בוודאי שלא

מפני שההפרדה היא לא עניין "סמנטי" או "ארכיטקטוני" בלבד, וגם אינה נוגעת לפולחן בלבד
אם מדירים נשים מהאולם ומושיבים אותן בחדר נפרד (אגב, לדעת המחמירים, אפילו לא בקשר עין), אחר כך מפרידים אותן גם באוטובוסים, מדירים אותן מהמרחב הציבורי בכלל, דורשים מהן לעבור מדרכה כשהן עוברות ליד בית כנסת, דואגים לאירועים מופרדים וכו' וכו'. אין למשל איסור מובהק על נשים לדרוש בציבור, אבל פסקו שזה לא יאה משום "כבוד הציבור"
&nbsp
זה לא נוגע רק לבית הכנסת- זו מגמה כללית של הדרה שמתבטאת בראש ובראשונה בבית הכנסת- וממשיכה מחוצה לו.
ומי שטוען שמאז ומתמיד הדרת הנשים וכליאתן מאחורי חומות הצניעות היתה כפי שהיא היום- הוא או תמים או טיפש או בור או רשע.
&nbsp

רון סי

New member
נו, אבל אם ההפרדה אינה ענין ארכיטקטוני

אלא היא במהות, למה זה משנה שפעם נשים שהו באותו חדר פולחן עם הגברים?
נניח שהיום בית כנסת - אורתודוקסי - יאפשר לנשים לשבת בשולי אותו חדר שיושבים בו הגברים. נאמר הנשים ישבו על ספסלים המסודרים לאורך הקירות, בעוד הגברים יושבים כמה מטרים במרכז החדר. הגברים הם שכרגיל ינהלו את הפולחן, והנשים יכולות רק לצפות ומקסימום למלמל לעצמן בשקט את התפילה. האם סידור כזה נראה לך שונה מהותית מהסידור שבו יש מחיצה?
זו הנקודה שאני לא מבין בגישה שלך.

GreenMamba

New member
הדיון איתך מעגלי

הטיעון שלך הוא בדיוק אותו טיעון שהעלית קודם, והתשובה היא אותה תשובה.

sho0kata

New member

מעמקים39

New member
זהו. חיסלת אותי. רציתי לעשות משהו מועיל

ועכשיו אני יושבת כאן צוחקת כמו מטורפת. לא יכולה להפסיק ... חחחחחחחחחחחחחחח

sho0kata

New member
שמחה לשמוע שהצחקתי אותך נשמה חח

חח קחי לך כמה זמן שאת צריכה להירגע מהתקף הצחוק ואח"כ תתפני למה שרצית לעשות. צחוק יפה לבריאות והכי כייפי שבא על חשבון זכר מתנשא ומגלומן שנדמה לו שהשמש זורחת לו מהתחת

בהמה קטן, זו לא השערה שלה, זו טענה של ארכיאולוגים. מה שאתה

מציע זו "השערה "שלך. מהתחת.
ואגב, גם ידוע (חוץ מאשר לך כנראה) שבבית הראשון לא היתה הפרדה בין נשים לגברים. ההפרדה היתה רעיון של אחד מחז"לינו, אם איני טועה רבן גמליאל, אחד שונא נשים ומבוהל.

ועוד מימצא, שכנראה יכאיב לך מאד, אבל תצטרך להפנים אותו:

מכתבים של אשת עסקים (לצערי נשמט ממני שמה) שנתגלו יחד עם מכתבי בבתא במערות מדבר יהודה מספרים על אשה שנתנה גט לגבר. חז"ל לא הצליחו להשליט את עצמם, דיעותיהם ושנאת הנשים שלהם על העם.
כמו כן מגלים מכתבי בבתא והאשה השניה שהיו נשות עסקים גדולות בתקופה ההיא. בבתא ניהלה מטעים גדולים שאביה הוריש לה, ועסקים רציניים. וכך האשה השניה.

אז זהו, החרדיות המבוהלת והנוקשית בימינו אינה היורשת האמיתית של אבותינו בארצנו.

meidadc

New member
היהדות של היום שונה מאוד מהיהדות של תקופת בית המקדש

ושונה מאוד בתקופת הגלות ובתקופת החכמים ובתקופת התנאים.
המסורת היהודית עברה גלגולים רבים. העובדה שמשהו שונה מאוד ממה שנהוג היום, לא אומר בהכרח שהוא לא קרה במנהגים היהודיים של פעם

גם לא צריך ללכת להיסטוריה הרחוקה - לפני 10 שנים אף אחד (אולי מלבד חוגים מאוד קיצוניים) לא שמע על השטות הזו שלגבר אסור לשמוע קול שירה של אישה. לפני 20 שנה אף אחד (אולי מלבד חוגים מאוד קיצוניים) לא שמע על השטות הזו של הפרדה באוטובוסים.

כמו שאומרת גרין ממבה - יש תהליך של הקצנה. והוא בא לידי ביטוי, בין השאר, בהדרת נשים

רון סי

New member
הפרדה בין המינים ביהדות קיימת אלפי שנים

"קול באישה ערווה" הוא תכתיב המופיע בהלכה. יכול להיות שיש תהליכים של הקצנה בחברות הדתיות, אבל הוא לא בהכרח בהפרדה בין המינים. גם לא בטוח שהתהליכים שאנחנו רואים הם של הקצנה בחברה הדתית, כמו שהם של שחרור בחברה החילונית. על רקע השחרור הזה החברה הדתית נראית מוקצנת יותר. למשל הופעת האינטרנט שהחברה הדתית מתנגדת לה. זו לא החברה הדתית שמקצינה בהתנגדותה לאינטרנט. זו החברה החילונית שמקבלת את החידוש, והחברה הדתית שנשארת מה שהיתה.

meidadc

New member
שים לב שלא התייחסתי ללב העניין

אני לא מספיק בקיא בו. ולמען האמת אין לי בו עניין.
התייחסתי רק לטיעון שלך שלפיו אם משהו שונה מהיהדות של היום אז הוא בטוח לא היה ביהדות של פעם.
וזה לא נכון.

האם יש עדויות להפרדה או לאי הפרדה בין גברים לנשים לפני 4000 שנה? יש לי איזה דבר אחד או שנים חשובים יותר לעסוק בהם.

למעלה