הדרדרות פתאומית

• פותח הנושא regy
  • פורסם בתאריך

regy

New member
הדרדרות פתאומית

שלום רב, אני רוצה לספר על הדודה שלי. היא בת 77, אלמנה ללא ילדים. עד לפני כחודשיים הייתה אדם מאוד חברותי, מאוד אנרגטי ועצמאית לחליטין. בערך בדצמבר החלה לסבול מכאבי גם חזקים, לאחר ששום דבר לא עזר החליטה להתאשפז. כבר במיון מצאו שישי לה שבר בחוליה L5 והחליטו לנתח אותה. אבל מרגע שנכנסנו למיון (הייתי איתה) פתאום הטחילה לדבר דברים לא הגיוניים, להתבלבל. יש לציין שמיד קיבלה בוריד תרופה נרקוטית לשיכוכ כאב. כאשר התחלנו להגיד לצוות הרפואי שהיא מבובלבלת, כולם אמרו שזה דבר מוכר שמבוגרים מתחילים להתבלבל כאשר הם מגיעים לאשפוז ושזה יעבור עוד כמה ימים. אבל זה לא עבר. כיום, כעבור חודשיים היא לא מתמצאת בכלל לא בזמן ולא במיקום, בקושי אוכלת ושותה. מזהה את כולם, יודעת את כל היחוסים המשפחתיים אבל חוץ מזה פשוט לא מחוברת למציאות, כולל אי יכולת ביצוע פעולות חשבוניות פשוטות. כיום היא נמצאת בבית חולים שיכומי, שם עוברת רק שיכום אורטופדי, פיזית היא די בסדר. האם מקרה כזה הוא מקרה נפוץ, האם יש איזשהו סיכוי שהיא תשתפר, אולי אפילו קצת? אה, שכחחתי לציין כי בסיטי מוח ראו מספר אוטמים ישנים. נכון להיום אין שום אפשרות להחזיר אותה הביתה שתהיה לבד, וויתרנו גם על רעיון מטפלת זר כי לא נראה כי מישהי לא מקצועית תוכל להסתדר אתה. התחלנו להליכים לקבלת קוד לבית אבות, היום היא אובחנה כי תשושת נפש. זה נפל עלינו כרעם ביום בהיר ללא שום הכנה מוקדמת. עכשיו מה שאנחנו יכולים לעשות עבורה זה רק למצוא בית אבות שבו יהיה לה הכי טוב, אם זה בכלל אפשרי. אני מבקשת המלצות מנסיונכם האישי לגבי בתי אבות לתושיש נפש באזור בת ים, ת"א רמת גן וראשון. אשמח לתגובותכם, זקוקים להרבה מידע ועידוד.

רגי יקרה

מצער מאד לשמוע מה שקרה לדודתך. לא ציינת איזה רופאים בדקו אותה ואם נקבעה דיאגנוזה למצבה הנוכחי. חיוני שתבדק ע"י פסיכוגריאטר ו/או נוירולוג. יתכן שהיא סובלת מסוג דמנציה שניתן לטפל בו. לגבי בתי אבות אני מציין בשמך שאת מאזור ת"א והמרכז, כי לא כולם בכרטיס. בסביבת תל השומר יש שני מוסדות טובים וודאי תקבלי פרטים במסרים מבעלי נסיון. לי אין נסיון אישי. קבלי ממני ומכל החברים את מלוא העידוד. לגבי מידע כדאי שתפרטי. הדודה זכאית למשל להשתתפות ממשרד הבריאות בהוצאות האישפוז בעיקר כפוף להכנסה של דודתך. אחרי שתודיעי אם את מעוניינת במידע כזה ודאי יענו לך אלו שהתנסו. את גם יכולה לקרוא בפורום ובקישורים שלפני הכניסה לפורום.

אירילה

New member
שלום רגי

מהתיאור שעולה ,נשאלות כמה שאלות ,האם לדודה היו בעיות זכרון לפני הארוע? האם אובחנה כחולת אלצהיימר? האם אובחנה במרפאת זכרון כלשהיא? וכמו ששאל יענקלה איזה רופאים אבחנו אותה? ומה בדיוק גרם להם לקבוע כי היא תשושת נפש? יכול להיות שאוטמים במח עלולים לפגוע בזכרון ,אבל לא להפוך לתשוש נפש. רצוי שתבדקי אם היה כאן אבחון או איזה שהיא קביעה של רופא מתוך התרשמות ,זה חשוב מאוד!! רגע לפני שאתם מחליטים לשלוח את הדודה למוסד תעשו ריסט ותבדקו שוב ואז נוכל יותר לעזור לך בייעוץ. שיהיה לכם רק טוב.

zs1957

New member
שלום רגיי

קבלת תיק כבד. אתה פועלנכון להשגת קוד למיטה בבית אבות האם גריאטר, פסיכוגריאטר או נוירולוג בדקו וקבעו מה יש לה? לפי התאור שלך זה נראה דמנציה וסקולרית. לכן ,חשוב מאד שנוירולוג מומחה לזכרון יבדוק את הדודה שלך. כתבתי לך במסר אישי שמות של בתי אבות טובים בבת-ים וברמת גן. האם אתה אפוטרופוס של הדודה? אם לא , אז תגיש בקשה בהקדם להיות אפוטרופוס גוף ורכוש של הדודה.כדי, שחס וחלילה לא ירדו לטמיון הכספים וכל רכושה קרי הבית שלה. אשמח לסייע בכל עת. זהבה

ronnyw

New member
שלום רג'י

קודם כל ולפני הכל - מצטערת שאת איתנו... כל חבר חדש בפורום זה סיפור חדש על בעיה חדשה, שלואי ולא היתה קיימת מלכתחילה... שנית - קחי בחשבון שאף אחד מאיתנו הוא לא בעל מקצוע. כולנו אנשים עם נסיון בתחום הקטן שלנו - מחלת אלצהיימר. מה שאת מתארת לא נראה כמו אלצהיימר (שהיא מחלה איטית וזוחלת, שבה המוח ניזוק ו"מתקלקל" לאט לאורך שנים), אלא נזק אחר למוח (עם אותן תוצאות, כמובן.) נראה לי יותר שבץ ברמה מסוימת (וזה תואם את ה"אטמיםהישנים" שהמצאו בבדיקה), אבל זה בד"כ משהו שרואים ב- CT (האם יתכן שפיספסו את ה"אטמים החדשים"?) האבחנה של מקור הנזק חשובה, כי יש נזקים שניתן להתאושש מהם חלקית (למשל - אטמים) ויש נזקים (אלצהיימר) שאינם ברי תיקון. בכל מקרה דודתך מבוגרת, ערירית וכדאי להערך לקראת ההתדרדרות שבדרך. אגב - אם היא הוגדרה רשמית כ- "תשושת נפש", היא נמצאת כבר די רחוק... לכן טוב עשית שהתחלת לבדוק קוד משרד הבריאות. במעט שאני מבינה מהסיטואציה - זה הדבר הנכון. מילה אחת לגבי מוסד: התרשמי מהצוות, מהחום, מהאמפטיה שלהם. אל תתני לארכיטקטורה או לקרמיקה נאה להסב את דעתך מהדברים החשובים. ההנהלה (המנהל, האחות הראשית וכו') הם שקובעים את רמת הטיפול ולא הגנן שמטפח ת'פרחים !! בהצלחה.

regy

New member
היום קיבלתי את סיכום מצבה

גריאטרית כותבת שהיא תשושת נפש. באמת רציתי לשאול על מה אני צריכה לשים לב בביתי אבות, איזה שאלות לשאול וממה להתרשם. ברשת לא מצאתי כ"כ מידע לגבי המחלקות הספציפיות הללו חוץ מחומר פרסומי של חברות השמה. הסיוט שלנו הוא בפני אנשי צוות אכזי שיכולים להתעלל בחסרי ישע, איך ניתן למנוע את המצבים הללו. הרי לא נוכל לשים מצלמה וגם היא לא תוכל לספר מה קורה לה באמת. מדובר באדם מאוד יקר נו, אמא שלי היא אחותה אני ואחותי מאוד אוהבים אותנ וקרובים אליה כפי שהיא הייתה לנו כל החיים ולכן אנחנו רוצים את המקסימום בשבילה אם בכלל אפשר לדבר במצבה על איכות חיים כלשהו. שאלה נוספת היא האם יש איזשהי תקופת ניסיון בבית אבות או שמרגע שנכנסים זו "חתונה קטולית"?

תשושת נפש זו הכללה גדולה מדי

יש בתי אבות שמקבלים תשושי נפש אבל לא תשושי נפש עם אלצהיימר. אני מציע לך להרים טלפון לחברה מיוחדת שמתמחה בהפנייה לבתי האבות המתאימים. הם אינם גובים דמי תיווך מהפונים אלא מבית האבות. יש לחברים בפורום נסיון טוב איתם והמנהלת מכירה בצורה מקיפה את נושא האלצהיימר ויכולה לתת לכם עיצות מצויינות. בגלל מגבלות תפוז אני מעביר לך את הפרטים במסר. לסיום אני רוצה לציין שאין לחברי הפורום מומחיות מקצועית ושום כלים להחליט מאיזה סוג דמנציה סובלת דודתך. גם נוירולוגים ופסיכוגריאטרים קובעים אם מדובר באלצהיימר או דמנציה אחרת כגון וסקולרית, רק אחרי בדיקות.

ronnyw

New member
רג'י, מילה לתוספת לדברי יענקלה

יש מוסדות רבים, ולצערנו - גם בהם לכסף יש משקל... אם את חושבת ללכת על מוסד פרטי או סמי-פרטי, אכן כדאי להעזר באותן חברת שיענקלה הזכיר (אני נעזרתי בזמנו באחת כזו, וחושבת שהם עשו עבודה טובה). את פונה לאחת החברות, מתארת את מצב החולה (הם מעסיקים עובדים סוציאליים ו/או אחיות שיודעות גם לקרוא מסמך רפואי), מוסיפה בקשות מיוחדות: תקציב, סביבה גאוגרפית, שפות דיבור רצויות, רמת כשרות וכו' וכו' - כל מה שנראה לך חשוב (אני מניחה שהחברה תדע לשאול את השאלות הנכונות...) החברה תיקח אותך רק למקומות רלוונטים שעונים על הדרישות שלך, ותיתן מידע נוסף (תחשבי על זה כמו על שרותי תיווך). היתרון הגדול - הם עושים עבורך סינון ראשוני חשוב, ואת לא מתרוצצת סתם במקומות לא רלוונטים (או מחמיצה מקומות שבמקרה אף חבר שלך לא הכיר...) אם אתם נאלצים להסתמך רק על חסדי משרד הבריאות, אתם - כמובן - הרבה פחות עצמאיים וההחלטה לא תמיד שלכם. היא יותר על בסיס מקום פנוי ונסיבות. מבחינת למה כדאי לשים לב: כמו שכבר רמזתי, החולים שלנו לא יודעים להבחין ביופיו של המקום, כמות הרקפות בגינה והעובדה שיש טלביזיה שטוחה... המקומות הפרטיים הם בד"כ יפים, מטופחים, מוארים ועושים רושם נהדר (קחי בחשבון שהם כולם קיימים לצורך ביזנס וחשוב להם להראות טוב). אבל הרבה יותר חשוב זה יחס הצוות, החום, הליטוף, ההתייחסות האישית לכל חולה וגחמותיו, מהירות התגובה (האם בודקים מצב חיתולים רק בסוף משמרת? אם חולה מתקשה לאכול, כמה זמן יושבים איתו לפני שעוברים לחולה הבא?) בדקי מוכנות רפואית: רופא צמוד במוסד עצמו? רופא כונן שמגיע על פי הצורך?יש חמצן? יש מזרונים לפצעי לחץ? וכו' לעניין ה"אכזריות" שהזכרת: פשוט תפעילי את חושייך הטובים לגבי רמת ההנהלה, המעורבות שלה וכו'. קשה מאוד לדעת, אבל אני מאמינה שמקום שמנוהל טוב, שיש היררכיה ברורה ובקרה של ההנהלה על התנהלות העובדים - לא יקרו מעידות. כמובן שקשה להעריך מראש. אגב, כשאתם מסתובבים במקום כזה תיתקלו בטח בקרובי משפחה של חולים אחרים, ותיקים יותר. דברו איתם, שאלו אותם, התייעצו עימם. מאחלת לכם שתמצאו עבור דודתכם מקום אופטימלי !!

למעלה