הדיון על הציונות

הדיון על הציונות

פשוט חוזר על עצמו מילה במילה וזה גורם לי להקיא. מילא אם זה היה דיון רציונאלי, מילא אם היו מועלים טיעונים חדשים, מילא אם אנשים היו באים בגישה פתוחה יותר, אבל לא. ה"הזדעזעות" מדעות, ה"גבול לסבלנות", והנסיונות המתמשכים להפריך דעות במקום ליצור אותן - כל אלה חוזרים על עצמם שוב ושוב ומציפים את הפורום בקיא סמיך. אני לא מתכוון לערער, חלילה, על טיב הרטוריקה של מי מחברי הפורום, אבל אני פשוט חושב שאם אתם כאן בכדי לשכנע, ואם אתם כל כך "מזדעזעים" מהדעות שמובעות כאן, אולי הפוטנציאל שלכם לבנות משהו מתוך הפורום - לא קיים. וכן, גם אם אנשים אומרים שהציונות תנצח, או שהצבא הוא נאצי, או שיש אנשים ששווים פחות. ההבהרה החוזרת של מה שכל דעה כזו עושה לנפשכם הטהורה וכמה שהיא מזעזעת ואיומה, ואיך אפשר לומר דבר כזה, ואין מקום, ויש גבול.. זה פשוט חסר טעם; אתם בורחים לתקיפות אמוציונליות במקום לנתח ברצינות את הרעיונות. מעבר לזה, אם יפתחו תגובה להודעה שלי בדה-לגיטימציה לדעתי, הרצון שלי להקשיב ברצינות יפחת בעל-כורחי. אני מציע ברצינות להפסיק כמה שיותר מהר את הדיון העקר על ציונות. אנחנו מתווכחים עוד ועוד על ערך בעוד שהערכים הגדולים יותר העומדים מאחוריו אינם מוסכמים, וזה פשוט חסר סיכוי. לפני שדנים על ציונות מוטב לדון ברצינות במספר שאלות ועקרונות - עצם הקיום של קבוצה התופסת את זכויות פרטיה כדחופות יותר מאלו של שאר בני האדם (כמו משפחה, ועבור אנשים מסויימים - גזע או לאום) - ההגדרה של קבוצות כאלו (האם הגבול עובר לפני או אחרי לאומיות או גזענות) - הצבה של מחיר הלאומיות (מלחמה? שואה?) מול הזכות המוסרית להעדפה לאומית - בדיקת אלטרנטיבות מוסריות לעדיפות לאומית, אם הן קיימות.. נדמה שדיון שכזה יכול להיות גם הרבה יותר מעניין מחילופי גידופים והפרכות דמגוגיות, ובכל מקרה - זה יכול לשפר מאוד את היכולת העתידית שלנו לנהל דיון רציני ובונה על ציונות והשלכותיה. וכהתחלה - דעתי האישית בקצרה; אני חושב שאדם הוא יצור חברתי, שמתחבר רגשית לקבוצה מסויימת אליה הוא שייך, ושיש לו את הזכות המלאה להעדיף פרטים בקבוצה אליה הוא משתייך ולדאוג לזכויותיהם תחילה. עם זאת, אני מאמין שמוטב שאותו אדם לא יגדיר את הקבוצה המועדפת על רקע לאומי, דתי או גזעני, לא כי המעשה אינו נכון לכשעצמו, אלא משום שהוא כמעט תמיד מוביל להתפרצויות אלימות, כפי שקרה בגרמניה הנאצית וכפי שקורה כיום בכל רחבי העולם. האלטרנטיבה היותר הגיונית ופחות הרסנית היא בעיני התקבצות על רקע גיאוגראפי בלבד. מדינה תדאג ראשית לאזרחיה לא משום שהם יהודים, מוסלמים, קומוניסטים או צמחונים, אלא פשוט משום שהם אזרחיה. זאת במקביל לתפיסה של זכויות שאר בני האדם (והיצורים החיים) כחשובות לא פחות לכשעצמן. על המדינה להעריך זכויותיהם של כל בני האדם באופן שווה, אך לקחת על עצמה את האחריות לממש תחילה את זכויותיהם של אזרחיה.

יסודות מעורערים

אני מסכים עם החלק הראשון בהודעה של רועי, אכן, הדיון המתמשך על ציונות חוזר על עצמו ובעצם תלוי בערכים קודמים בסיסיים אחרים שמובילים לציונות/אנטי ציונות. בהקשר לחלק השני, רועי, כתבת שאתה מסכים עם רעיון הלאומיות (יצירת מדינה) שמושתת דווקא על מיקום דמוגרפי... רציתי להעיר: אכן, זה הדבר העדיף, אבל אתה שוכח כמובן, הבסיס של כל המדינות/דתות/לאומים הוא דמוגרפי/גאוגרפי בעיקרו. לאחר זמן מסויים, זמן קצר מאוד אפילו, מתווספים גם יסודות אתניים, כמו שפה - ערכים, תרבות... אלו דברים שגוררים אחד את השני בוודאות, ולכן האלטרנטיבה שהצעת לא תעמוד לדעתי. כמו כן, בני אדם החיים במיקום גאוגרפי חייבים להתלכד סביב בסיס רעיוני כל שהוא (החוקה בארה"ב לדוגמא) אחרת לא יחזיקו מעמד. היסודות של האלטרנטיבה שלך מעורערים, לא יכול לתמוך בה.

נסיון לביסוס היסודות

ראשית, דתות אמנם מתפתחות בדרך כלל במיוחד באזור גיאוגרפי מסויים, אך הקבוצה הגיאוגרפית היא אינה בסיס הדת. בקשר למדינות ולאומית אתה צודק בדרך כלל, על אף שמדינת ישראל, לדוגמה, אינה מבוססת על גיאוגרפיה אלא עם מניעים הסטוריים דתיים. המדינה לא הוקמה כאן משום שהיתה כאן אוכלוסיה שהיתה זקוקה למדינה, אלא כחלק מתפיסה לאומית/דתית. את המחיר אנחנו משלמים עד היום. (בבקשה אל תתייחסו לחלק הספציפי הזה של ההודעה, זו רק דוגמה להמחשה). שנית, מרבית הדתות והלאומים הקיימים כיום תופסים עצמם כטובים יותר וחשובים יותר. הם לא מתקיימים במקביל לתפיסה של כל בני האדם כשווי זכויות. למעשה, הגורם ההומניסטי בדרך כלל לא קיים בתפיסות דתיות לאומיות. כמובן שבמהלך תקופה קבוצה גיאוגרפית מפתחת תרבות, שפה, שאיפות ורעיונות משותפים, אך הערכים שתרבות מפתחת לא חייבים להתבסס על תפיסה לאומית או דתית, משמע, יכולים להתפתח ערכים שלכל אדם שבא מבחוץ הפוטנציאל להתחבר אליהם, זאת בניגוד לערכים לאומיים שמבססים עצמם על קבוצה גזעית - עם. לחוקה של ארצות הברית כל אדם יכול להתחבר, אם ירצה. להמנון עממי כמו ´בילאדי פלסטין´ - לא. האם מדינות לא יכולות להתקיים בתבנית של רשויות מוניצפליות? קיימות דוגמות לא רעות ממדינות בתוך פדרציה המתקיימות זו ליד זו ללא כל שאיפות התפשטות - חרף אופיין השונה. האם לא יהיה ניתן לתפוס בעתיד אזורים גדולים יותר כפדרציות? שא ברכה.

דת וחיות אחרות

דתות הן תפיסת עולם. למעשה הן ה"חוקה" הערכית של העבר, או למעשה - המדינות הקיימות כיום הפכו את החוקה לדת. אם תסתכל מסביב תראה שאנשים הפכו, לדוגמא, את השלום לדת (וזה כולל נרות, תהלוכות מזמורים ושירים) ולמעשה הם סוגדים לרעיון. אין הבדל רב, זה פשוט אמונות של אנשים. אני לא בא לתקוף כאן את השלום חלילה, רק לתת דוגמא מוחשית לזה שהדת היא מערכת ערכים (פלוס עוד כל מיני דברים). שהייתה מוסכמת על חברי הקבוצה שקיבלו אותה. כל הדתות מקורן באיזור דמוגרפי מסוים, כיוון שהן בנויות על מערכת ערכים שהונחלה. למעשה, מי שלא היה מוכן לאותה "דת" עזב או "הועזב" בדיוק כמו מישהו שלא מסכים עם חוקת ארה"ב. הטענה שלך הייתה שמדינה יכולה להתבסס על ערכים ולא מוצא גזעי, וזה מקובל כמובן. מי שרוצה להצטרף למדינת היהודים מחויב לקבל את הערכים היהודים או להיות יהודי. הוא עובר גיור... אם הוא לא מסכים אזי אין לו מקום, בדיוק כמו שאדם שלא מקבל את חוקי ארה"ב, מקומו לא בארה"ב. וזה כנ"ל ברוב המדינות מבוססות הדת, או זו דעתי. אני שולל בכל תוקף את הדעה שזכויות בני האדם הבסיסיות, ההומוניזם, ושווין זכויות לא מופיע בדת. הן מופיעות (וזה נושא לדיון ארוך אחר) כמובן, מבוססות וחזקות. אתה מדבר מחוסר ידיעה. בהקשר למדינות שקיימות בלא כל שאיפה להתרחבות, הגיוני ומקובל. אין כל צורך המופיע בדת (היהודית לפחות) להתרחבות כלשהי מעבר לגבולות הקבועים, ההפך, כל מלחמה הכוללת התרחבות שכזו הורעפה בחוקים רבים שנועדו לתקוע מקלות בגלגליה ואף למנוע אותה.

השורה התחתונה היא

שאף אחד לא ענה לי על שתי על השאלות ששאלתי בהתחלה אוריה ענה לי בשאלה מוזרה משלו, ואף אחד לא מצא תשובות לשאלות שלי 1. אתם קוראים את הקריאה "שתי מדינות לשני עמים", אך בעצם מתנגדים למדינת העם היהודי (לא חס וחלילה למדינת העם הפלשתיני, רחמנא ליצלן) 2. אתם תומכים במדינה פלשתינית לעם הפלשתיני. לצד זה - אתם טוענים שהציונות היא גזענות, כי היא אומרת שהמדינה ע"פ הציונות תהיה של העם היהודי וזה גזעני. מסקנה - צבועים. (וזה מופנה רק לאנטי ציונים)

תשובות

יובל, בהחלט יש לי מה לענות לשאלות שלך, אבל זה ממש לא רלוונטי, בגלל שאתה בכל מקרה לא מסכים עם עצם הרעיון. גם אם לא תצליח להוכיח שהאנטי-ציונים בפורום סותרים את עצמם - עדיין לא תסכים איתם וגם לא תבין טוב יותר את מה שהם אומרים, אז מה זה משנה?! אני ממש הייתי שמח אם תקרא שוב את ההודעה אליה הגבת והפעם אולי גם תתייחס לתוכן שלה. לא תוכל להוכיח שאני טועה אם לא תסביר לי איפה הטעות בהנחות היסוד שלי.

שזוף

New member
../images/Emo10.gif

רועי עקרונות מרצ אומרים שלפסטינים המסכנים שכל יום מחכים שעות ואולי אפילו ימים במחסומים יש את הזכות לקחת חיי אדם מהחיילים והמתנחלים הבהמות האלה שרוצים רק להציל חיי ילדים ואנשים בתוך הקו הירוק ומגנים על מדינתם בגלל האי נחת שנגרם להם והסבל העצום... בעיקרון אתם תומכים בזה... בעיקרון אתם תומכים במדיניות טרור.. בעיקרון אתם עברתם שטיפת מוח.. בעיקרון חבל לבזבז את הזמן עליכם!!!

אפשר לבקש...

להחזיר את הפתיל להודעות המקוריות? נראה לי שהסכמנו שהדיון הזה (ציונות/גזענות/פלשטינאים) הוא נושא חשוב, אבל לא יצא ממנו כלום אם לא נסכם את הערכים שמובילים להתנהגות של רועי וכו´... אם אפשר לבקש, רבותי, אפשר לפתוח פתיל חדש עם הנושא של המצב כרגע... אבל תענו להודעות המקוריות...

כדבריו של מאור - אתה משעשע!

מה זאת אומרת "יש לי מה להגיד אבל אני לא אגיד לך"? זה משל השועל והענבים החמוצים (או משהו כזה.. אני חושב.. נדמה לי.
) לא הבאת לי עדיין הוכחה אז אין לך מושג איך אני אתמודד איתה

יובל, זה פשוט לא רלוונטי

קודם כל, בכדי לספק את יצר הסקרנות האדיר שלך, הנה התשובות: 1. אני באופן אישי תומך בשתי מדינות לשני עמים, לא בגלל שאני מאמין שזה הדבר הנכון לכשעצמו, אלא כיוון שאני מאמין ששתי מדינות לאום עדיפות על מדינה ועם נכבש. עבורי שתי מדינות לשני עמים היא לא מטרת-על, אלא שלב ביניים. מבחינת ההתנגדות למדינה יהודית - כן, אני מתנגד למדינה יהודית ואני גם מתנגד למדינה פלסטינית, אבל שוב, עדיפות שתי מדינות המבוססות על גזענות, מאשר מלחמה וכיבוש (שגם מבוססים על גזענות). 2. בעיני הציונות גזענית בדיוק כפי שהלאומיות הפלסטינית גזענית. שוב, מדובר בשלב. הסיבה שאני באופן אישי תוקף בפורום את הציונות דווקא, היא שלא ברור אל מי תקיפה של הלאומיות הפלסטינית מיועדת. אגב, אדם שסותר את עצמו הוא לאו דווקא צבוע. יכול להיות שהוא פשוט לא עלה על הטעות. ועכשיו.. אני ממש, ממש מבקש שגם אם אתה חושב שאני סתם מקשקש, אל תגיב, כי זה יהיה חסר טעם. שוב יתעורר ויכוח תפל של אנשים שיוצאים מנקודות שונות לחלוטין. אני אשמח מאוד אם תגיב קודם לדעותי הבסיסיות יותר כפי שהבעתי אותן בראש הפתיל, ורק לאחר מכן נוכל לפתח איזשהו דיון בעל טעם על ציונות ושות´.

התשובה שלך

הבעיה שלהם (האנטיציונים) נובעת מעצם תפיסתם את נוכחותנו כמדכאים של עם אחר. למעשה הם מתנגדים לציונות כל עוד יש כאן שני עמים, שאחד מהם לא שייך ל"ציונות". לכן הם מערבבים את מה שקורה בפועל (לדעתם) עם האידיאולוגיה הציונית, וכאן הטעות שלהם. הפתרון שהם מציעים הוא פתרון שיפתור את הקונפליקט הפנמי שלהם, ז"א גם ציונות שהיא טובה (ערכים כמו זכות להגדרה עצמית וכו´), וגם לא דיכוי. כמובן, יש את האנטי-לאומיים מלכתכילה, שהם מתנגדים לכל סוג של לאומיות שאותה הם מגדירים "כמובילת-גזענות". הם תומכים במדינה פלסטינית רק כדי לפתור את מצוקת הפלסטינים. ולא כי הם חושבים שמדינה עם הגדרה לאומית היא דבר טוב. נכון... הם מתוסבכים עם עצמם, למה ציפית? קשה להיות גם יפה נפש וגם לחיות במציאות.

למעלה