הדבקת פורניר

הדבקת פורניר

שלום - אני מעוניינת לחדש את שולחן האוכל שלנו (תמונה מצורפת).
אני מנסה להבין אילו אופציות עומדות בפני:
1. האם אפשר להדביק על הפורניר הקיים או שצריך לקלף?
2. האם אפשר/כדאי להדביק פורניר חדש, או שעדיף להדביק פורמייקה?

האם יש עוד דרכים אפשריות ללחדש את הרהיט?

תודה רבה!

eg1267

New member
אז ככה ...

בגדול יש לך שלוש דרכי פעולה - פורניר, פורמייקה, צביעה. מהתבוננות בתמונה נראה לי כי הפורניר הנוכחי "דבוק היטב" למשטח. אבל, בלי קשר לדרך הפעולה, אם הפורניר הנוכחי כבר איננו מודבק כהלכה אין מנוס מלטפל בו - או לקלף אותו לחלוטין או להדביק את החלקים הרופפים.

פורניר - זאת האפשרות המסובכת מבין השלוש. הדבקה של פורניר על משטח גדול כל כך היא עסק די מסובך. צריך "לתפור" את דפי הפורניר זה לזה, למרוח דבק של המשטח, להניח בזהירות את הפורניר התפור, ולהפעיל עליו לחץ עד להתקשות הדבק. תצטרכי להסיר מהפורניר הקיים את הגימור (אני מניח שמדובר בלכה כזאת או אחרת). על מנת להפעיל את הלחץ כהלכה תצטרכי גם להפריד את הפלטה העליונה של השולחן ממבנה הרגליים. שימי לב כי תצטרכי לטפל גם בקנטים של המשטח העליון, כמו גם בקושרות (וזה כבר ממש לא פשוט). זה ייראה מאוד מוזר אם תחליפי את הפורניר של המשטח העליון, אבל לא תטפלי בקנטים ובקושרות. לסיום, תצטרכי ליישם גימור על הפורניר החדש.

פורמייקה - האפשרות שנמצאת באמצע מבחינת סיבוכיות. הדבקה של פורמייקה על משטח גדול היא הרבה יותר פשוטה. הפורמייקה מגיעה בתור "יריעה" אחת, והרבה יותר קל להתעסק איתה שכן היא לא דקה כמו הפורניר. הרבה יותר קל להדביק אותה - מסירים את הגימור הנוכחי, מורחים דבק מגע, מחכים, מצמידים (בהדרגה) את הפורמייקה תוך הפעלת לחץ מקומי קצר מועד. אין צורך לפרק את המשטח העליון לצורך הפעלת הלחץ. בגלל הניגוד בין החומרים (פורמייקה - עץ) אפשר בהחלט להשאיר את הקושרות לא מטופלות. לגבי הקנטים - אפשר להשאיר כמות שהם (זה עדיין ייראה בסדר) או להדביק עליהם פורמייקה (לא "להיט" אבל אפשרי). הקלה נוספת - אין צורך ליישם גימור על הפורמייקה.

צביעה - זאת האפשרות הפשוטה ביותר. אפשר לצבוע בצבע אטום / חצי אטום / שקוף - ברמות ברק שונות ובטכניקות שונות של יישום. יש היום בשוק עשרות (אם לא מאות) מוצרים שונים ומשונים. נסי ותהני.

איל

jzim

New member
היי אייל

אם כבר ענית.. אנצל גם לצרכי...
אני רוצה להחליף פורניר למזנון ישן שכזה (מהסוג שמוכרים כיום לרוב בשוק הפשפשים כשהם מחודשים).
הסרתי כבר את כל הפורניר הישן, הגוף עצמו עשוי סנדוויץ'.

תוכל להרחיב קצת על עניין ה"תפירה" של דפי הפורניר? המזנון שלי הוא בערך ברוחב 35-40 ס"מ ואני לא סגור עדיין על הרוחב בו הפורנירים נמכרים לרוב.
קראתי כבר פוסטים קודמים שלך בנושא והחלטתי לנסות להדביק עם דבק נגרים רגיל ובעזרת הפעלת לחץ עם שכבה עליונה שתוכלב (?) על הפורניר.

לצערי אני בעבודה ואין לי תמונות בהישג יד.

eg1267

New member
תשובה מתחמקת

לפני שאני מתחמק מהשאלה, אני רוצה להעלות את האפשרות של שימוש במוצר שנקרא פורניר משוחזר (composite or reconstitued veneer). מדובר במוצר מעשה ידי אדם שמדמה פורניר. בגדול .... חותכים שכבות עץ דקות (פורניר) של עצים זולים ואחידים, "צובעים" את השכבות בצבעים שונים, ומדביקים אותן זו על גבי זו. כעת חותכים את ההדבקה לשכבות דקות במאונך לשכבות המקוריות. מקבלים "פורניר משוחזר" שהדוגמא שלו נגזרת מסידור השכבות המודבקות. אפשר גם לשנות את זווית החיתוך (לא בדיוק במאונך), ולקבל דוגמאות שונות. ברוב המקרים מדביקים את הפורניר המשוחזר על גבי יריעת בד דקה על מנת לשפר את "העמידות" שלו. התהליך הזה הומצא כבר בשנות השבעים, די נזנח, וצבר שוב פופולריות בתחילת המאה הנוכחית.

היתרונות: גודל - מגיע ביריעות גדולות (וזאת הסיבה שאני מבלבל לך את המוח) - הרוחב נע בין 60 ס"מ ועד 120 ס"מ, והאורך נע בין 280 ס"מ ועד 320 ס"מ. מחיר - זול בהרבה מפורניר רגיל (בטח כאשר מוסיפים את עלות עבודת התפירה). קלות עבודה - היריעה גמישה ועמידה.

החסרונות: מראה - זה נראה הרבה פחות טוב מפורניר אמיתי. כל היריעות נראות בדיוק אותו דבר, וכשמדובר בשטחים גדולים זה נראה מלאכותי מאוד. גימור - מדובר במוצר עתיר חומרי צבע ודבקים. מוצרים כאלה בעייתיים בכל הנוגע לקבלת גימורים, ובמיוחד בקבלת גימורים חודרים. גם ההזדקנות (ההתבגרות) של הפורניר המשוחזר איננה טבעית כמו של הפורניר האמיתי.

בקיצור - חרף החסרונות, שווה לך לשקול שימוש בפורניר משוחזר שיחסוך ממך את הצורך בתפירה של יריעות פורניר אמיתי.

אם אתה בכל זאת בוחר להשתמש בפורניר אמיתי, די ברור שתאלץ לתפור יריעות. לא מדובר בהטסת חללית לירח, אבל צריך לדעת מה עושים, צריך ציוד וכלים מתאימים, וצריך לצבור ניסיון. קשה לכסות את הנושא בתשובה בפורום. יש לא מעט חומר ברשת (יש גם את המאמרים שכתבתי בבלוג שלי בנושא - כנס לבלוג (הכתובת מופיעה בחתימה) וחפש "פורניר") ובספרים. אם יש לך קושיה ספציפית - אתה מוזמן לשאול, ואני אשתדל לענות.

דרך אגב - אני חושב שגם כליבת הפורניר עלולה להיות מאתגרת במצב שלך. אל יפול לבבך - גם לזה יש מספר פתרונות יצירתיים.

איל

yulevi

New member
פורניר משוחזר

ראיתי באחד ממחסני העצים והתוצאות מדהימות,בעיקר בגלל מגוון הגוונים
עכשיו מהתגובה של איל למדתי יותר, כי במחסן לא ידעו להסביר לי בדיוק מה זה

moshezar

New member
למה אתה מתכוון "לתפור"

בהדבקות מקצועיות ראיתי שמשתמשים במסקינגטייפ כל 30 ס"מ מדביקים חתיכה של 10 ס"מ
בגלל שזה באמצעים ביתיים אתה ממליץ על משהו אחר? או שזאת הכוונה שלך?

yulevi

New member
פורניר תופרים במכונת תפירה וזו לא בדיחה

בארץ היו כמה מתפרות אחת מהן היתה במי השרון, קיימת מכונת תפירה ייעודית עם חוט ומחט
תופרים רצועות אחת לשניה לצורך הדבקה על לוחות שלמים
זו תורה שלמה על מנת לקבל שלמות,יש חשיבות רבה בהתאמת רצועות השכבות
היינו במספר ביקורים במי השרון,בשני ביקורים אילן הרחיב בנושא התפירה

eg1267

New member
תפירה

בתעשייה אכן מדובר בתפירה של ממש באמצעות מכונות תפירה יעודיות. אם החמצת את הביקור במי השרון - שים פעמיך אל יו-טיוב וחפש "veneer stiching machine".

בסדנאות קטנות אכן משתמשים בנייר דבק על מנת להצמיד את היריעות זו לזו. בשיטה הקלאסית מצמידים שתי יריעות, מדביקים בצד הפנימי (זה שעליו יבוא הדבק) חתיכות סלוטייפ

eg1267

New member
תפוז ....

תפוז קטע לי את ההודעה, מחר לי את העריכה, ולא נותן לי לערוך אותה שוב

בסדנאות קטנות אכן משתמשים בנייר דבק על מנת להצמיד את היריעות זו לזו. בשיטה הקלאסית מצמידים שתי יריעות, מדביקים בצד הפנימי (זה שעליו יבוא הדבק) חתיכות סלוטייפ במאונך לקו החיבור, כל 10 ס"מ לערך. הופכים את היריעה, ועוברים להשתמש בנייר דבק יעודי (veneer tape). מדביקים חתיכות נייר דבק יעודי בצד החיצוני במאונך לקו החיבור, כל 10 ס"מ לערך. מדביקים חתיכת נוספת לאורך קו החיבור. מסירים את חתיכות הסלוטייפ מן הצד הפנימי.

למה משתמשים בשני סוגים של נייר דבק? הסלוטייפ גמיש וחזק, כך שניתן להפעיל באמצעותו לחץ (קל) על יריעות הפורניר, ולדאוג להצמדתן. מצד שני, אחרי שיריעות הפורניר מבלות במכבש (כזה או אחר) הסרת הסלוטייפ עלולה להתגלות כמשימה מאתגרת משהו. בנוסף, הסלוטייפ די עבה, והוא עלול "למעוך" את הפורניר. נייר הדבק היעודי איננו גמיש ואיננו חזק, כך שלא ניתן להפעיל באמצעותו לחץ. מצד שני, נייר הדבק נדבק / מוסר באמצעות מים, כך שקל למדי להסיר אותו (מטלית לחה וגירוד קל) בתום ההדבקה. בנוסף, הנייר דק מאוד, כך שאין חשש שהוא "ימעך" את הפורניר.

רבים וטובים (ואני בתוכם) לא משתמשים בנייר הדבק היעודי. אני פשוט מדביק סלוטייפ במאונך ולאורך קו החיבור על הצד החיצוני. אם משתמשים בסלוטייפ דק מאיכות גבוהה - אין בעייה להסיר אותו ואין מעיכות.

הבעייה האמיתית בתפירה "ביתית" היא שקו החיבור של היריעות חייב להיות ישר ונקי. אני משתמש בגי'ג ייעודי (פרטים בבלוג שלי ובתנ"ך של Frid) שמאפשר לי להקציע קו החיבור של היריעות. אפשר להשתמש גם בחתיכת MDF ישרה לצורך ההקצעה - פחות מפואר, אבל עושה את העבודה. יש כאלה שמשתמשים בראוטר, ויש אף כאלה שמשתמשים במסור שולחן.

איל

yuvaleitan

New member
עץ משוחזר

התחום הזה צובר תאוצה, ככל שמנסים לנצל באופן מקסימלי את המשאבים הטבעיים המתכלים והולכים.
לפני מספר חודשים, במפגש חרטים (שלא במסגרת הפורום), נתקלתי בגלם - blank - ובתוצרי חריטה שנעשו ממנו, שהיו מרשימים מאוד.
אני מודה, שבמבט ראשון ושני, קשה היה מאוד להבחין שלא בדובק בעץ אקזוטי, אלא בתוצר מלאכותי.
מחיר העצים המשוחזרים הללו, אגב, לא נמוך בכלל, ואולי נגזר לא רק מעלות הייצור, אלא גם מחתך הרוכשים הפוטנציאלי.

למעלה