אז זה מה שאת מפספסת זה בדיוק כמו כל מיני תפקידי מגדר ותפיסות שמעוצבות אצלנו חזק מגיל צעיר, אותו הדין הוא לגבי סיגריות.
שנים הן מותגו כמשהו סקסי. ועדיין יש הרבה מסעות פרסום או צילומי יח"צ שבהן הסיגריה משדרת סקסיות.
אז ברור שמה אני שם השתנה מול עשן סיגריות. אין מה להשוות.
כי הרי לעשן ליד מישהו זה משהו מקובל. כולה הרגל מגונה.. אבל לירוק עליו, או להשתין לידו זה גועל נפש. נכון?
כי ככה הרגילו אותנו לחשוב. כל מאבק לשינוי חשיבה צריך להעשות גם עם גרזנים. כי כדי לעקור תפיסות כל כך מושרשות אין ברירה.
מבטיח לך שאם אני רק אירק ליד מישהו שעומד לידי ומעשן הוא יתעצבן עלי. שלא לדבר אם אני אירק לו בפנים.
מה ההבדל? שהוא לא מודע לעצמו וזה 'לא בכוונה'? שהוא לא כיוון אלי את עשן הסיגריה?
נכון, כי ככה זה נתפס אצלנו. ביריקה והשתנה אין שום דבר שהוא סקסי. זה עלבון. אפילו פיצוץ בלונים במסטיק בהתרסה נתפס כדוחה יותר מעישון ליד מישהו.
זה כמו לקרוא נודניקים לאלה שדיבור בקול רם בסלולר מפריע להם. או שמפריע לי שבקולנוע יש את אלה שלא מסוגלים להתנתק מהסלולרי לשעה וחצי שעתיים.
ולך אולי קשה לראות איך זה מרגיש מהצד השני, אבל כשאתה שקוע בעצמך, ולא אכפת לך מה זה עושה לאנשים מסביבך - בעיני זה להשתין על אחרים בצורה מטאפורית.
כשאני הולך ברחוב, עומד ברמזור או מחכה ברכבת ובנאדם עומד לידי או מתיישב לידי עם סיגריה כשלא אכפת לו שאני אוכל את העשן של הסיגריה שלו זה לשים עלי זין. לא במודע? סבבה.
הבעיה שאת באה וזלזלת בזה עוד לפני שנתתי את הדוגמא. אם באמת היית כזאת בנאדם מתחשב היית אומרת לפותח השרשור 'וואלה, יכולה להבין אותך. זה באמת יכול לבאס'.
אבל את זו שבחרה להתייחס בזלזול. אז כמה טוב שבאתי עם הדוגמא הבוטה כדי שיהיה לך קרדום לחפור בו.
את מדברת על שנאה וזלזול, כאילו המעשנים הם בסה"כ אנשים שאוהבים שוקולד או חיות. כל כך מסכנים שמה אני אגיד לך, מה נטפלים אליהם.
מציע לך כל פעם שאת רואה מישהו מעשן ברחוב לחשוב איך זה היה נראה אם הוא היה משתין על אלה שלידו או יורק עליהם.
או אם חדרי מדרגות לא היו בריח של סיגריות אלא של שתן.
וברור שמעליב אותך שתופסים את המעשנים כזבל של אנשים. כי את היית כזאת. אז מה זה אומר עלייך.
אבל זה כמו שמתייחסים לאנשים שבוגדים כזבל של אנשים, או גברים שנותנים לאישה לחשוב שהם רוצים אותה רק בשביל זיון.
מעשנים עושים את אותו דבר. לא אכפת להם מהסבל של מי שסביבם. רק מההנאה הפרטית שלהם.