הגראנג´ ואתם.

הגראנג´ ואתם.

שלום אנשים. אני חייב לספר לכם שבהתחלה מאוד התלהבתי לגלות את הפורום, מאחר ומזה כמה שנים (באיחור מה מההייפ) מדובר באחד מהסגנונות האהובים עלי. באיזשהו שלב בחיים שלי הזרם המוסיקלי הזה אפילו הפך למן אובססיה בחיים שלי, כשהשתדלתי לשמוע כמעט כל דבר שיצא בסיאטל החל מאמצע שנות השמונים עד תחילת שנות התשעים, בעיקר בלייבל סאב פופ. אפילו התנכרתי לכל הלהקות שניסו לעלות על ההייפ של הגראנג´, החל מסטון טמפל פיילוטס (למרות שאני מודה שיש להם אחלה מוסיקה), דרך בוש וכל ז´אנר הפוסט-גראנג´, בהובלה של הפו פייטרס. אבל אני סוטה מהנושא. במשך תקופה מסויימת ביליתי שעות בנסיון למצוא חומר באמת מעניין בנט על הגראנג´, לראות איך באמת הכל התחיל. ולכן מאוד שמחתי למצוא את הפורום הזה, ולכן מאוד התאכזבתי אחרי שהתחלתי לקרוא כאן את הדיונים. אני אסביר לכם בדיוק למה: לפני 10 שנים בערך העולם השתגע. עד אז היה את עולם הפופ, והיה את עולם האינדי והאלטרנטיב, והם חיו זה לצד זה בשלום ושלווה, בלי להפריע אחד לשני. מדי פעם אחד מהעולמות השפיע על השני, אבל אף פעם לא היה ערבוב רציני ביניהם. באותה תקופה מטורפת לפני 10 שנים, היתה התנגשות חזיתית בין שני העולמות. פתאום הפריק אלטיסט והמתנשא והפרחה הקופצנית והחייכנית ראו זה את זו בצורה שונה לגמרי, התאהבו (בתור מטאפורה, כמובן) - ומה שקרה זה שנירוואנה, פרל ג´אם וסאונדגרדן הגיעו למקומות הראשונים במצעדי הפזמונים. פתאום כולם הקשיבו להם, זה מה שהשמיעו במועדונים, בגלגל"צ, ילדים בכיתה ו´ תלו פוסטרים שלהם בבתים. מאז העולם חזר לעצמו. הפופ חזר להיות פופ, האלטרנטיב חזר להיות אלטרנטיב. היום בנאדם שמקשיב לגראנג´ מרגיש עוד פעם מיוחד ושונה ומורד. אני חושב שמדובר באשליה. הגראנג´ שאתם מקשיבים לו הוא בעצם פופ מלפני 10 שנים. לא שיש בזה משהו רע, גם אני התחלתי עם זה, ואני עדיין מקשיב לזה, ורק עכשיו סיימתי להאזין לפרל ג´אם שוב ולפני זה האזנתי לסאונדגרדן. אבל! זה לא משנה את העובדה שעדיין מדובר בפופ, קצת יותר רועש, קצת יותר חד בקצוות, אבל עדיין סוג של פופ. הייתי מצפה מאנשים כמוכם שיחקרו קצת יותר את הסצינה, שיגלו את השוליים של השוליים, האלטרנטיבה של האלטרנטיבה. קיוויתי שבפורום כזה אני אוכל לקרוא קצת על להקות כמו המלווינס, מאדהאני, סקרימינג טריס, טאד, אבל לא ראיתי כאן הודעה אפילו על אחת מהלהקות האלה. כל הזמן חוזרים על אותן 4 להקות מפורסמות שהספיקו לקנות את עולמן: פרל ג´אם, סאונדגרדן, אליס אין צ´יינס וכמובן נירוואנה. מישהו פה התיימר לכתוב הודעה שאמורה לספר על ההיסטוריה של הגראנג´. זה היה נורא מצחיק בעיני. הוא סיפר את ההיסטוריה של 4 הלהקות האלה, כאילו שהן היחידות שמהן הגראנג´ היה מורכב. לא הזכיר אפילו במילה את ה"אבות" של הגראנג´ מאמצע שנות השמונים, כמו המלווינס (שהשפיעו רבות, בעיקר על נירוואנה), סקין יארד, יו-מן, מלפאנקשן (עם הסולן אנדרו ווד). יכול להיות שהוא הזכיר בכמה מילים את גרין ריבר, כי הרי מהם נוצרו פרל ג´אם. למי אכפת שהחצי השני שלהם הרכיב את מאדהאני, אולי להקת הגראנג´ האהובה עלי בימים אלה. הם הרי לא הצליחו במצעדי הפזמונים, אז מי שם עליהם בכלל. לגבי סאונדגרדן, ההיסטוריה שלהם התחילו מבחינתו בשנת 89 עם התקליט השלם הראשון שלהם, כשבעצם הם הוציאו שנתיים לפני זה אי.פי, והתחילו להופיע עוד הרבה לפני זה, ממש עם הניצנים של הגראנג´. אף אחד גם לא מדבר באמת על התהליכים שהביאו להווצרות הגראנג´. כולם מדברים תאכלס, איך הוא נפגש עם ההוא ואיך הם הקימו להקה, אף אחד לא שואל את עצמו איך זה שבתקופה הזאת של החל מאמצע שנות השמונים פתאום בבת אחת חלה פריחה של המון להקות שהושפעו מפאנק וממטאל. אף אחד לא שואל את עצמו למה הם עשו דווקא את המוסיקה הזאת. אף אחד לא שואל את עצמו למה הם התלבשו דווקא איך שהם התלבשו. מבחינת הרבה מהאנשים פה הגראנג´ התחיל ביום שסמלס לייק טין ספיריט של נירוואנה הפך ללהיט. אני חושב שמדובר בטעות, וחבל. גראנג´ יכול להיות כר נרחב לדיונים הרבה יותר מעמיקים ופוריים מאשר "כן, איזו להקה גדולה אליס", ומה היה אלבום הגראנג´ הראשון ששמעתם. אין לי שום דבר אישי נגדכם, לא התכוונתי לפגוע באף אחד, ואני מניח שאני גם אשאר פה. אולי אני טועה, אולי עכשיו תתחילו להראות לי הודעות ישנות שסותרות את הטענות שלי, אולי אני סתם אצא דביל מושלם. זה הרושם שקיבלתי מהפורום הזה כרגע. מקווה שלא תתנפלו עלי ותשנאו אותי, מקווה לקבל תגובות רציניות. זהו. אני.

Jam Head

New member
תראה....

קודם כל אני חושב שאתה טועה כי אני לא מכיר שום פרחה ששומעת או שמעה גראנג´ , וגראנג´ זה לא פופ , הוא היה די פופולרי אבל ירד מהר מאוד ובשנת 93 הוא כבר לא הגיע לאף מצעד של Mtv . דבר שני כן מדברים פה על להקות גראנג´ ישנות יותר , ויש פה המון שיחות על איך שהגראנג´ התפתח. אין פה הרבה שיחות סתמיות , אולי אתה הגעת בתקופה לא טובה. זה ממש מרגיז שאתה מעביר ביקורת על דברים שאתה לא יודע, נגיד אני אישית די שונא את נירוונה , ואוהב בעיקר את פרל ג´ם ואליס , וגם את גרין ריבר. מה לעשות שרוב האנשים פה אוהבים את הארבעה הגדולות של הגראג´ אבל מה לעשות שהן אלה שנתנו את הטון בשנים החשובות של הגראנג´ ובלעדיהן לא היה גראנג´ בכלל , ואתה לא יכול להגיד שלהקה כמו סקרימינג טריס עשתה שינוי עצום ברוק המודרני כי זה תהיה טעות.

רואה.

ידעתי שלא תבינו אותי. קודם כל, הפרחה כאן היה מטאפורה לפופ, הפריק היה מטאפורה לרוק, האלטרנטיבי בעיקר. בשנת 93 עדיין היו מספיק להקות גראנג´ בשטח, סטון טמפל פיילוטס הצליחו פה לא מעט, הלהיט הגדול של סאונדגרדן יצא רק בשנת 94. 4 הלהקות האלה אולי נתנו את הפופ על במת הפופ העולמי, אבל זה לא נכון שבלעדיהן לא היה גראנג´. זה בדיוק מה שמעצבן אותי. יש הרבה להקות אחרות שבלעדיהן לא היה גראנג´. בזכות 4 הלהקות האלה הגראנג´ אולי התפרסם, אבל בשום פנים ואופן הוא לא היה קיים בזכותן. או לפחות לא *רק* בזכותן. גם משפט כמו "סקרימינג טריס לא עשתה שם שינוי ברוק המודרני" מעצבן אותי, כי אני לא מחפש להקות שיעשו שינויים ברוק המודרני, אני מחפש להקות טובות, אמיתיות, כנות, חזקות, מרגשות. אני רוצה שתביא לי לינק אחד שיסביר איך הגראנג´ התפתח. ואני לא מדבר על "איך הגראנג´ נולד - צעד אחר צעד!", בסגנון של: ואז כריס פגש את ההוא, ואז הוא אמר: בוא נעשה מוסיקה! ואז הוא ענה לו: וואלה, סבבה! וככה נולד סאונדגרדן. אלא יותר בקטע הכללי, בקטע הסוציולוגי. אני חייב לציין שמכל האתרים שחיפשתי באינטרנט על גראנג´, מעט מאוד, אם בכלל, נתנו לי באמת את מה שחיפשתי. כולם מספרים את ההיסטוריה בצורה שאני לא כל כך אוהב, לא נותנים פרספקטיבה כללית על הגראנג´, לא מתארים תהליכים, לא מנסים לנתח את זה בצורה אנתרופולוגית. זה נראה כאילו זה פשוט צירוף מקרים מדהים שכל הלהקות האלה עשו את המוסיקה הזאת בסיאטל וזהו. ולהתחיל לבוא אלי בקטנוניות כמו "אני בכלל לא אוהב את נירוואנה" זה לא לעניין. ברור שלכל אחד יש את הלהקות שהוא יותר אוהב ואת הלהקות שהוא פחות אוהב. אני לא דיברתי אליך אישית ולא דיברתי לאף אחד אישית. הכללה מטבעה היא שטחית, וכשמישהו עושה הכללה אמור להיות ברור לכל היתר למה הוא מתכוון, וברור שהוא לא אומר שכולם אותו דבר.

gonishia

New member
זה מה שנכון?

תגיד אתה באמת רוצה חיבור שיגיד משהו בסגנון: המעמד הסוציואקונומי הנמוך של בני מעמד הפעולים בשנת 1985 הביא ליצור בד הפלאנל , בד זול ומחמם, מה שהפך אותו לפופולרי בקרב האוכלוסיה הרחבה! בנוסף על כך מנהל אחת מהחברות היה נתון להשפעות פסיכודליות רבות מה שהביא אותו לשים צורות מרובעות בשלל צבעים על החולצה... (ולא אני לא אמרתי כאן פרטים אמיתיים,אני מתייחסת לניסוח)

DrunkGoat

New member
מה גורם לך לחשוב שהיו כ"כ הרבה..

תהליכים מרתקים שקדמו לגראנג´? הגראנג´ הוא האנטי הייר מטאל, זה הכל.

gonishia

New member
בעיקר מהמניין

לא יותר רצינית מהבן האדם השני שיענה אבל תגיד לי מי אתה חושב שאתה? מי אתה שתבוא ותעביר ביקורת על מה שאנשים שומעים ואוהבים? אתה לא מסכים עם המצב -ואללה סבבה! תעשה משהו תשנה.. אל תפרסם הודעה מתנשאת מלאת פרובוקציות מטומטמות! אני באמת מצטערת שאף אחד לא כתב על מאדהאני או אף אחד לא הגיע לרמות העמוקות של דיוניים פוריים שהיית רוצה לראות, באמת חבל שאנחנו לא עוסקים בדיונים ברומו של עולם כמו מה הביא את חברי הלהקה להתלבש כמו שהם התלבשו! כמה חבל שאיכזבנו אותך!

אנחנו לא צריכים לכעוס..

בעיקר מימן, הגעת לפורום, לא התלהבת ממה שהולך בו, בסדר. אתה מוזמן לפתוח דיונים על איזו להקת גראנג´ שתרצה, ונדבר עליה גם. רק מה, זה לא ממש מנומס לנזוף בנו ככה, לא עשינו לך שום דבר.
ברוך הבא לפורום, נקווה שההמשך יהיה יותר סימפטי.

DrunkGoat

New member
אני לא אוהב את הגישה שלך.

מה הקטע המתנשא הזה? עם כל הכבוד, אתה לא יודע הכל, כולנו מכירים את גרין ריבר, מדהני, טאד, סאונדגרדן, המלווינז, מלפנקשן וכל ה"אבות". סלח לי, אבל המלווינז, טאד, מלפנקשן או מדהני מעולם לא היוו השפעה חזקה על הגראנג´. רק למלווינז ולמדהני יש זכות להיכלל בין אבות הגראנג´ (שמבחינתי, הם גרין ריבר, סאונדגרדן והמלווינז. הלהקות שיצאו מגרין ריבר, כלומר, מדהני ומאת´ר לאב בון, כבר היו הרבה פחות משפיעות). בכל מקרה, תרגע. הפנאטיות לגבי גראנג´, והגישה ש"מה שנדיר יותר טוב" היא מפגרת לחלוטין.. אני לא אתאמץ בשביל כמה שריקות וחריקות שמישו הוציא מהגיטרה שלו.

aviv_b

New member
תשובת ה"סבא"

כאחד שהיה שם, כמישהו שגדל בסביבה שם, וראה את רוב הלהקות שציינת בהופעה חיה, אני מרשה לעצמי להגיד שאין לך מושג על מה אתה מדבר. הגראנג´ נולד לא מתוך להקות שנוצרו, כי אם היית קורה היית רואה שאני באופן אישי מנסה להכניסקצת מאמרים לפורום, ולהעשיר את הידע של הילדים הנחמדים בלהקות שהם לא ממש שמעו אותם, ומי שמבקש ממני אני גם שולח לו המלצות ושירים בשביל שילמד ויקשיב. אבל אני לא באתי על ההתחלה וקוטל את כולם, כי לי יש תחושה שאני יודע והם לא. אז נכון, לכל להקה יש סיפור, חלקם מעניינים חלקם משעממים. אבל הגראנג´ ידידי, אני אנסה להסביר לך, מציין לא קו מוסיקלי כמו קו גאוגרפי ותקופתי. מוסיקה כמו נירוונה ושות´ עשו לפניהם ובטח ובטח עשו אחריהם, אבל מה מייחד את הלהקות האלו? בעקרון כלום. הגראנג´ התפתח מתוך ריקנות מוזיקלית, הטייקונים הגדולים של שנות השמונים נסוגו אחורה, היה מן רעב למשהו חדש שיבוא, והביצה הכי טובה היתה ביצת הקול´גים האמריקאים, שם עד עצם היום הזה מאזינים למוסיקת רוק אלטרנטיבי. בתחילת שנות ה-90 הדברים האלו התחילו לקבל השפעה. הלהקות האלו התחילו לחלחל עמוק יותר ויותר לתוך תודעת הציבור, ואם תשים לב רוב להקות הרוק הצעירות התחילו לפעול באיזורים בהם יש קולג´ים. כי השמועה אומרת שהערבוב בין אלכוהול סמים סקס ורוקנרול יצר משהו כמו תרכובת כימית, והפיצוץ הגיע וברגע שראו שזה טוב התחילו לתת צאנס לכל מיני להקות. כמובן שיש יוצאים מן הכלל. אבל תחפש בפורום ותמצא אותם, תדבר , תספר מה אתה יודע. אתה רוצה להטיף מוסר, הטפפת לנו. תודה אני עוד מעט בן 28, גרתי שם בעברי, הייתי שם, נשמתי אוויר גראנג´ הסתובבתי לבוש ככה שעוד היה אופנתי, וכמו שאני הייתי בן16 שמעתי לד זפלין ודורס, ולא הלכתי לשנות השישים בשביל לקבל את ניצני הרוק על תצפה מכולם שילכו אחורה. נגיע לתקופת האבן. המוסיקה התחילה אז. תתגבר על המצוקה שלך ותתרום. כי ידע יש לך ורואים. אני לפחות אשמח ללמוד דברים חדשים.

אם הבנתי נכון....

אתה סולד מזה שהגראנג´ יצא מהאלטרנטיבה מאז שנירוונה הפכו אותו למיינסטרים. אז אני לא מסכים. אני כבר מחכה ליום שהרוק יחזור להיות קונצנזוס כמו בתקופה של 89´-96´. הפריחה הזאת חסרה לי, מיסחור, לא מיסחור, לא איכפת לי, בלי המודעות הזאת, אין הרבה אפשרויות שלהקות צעירות יפרחו כאן. אם להזכיר לך, בתקופה "ההיא" גם בישראל הייתה התפתחות אדירה של מוזיקה "אלטרנטיבית", ועם לא הייתה בעיה. אין לי בעיה עם רוק מיינסטרימי... (אפילו שאני שומע גם המון אלטרנטיבי)

Cheezus

New member
אתה צודק בהחלט בקשר לעניין עם הפופ

אני מדברת כמובן בשם עצמי שאני אומרת שברור שזה פופ, רק קצת רועש יותר, או לפחות היה כזה כשהיה בשיאו. הרי "פופ" באה מהמילה "פופלארי"- והגראנג´ היה הסגנון הפופולרי של אותה תקופה. אני יודעת שכשאני שומעת גראנג´ אני לא שומעת אותו כפופ, בעיקר בגלל שלא ממש הייתי מודעת לעצמי כשהוא היה פופ, ואכן נחשפתי אליו רק כאלטרנטיבה. אבל את העובדה שזה פופ, ולרוב אפילו ממוסחר? בטח שבוודאי. איך אפשר להכחיש את זה? אפילו אם זאת לא הכוונה להקות שהצליחו בסדר גודל כמו שאלה הצליחו באופן טבעי יתמסחרו, כי כשאתה מתחיל לפנות לקהל ענק של מעריצים נבובים, אתה מתרגל לנוכחות שלהם וצריך לרצות אותם. ברור. אביב יקירנו עוזר לנו (אפילו אם הוא לא מודע, והוא בטח כן
) לשפר את רמת הדיונים, כותב לנו מאמרים מצויינים, וישר כח לו וכל הכבוד! אבל אם אתה באמת בא בגישה כזאת שאתה רואה שיש מקום לשיפור ושאנחנו לא ממש מבינים מהחיים שלנו בעניין (סתם מפשטת את דבריך
), אתה מוזמן (אם תרצה, כמובן) לעזור לנו לשנות את זה. לפחות לחלק מאיתנו שבאמת כמו שהגדרת. ותאמין או לא, אפילו לי, נבובה בת 15, זה נראה אבסורדי לגמרי שכל מני "מאגניבים" דופקים את הראש לצלילי Smells Like Teen Spirit, ומתנהגים בדיוק בצורה שהשיר הזה פוסל, ומתיימרים להתחבר אליו ולדבר על כמה שהוא עמוק ונכון. אבל יש כל מיני רמות של כל אלה. זה מה שיש לי להגיד על מה שאמרת, אתה לא חייב להסכים
ואגב, כן היו דיונים על להקות אחרות חוץ מארבע הגדולות, אמנם פחות, אבל היו. ואני לא באה במטרה להצדיק אף אחד, כי אני מסכימה עם רב מה שאמרת..

תגובה

נחמד... ממש נחמד לשמוע מדי פעם כמה אתה בעצם לא מבין כלום וכל מה שאתה מתיימר להבין בו הבל הבלים הוא. ממש נחמד... היה יכול להיות יותר נחמד אם מימן היה גם מבסס את הטענות שלו על כמה אנחנו לא מבינים, באופן קצת יותר מדויק, שהרי הוא בחר להתעלם מעובדה פעוטה אחת - הגראנג´ הוא אינו - מעולם לא היה - סגנון מוסיקלי. מעולם לא התיימר להיות. אי אפשר למצוא לו "אבות" משום שבמתכונת אליה הוא מתייחס - המתכונת שהיא אינה יותר מהמצאה פתטית של מדיה משועממת וצמאה לשינוי מרענן בסצינה המוזיקלית העולמית באותם ימים - הוא מעולם לא היה קיים. תכיר בזה, הסצינה המוסיקלית של סיאטל פעלה (ועדיין פועלת בהצלחה מקומית אדירה עד היום) בלי שום קשר למיינסטרים והגיוון שבה - היום ובאמצע-סוף האייטיז - הוא כ"כ גדול עד שלא ניתן לאגד אותו תחת גג משותף. ראייה לכך ניתן למצוא בבחינה שטחית של הסגנונות המוסיקליים של אותן הלהקות שמימן הזכיר כ"אבות הגראנג´" וכן של הלהקות שכביכול הושפעו מהן, שהם כמובן שונים לחלוטין זה מזה. הרי, אם ללכת לפי קו המחשבה שאתה מציג, ניתן לומר ש B.B. King השפיע חזק על Led Zeppelin, שהשפיעו על מליוני להקות שבאו אחריהם, ביניהן גם להקות הגראנג´ ואבותיו. אז מה? הגראנג´ בעצם התחיל איפה שהוא לקראת סוף שנות החמישים...? או אולי לפני-כן? ולמה בכלל גראנג´? אולי נירוונה ושות´ נגנו בעצם סול-רוקנ´רול, רק בעטיפה מאובזרת שמותאמת למציאות בה הם חיו? לסיכום, מה שאני רוצה להגיד הוא שזה נורא קל להפריח ביקורת באויר, אבל רצוי שיהיה לה בסיס לוגי אם אתה מעוניין לקבל משוב ענייני.

DinoJr

New member
איזה נחמד אתה

נכון, כל זאטוט בן אפס תולה פוסטרים של קורט על הקירות ולא מכיר את הלהקה שסבתא של המתופף של סקיניארד הקימה עם השכן של הסולן של הפוסיז. ממש טרגדיה. קודם כל האלבומים שאתה טוען שהם סוגדים להם, הם אלבומים גדולים מהחיים ומעניין לי את התחת המסחור. חוץ מזה, אם תקרא קצת תוכל ללמוד שהצעירים פה מספיק פתוחים (ויש להם פס רחב להורדת mp3) כדי לשמוע דברים פחות מיין-סטרימיים מהתחום. תן להם חומר לעבוד עליו במקום להתלונן.

call me a dog

New member
יש ויש

תשמעו חבר´ה בחלק מהדברים הוא צודק.. אנחנו באמת לא מדברים על מאדהאני, גרין ריבר, סקרימינג טריס וכו´... אבל אני באמת משתדל להכניס לכם קצת בליינד מלון שלפי דעתי זו להקת גראנג´ שונה מהלהקות גראנג´ אחרות היא יותר הושפעה מהרוק הקלאסי של שנות השישים ולא כולם באמת יכולים לשמוע את השירים שלהם, כמובן שאפשר אבל אני מתכוון לשמוע ולהנות (ואני לא מדבר על הלהיטים). אני מודה שגם לי יש חור ענק בהשכלה בענייני הגראנג´ אבל לאט לאט לומדים, שומעים ומבינים אני בטוח שזה יקח זמן לא צריך להיכנס לקטע של אובססיה כלפי זה אבל אם נתקדם לאט לאט ונחקור פה ושם ונקרא מאמרים בטוח יבוא יום ואנחנו נבין טוב בגראנג´. ואני עדיין טוען שאין קשר בין גראנג´ לפאנק ואם יש שמשיהו יסביר לי אותו!

למעלה