הגייה בעתיד

Pantouflard

New member
הגייה בעתיד

אֶחפש (אַחפש-הצורה הנכונה) אֶעשה(הצורה הנכונה) אַעשה
ברצוני לדעת האם יש כלל בהגייה בעתיד, דהיינו מלבד האינסטינקטים הלשוניים שיש לי כדובר מתי אני אדע אם ההגייה שלי היא נכונה או לא?
לפי מה שאני יודע האותיות הגרוניות הן א' ה' ח' ע' כמו בבניין הפעיל (או בחיריק או ע"פ האותיות הגרוניות או ע"י גזרת ע"יו וגזרת ע"ע) אז מדוע אַחפש ו-אֶעשה?

trilliane

Well-known member
מנהל
שאלת כאן על שני בניינים שונים

אעשה בבניין קל, הצורה הנכונה היא אֶעֱשֶׂה ואין בכך כל שוני; התנועה הרגילה של א' איתן בבניין קל היא סגול, בדיוק כמו אשמור, אלמד, אכתוב, אסע, אדע, אפול וכו'. אם השאלה מדוע לרוב הוגים 'אעשה' בפתח, אני מניחה שזה מכיוון ששאר אותיות איתן מנוקדות בפתח בשורש עש"י/ה (תעשה, יעשה, נעשה וכו').

לגבי 'אחפש', זה כבר בניין פיעל, ושוב, גם בו אין כל שוני, כי הניקוד הרגיל של א' איתן הוא בחטף פתח. אין שום הבדל בין 'אֲחַפֵּשׂ' לשורשים אחרים נטולי אות גרונית – אֲדַבֵּר, אֲסַפֵּר וכו'. גם כאן, אני מניחה שאנחנו רגילים לשמוע תנועת E כי יתר אותיות אית"ן מנוקדות בשווא נע (אל"ף בחטף כי היא לא מקבלת שווא נע) ומכאן אנחנו שומעים אEחפש, אEדבר וכו'.

כדי להכיר את הכללים אפשר להיעזר בלוחות פעלים או במילון טוב, ומיעוטם (אלה שבהם האקדמיה פסקה והכריעה בנושאי דקדוק) מופיעים בכללי הדקדוק של האקדמיה ללשון, למשל כאן:
http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/GrammarDecisions/netiyyat-hapoal/Pages/Ch3D010.aspx
אבל זה לא היה עוזר לך בשאלה הזו.

Pantouflard

New member
-

חוה נהדרת.

יאקים- תוכל להרחיב על נפ"י ועל בניין הופעל?
את השאר אני יודע היטב מהבית.. (-:

יאקים

New member
בבניין קל בגזרות אחרות ייתכנו שינויים בניקוד:

אֵדע - בצירי, ולא בסגול, וכן אֵרד, אֵצא, אֵשב, אֵלד, ובנפ"י: אִישן, אִינק, אִירא וכד'...
ובגזרת נע"ו ב- בקמץ - אָקום (בבניין קל) אָקים (בהפעיל)
הואיל והשאלה התייחסה רק לשני פעלים בבניין קל ובפיעל, לא רציתי להרחיב את היריעה.

יאקים

New member
ניקוד האות א בעתיד בגוף ראשון (מדבר)

בבניין קל היא בסגול (אֶשמור, אֶלמַד, אֶבנה, אֶעֱשה, אֶעבור, אֶחְכַּם, אֶאֱמַץ)).
בבניין נפעל בעתיד - אֶשָּמֵר, וכאשר פה"ה היא גרונת יהיה הניקוד בצירי (אֵעָלם).
בבניין הפעיל - בפתח: אַלביש, אַעֳבִיר.
בהופעל - אָלבַּש, אָעֱבר.
בפיעל (וזו הצורה שהבאת): בחטף-פתח, כי בשאר אותיות אית"ן של העתיד ישנו שווא. אֲחַפֵּש, אֲדבר.
גם בבניין פוּעל יבוא חטף-פתח.
בהתפעל - סגול - אֶתלבש.

וזה תמיד כך? גם במקרים של אותיות גרוניות?

אין יוצאי דופן?
אני יכולה פשוט לחשב איזה בניין זה, בלי להעמיק האם זו אות גרונית או לא ואיך זה משפיע על המילה?
(פרט לדוגמא שהבאת בבניין נפעל כשפה"ה גרונית וכו'.. )

יאקים

New member
אכן, רק בתנאי שמדובר בפעלים

מגזרת השלמים, כי בגזרות האחרות עשויים לחול שינויים, כדלקמן:
בפעלים נפ"י ישנן שתי קבוצות: 1) אישן, אינק, אירש, אירא ועוד - האל"ף בחיריק (מלא)
2) אדע, אלד, אשב, אצא. ארד ועוד - האל"ף בצירי.
בנפעל - אולד, אורש, אוכח - האל"ף בחיריק
בהפעיל - אוליד, אודיע, אוכיח - בחולם מלא.
בהופעל - עורד, אושב - האל"ף בשורוק.
ויקצר המצע מהשתרע, גם בגזרת נע"ו ובגזרת הכפולים ישנם שינויי ניקוד הנובעים ממאפייני הגזרה.
לילה טוב

למעלה