הגדרות וסטיגמות

הגדרות וסטיגמות

בהמשך לדיון שלנו על אלו סטיגמות יש למילה "פמיניסטית", אני חושבת שחשוב לספר לאנשים איתם אנו במגע שאנחנו רואות עצמנו פמיניסטיות. אם יש להם סטיגמות בקשר לפמיניסטיות, זו הזדמנות נהדרת שהם יעלו אותן, ושאנחנו נגיד להם שהנה, אני פמיניסטית ואני לא שורפת חזיות/מגדלת שערות בבית השחי/שונאת גברים/חושבת שנשים נעלות על גברים וכו´. אם הם עדיין מקשיבים אפשר להגיד להם שלמרות שיש גם פמיניסטיות כאלו, פמיניזם הוא לא שם נרדף לסטיגמות שהם ציינו. אפשר לספר להם כמה מסוגי הפמיניזם שאתן מכירות, עם דגש על זה שלכן, כי אין נשק טוב להפרכת סטיגמות מאשר דוגמאות חיות. אני מכירה לפחות אדם אחד (גבר דתי כבן 45) שנפתח לרעיון של פמיניזם בזכות העובדה שאני העלתי את הנושא, ובפגישות הבאות איתו הוא זה שהעלה את הנושא, כי היו לו כל מיני שאלות והוא כבר הבין שהרעיונות שהיו לו על מה זה פמיניזם היו מוטעים. היום, במקום שבו אני קונה פיצה באופן די קבוע, דיברתי עם שני המוכרים על פמיניזם. אחד מהם הוטרד מזה שאמרתי שאני פמיניסטית, בדיוק בגלל שהוא צרך את אותם דימויים שרב האנשים צורכים, אבל אחיו סיפר שהוא למד באוניברסיטה על פמיניזם, ועל הגישות השונות ועכשיו הוא יודע שהסטיגמות שהיו לו קודם היו מוטעות, כך שהוא עזר לי בנסיונותי לשכנע את אחיו שהוא נצמד לסטיגמות. כך, בצעדים קטנים, כמו משק כנפיו של הפרפר מתיאורית הכאוס, אני מנסה לשנות את העולם. וכל אלו שמפחדות לזהות את עצמן כפמיניסטיות מפחד שידבקו בהן הסטיגמות הן פחדניות, ותורמות לחיזוק הסטיגמות האלו, שהן בעצמן מודות שאינן צודקות. הגיע הזמן שכולם יכירו נשים פמיניסטיות ויראו שהן רבות ומגוונות כמו בני כל קבוצה אחרת. ברגע שאתן שותקות אתן תורמות לזה שיש רק סוג אחד של פמיניסטיות שהציבור מכיר.

../images/Emo45.gif ובנוסף...

בשיחה שהיתה במוצ"ש ציינתי את רשימת הסטיגמות ואשמח להעלות אותה במאמרי הפורום ולקשר אליה מדי פעם. רוצות לשרשר פה את הרשימה, כ"א סטיגמה או שתיים שידועה לה ? את הפמיניסטית הלסבית, הגברית, השעירה, המכוערת, השמנה, האגרסיבית, האלימה, הלא שפויה וזו שאף גבר לא רוצה לזיין ובגלל זה היא לסבית ופמיניסטית כאחד, כבר יש לנו

צעירה וללא ילדים

שתי תגובות שאני מקבלת כשאני מצהירה בגאווה (לכל מי שרק מוכן וגם לא ממש מוכן לשמוע) שאני פמיניסטית: 1. "בת כמה את? חכי, זה יעבור לך כשתתחתני ותלדי ילדים". 2. תגובה שאני מקבלת מנשים אמהות: "כשיהיו לך ילדים את תביני שהדבר הכי חשוב לאישה זה הילדים והמשפחה, ולא השטויות הפמיניסטיות. גם אני פעם חשבתי כמוך אבל מאז שאני אמא הבנתי שנשים באופן טבעי צריכות להיות בבית". וכמו שאתן ודאי יודעות יש לנו מספיק נשים בשלות ואמהות בפורום, וכן - גם הן פמיניסטיות. אני רואה את התגובות הללו כמשקפות דעה שפמיניזם זה איזה משובה של צעירות לוחמניות שלא מבינות כלום מהחיים שלהן. כשהן יגדלו ויחכימו הן יבינו מה הסדר הטבעי של העולם...

Boojie

New member
נו, אז עכשיו שתינו יכולות לבחור לנו

סטיגמה לפי הפורום הרלוונטי. שיער שמנוני, משקפיים, חוסר דאודורנט וחוסר חיים מצד אחד, או כיעור, שפם ושערות על הרגליים מצד שני. או אולי אפשר לשלב? גם זו אפשרות... אוי, אלוהים. חובבות מד"ב פמיניסטיות זה הרי הכי סטיגמה שיש... חנוניות משופמות ושונאות גברים...

יקירתי, אין כזה דבר כמו חובבות מד"ב

חובבי מד"ב הם בהגדרה נערים בני 15 בלי דאודורנט ועם חצ´קונים

Boojie

New member
המממ... אז עכשיו רק נשאר לי לבחור

אם אני לסבית מכוערת וגברית עם שפם, או נער בן 15 בלי דאודורנט ועם חצ´קונים. וואלה, מעולם לא היו פתוחות בפני כל כך הרבה אפשרויות... אבל, כמאמר הפרסומות, "ואם אני רוצה גם וגם?" כלומר, להיות נער בן 15 בלי דאודורנט ועם חצ´קונים שהוא גם לסבית מכוערת וגברית עם שפם די ימתח את גבולות הזהות העצמית שלי...

oren*

New member
אפשר גם?

מגרבצות משתינות בעמידה בעלות אופנוע קול נמוך וצרוד מעשנות סיגרים לא לובשות חזיה חסרות חוש אופנה לא מתאפרות מסרסות גברים

אגב מכוערות

זה מזכיר לי שפעם נשאתי נאום פמיניסטי קצר בפני מכרה, בחורה חזקה, אסרטיבית ומוכשרת. והיא אמרה לי "לא מתאים לך להיות פמיניסטית". לשאלתי למה היא השיבה "כי את נראית טוב, וכל הפמיניסטיות הן מכוערות". מעניין שדעות סטריאוטיפיות שמעתי עד היום אך ורק מנשים! הנשים הן אלו שמפנימות את כל הסטריאוטיפים השליליים על פמיניסטיות ובכך למעשה שמות רגל לעצמן. חבל.

אני קצת בשוק וקצת לא

יש כאן ערבוב כזה של מושגים והתייחסויות שאי אפשר לדעת מה בעצם נאמר כאן, ואני מתייחסת לכל השירשור. וקודם הסבר: הפכתי לפמיניסטית בהדרגה מהירה, מרגע שנישאתי וילדתי ונקברתי תחת כל החובות ש"נועדו עבורי" בקונטקס הנ"ל. מרגע הפיכתי את עצמי לפמיניסטית לוחמת, הצהרתי שאני כזו. אף פעם לא אמרתי "אני רואה את עצמי כפמיניסטית" כמו שאלת הירח אמרה לעיל. אינני רואה את עצמי אלא אני כזו. ויש כאן הבדל גדול. כמ"כ, מה הקשר לשערות בכל מיני מקומות? האם השארת שיער כמו שנברא במקומות שנברא הוא רק סוג של אמירה? כשאשה חיה בחברה בה כולן חלקות למשעי וזה הנוהג הגורף, זה כנראה סוג של אמירה או בעיית עור. כדאי לברר. כשאשה חיה במדינות מרכז אירופה, זה רגיל לחלוטין, ושיער במקומות אותם אנו נוהגות לגלח, איננו מרעיש אף אחת ואחד. אז מה הקשר בין אי-גילוח לבין פמיניזם? האם מי שמגלחת והיא גם פמיניסטית צריכה לקבל תשומת לב מיוחדת מהתיקשורת? הנה הנה מצאנו משהו נדיר? וגבר שמגלח את שערות רגליו, והיום יש הרבה כאלה, מה הוא? פמיניסט או דווקא שוביניסט ואולי בכלל פטישיסט? מה איכפת לי איך אחרים רואים פמיניסטיות? אם אומרים לי כאלה או כאלה דברים? אני לא צריכה להוכיח לאף אחד מה אני מגלחת או לא ועם מי אני שוכבת או לא. עצם הניסיון להראות שאני "נורמלית" שם אותי בצד החסר. היותי פמיניסטית, הוא אמירה מסויימת לגבי דרך חשיבה, דרישה חברתית, אורח חיים והשקפת עולם.

קודם כל, הליכה כנגד הזרם בכל נושא

כולל אי גילוח, היא אמירה. כתבת: "מרגע הפיכתי את עצמי לפמיניסטית לוחמת, הצהרתי שאני כזו. אף פעם לא אמרתי "אני רואה את עצמי כפמיניסטית" כמו שאלת הירח אמרה לעיל" אם היית מכירה אותי יותר טוב היית יודעת שצורת הניסוח שלי כאן מאד אופיינית לי ולא אומרת שאני שמה סייגים על הפמיניזם שלי, אלא שאני שמה סייגים על הכל. אני גם מאמינה שאין דבר כזה אובייקטיביות, שאנחנו לא יכולים לדעת מה באמת קיים ושאין רק אמת אחת, ולכן אני אומרת דברים כמו "לדעתי" או "אני רואה את עצמי" ולא מדברת בהחלטיות שאת רגילה אליה.

מסכימה איתך בענין -אין אוביקטיביות

אבל לא בענין "האמת האחת". תלוי למה, כמובן. אנחנו יכולות לדון בנושא, אבל לא נראה לי שהפורום הזה מתאים לכך. בכל אופן זה מענין. אני מבדילה בין מצבים בהם אני מצהירה על עצמי את תפיסתי, בהם אני מדווחת את מצבי כפי שנקבע ע"י אחרים (לאום בתעודת הזהות, למשל) ומצבים בהם אין לי דעה או החלטה. הליכה נגד הזרם היא אמירה, שיכולה להיות לא יותר מאשר אמירת: אני לא מסכימה להיות כמו כולם. או כמו שכופים עלי להיות. עדיין אין בה אמירת "אני כזאת".

למעלה