הגדות מיוחדות

perhay

New member
הגדות מיוחדות

בתור פורום של מידענים וספרנים, אני מציעה לקראת החג להתייחס לספר ההגדה, אחד הספרים המרכזיים בעם היהודי. לאורך השנים, יצאו לאור הרבה מאד מהדורות של ספרי הגדה, עם מאפיינים שונים בהתאם לקהל היעד. כך, למשל, בקיבוצים, נערכו הגדות עם דגש על התחשדות בטבע ועל ערכים הומניים. תוכלו להתרשם מהגדה שיצאה לאחרונה בתנועה הקיבוצית באתר החגים הקיבוצי. הגדות אחרות, מצטיינות בהבט של האיורים. כזאת היא למשל "הגדת הציפורים". אשמח אם תתייחסו לעוד הגדות מיוחדות ששווה להכיר.

חייםלוי

Member
מנהל
הגדה שמבחינה חיצונית אינה מעניינת

אבל היא חשובה כי היא ההגדה הראשונה שנדפסה בספרד בשנת רמ"ב 1482 כלומר לפני הגירוש. {הלינק|http://www.jnul.huji.ac.il/dl/books/html/bk1312630.htm|סלינק| יש עותק אחד ממנה בעולם השמור בספריה הלאט\ומית.לפני כמה וכמה שנים - מעל 20 שנה עובד לשעבר של הספריה שהיה מנהל מחלקת שיקום ושימור וניסה לגנוב ספרים נדירים ריצה את עונשו והשתכן בארה"ב. לפני כ-15 שנה אאל"ט הוא הציע למכירה את ההגדה הזאת במחיר של $60,000. ההגדה היתה מודפסת על נייר מהמאה ה-15 ואדם אחד השתכנע לקנות אותה. אלא שבכל זאת עלה בו חשד והוא ביקש את עצתו של פרץ תשבי המומחה לאינקונבולות (דפוסי העריסה שנדפסו לפני 1500) הוא ראה את ההגדה המוצעת ומייד פסק שזה זיוף עפ"י סימני המים. מתברר שהזייפן המומחה קנה נייר מהמאה ה-15 אבל לא מהמקום הנכון ולא מהשנים הנכונות (סימני מים משתנים כל 3 או 4 שנים) והדפיס את ההגדה הידועה בעולם כיחידאית. הוא הרוויח את הכלא שלו השני ביושר

perhay

New member
תודה על הסיפור המעניין!

האם באתר שציינת יש פרטים על ההגדה? או סרוקים חלקים ממנה? כשאני מנסה לפתוח בתוך האתר את הדף של ההגדה הזאת, לא נפתח כלום.

חייםלוי

Member
מנהל
ההגדה סרוקה במלואה. היא חלק

מפרוייקט הדיגיטציה וכבר נסרקו והועלו כמה מאות ספרים שלמים. כדי לראות את הסריקות צריכים להוריד את ה viewer של תוכנת dejavu. הלינק להורדה ניתן שם

little light

New member
מצגת פאוורפוינט של הגדות...

...מלפני עידן ההדפסה ולאחריו רצה לה לא מזמן באימיילים. הקובץ גדול מידי מכדי לשים אותו פה (אני גם לא יודעת אם אפשר לשים פה קובץ כזה. אפשר??).
בכל מקרה, הוצגו בה תמונות יפות של הגדות מצוירות: הגדה ספרדית מ-1300, הגדת ראשי הציפורים, הגדת הזהב מ- 1320, הגדת קאופמן, והגדות מסריאבו, ברצלונה, מורביה, המבורג והונגריה. והגדות מודפסות: הגדה מפראג (1526), מנטאווה (1560), ונציה 1609, אמסטרדם 1695, ברלין, עירק, ירושלים וכו' וכו'.

חייםלוי

Member
מנהל
שלח לי לאימייל את המצגת

ואני אעלה אותה לשטח האיחסון של הפורום. האימייל שלי נמצא בעולם שלי - דואל. רק ללחוץ על הדואל.

perhay

New member
ועוד על ההגדות בתנועה הקיבוצית

באתר זה. שימו לב למגוון ההגדות. יש בדף הזה מידע מעניין, כמו למשל ההגדה של קיבוץ יגור שערך יורם טהרלב. בכלל בקיבוץ יגור היתה מסורת נפלאה של סדרי פסח בניצוחו של יהודה שרת (אחיו של משה שרת).

למעלה