הגאון ממשמרות

הגאון ממשמרות

אני יודע שהוא לא חדש פה, אי יודע שהיו עליו שירשורים. אני יודע החבר'ה פה מעריכים אותו, אני יודע שאלבום אחד שלו אפילו נכנס לעשרת המאסט הישראלים. אבל איכשהו, אני מרגיש, שכמו בכל שלב בחיים שלו, וגם אחרייהם, ובכל מקום שאני לא הולך אליו, מאיר איריל לא מקבל מספיק הערכה. תמיד יש את מי שאומר שהוא לא מבין מה כל הסיפור סביבו, את זה שאומר שהוא הרי היה גזען בכלל, אז מי רוצה לזכור אותו, את זה שטוען ש"ז'טם איי לאב יו טרמינל" זה גיבוב מטופש. אני מניח שבפורום הזה מספר האנשים שטוענים הבלים שכאלה הוא נמוך בשיעור משמעותי מאשר בכל מקום אחר, אבל אני גם בטוח שאם יש םה כמה אנשים שלא מכירים אותו מספיק, זה מה שהם חושבים עליו, או משהו בסגנון לפחות. אשמח מאוד לטעות בעניין, אגב... אפשר לדבר עליו בכל-כך הרבה תחומים: השירים שהוא כתב לאמנים אחרים, הילדות במשמרות והחברות לשלום חנוך, הכישרון המדהים להעביר מסר בכתיבה, השירים העמוקים, המצחיקים, היפים, מרובי הרבדים שלו. יש לו לא מעט שירים אשר התייחסות אלייהם יכולה להעביר יום שלם של דיונים. אפשר לדבר על איך הוא עשה עם העברית מה שואן-גוך לא עשה במכחול, להביא דוגמאות, לחבר מכאן ומשם. לעמוד כל קנקנם של הקישורים שיש לו בין שירים שונים. המוטיבים החוזרים, כמו אצל כל משורר דגול. אפשר לדבר על ההשפעה שלו מבוב דילן, ועל ההשפעה שלו על המוזיקה הישראלית, אפשר לעמוד על הגדרתו - משורר, מסומם, גאון, שטותניק, או אולי הכל ביחד. אין ספק שהאדם היה מבריק. אני אומר עכשיו, וזה נכון, כאקסיומה - האדם הוא גדול כותבי המילים בעברית. כולל משוררים, כולל נביאים, כולל כולם. מי שלא מאמין לי שישב עם הספר של שיריו - "מאיר אריאל נשל הנחש", ויקרא את שיריו, אחד-אחד. אבל מאיר אריאל הוא הרבה יותר מאשר משורר, זמר, מלחין, כותב, מסומם או מה שלא יהיה... מאיר אריאל הוא נכס. כל-כך הרבה פעמים אני מוצא את עצמי מאזין למשהו שלו, שכבר שמעתי עשרות אם לא מאות פעמים, ופתאום מגלה רובד חדש, מוצא בדיחה חדשה שמתקשרת לשיר אחר, או לסיפור שהוא פעם סיפר באיזו הופעה. וכל פעם אני מתרגש מחדש. היכולת שלו להעביר מסר, בכל-כך הרבה דרכים, היא משהו שאין לה אח ורע בכתיבה, ולא רק העברית. אם צריך להשוות את היכולות שלו להשתמש בשפה הכתובה, והמדוברת, אז זה רק לגדולי המחזאים והמשוררים אי-פעם, בכל רחבי העולם. שיריו של מאיר אריל הם לפעמים כאלה שנשמעים לראשונה נחמדים, אח"כ מוזרים" בהמשך לא מובנים, ובסוף, בסוף הם משהו שאתה עולה איתו לשמירה, משהו שאתה מזמזם אחרי דייט, משהו שאתה חושב עליו תוך כדי ויכוח פוליטי, משהו שעובר לך בגוף ברגעים הקטנים האלה, שאתה צריך עוד הסבר, שאתה מבקש עוד דרך להגדיר את עצמך או את חייך, ואז עוברת בך צמרמורת השמורה לרגעים של פעם בחיים. מאיר אריאל הוא נושא עצום. אפשר לדבר על מה שהתקשורת עשתה לו, ולתדמיתו, אפשר לדבר על הרמזים המיניים בשיריו, אפשר לדבר על הרמיסות הפוליטיות בהם, אפשר לדבר על כל-כך הרבה דברים הקשורים לו, ולחיינו, ולחייו, ותמיד אנחנו נבין שהוא כבר דיבר על הכל קודם. הוא ידע כל מה שהולך סביבו. מבעד לחזות של האיש המבוגר והמבריק (ולא כי "הוא השתין נגד הרוח"...), הגאון שקצת מנותק, זה שכותב שירים מוזרים ואוכל מריחואנה בוקר-צהריים-ערב, הוא היה האדם הכי מבין, הכי רגיש, הכי מחובר, הכי אוהב, הכי אנושי, הכי אמיתי באיזור. אמרו את זה על כמה אנשים לאורך ההיסטוריה, אבל אין ספק שמאיר ראוי לזה - אם תתן לאדם שמעולם לא ראה אותו למצוא אותו מבין מאה אנשים, הוא יזהה אותו תיכף ומיד. הקסם, החיוכים, הכריזמה, כוח המשיכה שלו, המבט האבהי. מאיר אריאל הוא האבא של המוזיקה העברית שאנחנו כל-כך אוהבים לאהוב. מעבר לכמות העצומה של השירים היפהפיים שהוא כתב לאחרים, ההפשעה עלייהם, גם באופן אישי (מה שכמובן משפיע על היצירה שלהם) היא משהו שגם ההופעות המשותפות שלהם לזכרו, ואיך שהם כולם מתפקדים, יחד, שנה אחרי שנה, לא יכול לתאר כראויי. אני, באופן אישי, חייב לו המון. כל-כך הרבה מקרים שהוא היה חלק בלתי-נפרד מתהליך ההתמודדות שלי איתם אני סוחב עמי לכל מקום שאני הולך, וזה משהו שאפילו מוריסי לא עשה לי. הפעם ההיא שבכיתי בגללה, הפעם ההיא שרבתי איתו, הפעם ההיא שחשתי בודד, המקרים ההם שהרגשתי דחויי ולא רצויי, הרגעים הללו שהייתי מאושר, מפוחד, מתרגש. בעוד בוקר לעבודה, בעוד לילה שלא רוצה להיגמר. כל פעם שאני חושב על החברים שלי, בחברון, עזה, שכם, יריחו, בכל פעם שאני יושב לכתוב שיר בעצמי. מאיר אריאל. אחחח... איזה אדם. אפשר לפתוח שרשור על שירים ספצפיים, על התדמית שלו, על ההתבטאויות שלו, על הכתיבה שלו, על הרגש שהוא מציף אותנו בו. ממש בלי סוף אפשרויות. כל שאני מבקש/שואל הוא האם אתם בעסק? אני מניח שהוא נחשב לחבר פורום, אבל ההשפעה שלו על הדיונים כאן צריכה להיות עמוקה יותר, וגם אם לא, האנשים שכותבים כאן צריכים להיות חשופים לו, יותר ממה שהם עכשיו. פולק-רוק. נכון, זה מה שהוא עשה? אני חושב שמקומו כאן, עם כל גדולי הרוק באשר הם.

בסוף מצאו אותו מתחת עץ אשכלויות אחד

חשבו שזה הוא זה, מאידך התברר שתי סטירות הוא התעורר, אם כי בדרך אל החדר הוא חשב שאם מימלא גוררים אותו שני אלה... מאז שהודיעו שמאיר מת, אני מחכה לגלות שבסוף כמו ארול מהשיר, שתי סטירות הוא התעורר, אבל כל פעם מחדש אני מבין גם בלי מבטי שני אלה... העלת תהיה בסוף לגבי מקומו כאן, אז אם יש כאן מקום לדילן (ויש כאן המון מקום לדילן) אז יש גם מקום לבן דמותו הישראלי מאיר אריאל, הבעיה של מאיר בניגוד לה"ה צמירמן, היא שבישראל אף פעם לא הייתה מהפכה כמו שהייתה בסקסטיס בארה"ב ומשוררים כמו משוררים דינם להיות מוחבאים משהו, כך טוב להם. אני זוכר כשהיתי חייל חברים שלי שרים לילה שקט עבר כוחתינו בצידון, ואז עבר הלילה לחברון, ככה כל פעם עובר הלילה לאיפה שיש חילים ורק מאיר הצנחן המזמר נשאר.

אז אתה מסכים שמקומו כאן?

אין ספק, לדעתי, שהפורום יכול להכיל אותו, ורצויי. זה יכול רק לתרום. ואגב, אני רוצה להתייחס כאן לשיר שלו, שמעולם לא הולחן, ושהוא כתב ממש בסמוך למותו, שיר המדבר על... טוב נו, אני לא אסביר. מי שיבין, שיגיב מלכודת התדמית שנים שאני נס ממלכודות תדמית ממצודות קיבוע ממכלאות ההגדרה מקפוסאות שימורים מאוספים של פרפרים מהסיכה הנועצת אל הלוח מצנצנת הפורמלין טוב לפרפר המאוורר במשק כנפיו מלפרפר הפרוש מלוא מוטת כנפיו בשלל גוונים וחן דוגמא לעיני רבבות מבקרים טוב לי צבע אחד חי מאלף צבעים מתים. תנו דעתכם, אני אגיב אח"כ.

קדימה, נו!...

*מלכודת התדמית* שנים שאני נס ממלכודות תדמית ממצודות קיבוע ממכלאות ההגדרה מקפוסאות שימורים מאוספים של פרפרים מהסיכה הנועצת אל הלוח מצנצנת הפורמלין טוב לפרפר המאוורר במשק כנפיו מלפרפר הפרוש מלוא מוטת כנפיו בשלל גוונים וחן דוגמא לעיני רבבות מבקרים טוב לי צבע אחד חי מאלף צבעים מתים. הרי השיר הזה מדבר על איך שהוא, מאיר, נראה כלפי חוץ ע"י מי שלא מכיר אותו. יש כאן תקבולות, דו משמעותיות נהדרת ("מבקרים") ועוד כל-כך הרבה. זה מראה שהוא ידע טוב מאוד מה ואיך ולמה חושבים עליו כל מי שלא באמת מכיר אותו, והוא אומר בשיר הנפלא הזה שהוא גם יודע איך זה משפיע עליו (זה לא), ושהוא בעצם מעדיף את המצב שמות שהוא - מי שבאמת מכיר אותו ואת פועלו, אוהב אותו בכל מאודו. איזה עוד זמר כותב שיר כל-כך אישי, כל-כך מתוחכם (וזה בהחלט לא השיר הכי מתוחכם שלו. הכי אישי? אולי)? אני אגיד לכם איזה זמר - משורר! ואגב, אפשר כמובן לעבור על כל שורה בשיר הזה ולרדת לעומקה, אבל לא נראה לי שאתם כל-כך בעסק...

מאיר אריאל הוא בהחלט אגדת רוק

חוץ מהעובדה שהוא כותב מילים מעולות ומצחיקות (או עצובות; ע"ע "ארול") הוא גם מלחין נהדר ומבצע נפלא. אני חושב שאנשים עושים בינו לדילן הקבלה בגלל הקול של שניהם - קול כזה צרוד וקצת מעצבן בהתחלה אבל כשמתרגלים אי אפשר להפסיק להתגעגע אליו. האמת היא שאני לא חושב שהוא אי פעם התעלה על האלבום סולו הראשון שלו מ-1978 (אם לא מחשיבים את "ירושלים של ברזל") - "שירי חג ומועד ונופל". שירים עצובים, אירוניים, בלוזיים, מצחיקים. הכל יש שם. גם עבודותיו המאוחרות יותר מוצלחות אבל אני לא חושב שהוא אי פעם התעלה על האלבום הזה. מאיר אריאל גם הוכיח את עצמו קודם כשכתב מילים לאריק איינשטיין ("מכופף הבננות" למשל), ללהקת תמוז ("הולך בטל" למשל) ולעוד רבים וטובים. מאיר אריאל הוא כמו חציל - כשאתה ילד אתה לא אוהב את זה, אלא אם אתה אנין טעם במיוחד, ולאט לאט עם הגיל אתה מתחיל להתחבר לטעם של החציל. אני עדיין לא אוהב חצילים אבל מאיר אריאל, למרות שעד לפני שנה די לא סבלתי את השירים שלו, עכשיו אני מת עליו. השיר הטוב ביותר של מאיר הוא לדעתי "ארול" מאלבומו הראשון. שיר עצוב ואוטוביוגרפי על איזה משיגנע שהיה עם מאיר בקיבוץ. אחד השירים שהכי חדרו אלי מאז ומעולם.

אתה בן 16?

אז אתה בקצב הנכון... אכן, שירי חג ומועד ונופל הוא עלויי, אבל אני לא חושב שהוא היחיד. יכול באמת להיות שעל פניו, הוא הטוב באלבומיו, אבל להגיד שהוא לא התעלה אי-פעם על האלבום הזה, זה לא מדוייק, לדעתי. האלבומים שלו, גם אם יש בהם אחד שהוא קצת פחות קל להאזנה מהשאר (בשבילי לפחות, זה "רישומי פחם", שאני עדיין מעדיף לרוב לקרוא את שיריו), הם כאלה בהם הוא ניסה להתעלות על הקודם. "ירוקות" ו"ברנרד ולואיז" לא נופלים משירי חג, ויש בהם רגעים קסומים ומדהימים לפחות כמו באלבום הבכורה שלו. "זרעי קיץ" טיפה פחות יציב, אבל לדעתי נמצא בו אחד מחמשת שיריו הגדולים, "תקציר שירי החורף הבא". ככה שלומר שהוא לא התעלה על שירי חג זה מטעה, כי א- מעולם לא היה נסיון שכזה. ב- לדעתי, שלושת האלבומים שהזכרתי לא נופלים ממנו.

CaerBannog

New member
מסכים לחלוטין

הוא מהאנשים המועטים, שאני קורא או מקשיב למילים שלהם, ופשוט לא מבין איך בנאדם יכול לתפוס והעביר דברים בצורה כלכך ברורה ומדוייקת, ועם זאת לדבר על 1001 דברים שונים בכל מילה. בהחלט מדובר בכישקרון שלא מין העולם הזה בכתיבה, וגם בהלחנה ושירה לא חסר לו, לעניות דעתי.

צודק

אתה וכל מי שהזכיר את זה. הוא זמר עם המון ייחוד, והוא בהחלט מבצע ומלחין נפלא. איכשהו אני התמקדתי רק בכתיבה שלו אבל אתם בהחלט צודקים. הוא מבצע בהחלט ייחודי, ומלחין מקורי. מי שזכה להיות בהופעה שלו, זכה פשוטו כמשמעו.

noosh

New member
מאמר נהדר

ההכרות שלי עם מאיר אריאל היא אמנם שטחית למדי (ואני בהחלט מתכוונת לשנות את זה) אבל ממה שאינ מכירה אני יכולה להגיד שאם לארה"ב יש את דילן ולבריטניה את דונובן אז לנו יש את מאיר אריאל, וזו בהחלט סיבה לגאווה. לא סתם המילים של "נשל הנחש" היו כתובות אצלי במחברת ספרות ואפילו המורה הסכימה שננתח אותם בשיעור (לא יצא מפאת חוסר זמן, אבל העיקר שהסכימה). מאיר כותב נפלא, מבצע נפלא ויוצר בשירים שלו מן הווי ישראלי כזה שיש רק בארץ ורק הוא יכול לתאר אותו הכי טוב שאפשר

הווי שיש רק בארץ

ובעיקר באיזור מגוריו, שפרט לגולן ולנגב הלא מאוד מיושבים, זה האיזור הכי יפה במדינה הכי יפה בעולם. אין ספק שלמשמרות-כרכור-פרדס-חנה-חדרה, לאיזור הזה יש ייחוד שמועבר ביותר משיר אחד שלו. חבל שלא יצא לכם לנתח את נשל הנחש. מה גם שאולי זה היה מתפתח ליותר משיר אחד, הרי יש כל-כך הרבה מה לנבור במילים שלו.

ערןלוי

New member
אני חושב שמאיר אריאל היה נעלב

מההשוואה לדונובן
. ובצדק.

למעלה