הבנת הנקרא

לומד ל100

New member
הבנת הנקרא

שלום לפורום השפה העברית

יש לי מבחן בספרות וחלק מהשאלות במתכונת שנלקחו מתוך מבחן אמיתי של משרד החינוך, לא מובנות לי מבחינה מילולית, אולי תוכלו לעזור לי בזה בבקשה?

הנה שאלה אחת: תאר כיצד העבר רודף את הדמויות ב"סיפור אהבה" מאת אפלפלד, והסבר את המשמעות של רדיפה זו עבור דמויות אלה ועבור הקוראים.

trilliane

Well-known member
מנהל
זה לא משפט מסובך; מה לא מובן מבחינה מילולית?

אם הקושי הוא להבין את המשמעות של "רודף", הוא כמובן פועל מטאפורי, כי העבר (זמן עבר) לא רודף אחרי אף אחד...
הכוונה להשלכות שיש לאירועים שקרו בעבר על ההווה. אלה לא חייבות להיות השלכות מעשיות חיצוניות (למשל בגידה שהתגלתה ועכשיו הדמויות סובלות מתוצאותיה); ייתכן שדמות עשתה בעבר מעשה פסול ועכשיו היא סובלת מייסורי מצפון ומדיכאון קשה. הכול בהתאם להקשר, לפי מה שמסור בסיפור.

לומד ל100

New member
אופס...

נזכרתי ששכחתי להסביר מה לא ברור לי
אז ככה,
אני לא מבין מה הכוונה ב'תאר' בהקשר לשאלה הזאת
וגם לא מבין מה זה 'משמעות של רדיפה זו'. מה זה משמעות בהקשר הזה?

זה כמובן יעזור אם מישהו מכיר את היצירה הספציפית. אני לא מבקש תשובה, אלא רק הסבר למה הכוונה בשאלה.

trilliane

Well-known member
מנהל
"תאר" הוא בדיוק כמו באין ספור שאלות אחרות

שענית עליהן אין ספור פעמים במהלך לימודיך, אין לי ספק... חשוֹב שאתה כותב לאדם שלא קרא את הסיפור ואתה אומר לו "הדמויות רדופות ע"י עברן" והוא מבקש ממך לתאר לו זאת, כלומר לספר לו על כך (הדמות הזו עשתה בעבר כך וכך... ועכשיו בגלל... היא כך וכך...). לגבי המשמעות אין לי מושג, לא קראתי את הסיפור ואין לי כוונה לעשות זאת, עמך הסליחה. משמעות הרדיפה יכולה להיות אולי זרז (קטליזטור) לאירועים אחרים בסיפור, למשל.

אני מציעה לך לנסות להיעזר בפורום "עזרה בלימודים ושיעורי בית" אולי מישהו שם מכיר את הסיפור וידע לכוון אותך יותר. כמו כן יש בתפוז פורומים העוסקים בספרות, אתה יכול לנסות לבדוק אם אחד מהם רלוונטי לך; שים לב שייתכן שהם לא מעוניינים בשאלות של שיעורי בית, אז לפני שאתה מציב שאלה חשוב שתקרא את "אודות הפורום והנהלתו" שנמצא בראש כל פורום ואם יש לו תקנון / כללי כתיבה, גם אותם.

הצעה אחרונה היא להריץ חיפוש בגוגל, אולי יש סיכומים לסיפור הזה, או מאמרים עליו, או שהוא כבר נדון בפורומים אחרים ברשת. אם האנגלית שלך טובה נסה לחפש גם באנגלית, לפעמים אפילו בויקיפדיה (האנגלית) יכול להיות שתמצא מידע רלוונטי או קישורים למידע כזה.

לומד ל100

New member
אבל מה זה 'משמעות' באופן כללי

כששואלים את זה בשאלה.
אני יכול להסביר לך איך אפשר לעזור לי להבין את זה. אפשר למשל לקחת כל ידיעה קטנטנה, משל, או משהו דומה ופשוט, ופשוט להשתמש בשאלה הזו שם ולהסביר לי איך היה צריך לענות במקרה הזה. זה עניין של הבנת הנקרא, אין לי ספק.

אני לא סתם שואל את כל זה. פעם היה איזה מורה שעשה לנו בלבול עם "פרט הסבר ונמק". לפי דעתו לא עשיתי את אחד מאלה. מה זה באמת נמק {במקרה שכבר צויין פרט והסבר}?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני בטוחה שאתה מכיר את המילה משמעות

משמעות נותנת סיבה, טעם, חשיבות לדברים. כלומר, הם לא סתמיים. אם הסופר בוחר לכתוב את הסיפור כך ולא אחרת, יש לזה משמעות. זו לרוב בחירה אמנותית שמשרתת את הסיפור, את המסר, את האמירה שלו. אני לא יודעת להתייחס נקודתית, כאמור, כי אני לא מכירה את הסיפור.

ביקשת דוגמה לשאלה, אז בבקשה:
לו הייתי רואה אותך שומר במגירה חפץ ישן, מרופט ובלוי והייתי שואלת אותך "מה המשמעות שלו עבורך?" היית יודע לענות?

באשר למילות הוראה – אתה צודק שלפעמים הן דומות מאוד ואף חופפות חלקית, אבל בעיקרון:
פרט – לרדת לפרטים, לכתוב בפירוט. כלומר להרחיב במענה, להתייחס בתשובה למכלול המידע הנתון (עובדות, נתונים, מספרים, דוגמאות וכיו"ב).
הסבר – לפרש, לבאר, לגרום לדברים סתומים להיות מובנים. זה יכול להיות מתן הסבר למשפט שהכותב כתב בתמצות. על סמך המידע שניתן בטקסט אתה יכול להשלים את התהליך המחשבתי ולהראות למה הוא התכוון. לרוב הכוונה ב"הסבר" הוא שתכתוב במילים שלך, שתראה הבנה. כלומר, לא רק שאתה יודע לזהות את החלק הרלוונטי בטקסט ולצטט או להביא דוגמאות ממנו, אתה גם יודע לעבד את המידע ולהגיש אותו.
נמק – לתת נימוקים. אם אתה מציג טענה מסוימת, לא להשאיר אותה באוויר אלא לכתוב על מה היא נסמכת. הכוונה למתן עובדות, גורמים, סיבות, מניעים וכו'.

לומד ל100

New member
עכשיו התחלתי להבין

תתפלאי אבל אם היית שואלת אותי "מה המשמעות של הדבר הזה עבורך" על כל חפץ שהיה אצלי, היה קשה לי לענות לך מהסיבה הפשוטה שהמילה משמעות לא מסתדרת לי בהקשרים כאלה.

לעומת זאת אם היית שואלת אותי מה המשמעות של "מזרח תיכון חדש", נראה לי שהייתי יודע לענות לך ומסביר לך שהמשמעות של מזרח תיכון חדש זה בעצם ארצות ערביות דמוקרטיות שוחרות שלום. כאן המילה משמעות היא מבחינתי תחלופה של המילה פירוש.

קשה לי לענות על שאלה שבה אני מתבקש לפרש מה הפירוש של רדיפה, או מה הפירוש של חפץ מסויים שנמצא אצלי. אני לא עושה הצגות, ולא מתפלסף, אני פשוט לא מבין את זה מילולית, ולכן אני גם לא יכול לענות על השאלה במבחן. בפורום השפה העברית אני מקווה למצוא מזור לבעייתי.

trilliane

Well-known member
מנהל
משמעותן של מילים משתנה לפי ההקשר...

גם של המילה משמעות, אכן. היא יכולה להיות הסבר, חשיבות, מהות, השלכות, טעם ועוד. אני מניחה של'משמעות' יש משמעות רלוונטית בהקשר לשאלה... לא מבקשים ממך כאן פירוש מילולי, זה ברור; מבקשים שתסביר, אולי, איך הרדיפה מהותית לסיפור, איזה שינוי היא יוצרת, איך היא משפיעה על הדמויות, מה היא אומרת להן, איך היא עוזרת לסופר להעביר את ה"פואנטה" שלו וכו'. אלה רק רעיונות אפשריים; אני לא יודעת יותר בלי הקשר ואני גם לא חזקה בספרות... לכן הצעתי שתנסה לחפש אנשים שקראו את הסיפור ומכירים אותו ויוכלו לבאר עבורך את השאלה.

לאחר ההשקעה הרבה כל כך של טריליאן במתן

תשובות לשאלותיך, ולאחר הסבריה המקיפים, נראה לי שתרומתי תהיה חיוורת מאוד.
בכל זאת אנסה, כי למרות חוורונה אולי תפיק ממנה תועלת.
אני אתבסס פשוט על משמעויות המילה 'משמעות' במילון (רב מילים) ע"י הבאתן כלשונן, ואני מקווה שאחת מהן, תשתבץ היטב בשאלה ותיצור אצלך הארה הבנתית שלה (של השאלה). במילים אחרות, נסה להחליף את המילה 'משמעות' שבשאלה באחד ממשמעיה של המילה "משמעות" כפי שהם מופיעים במילון, וראה אם החלפה זו מביאה אותך לתחושה שהבנת את השאלה ושאתה יכול לענות עליה. אם לא יצלח הדבר עבור למשמע הבא וכן הלאה עד (כך אני מקווה) שתצליח.
והנה המובאה מן המילון:
.........................
הסבר מלא למילה מַשְׁמָעוּת שֵם נ'

1. המובן, הפירוש או הפשר (של מילה, משפט, סמל וכד').
• למילים 'שמש' ו'חמה' יש אותה משמעות.
• במילון זה למילה 'משמעות' יש 4 משמעויות.
• הוא מלמל מתוך שינה מילים שאין להן כל משמעות.

2. הכוונה או המטרה שביסודם של דיבור, מעשה וכד'; מובן או תוכן פנימי, אמיתי או עמוק.
• רק לאחר זמן רב הבנתי את משמעותם האמיתית של דבריו.
• הוא נעץ בה מבט מלא משמעות.
• ליצירה משמעות עמוקה יותר מזו הנראית על פני השטח.

3. חשיבות, ערך ממשי או מעשי, טווח השפעה; רלוונטיות.
• חקירת המשטרה נקלעה למבוי סתום, ולכל מידע חדש שיתקבל יש משמעות רבה.
• מעטים עמדו על מלוא משמעותה של התגלית.

4. התכלית, הטעם או הערך הפנימי, בייחוד של החיים בכללותם.
• מאז האסון שפקד אותה איבדו חייה כל משמעות.
• באמצעות פעילות התנדבותית זו הוא מבקש להעניק משמעות לקיומו.
.....................................................................................................

בהצלחה!

למעלה