הביטוי "הלך פייפן"

הביטוי "הלך פייפן"

מאיפה הגיע הביטוי? שאלו אותי היום בצחוק, ואז שאלתי את עצמי ברצינות, והחלטתי להתלבש על הנושא עד שאמצא תשובה..
אשמח אם תוכלו לעזור..

לדעתי הביטוי הגיע מיידיש

ביידיש אומרים: "ער איז געגאַנגען פֿײַפֿן". המילה פֿײַפֿן ביידיש, פירושו לצפצף, אך הוא התגלגל לביטוי אידיומטי הנ"ל שפירושו: הוא התקלקל, הוא הלך לאיבוד. ומכאן הביטוי בעברית: הלך פייפן.

almog4

New member
מהיידיש כמובן

מהיידיש. ראה גם תשובתי לשאלה זאת בפורום "שאלה קטנה" . והערה ליידישיסט: את ההיגוי E כותבים ביידיש עם האות "ע". כלומר "פייפען". כמו שכותבים "לערער" (LERER) שזה מורה, ו"סטודענט" שזה סטודנט.

אני כותב לפי תקנות ייוו"א

קודם כל לגבי פייפן, אכן כותבים ללא ´ע´ מכיוון שלא מבטאים FAYFEN אלא FAYFN. אבל המילה לערער אכן כותבים עם ´ע´ כי מבטאים זאת LERER. לא תמצאי!!! בשום מילון יידיש את המילה "פייפען". מכיוון שיש דיאלקטים שונים ביידיש נקבע האיות ביידיש בווילנא בשנות השלושים במוסדות ייוו"א. אני כותב לפי כללי ייוו"א. [אני מסיים השנה תואר בשפה וספרות יידיש
]

zimes

New member
תן ליידישיסט קרדיט ../images/Emo13.gif

לא כל E נכתב עם ע. (רמז ליידישיסט: תנסה להסביר לנו מתי כן ומתי לא?)

zimes

New member
../images/Emo32.gif שאלה קטנונית

על איזה מקש נמצא הקו מעל האות, זה שמסמן אות רפה?

שאלה חשובה

אי אפשר לכתוב את זה באקספלורר, אני כותב בוורד ומעתיק ממנו לדפדפן. בשביל לכתוב צריך להוסיף מתוך ה"סימנים" (תמונה מצורפת) את האות הרלוונטית. מיט הצלחה.

שכחתי, הנה התמונה ../images/Emo13.gif

כמובן שאפשר ליצור פקודות מאקרו שמקלים על הכתיבה על צירופי המקשים Ctrl ו-Alt. לגבי האות ´ע´, אכן לא תמיד כותבים אותה. בעצם רק במקרה אחד ויחיד לא מבטאים אותה - כאשר מקור המילה עברי ולא הותכה לתוך היידיש. לדוגמא: "ער האָט זיך געגט", ולא "ער האָט זיך געגעט". אַ גוטן שבת [ולא "אַ גוטן שאַבעס"]

למעלה