הבדווים העיראקים

הייתי אומר

שיותר מ 40 % משטח עיראק, הם משטחי מרעה לבדווים, אזור מערב עיראק רובו כזה. הרבה דווים מגיעים לעיר, יושבים בצד, ושרים, אני חושב סתם כדי לשעשע את עצמם, הרי אין להם מה לעשות כשהם לבד. פעם הלכתי עם אבי בשדות וראיתי מרחוק רועה צן שהתיישב וניגן ב רבאבה כמובן תוך כדי שירה. כן זה געיון מצויין עוזר לך להחליש את תחושה הבדידות כשאתה לבד שם בשום מקום. מוכרים אותה בגרושים. סבתה שלי ז"ל היתה הולכת עם עבאיה שחורה, בשנות החמישים היה מקובל מאוד שנשים הולכות עם עבאיה. האריסטוקראטים פחות, והעניים יותר.

כרגיל, אתה זוכר דברים

שכבר נשכחו מזמן. מי היה זוכר את רועה הצאן מעיראק, ועוד רועה צאן שמנגן!

הבדווים העיראקים

היו מתיישבים בצידי הדרך ושרים, בליווי כינור קטן קטן המורכב ממיתר אחד. כנור רגיל קוראים كمان كمنجة "כמאן כמנג'ה " ואילו הכינור הקטן ربابة "רבאבה" סתם נזכרתי בזה פתאום.

חג'אב-כיסוי פנים

משאיר רק את העינים, זה בא יחד עם העבאיה, זה כך סט קומפלט, לפעמים שמים אותו ולפעמים לא. אני זוכר שסבתי שלי הייתה שמה אותו לפעמים וזה היה נותן לה כבוד, והיו קוראים לה חג'יה כינוי לאישה דתיה ומכובדת שהייתה בביקור במכה, נהוג לתת כזה כינוי לנשים מכובדות מאוד ומבוגרות.

מענין מאוד. האם היא שמה את החג'אב

והעבאיה רק כישצאה לרחוב או גם כשגברים יהודים ראו אותה (למשל בחתונות וכד')?

רק ברחוב

פעם לקחה אותי ברכבת לבקר חברים שלה, וכשהתיישבנו ברכבת שמה את אלחג'אב. דרך אגב זה היה תפור עם אלעבאיה בפינה שלו כך שאפשר לשים אותו מתי שרוצים.

בנוגע לחג'אב

לפי מה שידוע לי נהגו היהודים הבבלים לכנות את החג'אב בשם פושי. שאלתי היא האם הפושי היה שם כיסוי הראש של הנשים השיעיות (כיסוי בצבע שחור) או האם זהו כינוי הכולל את כל סוגי כיסוי הראש של הנשים הסוניות והשיעיות גם יחד???

חג'י וחג'יה../images/Emo141.gif

בכל שנה יוצאים הערבים לביצוע מצוות העליה למכה, היה כזה לא מזמן, הייתה אפילו תאונה שדיברו עליה בחדשות העולמיות. אז חג' זו העליה למכה, חג'אג' אלה האנשים שממלאים כרגע את המצווה, חג'י זה אחד שביצע את המצווה, כך כשחוזר הביתה מדביקים לשם שלו את הכינוי הזה, ואילו חג'יה זה האישה שביצעה את המצבה. בהרבה מקרים מוסיפים חג'י וחג'יה גם לאנשים מבוגרים וחכמים כאות כבוד לאישיותם. היה לנו אינסטלטור שהיינו קוראים לו חג'י, היה דתי, בצהריים היה פורש שטיח ומתפללים ואנחנו הילדים היינו מצחקקים בצד.

הרשה לי להוסיף בעניין החג'../images/Emo122.gif

בטח התכוונת לומר המוסלמים ולא ה"ערבים" עולים למכה שבערב הסעודית.העליה הזו נקראת "אלחג'".זו אחת ממצוות האסלם.כל מוסלמי או מוסלמית חייב במצווה זו פעם אחת בחייו.פטורים כמובן חולים או מיעוטי יכולת(זו משימה קשה פיזית וגם הוצאה כספית גדולה).החג' נהוג בחג המוסלמי "עיד אלאד'חא" כלומר חג הקורבן.השבוע צפיתי בסרט דוקומנטרי על תהליך החג' במסגרת לימודית באוניברסיטה ואכן המשימה לא קלה.ההצטופפות גדולה לכן קורות תאונות בהן, בכל שנה "נדרסים" אנשים ע'י אחרים ומוצאים את מותם.

למעלה