כל אחד מגיב בהתאם להבנתו וליכולתו.
ההבנה הצנועה שלי, לדוגמה, היתה שאתה מבקש עזרה בתחום שאתה מאד מתחיל בו, תוך הצגת שאלות כאלה שהכי טוב יהיה לך לרכוש קצת ידע בסיסי בתחום, בתור התחלה.
ואינני מתכוון לידע תיאורטי, אלא לידע מעשי, כמו שנדרש ברוב התחומים האנושיים.
לדוגמה, אם היית רוצה ללמוד לבנות אתרים, הדרך היחידה לעשות זאת היא להתחיל לעשות זאת, כמובן בסיוע הדרכה מתאימה.
ספרים ומורים לא יכולים לתת לך את ההתנסות הישירה, אך הם יכולים לכוון אותך היכן ואיך להתחיל לרכוש אותה.
במדיטציה כמו בבניית אתרים כמו בנהיגה כמו ברוב התחומים...
ואז, כשאתה שואל שאלות תם בנושא מסויים, להשיב עליהן אחד-לאחד לא יביא לך בהכרח תועלת, כי אתה לא בדיוק יודע עדיין מה לשאול.
אז לא יודע איך לענות בצורה מועילה על השאלות שהבאת, אבל אתה יודע מה, אנסה בכיף (התוצאות - על אחריותך
):
"בבודהיזם מדברים הרבה על מדיטציה ככלי להשגת הארה- אבל מה הקשר בין הבהייה וההתמקדות של המדיטציה לבין האושר העילאי של ההארה?"
אפשר ללמוד דברים בפנטזיה, בדמיון; ואפשר ללמוד דברים במציאות.
אם נניח נעמיד פנים שאנחנו ג'דאים מ"מלחמת הכוכבים" ושיש לנו לייט-סייברס, זה יהיה אולי כיף, אך זה יהיה דמיוני.
לדבר על "הארה" מבלי שחווים ומכירים אותה, זה להתעסק בדברים שלא מוכרים לנו, להיכנס לעולם של פנטזיות.
אז בוא נגיד משהו אחר במקום "הארה". לדוגמה, "חוויה מתמשכת של סיפוק, שלווה ושמחה", או כל תיאור אחר של משהו שאנחנו מכירים לפחות חלקיק ממנו באופן אישי, ממשי, כדי שנתעסק במציאות ולא בדמיון, מפני שאנחנו רוצים להרגיש כך במציאות ולא בדמיון.
אז בעניין מציאת המקום השליו והשלם והמסופק שבתוכנו, אין לו בהכרח קשר אל "הבהיה וההתמקדות של המדיטציה".
אתה מבין, כל הדרכים המופלאות האלה, כגון בודהיזם, הן מנגנונים באמת מופלאים שלא תמיד אפשר לשלוף מרכיב אחד מתוכם ולהניח שהוא יעבוד כמו שהיה עובד אם היינו צועדים באותה דרך באופן מלא ומבצעים את כל ההנחיות שבתוכה. לפעמים הוא אפילו עלול לעבוד כך באופן הפוך...
בודהיזם לומדים בעזרת מורה. אי אפשר כל כך ללמוד את זה בעזרת ספר, למשל, ממש כפי שאי אפשר כל כך ללמוד לטוס או לנתח בעזרת ספר בלבד, בלי עזרה של אף אחד נוסף.
ובכל זאת, במידה ותאמן את עצמך להרגיש את עצמך ואת פנימך באופן ברור יותר, זה יכול לעזור.
בהעדר מורה, חשוב לוודא שכל תרגול מיטיב עמך. זוהי אחריותך להתבונן על עצמך היטב במהלך תרגולים שונים ולאחריהם, כמו גם במצבים שונים ומגוונים בחיים, כדי לראות כיצד דברים שונים מחוצה לך ובתוכך משפיעים עליך. כתוצאה מלימוד זה, תוכל ללמוד בהדרגה כיצד לכוון את הדברים בתוכך ומחוצה לך בצורה מיטיבה יותר ויותר ויותר.
"והחמלה- מה היא? ומה היא תעזור לי להגיע להארה, אותו אושר עילאי? אם אני אחמול על יצורים חיים, זה יעזור במשהו לחוויה שלי? אמנם זהו רגש נעים, אבל הוא לא מתמיד... הדעת מוסחת ממנו."
מדובר במשהו שעוזר מאד לאלה לומדים אותו.
לקרוא עליו בספר שבו הוא מתואר כ"חמלה", זה כמו לקרוא מהצד על לימודים של מישהו אחר.
ובכל זאת, במידה ותוכל לשים את עצמך במקומו של הזולת, גם כאשר הזולת הינו חתול או נמלה, אתה עשוי לפתע פתאום להבין מה הזולת מרגיש והדבר דומה לרכיב שמתעורר בך, חלק מהאנושיות המלאה שלך, אשר הולכת ומתעוררת, כמו נורות בקרה של מכשיר חשמלי כלשהו שמדליקים בשלבים. הבה נאמר שכאשר המכשיר עדיין איננו פועל במלואו, עדיין לא "מוכן" (כמו במקרה של ילד קטן, למשל, שברור כי הוא עדיין מצוי בהתפתחות הבסיסית שלו), אזי פונקציות ההתפתחות שאתה חפץ בהן ("לגלות את האושר המתמשך שבתוכי", לדוגמה) עדיין אינן נגישות, אינן יכולות לפעול.
"ועוד שאלה- איך אפשר להגיע לבריחה מכאבים ומתשוקות אם תמיד יש לי תשוקה להגיע להארה שהיא אושר גדול?"
נו באמת, מה אני יכול להשיב על כך?
נסה אתה...
וזכור שכל מחשבה שאתה עשוי לחשוב, איננה אלא מחשבה. זהו מכשיר רב עוצמה העומד לרשותך ותו לא. כאשר תגלה את מי שמפעיל אותו, תוכל להפעיל אותו ולהשתמש בו בכיף וביעילות, כמו גם להרגיש את עצמך, המפעיל הבלתי תלוי (תאר לעצמך איזו הרגשה היא להרגיש את עצמך... היא חייבת להיות די טובה, לא?
).