האמת זה צורם לי

האמת זה צורם לי

כותבים כאן באותיות עבריות את שפת הלדינו וזה מאוד צורם. כשכותבים:קרידו או קרידה זה נראה לי בסדר אבל כשכותבים בעברית משפטים של דיבור ספרדי זה ממש לא אמיתי. זה כמו שאתה אומר משהו באנגלית אך במקום לפרש אותו אתה כותב כמו שאתה שומע אותו באותיות עבריות. מצטער לומר אך זה צורם לי.

SuzieRS

New member
איש טוב,כל-כך הרבה מלח על פצע פתוח?

זה נושא נדוש ועתיק ימים שכבר נדון כאן פעמים רבות. הוחלט שכאן כותבים באותיות עבריות- אבל על פי כללים. למשל האות "י" באה במקום האותיות "I " & גם האות "E", כל ש- KERIDA יש לכתוב "קירידה" . מסכימה איתך שזה לא נשמע טוב, אבל זאת המדיניות. עכשיו בינינו: בצרפתית אומרים שחוקים וכללים נעשו כדי שיעברו עליהם. חלילה לא מסיטה לשום מרד, אבל מדי פעם כשמוצאים באינטרנט חומר מעניין, אני לא חושבת שמי שהוא יכעס מאוד עם תעתיק אותו הנה. אני,אישית, אגיד לך "טודה".

Sarika

New member
זה לא יצרום אם יכתבו לפי הכללים

שלום גבר בדרכו שלו, אכן, אתה צודק, לכתיבה נכונה באותיות עבריות ישנם כללים מסודרים(ניתן למצוא אותם בקישורי הפורום) , רוב הכותבים מתעלמים מהכללים אינםכותבים לאדינו תיקנית ולכן זה נשמע צורם. לידיעתך הכתיבה באותיות עבריות איננה המצאה של הפורום הזה, רוב שנות קיום שפת הלאדינו היא נכתבה באותיות רש"י, אותיות עבריות או סוליטריאו מה שנקרא כתב חצי קולמוס. כתבים רבים נכתבו באותיות עבריות ומי שמכיר את כללי הכתיבה יכול לקורא ולהבין ללא כל בעיה. הכתב באותיות לטיניות החל רק במאה העשרים בקהילות תפוצתם של מגורשי ספרד כאשר חל תהליך התמערבותם. דרך אגב גם היידיש נכתבת באותיות עבריות.

SuzieRS

New member
../images/Emo45.gif צודקת בהחלט... ...

אני מבינה, מסכימה ומקבלת את כל ההסברים וסיבות הנוגעים למסורת, להסטוריה, ולתרבות העם היהודי -ספרדי. בבר-אילן מלמדים טקסטים בכתב ראש"י, כדי שגורל הספרות הלאדינו העתיק לא יהיה כגורל יצירות סיפרותיות העתיקות הטורקיות הכתובות באותיות ערביות, ושהיום אין מי שיכול לקרוא אותן. ובכל זאת:- כשאני מציצה ב-LK, ורואה כל כך הרבה כותבים ישראליים נהנים להתכתב בלאדינו, אני נזכרת בחוה אלברשטיין האומרת " כל יום, כל יום אני מאבדת בחור יפה ברחוב..." . יש גם לזכור שרוב דוברי הלאדינו בישראל הם לא ילידי הארץ. עם כללי כתיבה עבריים, פורום זה לא יכול להיות גשר או מקום מפגש לכולם. בשבילם יש ה-LK. ולי, עם ה-LOCAL PATRIOTISM שלי, זה צורם !

Sarika

New member
סוזי בעיניי הכל "כשר",

* כתיבה באותיות עבריות או באותיות לטיניות(כמובן שיש להשתדל לעשות זאת בצורה נכונה). * כתיבה בפורום הזה ו/ או בפורום LK הכל מתקבל אצלי בברכה.כל זמן שאני מפיקה מכך ידע, הנאה וסיפוק

SuzieRS

New member
Sarika, בדרך-כלל אנחנו די קרובות

בדעותינו. גם אני חושבת בדיוק כמוך. הדיון היה על כתיבת לאדינו באותיות עבריות בפורום. כשנקבעת מדיניות ונופלת החלטה לפעול בדרך מסוימת - במקרה שלנו,כתיבה באותיות עבריות- לכתוב באותיות לטיניות (לועזיות) זה לא "כשר" . כל הקשר ל-LK הוא שהרבה אנשים טובים לא כותבים כאן בגלל צורת הכתב -לדעתי- ,ולזה אין שום קשר ל "כשרות". הכל טוב ולגיטימי,העיקר שזה ב ל א ד י נ ו . אל תפסיקי לשתף אותנו, כמו תמיד, בידע שאת מפיקה, ולא חשוב מאפוה.

Sarika

New member
נכון קרידה, שבפורום שלנו נקבעה

מדיניות לכתיבה באותיות עבריות, אולם, זה לא יהרג ובל יעבור, ואנשים שחפצים לכתוב באותיות לועזיות גם הם מתקבלים בברכה ולא פעם רותי העירה על כך שאין שום מניעה,

רותי ב.

New member
אז מה את מציעה סוזי?

שנעבור גם פה לכתוב באותיות לועזיות בשביל שזה יהיה גשר ומקום מפגש לכולם? האמת שאפשר לעשות את המאמץ יום אחד בשבוע נניח, שבו הכתיבה תתנהל באותיות לועזיות .. אבל מצד שני אלה שהתרגלו לכתוב ב LK - נראה לך שיגיעו לפה בזכות יום (או בכלל) כתיבה באותיות לועזיות בפורום? אני בספק לגבי זה

רותי ב.

New member
נו, עניתי לפני שקראתי את כל השרשור

ויותר יפה ממה שהסברת ממילא לא הייתי מצליחה

רותי ב.

New member
נו, אבל הויכוח הזה עתיק יומין

וקיים בערך מאז קם הפורום. כידוע לך הלאדינו נכתבה באותיות עבריות מעל 500 שנה, וליתר דיוק בכתיב רש"י או דומה לו - סולטרו. רק בשנים האחרונות ועל מנת לקרב את דוברי הלאדינו המעטים שנותרו, וחלק ניכר מהם בארצות אחרות החלו לכתוב אותו באותיות לועזיות, ויש על צורת הכתיבה דיעות לכאן ולכאן. בכל מקרה, ישנם כללים הן לכתיבת לאדינו באותיות לועזיות והן באותיות עבריות, ופה בפורום כל אחד יכול לכתוב כפי שנוח לו ונכון לו.

avielss

New member
האמת היא שזה קשה

משפטים קצרים אני עוד קורה ארוכים אני לא מסוגל וחבל מכייון שאני יודע שאנימפסיד המון דברי חוכמה וטוב טעם של אנשים אולי נשלב ?

tsiporganeden

New member
קה טה מטה? חס וחלילה

פור אזר אונה "שגיאה"? טו קה ביבס אי אסטו קה סייגה טוס אנסיאס. מאס נו.

SuzieRS

New member
Soy cantor de silencios זה מתאים לי

היום. לא כתבתה מה קשה לך. אם התכוונתה לכתב הלועזי:- שיטת הAKI YERUSHALAIM שאמצנו היא פונטית -ז"א שכותבים כמו ששומעים -חוץ שתי אותיות: ç=ch & sh = ş . כתב זה פשות בהרבה מי מה שכתבתה בתחתית ההודעתך.

avielss

New member
ציפוריקה תודה

סויז -זה שיר של חוליו איגלסיאס בספרדית (לא לאדינואית (-:

רותי ב.

New member
נכון, לפעמים זה

מתיש לקרוא, ובעיקר כשכותבים לא ממש לפי הכללים (בכתיב עברי או בלועזי) - מה שחשוב באמת זה לנסות לפחות לשמור על הכללים שקיבלנו. זה הופך הכל לקריא יותר. ואולי באמת אפשר לשלב. ננסה

למעלה