האמת ורק האמת?

ענתי44

New member
האמת ורק האמת?

http://www.nrg.co.il/online/15/ART1/693/857.html לפני כמה חודשים היה פה דיון לגבי אמירת אמת. במעריב היום, פורסמה כתבה בה אושו טוען שלא תמיד צריך לומר את האמת. מה דעתכם?

ברוכה השבה אלינו, ענתי ../images/Emo24.gif

אכן, לפני כמה חודשים עסקנו בשאלה, האם אמירת האמת היא ערך עליון בכל מקרה ובכל תנאי. בחנו סוגיה זו גם באמצעות הדאונטולוגיה של קאנט. אני עדיין מחזיקה באותה הדעה שהבעתי גם אז: "אמירת האמת" היא ערך חשוב- אך יש ערכים הנעלים ממנה. למשל: במקרים בהם אמירת האמת תפגע, שלא לצורך, בכבוד האדם, או כאשר אמירת האמת לאדם עלולה לפגוע באיכות חייו מכאן ואילך- יש, לדעתי, להמנע מכך. לא תמיד האדם מעוניין לדעת את האמת. יתר על-כן, לעתים האמת נהירה לו אך מודחקת, מפאת מנגנוני הגנה השומרים על יציבותו הנפשית. איזו זכות יש לנו לבוא ולהטיח בפניו את אותם הדברים מהם הוא מגן על עצמו?! למי אנו עושים טובה? לו? אולי לעצמנו- כדי שנרגיש נעלים על-שום נאמנותנו ל"אמת"? ועוד- אנשים מפרשים את המציאות בדרכים שונות- לכל אדם המפה הייחודית לו שעל-פיה הוא חוה את מציאות חייו. מה שאמת לאחד- אינו בהכרח ה"אמת" של האחר. דברים שרואים מכאן לא רואים משם... ושורה תחתונה: לאמירה "להגיד את האמת" פנים רבות ומגוונות וכל מקרה לגופו. מציעה לנקוט בזהירות כשבאים "לנפנף" באמת ולזכור, שיש "פרות קדושות" ממנה... ליל מנוחה, גילת א.

ענתי44

New member
נעים לחזור

אני מתעמקת בימים האחרונים על האמת. אחרי פרידה כואבת מאהבת חיי. למעט זה שיש מקרים שנאלצים לא לומר את האמת ( כמו במקרה של אדם חולה אלצהיימר שהאמת רק תפגע בו) אני מאמינה באמת. בלומר אותה. שהיא הדבר הכי נכון. ולפתע זה טפח על פניי. ואני מנסה להבין אם אני טועה. ואולי לפעמים לא צריך לומר את האמת.? ודבריו של אושו חידדו לי את השאלה.

למען האמת...

לא עיינתי במאמר אליו את מתייחסת, כך שאינני בקיאה בדבריו של אותו הכותב. אחדד את דבריי למעלה: יש לבחון כל מקרה לגופו , באשר לתועלת ולנחיצות שבאמירת/ חשיפת האמת. יש לא מעט מקרים בהם אמירת האמת היא חובה מוסרית והסתרתה עלולה לגרום עוול לזולת. בד בבד קיימים גם המקרים האחרים, אותם הזכרתי קודם. אם את מעוניינת להתלבט באשר למקרה הפרטי שלך (מעבר למישור הכללי) שלא מעל דפי הפורום, את מוזמנת לכתוב לי מסר. בברכה, גילת

ענתי44

New member
עננית נוצה תודה על הנכונות../images/Emo24.gif

לא מחפשת את הפתרון למקרה הפרטי שלי. רק שקריאת המאמר בעקבות מה שהיה עורר בי את המחשבה. באופן כללי. כאידאה שהאמנתי בה.... אני חושבת שאני אחפש בארכיון פה את הדיון ההוא ואקרא שוב. תודה ושבת שלום

davidmaur

New member
הלינק לא עובד

שלום אני אשמח לקרוא את המאמר, אבל יש בעיה עם הלינק.

למעלה