שתי תשובות
"לכל בגד יש את המקום, הזמן, והאנשים שמתאימים ללבוש אותו" מי קובע מה מתאים? תלוי. - יש דברים שקבועים בחוק: לבישת מדי שוטר ע"י מי שאינו שוטר היא עבירה פלילית שנקראת "התחזות". - יש דברים שהם עניין של בטיחות: טיול בשלג בבגד ים, או מסע קיצי בחליפת שלג, או טיפוס צוקים בשמלת נשף, כולם עלולים לגרום לפציעה או אפילו מוות. - ויש דברים, רובם כנראה, שהם עניין של קונבנציה חברתית. אם תסתובבי ברחובות ישראל בסארי הודי (ואת לא הודית), או תלכי לחדר-כושר בחליפת שלושה חלקים, או תבואי לקולנוע בבגד-ים, אנשים יסתכלו עליך מוזר. אולי יצחקו, אולי ילעגו. אותו דבר לגבי גבר שלובש שמלה. אמנם לגבר שלובש שמלה יש כינוי מיוחד, בעוד שהאחרים נחשבים תמהונים באופן כללי, אבל זה לא נראה לי עקרוני. מה שכן, אין קו מפריד ברור בין "נימוסים והליכות" לבין "קונפורמיות וחברהפוביה". אם הפקידה שמטפלת בך בעיריה תהיה לבושה בחלוק בית פרחוני, את תחשבי "איזה יופי, היא לא נכנעת למוסכמות"? או שתפגעי שהיא לא נותנת את הכבוד הראוי לתפקיד שלה וללקוחות שלה? "אבל ברור לי שאם המצב היה שאין "בגדי נשים" ו"בגדי גברים", ולבישת שמלות ע"י גברים היתה מקובלת ונפוצה, אז אותם גברים שהיום משתוקקים ללבוש שמלות, לא היו עושים זאת (יותר מאחרים). הם היו מוצאים דרך אחרת לבטא את הפן הזה באישיות שלהם." ברור לך על סמך מה? אנסה להסביר יותר ברור. לדעתי אין איזשהו גן שגורם לאנשים לרצות ללבוש שמלות. שמלות זה לא דבר שקיים בטבע. שמלות זה דבר שבני אדם המציאו, ובני אדם נותנים לו הקשר חברתי/תרבותי שונה בכל חברה. לבני אדם יש תכונות אופי, אישיות. לדוגמא, יש אישיות קונפורמית, יש אישיות אוהבת סיכונים, יש אישיות רגשנית, יש כל מיני. יש איזושהי תכונת אופי, או כמה תכונות אופי שונות, שבחברה שלנו מתבטאות ברצון ללבוש בגדי נשים. לא שמלות, דווקא, ולא תחתוני תחרה, דווקא, אלא כל הדברים האלה ביחד. ולמה? כי הם של נשים. כמו שאמרתי, אני לא פסיכולוגית, ולכן אני לא יכולה להגיד דברים כמו "זה מצב של הזדהות חזקה מדי עם דמות האם" או "זה בגלל שהוא מפחד להתחרות בגברים אחרים כשווה מול שווים" או "זה גורם לו לגרוי מיני כמו לגעת באישה בשר-ודם" או "כי הוא מרגיש שהוא אישה ורוצה שיתייחסו אליו ככה". (כלומר: להגיד אני יכולה, אבל אין לי שום יכולת להגן על אף אחד מהטיעונים האלה). אבל כל סיבה שאני יכולה להעלות על הדעת קשורה בעובדה שאלה בגדי נשים. אם הם לא היו מסומנים ככאלה, לא היתה שום סיבה לרצות ללבוש דווקא אותם. ולכן, אם כל הבגדים היו יוניסקס, האנשים בעלי תכונות-האופי שגורמות אצלנו ללבישת בגדי נשים, היו מוצאים ביטוי אחר לאותה תכונה. לדעתי.