המשך...
פגישה עם תלמידה בשיחה ממקום מושבו בניו יורק, שאליה נסע לפני כמה חודשים כדי להתחיל בקריירת הפסנתרנות, נשמע אלישע אבס רגוע. מה מרגישים על הבמה רגע לפני הצליל הראשון, עם משא של שנות נטישה כה רבות? "הרגשתי רגיל. כולם התרגשו יותר ממני", אומר אבס. "זה היה טבעי בשבילי, אם כי היתה דקה מוזרה קצת לפני שעליתי לנגן. חוץ מחרדת קהל רגילה, שנגמרת ברגע שמתחילים, היתה לי הרגשה ברורה שאני סוגר משהו, ופותח שלב חדש. וחשבתי על פנינה, שבוודאי היתה מאוד גאה אילו היתה חיה והיתה אתי כאן". מתי בדיוק החלטת לחזור? "לא רציתי לחזור ולא חשבתי על זה כלל. פשוט לפני ארבע שנים טיילתי עם אשתי, נסענו במכונית, ופתאום מצאתי את עצמי חושב על פנינה, בלי סיבה מיוחדת. התקשרתי אליה, השעה היתה עשר וחצי בלילה, ואמרתי: מדבר אלישע. היא שאלה, ומה אתה רוצה? כי חשבה שזה מישהו אחר בשם זה. אמרתי אלישע אבס, ואני רוצה לפגוש אותך, מתי אפשר? והיא אמרה בוא עכשיו. "קניתי קופסת סיגריות כי היא אוהבת לעשן, וישבנו ודיברנו כאילו נפרדנו רק אתמול, כאילו לא עברו כל השנים האלה, והקשר נוצר מחדש. אחר כך נסעתי לבקר אותה בסדנאות תל-חי שבהן לימדה באותו זמן - כמובן לא השתתפתי, רק ישבתי בקהל - ופגשתי שם תלמידה צעירה שלה, ענבר רוטשילד, וקצת טיילנו בערב ביחד והגענו למבנה עם חדר ופסנתר, והיא שאלה אם אכפת לי לנגן לה. אמרתי בסדר וניגנתי והיא ניגשה וחיבקה ונישקה אותי, במחווה של חברות, והיה בה חום של קהל שגרם לי באותו הרגע להחליט לחזור". רוטשילד, פסנתרנית, תלמידה של פנינה זלצמן בשמונה השנים האחרונות, עד למותה השנה: "בקורס בתל-חי אלישע ישב בקהל עם אשתו ופנינה הכירה בינינו. לקח זמן עד שהבנתי מי הוא - התלמיד שהיה לה לפני המון שנים. אחר כך התחלנו להתהלך ולשוחח, הוא אמר שהוא לא מכיר שם איש, ואיכשהו יצא ששפכתי לפניו את הלב - אחר כך התברר לי שאני לא הראשונה שבכיתי לפניו חופשי, כל מי שהוא פוגש נפתח אליו כך. "תוך כדי שיטוט הגענו למרכז המוסיקה ובחדר פנוי ראינו פסנתר. הוא ניגן נוקטורן של שופן שניגן כשהיה ילד. כל כך התרגשתי, זו היתה חוויה מיוחדת שלא הכרתי כמוה. הוא בוודאי לא נגע בפסנתר 15 שנה ומבחינה מקצועית היה לגמרי לא מלוטש, כמו ילד עם כוח של אדם מבוגר, שכנראה לא ידע איך לשלוט בו. אבל משהו בצליל, ובלב, נשאר מושלם. לא ידעתי מה לעשות אז ניגשתי אליו וחיבקתי אותו, ככה, ונהיינו חברים". בת כמה היית? "עוד לא בת 20". ושמעת אותו גם אחר כך? "כן, ותמיד הנגינה שלו נוגעת ללב. אנשים כבר לא מנגנים היום כך, אין כבר העומק הזה של נשמה; ואם מישהו ינסה לנגן כמוהו, עם משחקים בטמפו ובדוושה, יגידו שזה לא רציני. אצלו זה טבעי, כישרון נדיר שנשאר לו מהילדות וחוש קצב שאין לאיש חוץ ממנו, והנגינה שלו לגמרי אישית - נדמה שרק אתה והוא נמצאים באולם". חששות לעוד משבר "אחרי שניגנתי לענבר דיברתי עם פנינה ואמרתי לה שאני רוצה לחזור - לחזור באמת, לא לחוג נגינה אלא לבמה, והתחלנו לעבוד באופן רציני", אומר אבס. במשך ארבע שנים מאז הוא לא עושה דבר חוץ מאימוני הנגינה הקשים, יום יום, שעות על גבי שעות, בתמיכה משפחתית מוחלטת: "אמרתי לו, זה שלא עשו את זה לפניך לא אומר שהדבר בלתי אפשרי. תמיד יש פורצי דרך, חריגים שלא היתה להם דוגמה מאיש. זו היתה הברכה שלי לדרך", אומרת אריאן אבס. ואת מאמינה שהוא יצליח בעולם הקריירה הבלתי אפשרי הזה? "אין לי ספק שהוא יצליח, ולא היה לי ספק לרגע". רוטשילד: "פנינה דאגה, היא חששה מעוד משבר, כמו זה שהיה לו בילדות - רק שעכשיו הוא כבר בעל משפחה ולא יכול להרשות זאת לעצמו. היה לה יחס מיוחד אליו: היא שמרה ציורים שלו מגיל 5, והתצלום שלו היה תמיד על השולחן שלה, רק הוא מכל התלמידים; וכשחזר אמרה לו, אתה רואה, היית כאן מולי, כל השנים". אבס: "אחרי שחזרתי לא זזתי מפנינה. היה חבל לי על כל שעה שבוזבזה בלי שאשאב מהמעיין הזה של הרוח והמוסיקה - ורק אחרי שמתה החלטתי לנסוע לניו יורק ולהתחיל להופיע. ובקונצרט השבוע, הקהל עמד על הרגליים ומחא כפיים, ולא רק בסוף הקונצרט אלא בהפסקה. וכשחזרתי מההפסקה קיבלו אותי בעמידה גם כן. ועכשיו אתה צריך לראות מה קורה - אין-סוף אי-מיילים, והצעות לנגינה - בניו יורק, ביוסטון, באו"ם, כל כמה דקות קורה משהו". ותוך כדי הנגינה עצמה - משהו הידהד בך מהילדות? זה היה אלישע הילד שם, או אתה עכשיו, אלישע המבוגר? "לחלוטין לא 'אלישע המבוגר', וגם לא יהיה כזה, וחוץ מזה מעולם לא היה שם איזשהו 'אלישע ילד'. גם אז לא ניגנתי כמו ילד. ניגנתי משוחרר וחופשי, וכך אני מנגן גם היום. אף פעם לא הבנתי את המונח 'נגינה בוגרת'. מה זה אומר? יש רק נגינה אחת, הנגינה האמיתית. אני מאמין שמוסיקה באה מהלב אל הלב ולא מהשכל אל השכל. לכן כנראה יש לי הבנה כל כך אמיצה עם הקהל".