האם יש חסינות עדר? האם אי פעם היתה?

האם יש חסינות עדר? האם אי פעם היתה?

מעולם לא היה עדר מחוסן. משרד הבריאות יסביר שהאוכלוסיה מחוסנת בד"כ, בין אם ע"י תחלואה טבעית במחלה (הדורות המבוגרים יותר, לפני החיסונים) או ע"י חיסונים (הצעירים יותר) ולכן החברה כן מעניקה חסינות עדר. יש מספר בעיות עם הסבר זה:

1. התחלואה מעולם לא היתה 100%, גם לפני החיסונים. במילים אחרות, גם הדור המבוגר, רק בחלקו המזערי חלה במחלות ולכן "מחוסן". מרבית חבריו שלא חוסנו - מעולם לא חלו ולכן מעולם לא היו רשת בטחון עבור שאר האוכלוסיה. לדוגמא, לפני נתוני משרד הבריאות, התחלואה בחצבת בין השנים 1951-1967 (השנה בה החלו לחסן) עמדה על 8,370 חולים בשנה בממוצע - אחוז מזערי מהאוכלוסיה כולה שעמדה על מאות אלפים. שיעורים דומים רואים עם המחלות האחרות: פוליו - 580 חולים בשנה לפני החיסון. שעלת: 6,740 חולים.

2. ישנן מחלות מסויימות שגם אם חלית בהן, אין אתה רוכש הגנה לכל החיים (טטנוס, למשל). כלומר, גם אם המבוגרים חלו (ומעטים מהם חלו בטטנוס גם לפני החיסונים) עדין הם לא נשאו עימם הגנה - לא עליהם ולא על אחרים. אגב, טטנוס הינה מחלה "אישית" לגביה כלל אין משמעות לחסינות עדר. החיסון אמור להגן רק על עצמך.

3. בעידן גלובליזציה בה יש ניוד גבוה מאד של אנשים בין מדינות, אנשים באים במגע עם אוכלוסיות שלמות שכלל לא מחוסנות כנגד מחלות כנגדן מחסנים בישראל. למעשה, כדי להשיג חסינות עדר, היה עליך להבטיח ש 90% מכלל תושבי העולם מחוסנים, כאשר בפועל שיעור המחוסנים הרבה יותר קטן. למשל, הפטיטיס בי לא מומלץ בתכנית החיסונים לכלל האוכלוסיה באנגליה, יפן, דנמרק, פינלנד, הונגריה, איסלנד, הולנד, נורבגיה, סלובניה, שבדיה, שוויץ. גם חיסון הרוטה לא כלול בתכנית המומלצת במרבית המדינות. ילד ישראלי יקבל בשנת חייו הראשונה כמעט פי שתיים מנות חיסון בהשוואה לילד במרבית מדינות אירופה.

4. העובדה שחסינות העדר נכשלת באה לידי ביטוי בהתפרצויות מחלות באוכלוסיות לכאורה מחוסנות היטב. בהתפרצות חזרת בישראל לפני כשנתיים, מדינה עם שיעור חיסוני גבוה מאד, חלו למעלה מ 5,000 במחלה, מהם 78% היו מחוסנים לפי גילם. יש דוגמאות להתפרצויות באוכלוסיות בתי ספר עם שיעור כיסוי חיסוני של קרוב ל 100%. בישראל נוספו שתי מנות נגד שעלת בשנים האחרונות - לאחר כל הוספה של מנת חיסון, נרשמה דווקא עליה בתחלואה, ולא ירידה. יש דוגמאות רבות לכשל חסינות העדר.

יש גם דוגמאות הפוכות, לירידה בתחלואה כתוצאה מהכנסת חיסונים, אך בשורה התחתונה, חסינות העדר זו פיקציה בלתי מבוססת מדעית ואמפירית. מעולם לא היה עדר מספיק גדול מחוסן.

מה עם אבעבועות שחורות?

האם גם כאן אין חסינות עדר?
ברור שחסינות עדר לא נותנת חסינות הרמטית מהמחלה, אבל היא בהחלט מורידה את הסיכון בהדבקות למאוד קרוב לאפס.

כמה התפרצויות פוליו ראינו בשנים האחרונות בארץ?

nightriders

New member
חסינות עדר קיימת - לעתים יש שימוש שגוי במונח

"חסינות עדר" זה מונח שמנסה להיות קליט, אשר מה שעומד מאחוריו הוא למעשה סוג של פונקציית הסתברות.

לגבי מחלה שהרזרוואר שלה הוא האדם בלבד, אפשרויות ההדבקה הם מאנשים. לכן ככל שיש שיותר אנשים עלילים ההסתברות להדבקה עולה.
כאשר המצאות האנשים המחוסנים עולה (בין אם עקב מחלה טבעית, ובין אם עקב חיסון- בהנחה שקיים חיסון יעיל) ההסתברות יורדת.

אין מספר קדוש של 90%. זה משתנה ממחלה למחלה בהתאם לפקטור R שלה שמבטא את האינפקטיביות. כמו כן, ניתן לבטא פונקצייה שמבטאת ערך שהוא ההסתברות להדבק בהתאם לאחוז האנשים העלילים ומידת היותה של המחלה מדבקת.

הדרך לחשב את זה לא פשוטה (אם כי יש נוסחאות מקורבות) עקב דינמיקה שקיימת: כל רגע נולדים תינוקות עלילים, הגירה, וכו'.

עם זאת - העיקרון הוא אותו עיקרון. ככל שאדם מוקף באנשים שלא יכולים לחלות, הסיכוי שלו לחלות יורד.

פולספגן

New member
פרופ' אלי סומך ממשיך להלחץ
-

"למה חשוב שאחוז הילדים המתחסנים בישראל יגדל"

פולספגן

New member
הוא גם ממשיך להראות בורות -

למשל משפטו "בזכות החיסונים כמעט ונעלמו מהעולם מחלות זיהומיות מחרידות וקטלניות כמו אבעבועות שחורות, טטנוס, שיתוק ילדים" מי שקצת מבין בחיסונים יודע שטטנוס לא עובר מאדם לאדם ולכן חיסון לא יכול לעזור למיגור המחלה

מצטערת, הפעם אי אפשר להאשים את עיתונאי Ynet, כי מי שכתב את זה הוא פרופ' אלי סומך בכבודו ובעצמו.
להזכירכם, פרופ' אלי סומך הינו מנהל חטיבת הילדים מנהל היחידה למחלות זיהומיות ואימונולוגיות בילדים ומשמש יו'ר האיגוד לרפואת ילדים בישראל.

בשורה תחתונה, אם דבר כזה בסיסי הוא לא יודע, אז מה שווה המלצותיו?

קצת ענווה לא תזיק לך

טטנוס אינה מחלה מדבקת בין בני אדם, אבל העובדה שמאז שנכנס החיסון בתינוקות (במבוגרים הוא נכנס קודם) ב1955 אנחנו רואים ירידה דרמטית בשיעור התחלואה, יכול להכניס גם את המחלה האיומה הזאת לשורה של מחלות שכמעט ונעלמו בארץ.
http://www.chisunim.co.il/Paper.aspx?id=60&cat=7

אני במקומך הייתי נזהר כי תביעה על הוצאת דיבה = 50,000 ש"ח ללא הוכחת נזק!

פולספגן

New member
רק שכחת פרט שולי אחד -

חיידק הטטנוס נפוץ בעיקר בסביבה כפרית, כיוון שהוא נמצא בגללי בעלי חיים או באדמה חקלאית (שהיא כמובן מזובלת בגללי בעלי חיים). בסביבה עירונית הסיכוי לחלות בטטנוס הוא מאוד נמוך, כך שגם זה לא קשור לחיסונים

איפה קראת את זה בדיוק?

נכון שזה יותר נפוץ בכפר אבל גם בעיר ניתן לחטוף טטנוס, גם בעיר יש גללים של בע"ח (כלבים, חתולים, חולדות, לשלשת של יונים), גם בעיר יש מדרכות מלוכלכות ויש פחי זבל. החיידק לא בררן. תני לו סביבה עשירה במזון ודלה בחמצן והוא ישגשג. גם בעיר אפשר בלי שום בעיה לחטוף טטנוס. חוץ מזה שאחרי שהתחילו לחסן חלה ירידה, ולא נראה לי שבשנות החמישים חל פתאום שינוי פתאומי באורח החיים בארץ שמנע הדבקות.

אבל עזבי, טטנוס לא מדבק אז מצידי אל תתחסני ואל תחסני. אותי ואת ילדי את לא מסכנת.

פולספגן

New member
בוודאי שכן וזה נקרא
-

עד לפני מס' עשורים היו מסתובבים ברחובות הערים הרבה סוסים (אבי אמר לי שזה היה הגורם מס' 1 לכשלונות בטסטים
). מלבד מה שהם היו מוציאים מהצד האחורי שלהם (שזה גם לא הוסיף בריאות לאף אחד) הרי לסוסים יש פרסות, והפרסות מחוברות עם מסמרים, והמסמרים האלו, מטבע הדברים נופלים לעיתים קרובות.
אז המסמר נופל בתוך צואת סוסים, עומד לו בקרן זווית ומחליד, עד שאיזה ברנש חסר-מזל דורך עליו...

אגב, האם אתה טוען שמקום המדינה לא היה כל שינוי באורח החיים שלנו?

את שמת לב שלא התייחסת למה שאמרתי?

במה שונה צואת סוסים מצואת כלבים עבור החיידק? (חוץ מהגודל)

והאם טענתי שמקום המדינה ועד היום לא היה שינוי? מצד שני האם את טוענת שבשנות החמישים חל שינוי שהוריד את התחלואה ולא קשור בחיסונים?

את רוצה שאביא לך גם גרפים מהעולם? חוץ מזה תקני אותי אם אני טועה, אבל לא אמרת פעם שטטנוס את כן מחסנת? בשביל מה? הרי החיסון לא מפחית את התחלואה.

פולספגן

New member
הפרסות שמחוברות עם מסמרים

בצואה של כלבים ייתכן שיהיה טטנוס, אך זה דיי נדיר ומה שכן יכול להיות שם שאין לגביו חיסון היינו חיידק הטוקסופלסמה, אבל הוא יותר נפוץ בחתולים.

בוודאי שחל שינוי והוא בראש ובראשונה ייבוש הביצות ועירוניזציה שזה אומר בעצם היגיינה.

עד היום טרם חיסנתי באף חיסון ואתה מתבלבל עם זה שהמלצתי לחסן בטטנוס בנים פראיים וגם אני כנראה אחסן את ילדי בשנה הבאה בכיתה ב' בחיסון זה, כאשר כולם יקבלו את הדחף.

לעניין של הסוסים והפרסות

לחיידק הטטנוס יש תנאי גידול מסויימים שנמצאים גם בקרקע עירונית. אני לא בקיא בתנאים המדוייקים, או אם יש לו העדפה לסוסים או כלבים. את הבאת סיפור אנקדוטלי נחמד על סוסים ופרסות. אנ ימניח שאין לך רפרנס לסיפור הזה אבל זה גם לא ממש משנה.

אגב שמת לב איך הדיון גלש מהכפשה לא מוצדקת של פרופ' סומך לגללים של סוסים וכלבים? נראה לי שאני אצא בשלב זה לפני שזה יתדרדר עוד יותר.

פולספגן

New member
מה לעשות שטטנוס נגרם מזה?

אין "העדפה לסוסים או כלבים" אלא לפרסות ולמסמרים.
האם ראית בארץ פעם כלב עם פרסה ומסמר?

nightriders

New member
מה לגבי פגיעות בעלי חיים?

שריטות ונשיכות של כלבים וחתולים משוטטים זה אירוע שמתרחש על בסיס יומיומי.

טטנוס בישראל

מספר החולים בטטנוס בישראל זניח ביותר. מאז שנת 1955 (שנת תחילת החיסון) ועד 2003, ישנם בממוצע 2.7 חולים בשנה. בשנים שלפני הכנסת החיסון, 1951-1954, ממוצע החולים בשנה עמד על 27 (פי עשרה), עדיין, מספר נמוך ביותר, גם ללא החיסונים. נתוני התמותה מטטנוס בישראל מראים שדווקא לאחר כניסת החיסון בשנת 1955, ועד שנת 1967, מתו בממוצע 3.6 בשנה מטטנוס. רק משנת 1967 ועד 2003, ירד ממוצע התמותה השנתי מטטנוס ל 0.6 (כאדם אחד בכל שנתיים)[84].

ניתוח מפורט של מגמות התחלואה בטטנוס בישראל בין השנים 1968 עד 1989 מלמד ש "בשנות החמישים מחלת הטטנוס הייתה בעיה בישראל, עם היארעות של 2 מקרים לכל 100,000, מחציתם בקרב חקלאים. יתר המקרים היו טטנוס ילודים לאחר לידת בית בקרב עולים במחנות עולים ארעיים או בכפרים ערבים. טטנוס ילודים כמעט נעלם לגמרי בישראל עם ההישג של לידות בבתי חולים באמצע שנות החמישים [בכל המדינה], למרות שהמחלה המשיכה להופיע באופן ספוראדי במהלך שנות השמונים". בין השנים 1981 ל 1989 נרשמו בישראל בסה"כ 26 מקרי טטנוס (במשך תשע שנים), מהם: 9 מקרים של טטנוס ילודים, מרביתם בקרב ילודים בדואים בנגב; שאר המקרים נרשמו בקרב ילדים ומבוגרים, לאחר פציעה או נמק הקשור עם מחלת הסוכרת, מרביתם ללא היסטוריה של חיסון: שני מקרים של ילדים בדואים בגילאים 8 ו 10, ארבעה מקרים בקרב אנשים בין הגילאים 11 עד 64; תשעה מקרים בקרב מבוגרים מעל לגיל 65 ומקרה אחד של פעוט בן שבעה חודשים בו גורם המחלה אינו ידוע[85]. סיכום הנתונים האלה מלמד אותנו שלמעט תשעה מקרים של טטנוס ילודים, בתקופה של תשע שנים בשנות השמונים, חלו בסה"כ 3 ילדים בדואים בטטנוס, אף לא חולה אחד בגיל 11 עד 43 שנים, והשאר – 14 מקרים של טטנוס בקרב מבוגרים מעל גיל 43.

ניתן לסכם שבישראל:
שיעור הטטנוס לא היה גבוה, גם לפני החיסונים - פחות משלושים מקרים בשנה
בארבעים השנים האחרונות נרשמים בין מקרה אחד לשני מקרים של טטנוס בממוצע בשנה. ממוצע התמותה מטטנוס בישראל: כאדם אחד בכל שנתיים
מחצית המקרים בשנות החמישים נרשמו בקרב חקלאים (לא ילדים), ושאר המקרים כנראה בגין לידות במקומות לא מסודרים (מחנות עולים / כפרים ערביים). כלומר, פציעה אקראית של ילד ממסמר חלוד – לא הייתה בין הגורמים השכיחים לזיהום טטנוס
נתוני התחלואה יורדים החל משנת 1955, השנה בה החלו לחסן, אולם, בצד החיסונים מה שתרם לירידה זו היה ההישג של לידות בבתי חולים. ירידה נוספת נרשמה החל משנות השמונים

מראי מקום
84. מחלות זיהומיות מחייבות הודעה בישראל, 54 שנות מעקב, 1951-2004, משרד הבריאות

85. Tulchinsky et. Al, Tetanus in Israel, Judea/Samaria and Gaza, 1968-89: Progress and Challenge, Isr J Med Sci 1990;26:438-442

גם 30 ילדים מתים זה 30 ילדים יותר מדי

אל תשכח לקחת בחשבון שהאוכלוסיה גדלה קצת מאז שנות החמישים, אבל שיעור התחלואה נשאר שווה ערך לאפס.
בכל מקרה אני למתכוון להתעקש על הדיון הזה כי זו לא מחלה מדבקת.

למעלה