האם זה טוראט?

האם זה טוראט?

כשהכרתי את בעלי היו לו תקופה של עוויתות או "טיקים". אחר כך זה עבר לו, ולאחרונה שוב חזר. הפעם מדובר ב"טיקים" של פתיחת פה בצורה מוזרה כמה פעמים, עיוות של הראש אחורנית, ומשיכה של הצוואר. בעבר היה מדובר ב"קפיצות" של הכתפיים ומתיחות צוואר, ולפעמים היו אלה פלבולי עיניים. כלומר, הוא לא מתמיד ב"טיק" אחד, וזה גם בא והולך (למשל, שנתיים לא היו טיקים, עד לשבוע שעבר). הוא טוען שאין לו שליטה על זה, ומגדיר את זה כמו אדם שמגרד לו נורא, וחייב לגרד. הוא גם מגדיר את זה כ"מתיחוּת של שרירים", ולפעמים כ"כאב שרירים". האם זהו טוראט? לאיזה רופא כדאי לפנות, נוירולוג יעזור? אודה על עזרתכם.

כוכב7

New member
יכול להיות אבל...

כדי שזה יאובחן כטוראט , על הטיקים להימשך יותר זמן...וצריכים להיות גם טיקים קוליים . כדאי ללכת רק למשהו שמתמחה בטוראט ... אולי תלכו לשניידר לפרופ אפטר. בהצלחה כוכב 7

שביק

New member
לאשתו... מרפאת שניידר היא מרפאה

לילדים, אני מניחה שבעלך איננו ילד
... יש מרפאות נוירולוגיות למבוגרים או מרפאות להפרעות תנועה במרכזים רפואיים: איכילוב ת"א - מרפאתו של ד"ר ניר גלעדי רמב"ם בחיפה - ד"ר אילנה שלזינגר, וולפסון בחולון - ד"ר אנקה הרשקוביץ. או מרפאות נוירולוגיות בקופות החולים השונות ברחבי הארץ. בהצלחה!!! ובריאות טובה משביק

האם צריך לפנות...

האם צריך לפנות לנוירולוג של הקופה ("מאוחדת") לפני טיפול במרפאה נוירולוגית? האם מישהו מכיר נוירולוג טוב של מאוחדת?

אל תשללו טוראט אם אין טיקים קוליים!

אל תזדרזו לשלול את קיומה של תסמונת טוראט רק בגלל ש"אין טיקים קוליים", כיוון שהרבה פעמים קשה למישהו מהצד לזהות את קיומם. הרבה פעמים הם מוסווים היטב, לפעמים הם נעשים מאוד בשקט, ככה שרק מי שעושה אותם שומע אותם, לעיתים הם נשמעים בכלל כמו כחכוח, לפעמים זו הברה רגילה שמשלבים אותה במשפט "רגיל". הוריי וסביבתי הקרובה (כולל הרופא) מעולם לא שמו לב שיש לי טיקים קוליים, ולכן בטעות איבחנו שאין לי טוראט. בנוסף, קחו בחשבון שאצל ילדים הטיקים הקוליים יכולים להופיע שנים אחרי ששאר סממני התסמונת כבר התפרצו. אז אמנם כדי "לחתום רשמית על האבחנה" חייבים שהרופא יראה / ישמע טיקים קוליים, אבל שימו לב שאם כל שאר הסממנים האחרים כבר קיימים - סביר שזה טוראט. אצלי הטוראט התפרץ סביב גיל 8, ואילו הטיקים הקוליים הופיעו רק בגיל 11 וקצת. (וגם אז, רק אני הבחנתי בהם).

שביק

New member
צוללת יקירה, צודקת בכל מאת האחוזים.

זה אכן כך. נשיקות לבובל'ה הקטנה והמקסימה. משביק

סמדר 21

New member
צוללת יקרה

תרמת הרבה בקשר להתלבטויות שלי. הטיק הווקאלי היחידי שהיה לבת שלי הרבה זמן זה זמזום בזמן האוכל בלבד כרגע גם זה לא ,כרגע מדי פעם לא כל יום היא עם כחכוך בגרון משך מס' דקות עד שמופיע שיעול, הטיקים המוטוריים בקושי נראים, כמובן שיש לה את התוספות מסביב, אבל אני כל הזמן בהרגשה שאולי סתם איבחנו אותה עם טוראט והאבחנה שגויה וזה מאוד מתסכל אותי יום יום מחדש. היה לי ממש במקום לקרוא את מה שכתבת. תודה

yakovs

New member
אל תשללו את הטוראט בכלל! תנו לו את

הכבוד שמגיע לו, ואל תרגישו חוסר נוחיות אם אתם פוגשים אנשים שאין להם טוראט, כי גם זה קורה לפעמים.

ועוד שאלות

האם חייבים להיות טיקים קוליים בטוראט? האמת היא, שבתקופה שה לא ראיתי אצלו טיקים משמעותיים (כמו שחזר לו בשבוע האחרון) היו לו דווקא כחכוחים גרוניים חוזרים. זה נשאר יציב וקבוע. האם טוראט חייב להתפרץ בילדות? למרות שכאשר הכרתי את בעלי, כאמור, כבר היו הטיקים... ממה מושפע הטוראט? הוא זרק לי שזה בגללי, שאני מלחיצה אותו.

מעט תשובות

כן, חייבים להיות טיקים קוליים בטוראט. למשל הכחכוחים שלו, שהם טיק קולי (ווקאלי) אופייני לטוראט. כן, טוראט מתפרץ בילדות. טוראט מושפע מהמון דברים, המשתנים מלוקה ללוקה: מזג אוויר חם מדי או קר מדי ומצבי לחץ, מאכלים מסויימים (בעיקר עם קפאין, סוכרים, חומרים משמרים - גם זה אישי ומשתנה מלוקה ללוקה) דיבורים על טיקים, צפייה בטלביזיה, משחק במחשב - יש המון המון המון טריגרים לטוראט (שכבר קיים) ופעם משה מלמן תרגם פה מאמר שסוקר עשרות ואפילו מאות טריגרים. באופן אישי נראה לי שזה לא הוגן שהוא זורק לך שזה בגללך, כי את מלחיצה אותו - אלא אם השכם וערב את מדברת איתו על הטיקים, ולא נראה לי שזהו המצב. אם יש בינכם דיבור טוב הכנסי איתו ביחד לאתר הזה ולאתר של א.ס.ט.י ותנסי לעבור איתו על הנקודה בילדות בה התחילו הטיקים. בגן? בבית הספר בכיתות המוקדמות? האם היה איזה מצב משברי או טראומה שלאחריה פרצו הטיקים? דיבור על מחוזות העבר גם יחזק את הקשר שלכם, לעניות עתי, וגם יעשיר את הידע של בעלך אודות הלקות שלו. בנוגע לטיפול, בו את מתעניינת - אנא זכרי שבגילו, אין מרפא לתופעה, אלא רק הקלה בתסמינים. זו יכולה להגיע מנטילה של אומגה 3, מטיפולים אלטרנטיביים כמו שיאצו, נטורופטיה, הומאופטיה או דיקור סיני או מנטילת כדורים, עליה באופן אישי בלבד אינני ממליצה, בשל תופעות הלוואי - במיוחד אם הוא "סחב" כל כך הרבה שנים בלעדיהם. כך שאת מחפשת כרגע דרך ספציפית (נוירולוג) שאיננה נותנת מרפא יותר משאר האלטרנטיבות האחרות שציינתי. בהצלחה!

תשובות...

טיקים קוליים חייבים להיות, אם כי כפי שציינתי, הם יכולים להופיע שנים אחרי שהופיעו שאר הסממנים לטוראט. בנוסף (כפי שכבר ציינתי) הם יכולים להיות בלתי מורגשים ברמה כזו, שרק הלוקה עצמו יידע שהם קיימים. זה יכול להתבטא בכחכוחים, אם כי מן הסתם לא כל כחכוח הוא טיק. טוראט חייב להתפרץ בילדות. בד"כ זה הולך ונחלש עם השנים, אבל יש כאלו שאצלם זה הפוך. לכן יכול להיות שבילדותו של חברך זה ממש לא היה מורגש, ועכשיו פתאום זה כן. (אלין סיפרה כאן פעם שהטוראט שלה החמיר בערך מהצבא והלאה). הטוראט מושפע מכלמיניי דברים שמגרים את המוח, ביניהם בולטים במיוחד: מזג אוויר - סבורים שבמז"א חם הטוראט מתגבר, אולם גם במדינות קרות בעליל יש טוראטניקים קשים. אורות - של מנורה, של מסך המחשב, של הטלוויזיה... עייפות - שימי לב - בזמן עייפות הטיקים מתגברים ! מצבי לחץ - כמו שהפרשת הזיעה עולה ופעימות הלב מתחזקות במצבי לחץ, כך גם הטיקים. לגבי זה שאת "מלחיצה אותו" - סביר שהטיקים היו שם לפנייך ויהיו שם אחרייך. את לא הגורם להם. מצד שני, הוא צודק בכך שכל העיסוק הזה בטיקים (מצד בן / בת זוג) הוא מעצבן, מיותר ומאוד מעיק. יכול להיות שהוא מרגיש שאת "חופרת יותר מידיי בעניין"... אולי אין לו בעיה עם הטיקים שלו, ואת סתם מנסה לשנות דברים שאינם מצריכים שינוי. מצד שני, נסי לחשוב עם עצמך: האם מה שמפריע לך זה הטיקים, או דברים אחרים שמתלווים לטוראט? (כמו חרדות, חוסר ביטחון עצמי וכדומה). הגדירי בדיוק מה את חושבת שמפריע לו בחיים, והסבירי לו שאת מעוניינת לסייע. חוצמזה, תני לו את הזמן שלו, ותני לו לקרוא בעצמו באתר של אסט"י, שיבדוק עם עצמו אם אכן בטוראט מדובר. לפעמים עצם העובדה ש"אפשר להגדיר" את הבעיה, זה כבר צעד ענק לכיוון הפיתרון. נשמח אם תעדכני אותנו... בהצלחה.

לפי ההגדרה הקלינית, טוראט

היא הפרעה שמתפתחת בגיל הילדות ומתאפיינת בטיקים מוטוריים יחד עם טיקים קוליים. אבל, כמו ש"צוללת" כתבה - לפעמים לא מבחינים בטיקים הקוליים. וזה נכון גם שה"מצב" תלוי בהרבה גורמים - גם בגורמים סביבתיים כמו מזג אויר ולחץ. לגבי טענותיו של בן הזוג, כי את מלחיצה אותו - יכול להיות שהשאלות על טוראט מלחיצות אותו. לדעתי, שווה לשאול אותו האם המצב מפריע לו. אם לא - אז הכל בסדר... כלומר, הוא הסתדר עם זה עד עכשיו - אז אין בעיה. אבל אפשר לומר לו - שיש כזה דבר "תסמונת טוראט" ואם זה מפריע לו אפשר לנסות לטפל. ואז אפשר להביא אותו לבקר בפורום שלנו, כאן יוכל להשתעשע עם יעקב...

למעלה