האם התרבות המערבית מזלזלת בנישואין

gopsi

New member
האם התרבות המערבית מזלזלת בנישואין

השאלה הזו מעסיקה אותי, בעקבות נתונים של ארגון משפחה חדשה, אשר לפיהם 42% מהמשפחות בישראל ואחוזים גבוהים יותר בתרבויות המערב פשוט לא מתחתנים. וכן עלייה במספר הגירושין, האם הנתונים האלה לא מצביעים על זלזול במה שנקרא "מוסד הנישואין" או אולי אפילו התפורות מסויימת של ערכי המשפחה.

העלית כאן שאלה מאוד מעניינת...

מה המשמעות של "נישואין" בעיניך? הסטטיסטיקה הזו שאתה מזכיר נכונה עפ"י רוב. אני חושבת שקודם כדאי לבדוק מה הייתה המשמעות של נישואין בתקופות קדומות יותר ואיך הלכה המשמעות והשתנתה לאורך ציר הזמן. בהולנד, למשל, שם אני גרה, גיליתי שכמו שאתה אומר, נישואין הם יותר עניין פורמלי מאשר ערכי. אנשים מתחתנים יותר כדי להבטיח את עתיד ילדיהם מבחינה חוקית, ולאו דווקא כי הם חושבים שהנישואין הם ערך מקודש. אני חושבת שזה קשור במידה מסויימת להיחלשות כוחה של הדת במדינות מסויימות. הולנד למשל מוגדרת כפרוטסנטית אבל באופן יחסי, מרבית האנשים הם חילונים. נישואין בשבילם זה טקס של 15 דקות בעירייה עם שני עדים. הניחוש שלי הוא שאנשים שחיים יחד רואים את החיים יחד והרצון להביא ילדים לעולם מתוך ראיית עתיד משותף כזוג כערך בעל משמעות מחייבת חזקה יותר מכל טקס כזה או אחר. מה דעתך?

אני חושבת שהבעיה טמונה במילה "ערכי"

ערכי משפחה... וגם במילה "התפוררות". אני לא חושבת שנישואין מעולם היו "מוסד". אני חושבת שנישואין הם שותפות כלכלית שנועדה להבטיח לשני אנשים את המסגרת הכלכלית לחיים משותפים לשם הבאת ילדים. בעבר זה היה יותר כדי לדאוג לאישה שלא עבדה ולילדים והיום זה רק בשביל הילדים. אבל היום יש גם יותר ויותר אנשים שמבקשים לחיות יחד בזוגיות מבלי להביא ילדים לעולם ונשים ברובן עובדות ומסוגלות לכלכל את עצמן ו/או לתרום (ולפעמים לתמוך) במערכת הזוגית. ההפיכה של הנישואין ל"ערך" היא המצאה דתית (לאו דווקא יהודית כמובן) כדי לשמור על טוהר ועל אפשרות שליטה. כמו כל ציווי דתי אחר שנועד בעצם לתת איזושהי אחידות שמקלה על השליטה בקבוצת אנשים הולכת וגדלה. ברגע שזה כבר לא "שבט" אלא "עם" קצת קשה לשלוט באנשים אם אין מכנה משותף והמכנה המשותף העתיק ביותר והיעיל ביותר הוא - דת. לכן נראה לי שזו לא התפוררות אלא פשוט מדובר בשינוי תפיסה ושינוי מבני שתואם את השינויים שחלים באנושות כולה עם התקדמות הטכנולוגיה והפיכת העולם לכפר גלובלי. ברגע שאנשים יכולים להכיר יותר ויותר אנשים אחרים ממקומות בעולם שאליהם לא הייתה להם קודם גישה וברגע שיותר ויותר מהם בוחרים לחיות חיים "ניידים" יותר שלפעמים לילדים אין בהם מקום - אין גם מקום לנישואין במתכונתם הידועה ומבנה התא המשפחתי צריך להתגמש בהתאם. דווקא ארגון משפחה חדשה קם בדיוק למטרות האלה של להקל ולאפשר את הגמישות הזו של השינוי (כי שינויים הם תמיד קשים ובמיוחד כשהחלוצים צריכים להילחם במסגרות הקיימות על מנת לפרוץ אותן). לכן גם קוראים לו משפחה חדשה ולא סתם "משפחה" או "נישואין חדשים" (כי משפחה יכולה להתקיים גם בלי נישואין ואלי אפילו טוב יותר...) ואלה היו שתי האגורות שלי....

בעיה = בעיה שלי - הבהרה:

קראתי שוב את תגובתי ורציתי רק להבהיר שזו דעתי האישית. כשאני אומרת "בעיה" אני מתכוונת לבעיה שלי עם המונחים הללו.

רסקול

New member
"מוסד" זה מושג בסיסי

בסוציולוגיה המדבר על מערכת סגורה בעלת חוקים וכללים.

אני מכירה את המושג הסוציולוגי

(בוגרת סוציו' בשלל עוונותי) אבל אני לא חייבת להסכים עם הייחוס שלו לכל מיני דברים
לכן כתבתי שזו הדעה שלי

ArikV

New member
אגב, פה בדבלין לדעתי, הנוהג הרווח

בקרב צעירים רבים של חיים זוגיים עם ילדים (בהרבה מקרים בגלל שיש עדיין איסור על הפלות וישנם הרבה זוגות אירים צעירים לא מתחתנים כמעין מרד וכחלק בשל התפכחות מניסיון העבר של נישואים קתוליים.

שני מושגים שונים

נישואין ומשפחה אם אחוז הנשואים יורד זה עדיין לא אומר דבר על מוסד המשפחה, החוגהמשפחתי משגשג כמו ששיגשג תמיד, רק שאינו נעול על מוסד הנישואין כדרך למסד את עצמו.

רסקול

New member
הכל תלוי הקשר, במיוחד בתרבות

או בפרשנות של נתונים. מוסד הנישואין כפי שאנחנו מכירים אותו כנראה לא מספק ל- 68 אחוז מתושבי ישראל מענה ממשי לחיזוק הזוגיות שלהם. אין פה זלזול או התפוררות, אלא שינוי בצרכים של בני אדם המשפיע על מוסד חברתי. כפי שוודאי אתה יודע הסוציולוגיה רק חוקרת ולא שופטת, ונתונים אינם אלא נתונים.

למעלה