האם התייוונו?

האם התייוונו?

אני מצטערת שרק עכשיו אני כותבת את זה, זה הזמן היחיד שמצאתי מאז הטיול השנתי לשבת ממש על המחשב ולפתוח הודעה נורמלית ורצינית. עמכם הסליחה.
בטיול השנתי חברות שלי התלוננו על המסלול שעשינו בטענה שאין שום מטרה בסופו והוא מיותר, ואז המורה שלנו אמר לנו שהדור של היום מחפש רק תועלות, ולא נהנה ממה שהדרך מציבה לו.. אז אני, ללא בושה, אמרתי לו שזה לא נכון, "גם הדור שלכם מתנהג ככה" [הדור שלכם=ההורים שלנו]. הוא אמר שאני צודקת, אבל הכל נגרם בשנים האחרונות, בזמן שבו הדור שלנו התקיים. לא, אל תדאגו, הוא לא אמר שאנחנו אשמים. הוא אמר שזאת הטכנולוגיה. וכיאה לכל מחנך דגול, הוא מצא לזה קשר לחנוכה: בחנוכה אנחנו ברחנו מהתרבות היוונית שהייתה השלטת באותם ימים, והנה, אנחנו מאמצים כלכך הרבה מהתרבות הזאת! ספורט, אופנה ועוד הרבה תחומים שאנחנו משתמשים בהם תדיר. אז זהו? התייוונו? האם אנחנו חיים כיום את מה שהחשמונאים ניסו למגר?

haimwe

New member
שאלה יפה כמו שהרב שלי אומר...

אז ככה, בגדול, את צודקת, והרעיון הזה צודק ונכון ועצם הבעיה עצמה היום היא שאנחנו בתרבות הישראלית כיום, אנחנו לומדים יותר מדי דברים ממה שנקרא תרבות המערב והטכנולוגיה. ההבדל בין המצב של אז להיום זה שפעם כפו עליהם מנהגים יוונים וכו' והיום לא כופים. לא זוכר איפה שמעתי את זה, אבל אין שום בעיה עם לקחת דברים כמו בגדים, וטכנולוגיה ודברים אחרים מ"היוונים" יענו מהגויים ולהתשמש בזה ולעשות בזה שימוש שלנו, אבל התחכום פה הוא להשתמש בהם בצורה של עבודת ה' או בצורה שתעזור לך לעבוד את ה' יותר טוב. למשל, אם לא היו מייצרים בגדים בחו"ל, והיו מייבאים אותם לארץ, לא היו לנו בגדים ללבוש, ולא היינו יכולים לעבוד את ה' בצורה נורמלית.. עוד דוגמא, מחשב, המחשב היא פריצת דרך מטורפת בעולם כולו ובכלל בישראל ועושים לזה שימוש אדיר בעבודת ה' אבל תרבות המערב גורמת לזה שנשתמש במחשב לדברים שמקלקלים את האדם, ואני בטוח שכולם יודעים על מה אני מדבר.. בגדול, המדינה צריכה לעבור חתיכת מהפך כי איך שהמדינה מתנהלת, ועזבו אותכם עכשיו מההנהגה, זה לא צורה של מדינה, שעושים דברים בשביל כלום... תחרויות ספורט שנועדו סתם לשם שעשוע גם איתם לא נראה לי שיש בעיה, כי תחשבי שבנאדם לומד תורה כל היום, והוא צריך קצת הפוגה, אז מותר לו לעשות הפסקה ולהנות למשל ממשחקי ספורט, רק בשביל שאחר כך הוא יוכל ללמוד תורה יותר טוב עם כוחות מחודשים.. אני מקווה שהבנת...

לא התכוונתי שנישאר עירומים

אבל להסתכל על כל ה"כוכבים" בהוליווד ואפילו פה בארץ ולחקות אותם-זה לא סוג של שבירה? נכון, יש קידמה בעולם, ב"ה, זה מה שצריך לקרות. בזוהר, אם אני לא טועה, נכתב שבשנה ה-600 לאלף השישי ייפתחו שערי חכמה בעולם [אני לא מצטטת את המילים במדוייק, בכל זאת כבודו של הזוהר מונח במקומו..]. מתי הייתה השנה ה-600 לאלף השישי? באמצע המאה ה18, תקופה שאנו יודעים על קדמה בעולם. למה הזוהר טרח לציין את הפרט הזה? כי זהו אחד מסממני הגאולה. הקדמה היא דבר הכרחי, השאלה היא עד כמה.

haimwe

New member
אני מסכים איתך...

ובגלל זה אני אומר שיש דברים שכן צריך ללמוד מהגויים ויש דברים שלא.. ואם כבר לומדים, אז להשתמש בזה לעבודת ה'.

barakgl

New member
../images/Emo26.gif

חנוכה יוצר אצלנו סתירה פנימית , כביכול . מצד אחד - החג מסמל מלחמה עם תרבות יוון.החשמונאים נלחמו נגד החדירה של התרבות הזאת,זאת שהמורה שלך דיבר עליה.כל נס חנוכה בעצם מסמל את הניצחון על התרבות הזו. אבל עדיין,קשה לנו! נצטט אותך: "והנה, אנחנו מאמצים כלכך הרבה מהתרבות הזאת! ספורט, אופנה ועוד הרבה תחומים שאנחנו משתמשים בהם תדיר". אפילו הרמב"ם , שעליו נאמר "ממשה עד משה לא קם כמשה" הסתמך על היסודות של הפילוסופיה היוונית ולא שלל לימודי מדע "יווניים" לכאורה! יש עוד סתירה במקורות שלנו , כביכול. במשנה במסכת מגילה כתוב בשם הרשב"ג שמותר לכתוב את תרת ישראל בשפה היוונית. [לומדים מהפסוק "יפת אלוקים ליפת וישכון באהלי שם", דבריו של יפת יהיו באהלי שם=שמתפקד כ"יווני" במקרה שלנו] לעמות זאת הגמרא במסכת שבת כותבת "כשנכנסו יוונים להיכל טימאו כל השמנים שבהיכל" - עצם כניסתם טימאה את השמנים. הכוונה פה היא שפלישת חכמי יוון לתוך ישראל , לתורת יש/ראל ולתרבות שלנו גרמה לטומאה! והרי זה איך זה מסתדר עם "וישכון באהלי שם? " מורנו הרב נריה זצ"ל מביא את ההסבר של הראי"ה זצ"ל ליחס הנכון שאנחנו צריכים לתת לעולם היווני ולעולם המדע - מה לוקחים ומה לא? הרב קוק מסביר שיש בחכמת יוון המייצגת את עולם המדע שני חלקים: א.חלק שקשור במדעים,בטבע,ברפואה,אפילו בשמירה על הגוף [אך לא בצורה של ספורט תחרותי , כשהניצחון של הגוף הוא המטרה].וכאן זה רצוי ב.חלק שדן במוסר,בתורת האדם ובמשמעות חייו.כאן אין מקום לחכמת יוון בשום אופן. יש הבדל בין "אוהל" ל"היכל". אוהל מסמל את הצד החיצוני,ולשם חכמת יוון יכולה להיכנס.אבל בהיכל,המקום הפנימי שלנו,אין להכניס את חכמת יוון בשום אופן. משנכנסו יוונים להיכל| מיד הכל נטמא.כשפולשים לחלקים הפנימיים של עם ישראל הכל נטמא. הראי"ה מתאר זאת [מועדי ראיה קנט]"שחרורו של רוח ישראל ,המיוחד בטהרתו הפנימית,מעקת רוח יוון המתהדר ביפיותו החיצונית - שתחתיה שוכנים כיעור וטומאה.." יוון עסק בכוח , ביופי החיצוני,באופנה שהזכרת - שאותה אין לנו טעם לקחת אם היא רק לשם עצמה ולא לשם משהו פנימית.אבל מתחת היה כיעור פנימי של שנאה וקנאה , כמו שרואים מכל סיפורי המיתולוגיה ומלחמות האלים לסוגיהן. אז מה עושים? "חכמה בגויים-תאמין,תורה בגויים - אל תאמין!" אפשר ורצוי לקחת מהגויים את החכמה , המדעים [מישהו אמר נוער שוחר מדע?] והשאר , אפשר להשתתף בדברים החיצוניים.אבל בדברים הפנימיים - תרבות,מוסר , צניעות,חיי משפחה - לא מערבבים את תורת המערב עם תורת ישראל הקדושה. לשאלה אם התייוונו , אין תשובה ברורה. ברור שיש דברים שאנחנו חייבים לעשות בהם סדר ולהתרחק מהם - אבל לא בהכל,ולהכליל בנושאים כאלו אף פעם זה לא נכון לעשות. קרדיט לרב ברוך גנות - רה"י במעלה אפרים , שכתב מאמר שמדבר בדיוק על הנושא הזה. חנוכה שמח

למעלה