האם היתה פה רשלנות רפואית?

האם היתה פה רשלנות רפואית?

הייתי ביום חמישי אצל רופא שיניים לטפל בשן שהכאיבה לי כבר שבוע ימים. הבדיקה היתה יסודית ומקיפה וכללה צילומים ובדיקות של הרופא. הרופא קבע שמדובר בסתימה שהתפרקה וגרמה לפצע בחניכיים מתחת לשן הבעייתית. בתחילת הטיפול הרופא הזריק לי הרדמה כפי שתמיד נעשה לי בטיפולים אחרים קודם לכן. יצויין שבאותה שן טיפל אותו רופא לפני כשנה וחצי, הוא עשה את הסתימה שהתפרקה כעבור חודשיים. אני טעיתי בכך שלא ניגשתי מיד כשהתפרקה הסתימה אל הרופא שיטפל בי. זה מה שגרם לפצע בחניכיים, לדברי הרופא. במהלך הטיפול נדרשה זריקה נוספת כי עדיין חשתי בכאבים במהלך הטיפול. בתום הטיפול, עדיין חשתי בכאבים בחניכיים והרופא הסביר שבמשך כמה ימים עדיין אחוש בכאבים בגלל הפצע בחניכיים. אלא שהכאבים היו לא רק בחניכיים אלא גם באזור הפנימי של הלחי. ככל שהתפוגגה השפעת ההרדמה הכאב בלחי הלך וגבר. כעבור שעתיים מהטיפול וכשאני בבית הבחנתי שהלחי שלי נפוחה. בשיחה טלפונית עם הרופא הוא ציין שהכאב והרגשת אי הנוחות יכולים להמשך כמה ימים אבל אם הנפיחות לא יורדת עד למחרת, להגיע אליו לבדיקה. אכן נאלצתי ביום שישי להגיע שוב למרפאה כאשר הנפיחות עוד עלתה. הרופא לאחר צילום ובדיקה ציין שהטיפול בשן בסדר ושהנפיחות לא קשורה לשן אלא להרדמה, כנראה פגע בוריד, אולי המטומה ורשם לי אנטיביוטיקה לשבוע ימים. אני מיום חמישי בערב חיה בעיקר על כדורים לשיכוך כאבים כל 4-5 שעות ומשישי בצהריים התווספה האנטיביוטיקה. אני מתקשה באכילה ובשתייה ויש לי כאבים איומים בלחי ובחניכיים. הנפיחות מגיעה עד מתחת לעין וגורמת לי לטשטוש בראייה וללחץ מתחת לעין ובצד האף, כמוה רגשה של סינוסיטיס. הפגיעה גורמת לי לאי נוחות, הוצאות כספיות שלא היו נגרמות לולא הפגיעה הזאת ולהפסד של עבודה, מאחר ואני עוסקת בהדפסות מהבית ואני לא מסוגלת לשבת ולהדפיס כמו לפני הפגיעה. האם פגיעה כזאת תוך כדי טיפול שיניים מצדיקה תביעה בגין רשלנות רפואית של הרופא? האם הרופא יכול היה למנוע את הפגיעה הזאת? אני חייבת לציין שבמהלך הטיפול ביום חמישי, בשלב מסויים במהלך הטיפול הרופא קיבל שיחת טלפון בנייד. הוא ענה ואף דיבר במשך דקה או שתיים בעודו מטפל בשן באמצעות מכשיר כלשהו. האסיסטנית היתה בחדר אבל קשה לי להאמין שתתמוך בדבריי ותעדיף לגבות את הרופא שאולי יכחיש או יציין שאינו זוכר דבר כזה. אני לא יכולתי לעשות כלום בזמן השיחה שלו מאחר ובאותו זמן הוא התעסק עם מכשיר כלשהו בתוך הפה שלי.

שלב ראשון....

בשלב ראשון פני לרופא נוסף (עדיף למומחה בכירורגיה פה ולסת על מנת שיבדוק את הנפיחות). ייתכן שאת זקוקה לטיפול כשלהוא. אחר כך תשקלי אם לפנות לרופא בדרישה לפיצוי או לא: זה תלוי במצבך הרפואי. אם תחלימי תוך זמן קצר: יכול להיות שעלויות הגשת התביעה יהיו גדולות מכדי לפנות בדרישה לפיצוי, ייתכן גם להיפך. פשוט צריך להמתין ולראות שאת מחלימה מכל העניין.

../images/Emo51.gif

אולי זה באמת עוד מוקדם לרוץ ו"לעשות רוח" על משהו שאולי יסתדר. אני פשוט מאוד כועסת שנגרם לי נזק שכזה, גם פיזי וגם כספי, שלא היה אמור לקרות. אף פעם, בכל טיפולי השיניים שלי שלוו בזריקת הרדמה מקומית, לא קרה לי שהתנפחו לי ככה הפנים ולא סבלתי מכאבים כאלה אחרי הרדמה. זה רופא שמאוד סמכתי עליו והמחשבה על זה שאולי הוא אשם מרגיזה אותי מאוד בגלל שסמכתי עליו.

תקלות

אמא בריבוע, אני מבינה שכאב לך ואת מאוכזבת וכועסת, אבל לא כל טעות של רופא היא תמיד רשלנות (ואני באמת לא יודעת אם הפעם זה כן או לא). האם את עובדת? בעצם - גם אם אינך עובדת מחוץ לבית אלא מגדלת את ילדייך במשרה מלאה - האם אף פעם, מעולם, בשום מקרה - לא עשית איזו טעות בעבודתך? לא שלחת מכתב עם שגיאה, לא שרפת את העוגה, לא נזפת בתלמיד כשלא הגיע לו.. וכן הלאה אני בטוחה שאת מבינה את קו המחשבה. רק בריאות ותרגישי טוב.

לא בטוח שזו רק טעות...

חיותה, בפס"ד קליפורד נקבע כי "טעות" בהזרקה הנובעת משימוש במזרק שאיננו מבצע אספירציה היא "רשלנות" ולא טעות. ייתכן שגם כאן נעשתה אותו מעשה שגוי על ידי הרופא ואז זו לכאורה "רשלנות" ולא טעות. לכן, אני מעדיפה לשקול את הנושא מנקודת המבט של הנזק ולא של האחריות. ארשה לעצמי לענות במקומה של "אמא בריבוע": טעויות כולם עושים וזה אנושי, אבל מי שמתרשל משלם. השאלה המשפטית הקשה היא מהו אותו גבול דק המפריד בין טעות לרשלנות.

לא אמרתי

רק ציינתי את העובדה שיש טעויות והן קורות. אני לא רופאת שיניים ולא יכולה לדעת בקשר למקרה הספציפי.

למעלה