לדעתי זו לא רק הסביבה אלא גם החינוך
שני ההורים שלי באו ממשפחות דתיות וממושב דתי, אבי התרחק קצת מהדת כשהיה צעיר, אימי למדה רק במוסדות דתיים (חמדה הוראה) וגם לימדה בתחילה במוסד דתי, כשהם התחתנו הם הקימו בית מסורתי. שני אחיי ואני התחנכנו על ברכי המסורת היהודית כשדבר לא נכפה עלינו בכוח. לדעתי, אם מחנכים את הילדם כך שהמסורת (או הדת, למי שמקפיד יותר) נראית להם כאורח חיים חיובי הם מבינים את המשמעויות היותר עמוקות של המסורת עם השנים ואז מתחילים לעשות דברים מבחירה שלהם. כמובן שיש בני נוער שימרדו רק על מנת 'לעשות דווקא' אבל לנערים ונערות מותר למרוד וזה טבעי, וככל שפחות 'יוחזקו בכוח' כך ימרדו פחות. לדעתי גישה 'מחבקת' כזו של המסורת תגרום ליחסים יותר בריאים של ילדים עם המסורת והדת. כשהייתי קטנה צמנו רק ביום כיפור, עם השנים אחי החליט לצום את כל הצומות, והשנה צמתי ב-ט' באב בפעם הראשונה, כי היתה לזה משמעות בעיני, לעומת זאת, אני מכירה אנשים בגילי שגדלו בבתים דתיים בהם מקפידים הרבה יותר שהחליטו לזנוח את הדת והמסורת לגמרי כי מעולם לא היתה לזה משמעות בעיניהם והם עשו זאת רק כי היו תחת חסות ההורים. לדעתי זה עצוב, וזו לא הסביבה-אלא החינוך, הסביבה היא אולי המקלה על ההתנתקות מהדת אבל החינוך הוא שמאפשר את זה מלכתחילה, כשאדם מרגיש כלוא הוא מנסה לברוח. הסביבה החברתית שלי בשנים האחרונות היא חילונית כמעט לגמרי, בעיר שלי יש המון עולים ולמדתי בכיתה ריאלית כך שרוב החברים הטובים שלי לא ממש מחוברים לדת, ועדיין, זה לא השפיע עליי, והם, מצידם כיבדו את הבחירות שלי. מה שמוזר הוא שעכשיו, כשאני בסביבה חילונית אחרת, בצבא, עם אנשים שבילו את כל חייהם בישראל עם כל המסורת, כל צבעי האנשים וכו' הרבה יותר קשה. אירוני משהו. טוב, מצטערת על המגילה, והמסר שלי, מעבר לכל הסיפורים הוא שהסביבה חשובה מהרבה בחינות אבל אין חשוב כמו החינוך, כי סביבה יכולה להקשות או להקל אבל מי שלא גדל לאהוב את הדת והמסורת יזנח אותן בשלב זה או אחר, אי אפשר להשאיר אנשים בקופסה לנצח. שתהיה לנו שנה של שלום, אהבה, אושר ושלווה, שלכם, פרבולה