תגובה לרינה
שלום רינה, סליחה על העיכוב במתן התשובה, שאלתך נעלמה משום מה בתחתית הפורום ונעלמה מעיניי.. הבנתי את שאלתך בפעם הראשונה ואחדד את תשובתי בשנית. ראשית, את מערבבת בין דברים ולכן גם אעשה סדר בעניין. אין קשר ואני מדגיש, אין קשר, בין מס כלשהו לבין דירה שנבנתה לפני 1980. אם כבר מזכירים זמנים בהקשר למס שבח אז מועד משמעותי בהחלט הוא מועד רכישת הדירה ולא מועד בניית הדירה. ככלל, מס שבח קיים בגין הרווח המגולם לערכים של ימינו בין שווי המכירה לשווי הרכישה, והכול בכפוף למדרגות מס שתלויות במועד הרכישה של הדירה וכן הלאה. למס שבח יש פטורים שונים בחוק כמו מכירת "דירת מגורים מזכה" פעם ב- 4 שנים וכן פטורים נוספים שבעל דירה יכול לנצל והכל בכפוף לנסיבות הספציפיות של אותה דירה. כל סוגיית המס המפורטת בקצרה לעיל אינה קשורה כלל ושוב אני מדגיש - אינה קשורה כלל! לתמ"א 38. הפטור ממס שבח בגין הדירה, במידה והינך זכאית לו ובמידה והינך מעוניינת לנצלו, ממשיך לעמוד לרשותך בין אם מומשה תמ"א 38 ובין אם לאו. ואני שוב חוזר ומדגיש - בעוד שבעת מכירת דירה הינך מוכרת את הזכויות שלך בדירה שבבעלותך, בתמ"א 38 את "מוכרת" את חלקך היחסי בזכויות על הגג ובגין זה מקנה החוק פטור, במידה ועומדים בתנאי התוכנית. ועבורך במיוחד אני אף מפנה לסעיף הרלבנטי בחוק מיסוי מקרקעין: 49לג. (א) מכירת זכות במקרקעין שהתמורה המשתלמת בעדה מושפעת מזכויות בניה לפי תכנית החיזוק (בפרק זה – הזכות הנמכרת), תהא פטורה ממס וממס מכירה, עד גובה שוויין של זכויות הבניה כאמור, ובלבד שהתקיימו שניים אלה: (1) התמורה בעד המכירה ניתנה בשירותי בניה לפי תכנית החיזוק; (2) בוצע חיזוק של המבנה שלגביו ניתנו זכויות בניה לפי תכנית החיזוק, מפני רעידות אדמה, בהתאם להוראות תכנית החיזוק. לגבי מס שבח בגין הדירה עצמה, המס נותר כפי שהיה ללא קשר לתמ"א 38 - מי שצריך ישלם ומי שמגיע לו פטור והוא רוצה לנצלו - לא ישלם...ואם בכל זאת הינך מחפשת קשר, אזי הקשר היחיד שישנו הוא שנניח ומימשת תמ"א 38 והרחיבו את דירתך, אזי שווי המכירה עלה ומכאן שההפרש בין המכירה לרכישה גדל ומכאן שמס השבח יהיה גבוה יותר. אבל זו צרת עשירים כי אז גם הרווח שלך על הדירה גדול יותר מאשר מה שהיית מקבלת לפני מימוש התמ"א... הערה אישית לסיום לרינה ולאחרים: בלי קשר אליי, שכן זהו אחד מתחומי ההתמחות של משרדי, הרי שמכיוון שסוגיית המס במקרקעין היא כה סבוכה ומורכבת, אני ממליץ לך ולאחרים לא לעסוק בניחושים, לא להקשיב ל"מקורות" שונים ומשונים ובטח לא לחסוך כמה גרושים כי אחרת תקבלו אותה בהפוכה מרשויות המס שרוצות את חלקן. פנו למי שמבין בתחום, קרי עו"ד המתמחה במקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט ותתנו לו לתת לכם תשובות מושכלות ופרטניות לעסקה המסוימת שלכם. שיהיה המון בהצלחה ואם בכל זאת לא הובן דבר מה את מוזמנת לפנות אליי במסרים או במייל פרטי. תודה והמשך יום נעים!