האם אתם צבועים?

אענה לך

אבל היות ורשימת העונים לך כה ארוכה אתה מוזמן להתייחס לדברי כסיכום של אלה העומדים לפני אחר סינון הציניות והלגלוג. כי השאלה שלך נשמעת לי הוגנת ואין לי ניסיון רע בדיון איתך כמו שנראה שיש לחלק מחברי הפורום. אתה שואל אם אנו לא מאמינים במקורות מהם יונקים מנהגי חג החנוכה מדוע אנו מקיימים אותם, ואם אנו כן מסתמכים על מקורות המנהגים מדוע אנו בוחרים רק את המנהגים שמוצאים חן בעינינו? כשהדבר שהכי חשוב בעיניך הוא לא הצביעות כפי שאיש פשוט כמוני יכול היה להסיק מהודעתך אלא העובדה שהסיבה לכך שאנו מקיימים היא כי זה באמת יותר יפה בעינינו ולא בגלל נאמנות למסורת מסוג כלשהו. בתשובה לשאלתך אקדים ואומר שאני באמת לא מקיים מנהג כלשהו של חנוכה (להזכירך ישנו רק מנהג אחד של חנוכה שמקויים ע"י ההמון ומקורו בספרים וזה מנהג הדלקת הנרות, ההערה שלך על אכילת סופגניות הינה ילדותית ולא שייכת לשאלה בשום צורה). טוב אז ככה: א. אתה לוקח מהמדע את מה שמתאים לך מדבריו, לדוגמא את היכולת להשתמש במאוורר מזגן כיריים אסלה מכונית ממונעת ועוד ארוכה הרשימה עד אין קץ ואתה לא לוקח את הטענה המקובלת על אבולוציה נגיד. או: זה שאתה אוהב שיר מזרחי כלשהו לא מחייב אותך להיות לוחם למען זכויות "יפיופה בואי אלי תני לי נשיקה על השפתיים" גם אם שניהם מאותו זמר או סגנון מוזיקאלי. ב. הרבה מאד מהאנשים שאינם דתיים אינם "אנטי יהדות" הם "בעד משהו אחר" עכשיו המשהו אחר יכול לכלול כמה דברים יפים מהיהדות אבל אינו יהדות. לפחות לא כפי שאתה מכיר אותה. או: ישנה קבוצה גדולה של דתיים שלא מאמינה במדרשי הדת למשל. (כמו הרמב"ן למשל שהצהיר שאינו מאמין באגדות גם אם מקורן ביהדות). או יהודים שלא יסכימו להרוג אנשי עיר יהודים על טפם בגלל שהינם כופרים (מה שמכונה "עיר הנידחת") גם אם כן יהיה להם בית דין מוסמך שיורה לעשות כן. ולמה לא יסכימו כי זה לא מוסרי. (שים לב אני לא מתייחס לדעתך בנושא כי אני עוד לא יודע אותה למרות שאני חושב שגם אתה כיום תסנן הרבה מאד מהציוויים של הדת הנוגעים ליחס לזולת בגלל שאינם מוסריים. גם אם אתה מתרץ את זה לעצמך בכל מיני מילמולים מוגחכים אודות "אין היום בית דין מוסמך לכך" "אנחנו לא מבינים מספיק" וכדומה.) האם תכנה אותם צבועים? ומה ביחס לכאלה שמקיימים ציויים אחרים שהם רואים כחלק מהדת ואתה לא? (דוגמא האיסור על השימוש באינטרנט) האם אתה תיחשב צבוע (בעיניי עצמך) כי יש כאלה שהחליטו לכלול בדת שאתה מקיים עוד ציוויים שאתה לא רואה אותם כחלק מהדת? ג. ולעצם השאלה, יש כאלה שמקיימים בגלל שהם נהנים מזה ובאותה מידה היו מקיימים כללי כריסמס ויש כאלה שרואים בזה קיום מסורת. כי אין שום סיבה שאתייחס למסורת רק אם אני סומך על מקורותיה בניגוד למקובל לחשוב, ההגיון מצווה לקיים מסורת יותר ויותר ככל שהיא קרובה אליי ולא ככל שהיא מתרחת ממני. דוגמא אם אבא שלי לא אוכל תפוח ביד שמאל יש יותר היגיון (בעיניי לפחות) שאני גם יבחר לעשות כך מאשר אם איכשהו יוודע לי שאיזה סבא רב רבא שלי שיש לו עם שלם של צאצאים היה עושה לפני אלפיים שנה. כלומר גם אלה שעושים את זה מטעמים מסורתיים לא יכולים להחשב כצבועים משום שהסיבה למעשה לא נעוצה במקורות עליהן אתה מדבר אלא בעובדה שהוריהם וסביהם היו טיפשים מספיק להאמין למקורות הללו. ולכן הם עושים את זה ולא בגלל שהמקור ההוא המרוחק מצווה על כך. ואם תשאל: נו אבל עוד הרבה דברים אחרים היו הוריהם וסביהם הטיפשים נוהגים. שוב אחזור ואומר שממנהגי מסורת ודאי אתה מסכים איתי שלא לוקחים הכל נכון? כלומר אתה לא מצפה ממני לא להשתמש באסלה כי סבא רבה שלי לא הכיר כלי כזה וממילא זה לא במסורת שלי? או שבמסורת שלי צריכה גם להיכלל הפרשת הצואה ביער... ולסיום באמת אני רוצה לבשרך שישנו חג רנה דיקרט שחל באוקטובר וחוגגים בו את היום בו הסתגר דיקרט בביקתתו וכתב את הספר "הגיונות על הפילוסופיה הראשונית" ואני קורא לכל עוברי הפורום לחגוג אותו. כמו כן מהיום והלאה הנני מתכוון לחגוג את פסטיבוס הקדוש שכלליו מופיעים ב"סיינפלד" והרשימה עוד ארוכה.

ToFLY

New member
אני בעד לחגוג "סלאפסגיווינג"

תשובה

א. האנלוגיה שלך לא במקום בכלל. הדת היא לא נגד המדע, היא מקסימום נגד תאוריות מדעיות מסויימות. לעומת זאת, אתאיסט אנטי דתי הוא כן נגד הדת (מן הסתם). לכן כל האנלוגיה שלך פסולה. ב. בדת אין שחור ולבן. יש יהודים שהולכים לפי הלכה של רב כזה, וכאלו שלפי רב אחר, ולכן אף אחד פה לא צבוע. יש רבנים שאוסרים על בניית "מאחזים בלתי חוקיים", כי זה התגרות בגויים, ויש רבנים שמברכים על זה. אלה ואלה דבריי אלוקים חיים. יש לי אינטרנט לא מסונן בביתי, ואני משתמש בו כאשר יש צורך. כל יהודי דתי אומר שהוא מקבל עליו תרי"ג מצוות. יהודי שמצהיר שלא יקיים את מצוות עיר הנידחת שוגה, כי פה לא מדובר בהלכה של רב כזה או אחר, אלא במצווה ברורה. אני לא מכיר יהודי דתי שאומר שהוא מוכן לקבל רק תרי"ב מצוות, ואם אתה מכיר - הבא אותו לפה. ג. מבין את הטיעון שלך על שימוש בעיקרון המסורת (האבות שלי עשו כך) במקום בעיקרון הדתי. לדעתי זו עדיין צביעות כל עוד זו מסורת שקשורה לדת שאתאיסט אנטי דתי מתנגד לה. כך אני רואה את זה.

ובכן,

היות ואתה פתחת את השרשור ושאלת שאלה הרי שזכות מתן התשובות שמורה לי. אני "הצד המתגונן" אתה "הצד התוקף" (בדיון) וחשוב מאד לזכור את זה כדי לדעת איזה טענות אתה יכול לטעון במהלך הדין ודברים. א. הרבה מאד מבאי הפורום אינם אתאיסטים. (אם לא רובם) וספקטרום הגוונים בדעות באי הפורום די נרחב. (כפי שתוכל ללמוד מהשרשור שנפתח לאחרונה כאן בעניין). ב. התורה אינה נגד הדת אבל בכל זאת היא נגד תאוריה אבולוציונית (לפחות באופן שהיא מקובלת על דעת המדענים כיום) ולמרות זאת מאמיניה מקבלים ואף משתמשים בתאוריות מדעיות אחרות ובפרותיהן. זוהי האנלוגיה שלי ואני לא מבין מה הבעיה שלך איתה. ג. גם אם יש איזו בעיה באנלוגיה המוזכרת לעיל, אני רוצה תשובה: אתה חייב לאהוב את כל המוזיקה הקלאסית בגלל שמצאה חן בעיניך סונטת או הירח? אתה חייב להסכים עם כל מה שביבי אומר בגלל שהסכמת בדבר אחד שאמר פעם? ד. אני מכיר איש כזה ואני לא מתכוון להביא אותו כי הוא לא צריך לבזבז זמנו על שכמותך ושכמותכי. העניין עליו ברצוני להצביע הוא זה שבתגובתך אתה מצפה ממני, תת כופר מהזן הבלתי שכיח להייחס לתורה ול"תרי"ג מצוות" ככלל חשוב יותר מהכלל אודות הדלקת נרות. איפה בתורה כתוב שצריכים להיות "תרי"ג" מצוות? וממתי התורה היא מקור חשוב יותר (כשאתה תוקף אותי) מבחינתי זה שטויות מאותו סוג כמו התלמוד ושר הטבעות. ה. שוב (בהתייחס לג' שלך). המסורת לא קשורה לדת. במיוחד אם אני לא מאמין בדת. היא קשורה רק למה שאבא שלי היה עושה. ואני יכול לבחור לי מה שבא לי מכלל מעשיו בדיוק כפי שאני יכול לבחור מתוך מצע הימין את מה שנראה לי נכון.

חברים. צר לי לבשר לכם שפרצו לי לניק!!!!!!!!

ואותו אידיוט שפרץ לי לניק שכותב כאן מילים כדורבנות + עשרות שגיאות כתיב בכל פסיק של הודעה כאילו בשמי לא טרח או דאג לפחות שלא יגיעו מסרים לתיבה האישית. טוב, תראו את הנושא כאן תחת הניק הזה כסגור. החלפתי סיסמה. אינני נכנס לפורומים כאלו, משתדל לא להיגרר לויכוחים של חרדים ושאינם. אי לכך אני מתנצל אם מישהו נפגע כביכול מהניק האישי שלי. בהצלחה לכולם, ולכל אחד בדרכו אשר בחר.

למעלה