האם אפשר להשתנות

האם אפשר להשתנות

פתחנו דיון בשיעור מורשת , האם בני אדם יכולים להשתנות ? מצד אחד עמדה הטענה שכן , בסופו של דבר כל אדם יש לו את אפשרות הבחירה , אם זה לרעה ואם זה לטובה. מצד שני עומדת הטענה , שאין אדם יכול להשתנות מעצמו , אלא אם קרה לו משהו פסיכולוגי שהפך אותו לכזה , ואולי בעצם גורל האדם נכתב מראש , ככה שכל מה שהוא עושה אמור היה לקרות. ברוך שיפנוזה אומר: שכח יותר גדול מאיתנו משנה אותנו , אין לנו את האפשרות להשתנות מעצמנו. לכאורה נראה ברור מאליו שאפשר להשתנות מעצמנו , פשוט לקחת החלטה ולממש אותה , אבל אז עולות השאלות: נניח שאותו בן אדם גדל במצוקה ואפשרויות הבחירה שלו מצומצמות? נניח שאותו בן אדם חיי בסביבה חרדית והוא רוצה "להשתנות" ולהפוך לחילוני,הוא עדיין יכול לעשות זאת ? ברור שאי אפשר להגיע להחלטה חד משמעית , אבל מה אתם חושבים ? לדעתכם קיימת אפשרות הבחירה והשינוי בא מתוכנו או שמא כח יותר חזק מאיתנו גורם לנו להשתנות ? ולמה?

Lady In Blues

New member
שינוי לא בהכרח חייב להיות דרסטי.

ולטעמי אנחנו משתנים כל הזמן, מכורח המציאות או מתוך החלטה אישית. בים השינויים האדם מביא על עצמו הברור מכולם הוא האישיות שלו- שהמנעדים שלה משתנים כל הזמן. והשינוי, ב90% מהמקרים בא מתוכו. זה עונה על השאלה שלך?

אני אתן דוגמא

לפני כמה שנים (לא זוכרת בדיוק כמה) תפסו רוצח שרצח בדם קר מוכרת. בשימוע הוא טען שזה לא אשמתו, הוא גדל בשכונת עוני שלא נתנה לו כל כך אופציות אלא לרצוח, מה היית מכריעה? הרי מצד אחד הוא לחץ על ההדק, מצד שני כדי לקיים את עצמו לא היו לו ברירות. אין לו כל כך הרבה אופציות לשינוי.

כולנו יודעים שאלה שטויות

"הוא גדל בשכונת עוני שלא נתנה לו כל כך אופציות אלא לרצוח" אה באמת? אין אופציות מלבד לרצוח? מוזר, כי אני רואה הרבה אנשים משכונות עוני שפשוט הולכים לעבוד. הרי אם כל אחד משכונת עוני היה רוצח מזמן כבר היינו מתים. וחוץ מזה, זה לא משנה בכלל, הוא רצח אז הוא ילך לכלא. מה זה התירוץ הזה בכלל? לאנשים שגדלו בשכונות עוני מותר לעשות כל דבר כי קשה להם לקיים את עצמם? שטויות...

אני תומכת בגירסה שלך !

אני כן חושבת שבן אדם יכול להשתנות , וכמו שאמרו תמיד יש לו ברירות. גם אני הבעתי את דעתי שהוא לא היחיד שגדל בשכונת עוני יש עוד רבים כמוהו , אז עובדה שהם בחרו בדרך הטוב , והם עדיין מתקיימים . בקושי , אבל הם נלחמים בזה בדרכים מוסריות. כי בסך הכל נורא קל להאשים.

tweeg

New member
לדעתי

יש שתי גורמים: 1.גנטיקה שמשפיע על אופיו של האדם 2.התנסויות בעקרון מהשניה שנולדים עוברים דברים,כל אחד תופס אותם אחרת ולומד את הלקחים שלו כל יום אנחנו משתנים טיפה,תלוי מה עברנו,ותלוי איך תפסנו את זה כמובן שארועים גדולים יותר משפיעים יותר ומשאירים חותם(או אפילו טראומות) אדם יכול בהחלטה מודעת גם להשתנות,ולדעתי עם מספיק זמן שהוא ינהג לפי ההחלטה המודעת זה יתקבע גם בתת מודע אדם לא זהה לחלוטין בשתי ימים עוקבים. תמיד יש אופציות לשינוי,הוא היה יכול ללכת ברגל לאיזה יער ולצוד למחיתו הוא יכול היה לחפש עבודה וכו',תמיד יש לאדם ברירות.

Shira Esther

New member
השאלה- איזה שינוי?

לעשות שינוי בחיים קל יותר משינוי אופי. כדי לעבוד על האופי, צריך להתחיל בדברים קטנים- אבל בעקביות. למשל, להחליט שאני מחלקת חמש מחמאות ביום. לא לשקר, אבל לנסות לשים לב- ואם יש סיבה, להחמיא. בסופו של דבר זה ייהפך לטבע.

Shira Esther

New member
אני חושבת

ששינויים כאלה מובילים לבסוף לשינוי באופי. כמובן, שתמיד תהיינה לנו התכונות שלא משתנות- אבל אני אוהבת את הגישה שטוענת שכל חיסרון הוא צד אחד של יתרון- ולכן, אדם נמרץ, למשל, יוכל לנתב את זה לפשע או להתנדבות. הכל ניתן לניתוב.

gurke

New member
הכוונה של שפינוזה היא לא זו.

הכוונה שלו היא שאנחנו משתנים בתגובה לדברים שקורים בחיינו. כלומר - כן יש לנו את הבחירה להשתנות, אך היא נובעת מתוך ראיה והסתכלות החוצה. אדם שכל חייב נמצא באותו המצב לא ישתנה - שום דבר לא יגרום לא להשתנות. זוהי הכוונה (איננו יכולים להשתנות מעצמנו - אלא רק לבחור להשתנות מתוך ראיה של משהו שהוא שונה ממה שאתה)

למעלה