האם אפשר להציג סרט תעודה - אחד לאחד ?

allonhaas

New member
האם אפשר להציג סרט תעודה - אחד לאחד ?

בחודש שעבר הוקרן הסרט "פנומנולוגיה" - טיפול בתרפיה באומנות, בסינמטק ראש פינה. הסרט היה פיילוט לסדרה שבה מתועד טיפול בתרפיה באומנות - אלא שבשונה מהסרטים התיעודיים הרגילים, כאן היתה התעקשות של היוצר להציג את הדברים אחד לאחד כפי שהם - כל אחת מהפגישות לוקחת 50 דקות גם במציאות וגם בסרט. בעבר פניתי למספר אנשי מקצוע, כולם שללו את האפשרות שדבר כזה יתאים למדיה - הם הסבירו לי שאני לא מבין ב"תעשייה". בסוף התעקשתי ותעדתי ארבעה טיפולים שבסופו של דבר הוקרנו בפעם הראשונה בסינמטק של ראש פינה - כשלאחר כל הקרנה התקיים דיון עם הקהל. בקהל שהגיע היו תגובות נרגשות ביותר (לשני הכיוונים) חלק מהצופים התיחסו יותר לפאן המקצועי וליכולת ללמוד מה באמת עושים בתרפיה באומנות וחלק אחר לפן של המדיה - אודות העובדה שהושבתי אותם לראות ולהאזין להכל בלי שום עריכה מלבד חיבור בין שתי מצלמות - התגובות על כך היו בין "זאת הייתה החוויה הכי חזקה שלי בקולנוע" ועד ל"זה היה ממש קשה, התקשתי לשבת על הכסא". הרוב הסכימו שבהקרנה של סינמטק זה מתאים ומרגש, אבל לא מאמינים שאפשר להצליח להביא את הקהל בבית שיתבונן - כשלמשל במשך מספר דקות יש שתיקה וכל מה שרואים זה משהו מצייר. לתקציר מצורפים הקישורים למטה

allonhaas

New member
אני לא יוד ממה הם סובלים, אבל יכול לתאר מה יש

הטיפול בתרפיה באומנות בכלל ובגישה הפנומנולוגית בפרט, לא מחייב הגדרה קונקרטית של "פתולוגיה" כדי להגיע לטיפול. ארבעת המטופלים שצולמו, כולם אנשים "נורמאלים" - מבוגרים, מתפקדים בעבודה ובחברה. אבל, לכל אחד מהם יש דברים שהיה רוצה לפתח לא הוגדרו בעיות לפני הטיפול, הם הגיעו איש איש מהסיבות שלו ולפעמים גם בלי סיבה של ממש, כלאמר רצון לבדוק "מה זה יכול לתת?" כל הרעיון הוא להראות בדיוק את התהליך, כפי שהוא קורה כמו בחיים - אנשים שמגיעים לטיפול, בהרבה מהמקרים לא ממש מגלים לי למה, חלקם לא יודע וחלקם מוצא סיבה שולית שמשמשת כתירוץ כדי להגיע, אבל לפעמים רק אחרי תקופה, מגיעים לנושא העמוק יותר שתוקע/מפריע/מעיק במקרה הנושאים שעלו בארבע המפגשים שצולמו היו: תקשורת של אמא עם הבת, כאמא חד הורית - במיוחד סביב הקושי להיות ה"אמא הרעה" בן קיבוץ רווק שהנושא שעולה הוא - געגוע לאהבה אמא לשניים שעוסקת ביצירה בעצמה ורוצה להגיע לתובנות אודות המשמעות שמאחרי העיסוק ביצירה ומנהלת שנושא היצירה נחסם אצלה בגיל הגן ובמפגש נפתח הצורך בהחשפות למה שמכונה BEING - כלומר היכולת להיות ב"הוויה" בלי לעשות משהו בתפקיד. כמובן שאלו רק הנושאים שכרגע סומנו בתום המפגש הראשון של כל אחד מהם - אין ספק שאם נשלים את הסדרה, יופיעו נושאים אחרים שונים במהותם.

למעלה