האם אני אותו אדם?

• פותח הנושא Suok
  • פורסם בתאריך

Suok

New member
האם אני אותו אדם?

שוב לילה. היתה לי כרגע שיחה עם ידיד. גלשנו לנוסטלגיה...נזכרנו בימים ההם. פתאום הוא מספר לי על דברים שאמרתי ועשיתי שפשוט זיעזעו אותי. מעשים שכנראה פעם נראו לי לגיטימיים כרגע נראים לי טיפשיים. אני מנסה להזכר בעצמי כמו שאני מלפני שנה... בחורה אחרת לגמרי. תפישת עולם שונה, חשיבה שונה, פחות נסיון, אנשים אחרים בעולמי. אולי פיסית השינויים לא היו דרסטיים, אבל ההרכב הפנימי כאילו לגמרי הוחלף. נשאר רק הזכרון. וגם זה בקושי. ואז... עולה לי בראש השאלה- מי זאת היתה בי לפני שנה? לפני 5 שנים? הרי מבחינה פיסית בשנה שלמה החומרים בגוף שלי הוחלפו, אכלתי, שרפתי, גדלתי... אבל גם עבר עלי לא מעט שהשפיע על האופי ותפישת העולם שלי. האם אני אותו אדם? וכאן גם באה השאלה בכלליות- הם האדם הוא אותו אדם אשר היא ברגע שנולד? מה נשאר קבוע באדם אם אופיו משתנה, גופו משתנה? זיכרון? מה קורה כאשר הזכרון נמחק? ---- ודאי ראיתם את הסרט- זיכרון גורלי. ובכן מלבד שוורצנגר, המון יריות, כוסיות עם שלושה שדיים ותאוריות מדעיות מופרחות, יש שם גם שאלה בה עוסק כל הסרט- מה קורה כאשר הזכרון נמחק או משתנה?

conatus

New member
ניסיון = אני

היו מקרים של כאלה שאיבדו את זכרונם כתוצאה מתאונה או מגורם אחר ואכן התברר שהם לא מזהים ולא מכירים אפילו לא את האנשים הקרובים להם ביותר (יואב קוטנר מגלי צה"ל עבר אירוע כזה) ומכאן נותר לקבוע שאדם = זיכרון. הזיכרון זהו בעצם ניסיון החיים, כשאדם מאבד את זיכרונו הוא מאבד את כל הניסיון כלומר הידע (ניסיון = ידע) ועליו להתחיל שוב מחדש. ועל כך נאמר 'ניסיון שווה זהב', כי הניסיון זה בעצם אתה...

kk221

New member
זכרון

שאלה מעניינת היא אם יש יותר מסוג זכרון אחד. כאשר אתה רואה פרצוץ מוכר, נניח של חבר, אז מעבר לזכרון המודע העולה המוחך, כגון פרטיפ אישיים עליו, אירועים מן העבר וכו', גם עולים בך רגשות הקשורים לאדם. אולם יתכן מצב שתראה פרצוף מו העבר ועוד לפני שתזכר מי הוא, תדע כבר שאתה אוהב או לא אוהב אותו, או כל רגש אחר הקשור לאדם זה. אפשרות נוספת היא של אדם שעבר פגיעה מוחית והוא מאבד חלק מיכולותיו הקוגניטיביות. הוא יכול לתאר במדויק תיאור טכני של מטוס, על יכולותיו ומראהו, אבל לא ידע לזהות תמונה של מטוס מבין אוסף תמונות של חפצים שונים. גם זהו סוג של זכרון(מתוך הנחה שמקובל כי זכרון הוא בען יצירת קישורים. גם כאשר תנסה להזכר במספר טלפון ולא תוכל, תוכל להקיש אותו על מכשיר הטלפון מתוך הזכרון המוטורי. לכן, שאלה מעניינת היא האם על אדם לאבד את כל הזכרון, או רק חלקים ממנו על מנת שנוכל לומר כי הוא אדם אחר.

EdisonGirl

New member
זו שאלה די קשה...

מה שכן, ילדים שמשתנים הם עדיין הם, ואפילו אם יאבד להם הזיכרון יתייחסו אליהם כאותם ילדים שפשוט אבד להם הזיכרון. אלו שאלות שמתחילות כנראה כשאנחנו ברשות עצמנו. בכל אופן, עדיין יש דבר אחד שמפריד בין אדם לאדם ולא ישתנה- טביעת אצבע.

Grimsom

New member
הספינה של תזאוס

אני לא חושב שיש משהו פנימי מהותי שנשאר קבוע באדם. עם זאת, אין זה אומר שאת אינך אותו האדם שהיית לפני שנים. מה שמייחד אותך כאדם ומבדיל אותך מהסביבה (מפריד בין אני לשאינו אני), איננו תכונה או מהות, אלא עצם תחימת ה"מקום". התודעה שלך, המזהה אותך כעצמך, מבדילה אותך מן העולם, וכן התודעה של אחרים, התוחמת אותך. ה"מקום הגיאומטרי" הזה, שנע ללא הרף בחלל הפיזי והחברתי, הוא האני והוא שממשיך וקושר אותך לעברך. ייתכן ואם זכרונך יימחק או ישתנה, עבורך לא תהי אותו האדם. אולם סביר להניח שעדיין יהיו פרספקטיבות מהן את בהווה תקושר עם את מן העבר. במקרה זה, השאלה תוכרע (או שלא תוכרע) במהלך שיח, או מאבק, בין הפרספקטיבות.

Lu Tze

New member
פילוסוף יווני אמר פעם:

"לא ניתן לטבול באותו נהר פעמיים, שכן הנהר הוא לא אותו נהר והאדם הוא לא אותו אדם". אותו עיקרון הוצג גם בספינה של יום: נניח ובונים ספינה אחת וקראים לה "הסוקרטס", במשך הזמן, יחליפו את חלקיה של הספינה הזו בגלל בלייה, שבירה או כדי להחליפם בחלקים יותר טובים ובמשך הזמן, כל החלקים המקוריים הוחלפו. נניח שמישהו אסף את החלקים שהושלכו מ"הסוקרטס" ולאחר מספר שנים, הוא חיבר אותם לרפסודה. השאלה היא, מי היא "הסוקרטס" האמיתית, הספינה שאף חלק בה לא זהה ל"לסוקרטס" המקורית, או הרפסודה שנבנתה מחלקיה של "הסוקרטס" המקורית? מה שחבר בין אדם בשתי נקודות מסויימות בזמן הוא עיקרון ההמשכיות, כשאתה מסתכל בתמונה שלך כשהיית קטן, אתה מזהה את האדם הזה כ"עצמך". מבחינה קצת פחות פילוסופית, ישנם מבני תאים במח שלך שבדרך כלל (חוץ מבמקרים כמו טראומה או משהו כזה) לא משתנים גם כשאתה גדל (התאים האלה לא מתחלפים עם הזמן)

Grimsom

New member
המדור לחיפוש קרובים

הפילוסוף הוא הראקליטוס. הספינה, למיטב זכרוני, היא ספינתו של תזאוס, בה הוא יצא לשחרר את אתונה מעול הקורבן למינוטאור - ולא הסוקרטס. הדוגמא הועלתה קצת לפני יום.

ועל זה ענה תלמידו

לא ניתן לטבול באוטו נהר אפילו פעם אחת, שהרי לא אותו נהר הוא ואיך תגדיר נהר אם אין לך שנים זהים? ולרלוונטיות לעניניינו- עלינו להגדיר "אני" בכדי להגדיר "אותו אדם"

למעלה