ואולי אקל
עליכם ואשבצה פה... זיו... תודה על תגובתך, יש לי תגובה לתגובה, אלא שהגעתי לכאן אחרי יום ארוך, והייתי מעדיפה להקדיש את תשומת הלב הראויה. כך שברשותך אעשה זאת, (אני מקווה) אולי במהלך סופה"ש. בינתיים שבתי וקראתי את הדיון עם האלי, (עימו אני מאד אוהבת ל"שוחח" ולדון מאז ימי יואל ז"ל,) וגם את יתר התגובות, ושמחתי שהצטרפו "מתדיינים נוספים". וגם על דבריהם יש מה לומר. בגדול אומר שני דברים: האחד שאף אם יש בי מידה כלשהי של ספקנות וחשדנות, את הדברים שאמרתי אמרתי לצורך הארגומנט. (ואוזני דוברי שפות זרות תצילנה...) יש כאן גם איזו אמירה לדור, שסבר שהמשפטים שציטטתי במרכאות באים ממני ומבעייתי - ולא כך הוא. אבל לא נורא. (אני סבורה כמוך בדיוק דור - שאדם יכול לשנות רק את עצמו/תפיסתו/פרשנותו - הוא) השני הוא שאנו, או מוחנו אכן מורכבים משני אלמנטים: פרימיטיבי ושכלתני. החלק הפרימיטיבי ממונה על ההשרדות : כאשר יש איום (אמיתי או מדומה על חיינו ו/או השרדותנו) מיד מתגייס חלק זה במהירות עצומה ל"קרב" או לבריחה.. מהירותו רבה כל כך עד כי התפיסה ההכרתית שהתכופפנו כדי לחמוק מאבן מתרחשת זמן רב אחרי שהאבן כבר חלפה והאיום פג. על החלק השכלתני לא אדבר כעת, בהנחה שאת כוחו ותפארתו אנו מכירים. כאשר אדם נפגע - הוא מגיב מהחלק ההשרדותי שלו - ואם הפגיעה משמעותית (במובן מישכה או עוצמתה) כי אז הנפגע מפעיל מנגנוני הגנה. הדברים אשר את מציינת שדרושה עבודה רבה לשנותם - הינם (במידה רבה) מנגנוני הגנה. הדרך לתיקון אותן פגיעות (אלו שהאלי אומר שלא ניתן לתקנן, אלא להשלים עמן ועם הידיעה שהתרחשו בעבר, וכבר אינן מאיימות עלינו ועל שלומנו), הינה להחלףץ ממנגנוני ההגנה שכבר אינם תקפים. וזה כדבריך קשה, קשה מאד. אדם שעסוק בהשרדות, אינו חושב יותר מדי, חלק מוחו הפרימיטיבי מגיב במהירות על איומים אמיתיים או מדומים... מבלי שהמחשבה על כך עוברת בכלל בחלק השכלתני... ברגע שהאיום חולף, השורד כבר אינו עסוק בו אלא בבא אחריו... וכן הלאה. כעת אמרי לי את : כאשר אנו אומרים יצר לב האדם.....(טוב/רע) ... מנעוריו למה כוונתנו? מעת היווצרו כאדם? או מינקותו.? ואם מינקותו הרי רוב (אם לא כל) פעולותיו ותגובותיו של תינוק נובעות מצרכים קיומיים השרדותיים כלומר - צרכים "פרימיטיביים"... האם זה אומר שיצרו טוב? או רע? והאם בכלל יש לצרף תגית ערכית לצרכיו/יצריו? אולי בכלל מדובר ב"פרווה"? אופס... סליחה נסחפתי. יאללה למיטה... רגע... כן, בענין הספר עלי לחפשו בספריה (הפרטית או הציבורית) לא ממש זוכרת את שמו... אך נדמה לי שהוא "כדור כחול, כדור אדום"...(ויתכן שמה שאני זוכרת הוא משפט מהתוכן ולא השם). אשתדל למצוא לך. התנצלויותי על הגלישות... לילה טוב.