האלוף שמגן על אלאור אזריה: 'רוצח? לא מציאותי'

הוא מותח ביקורת על סגן הרמטכ"ל ("דבריו לא היו צריכים להיאמר") וסבור שהצבא שוגה בהתנהלותו בפרשת אזריה. אלוף במיל' 
דן ביטון, מפקד אט"ל לשעבר, מסיים תקופת צינון ופותח את הפה.
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/793/987.html
ישי פרידמן | 30/6/2016 16:16
לפני מספר חודשים הסתיימה תקופת הצינון של אלוף במיל' דן ביטון, ולראשונה הוא החל לתת דרור למחשבותיו בפומבי, בעיקר בפוסטים שהוא מרבה להעלות בדף פייסבוק שפתח. ביטון, שכיהן כראש אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה בצה"ל ושמאחוריו עבר עשיר מאוד בחיל השריון, סבור שמפקדים בצה"ל צריכים לשמור את דעותיהם הפוליטיות לעצמם כל עוד הם במדים, ולהקפיד על כך גם בתקופת הצינון. גנרלים הם אנשי מקצוע, הוא אומר, לא פילוסופים או סוציולוגים. כדאי ורצוי לזהות תהליכים חברתיים, אבל רק אחרי שפושטים את המדים.
פעילי שמאל רבים לא אהבו את הפוסטים החדים והישירים של האלוף לשעבר, ותקפו אותו בתגובות. "מחקתי חלק מהפוסטים בגלל ההקצנה ברשת. אז אני כותב, מוחק ושוב כותב", אומר ביטון, "אבל אני עומד מאחורי כל הדברים שכתבתי". על מה יצא רוגזם של אנשי השמאל? ביטון, שישב במטכ"ל משנת 2007 עד שנת 2012, מתגלה בפוסטים שלו כסמן ימני, ומבטא אהדה רבה לציבור המתנחלים.
את יו"ר מרצ זהבה גלאון הגדיר לאחרונה "מוכרת חלומות", ומתח ביקורת על התנהלות הצבא בפרשת החייל היורה מחברון אלאור אזריה, כולל על עמיתו לשעבר סגן הרמטכ"ל יאיר גולן. כן, גם הוא סבור שמשהו עובר על הצבא, אבל מבחינתו לא מדובר בתופעות של התבהמות בקרב החיילים, אלא להפך - תהליכים של חוסר ביטחון והיעדר גיבוי לחיילים מצד הצבא.
"הטענה שלי בפרשת אלאור אזריה הייתה שהצבא טעה בהתנהלות ובהתמודדות עם האירוע", הוא אומר. "אם לוקחים בחשבון את מה שהבחור הזה (אזריה, י"פ) חווה מהרגע שהוא מגיע לזירה, שהיא שדה קרב לכל דבר, עם חפ"ק ומ"פ - הוא מפנה את חברו לתוך אלונקה, שומע צעקות שהמחבל זז ולבוש בצורה מחשידה ועלול לעשות משהו, כלומר יש 'הלחצה' של כל הזירה, והוא מבין את מה שהוא מבין - זה לא דבר הזוי בעיניי לפעול כמו שהוא פעל.
"כלומר, ייתכן מאוד שהייתה כאן טעות בשיקול הדעת. אבל מכאן ועד להגיד שהחייל רוצח כמו שאמרו בהתחלה, הדרך ארוכה. לקרוא לו רוצח זה ניתוק מוחלט מהמציאות. החייל הזה נמצא בשדה קרב, לפני דקה ניסו לשחוט מישהו שם, והשוחט פצוע, לבוש כולו, ויש חשש לחגורת נפץ. אני לא התרגשתי מהאירוע הזה כמו שרצו שאתרגש".
היה תחקיר ראשוני נגד אזריה כבר באותו יום.
"היה לי מאוד מוזר שכבר בערב היה ברור לכולם מה תוצאות התחקיר, ולמעשה מאותם רגעים והלאה החייל ננטש. כבר בהודעות דובר צה"ל יש נטישה של החייל, והצבעה עליו כמי שפעל בניגוד לכל הנורמות והערכים של הצבא. איך אפשר לדעת דבר כזה? תחקיר כזה לוקח המון זמן לעשות. צריך לשאול כל אחד שהיה בזירה מה הוא ראה ומה עשה. זה תחקיר שלם. גם כשמחליטים ללכת לבית דין, פה האשימו אותו לפני שבכלל התחילו לדון בעניינו".

יכול להיות שבצה"ל חוששים מהידרדרות מסוימת של החיילים ומאווירה שהולכת ומתפשטת בצבא, וממהרים להציב נורמות מוסריות.
"התחושה הזאת שיש נמהרות והידרדרות נובעת מחולשה בצבא. היא לא קורית כשהצבא חזק ואיתן בדעתו. ההתנהלות שידרה חוסר ביטחון ורצון להגיד 'זה לא אנחנו, הנה החריג, אנחנו בסדר, זה רק הוא'. ואז מתחילים לחפש עוד סיבות ותירוצים למה החריג הוא באמת חריג, ומספרים שהוא אוהד בית"ר ירושלים וכל מיני דברים כאלה שאפשר להעמיס כדי לנדות אותו ולהצביע עליו כאשם.

"ההתנהלות הזאת מוציאה את צה"ל מצבא של קונצנזוס למקום של חוסר הסכמה. צבא לא יכול להימצא במקום של חוסר הסכמה. אם גם בסיפור של אזריה וגם בעניין סגן הרמטכ"ל העם בישראל חצוי, משהו בהתנהלות לא היה בסדר".
כלומר עצם המחלוקת שהייתה על דברי סגן הרמטכ"ל, היא כישלון שלו.
"הוא לא צריך היה לדבר. אל תגיע למקום שבו אתה, כמי שמייצג ארגון, לוקח את הארגון ושם אותו במחלוקת".
אולי האלוף גולן רואה מה שאלוף במיל' ביטון לא רואה, והוא רוצה להתריע בשער.

"סגן הרמטכ"ל עסק בתהליכים בחברה הישראלית. אם אני זוכר נכון את מרכיבי התפקיד של סגן הרמטכ"ל - שיצא לי לנסח אותם עם אחרים בתקופה שבה סגן הרמטכ"ל עבר להיות מראש אג"ם לסגן הרמטכ"ל ורמ"ט הצבא - אני לא זוכר שהוא נדרש לזהות תהליכים בחברה. הוא כן נדרש לזהות תהליכים בצה"ל, וגם בצבאות שמקיפים אותנו ואולי גם בחברות שסביבנו. לא בחברה הישראלית. זה לא חלק מהתפקיד שלו.

"וכשאתה פועל בניגוד למרכיבי התפקיד שלך ואומר דברים שחצי מהציבור לא מסכים איתם, הכנסת את הצבא לפינה לא נכונה. יתרה מזו, לקצינים בצה"ל אסור לדבר בנושאים חברתיים ופוליטיים. כל מה שיש לו הקשר פוליטי אסור לדבר עליו, לא רק כשאתה חייל אלא גם שלוש שנים אחרי השחרור. יש חוק צינון".
שר הביטחון לשעבר יעלון אמר שלקצינים יש רוחב יריעה להתבטא בעניינים ערכיים. סגן הרמטכ"ל הצביע על בעיות שקיימות לדעתו בחברה הישראלית. הוא לא יכול להתבטא בתחומים הללו?
"לא. הוא צריך להגיד את זה למפקדיו. במקרה הזה מפקדו הוא הרמטכ"ל שפונה לשר הביטחון, שאמור לפעול בהתאם לסמכותו והבנתו במסגרת הפוליטית".

גורם צבאי מסר בעקבות הדברים: "סגן הרמטכ״ל, אלוף יאיר גולן הינו קצין משכמו ומעלה אשר נמצא שנים ארוכות בליבת העשייה המבצעית. כיום אמון על הובלת תהליכים רחבים ועבודת מטה בכלל הצבא ומהווה דוגמה ומופת. יש לציין כי בדבריו לא התבטא באופן פוליטי.
נציין כי התחקירים שערכו המ״פ, המג״ד ומח״ט כפיר הסתיימו כשעתיים לפני שדובר צה״ל יצא לתקשורת וכלל הדברים שנאמרו בראיונותיו נעשו בהסתמך על העולה מתחקירים אלו. התחקירים נעשו באמות המידה הקפדניות ביותר כפי שדרש לאורך השנים אלוף (מיל׳) ביטון מפקודיו".
הזיזו את הגבינה שלהם
דן ביטון (55) התגייס בשנת 1979 לחיל השריון, ומשם החל לעלות בדרגות ובתפקידי לחימה. ב-1987 מונה למפקד גדוד 'סופה' בחטיבת השריון 188. בהמשך פיקד על חטיבת שריון במילואים, על חטיבה 7, על חטיבת ההכשרה של חיל השריון (חטיבה 460) ועל אוגדה 90 ('עוצבת אתגר').

ב-2002 מונה למפקד המרכז לאימוני יבשה (מל"י) ולמפקד עוצבת 'סיני', ולאחר ארבע שנים לראש חטיבת התורה וההדרכה באגף המבצעים. בשנת 2007 הועלה לדרגת אלוף ומונה למפקד אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה (אט"ל), ונדרש כבר בתחילת תפקידו ליישם את לקחי מלחמת לבנון השנייה במחסני החירום הצה"ליים. היום הוא עוסק בתחום המלונאות ומקדם מיזמים גדולים בתחום התיירות.
לכתבה המלאה
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/793/987.html

למעלה