ד"ר ירום שלום,

קארן100

New member
ד"ר ירום שלום,

אבקש ממך מידע לגבי הדברה טבעית לחתול נגד פרעושים, איזה מוצרים מומלצים ? קולר טבעי (כמו למשל HERBA MAX) ? או אולי ספריי טבעי עם תמציות שמנים אתריים ? או אולי למרוח עליו שמן רוזמרין ? שמן גרניום ? יש המון עצות באינטרנט ואני פשוט מבולבלת משלל העצות ולא רק שאני לא יודעת מה מתאים, אני גם חוששת ואשמח אם תאיר את עיני בנושא השמנים האתריים, האם אין סכנה בהם ? הם הרי חודרים לדם דרך העור וחוץ מזה שהחתול מלקק את הפרווה.
כמו כן, שאלה בקשר למלכודת הפרעושים האקולוגית שמיצרת אור שמושך אותם ואז הם נדבקים, זה עולה לא מעט אבל החברה מבטיחה הצלחה, העניין הוא שאני בקונפליקט, כי מצד אחד זה פותר אותי מריסוס (וכאמור, אני לא מעונינת בכימיקלים, לא לבית ולא לחתול) אך מצד שני זה מוות בייסורים לפרעושים כי הם נדבקים ולא מתים מהר, השאלה היא אם לפרעוש יש בכלל מערכת עצבים והוא מרגיש כאב ? הגיוני לי שכן אבל אשמח לתשובה מקצועית.
אודה לתשובתך, הבית מפוצץ פרעושים (נכנסו אפילו לגרביים ולבגדים),

לא פנית לאדם הנכון

אני לא חסיד של כל החומרים המכונים: "טבעיים". לטעמי עצם ההגדרה של חומר כזה היא מסחרית ומוליכה שולל. המטרה היא לשכנע אנשים טובים להימנע מ"כימיקלים". אם החומר פעיל ועובד הוא רעל בדיוק כמו כל כימיקל אחר. גם החומר הטבעי, במידה והוא יעיל, הוא כימיקל. אולי כזה המבוסס על רעלים טבעיים אבל עדיין רעל עם כל תופעות הלוואי הסביבתיות.
את החומרים הטבעיים ניתן לחלק לשניים:
1. כאלו שלא עובדים.
2. רעלים שלא עברו בקרה על ריכוזים אחידים בתכשיר, על מהירות הפירוק והפינוי. אלו יכולים להיות יעילים אך עלולים להיות פחות בטוחים.

היתרון ב"כימיקאלים" כהגדרתך הוא שהם כן עוברים בקרה, תופעות הלוואי מוכרות וידוע קצב הפירוק שלהם והשלכותיהם על הסביבה.

לגבי המלכודת לפרעושים - נשמע מבטיח, אך אין לי ניסיון איתה. בספר: "אתיקה ורגשות ובעלי חיים" של זאב ונדב לוי (הוצאת אוני' חיפה) מצוטטים מחקרים רבים על כך שחרקים אינם חשים כאב. אינני ביולוג של חרקים, וזה קצת הפתיע אותי, אבל זה נכון.
אגב ספר מומלץ לכל מי שמתעניין בשאלות של מוסר ובעלי חיים.
אסף

קארן100

New member
תודה רבה ד"ר ירום,

בינתיים כמה מאמרים המלמדים שחרקים כן מרגישים כאב, אך הדעות על כך חלוקות מאוד וזה פשוט לא ידוע, הנה מאמר אחד מאוד מעניין בנושא :
http://insectour.blogspot.co.il/2011/12/blog-post_30.html#axzz2QwX74rxb
לגבי תכשירים טבעיים:
תמיד הרפואה הקונבנציונאלית התנגשה ברפואה אלטרנטיבית, זה ידוע מכבר הימים, חליטות צמחים ושמנים צמחיים לדוגמה, הם לא כימיקלים, להגיד שכל החומרים הטבעיים ותוספי התזונה הם כימיקלים ושאם הם יעילים לגוף אז הם כימיקלים זה בפירוש לא נכון, האם כל מה שנמכר בבית הטבע, כל תוספי התזונה הם כימיקלים ? האם חמוציות לדוגמה, שיעילות לדלקת בדרכי השתן אף יותר מכל דבר אחר הם כימיקל ? האם צמח הבוסווליאה שעוזר לדלקת פרקים ושווה ערך לנפרוקסן ואף יותר יעיל ממנו הוא כימיקל ? האם צמחי האובליפיחה והקלנדולה שמטפלים ביעילות רבה במגוון בעיות עור הם כימיקלים ? האם צמח החרצית שיעיל ביותר למיגרנה הוא כימיקל ? ומה עם פרוביוטיקה (שאף מכניסים אותם היום לכל מזון "הוליסטי" לחתולים וכלבים) ? אז אי אפשר לשלול לגמרה בהינף יד את המוצרים הטבעיים ואת הרפואה האלטרנטיבית שהיא מוכחת בשטח, אין מספיק פתיחות בעולם הרפואה הקונבנציונאלית לכך (גם מטעמים אינטרסנטיים מובנים של הרופאים ושל חברות התרופות שעובדים יחדיו), למרות שהיום כבר רואים יותר פתיחות והרופאים הבינו שהם טועים ובעצמם החלו להמליץ על מוצרים טבעיים, אך עדיין זה לא מספיק.
העניין הוא שאצלנו, בני האדם, יש יותר נסיון בתחום וגם יש למי לפנות, יש מטפלים טבעיים, מרפאות משלימות (גם בתוך קופות החולים), נטורופתים וכו", בכל הנוגע לבעלי החיים זה לא כך, ולכן באופן טבעי פונים לוטרינר כדי לקבל מידע, כי הוא הדמות המוסמכת ביותר בנושא רפואת בעלי חיים.
אני מודה לך ד"ר ירום על תשובתך המעמיקה והתייחסותך המהירה !

כימיקאלים

אני מסכים איתך לחלוטין שיש התנגשות ברורה בין דרך החשיבה שעליה חונכנו לחשוב לבין הגישה של הרפואה האלטרנטיבית. לא שללתי בהינף יד את כל המרכיב הזה ברפואה. אך כאשר את פונה לרופא, הוא יכול לענות לך רק בכלים של רופא. כל אחד והמגבלה שלו.
לגבי כל הדוגמאות שלך (למעט הפרוביוטיקה) - התשובה היא חד וחלק כן. כל המרכיבים הצמחיים שעוזרים בריפוי מחלות שונות עושים זאת באמצעות מרכיבים של הצמח שהם מבנים כימיים כאלו ואחרים. כל התהליכים בגוף הם תהליכים כימיים. אינני כימאי, אבל ביסוד הכל עומדת הכימיה. בלי זה לא נוכל להפיק אנרגיה מסוכר. בלי זה צמחים לא יוכלו לייצר סוכר מאנרגיה - שזה שורש החיים כולם.
כמובן שאלו מרכיבים טבעיים, ואת המונח כימיקאלים נהוג לייחד לתוצר תעשייתי.
בעניין התכשירים הטבעיים - קיבלת הפניה למוצרים מסויימים. אינני מכיר אותם, אבל אם תנסי והם יהיו יעילים וטובים, יותר מאשמח לשמוע.

לגבי החרקים - אינני מכיר את הנושא לעומק, אבל אני נוטה להעריך שהם חשים כאב. לא בטוח שאנחנו יודעים למדוד אותו.

אסף

קארן100

New member
המון המון תודה ד"ר ירום,

בוודאי שאדווח לך ברגע שיהיה לי איזה שהוא מידע על מוצר כזה או אחר, רק שאלה ברשותך, האם באופן כללי מותר למרוח שמן על פרווה של חתול ואם כן איך עושים זאת בצורה בטוחה? כי הרי שמן לא יורד מהשיער והחתול מלקק אותו, מה דעתך ? האם יצא לך במסגרת עבודתך כוטרינר למרוח פעם שמן על חתול ?

שמן ?

מעודי לא מרחתי שמן על חתול. האחרון שמשכו בשמן הפך למלך ישראל, ואני מניח שזו לא הכוונה...
ראיתי חתולים שנמרחו בשמן - לרוב טונה עקב לכידה לא נקיה במיוחד, אבל זו לא היתה בעיה.
בשבוע שעבר היה לנו חתול שנפל לחבית מזוט - כאן נדרש כבר טיפול יותר מורכב.
בקיצור - תלוי איזה שמן. אם השמן הוא טיפולי - צריך לברר ספיציפית אצל היצרן/משווק

קארן100

New member
חחח תודה, אכן הומור משובח, הכוונה

לשמן טיפולי, כמו שמן רוזמרין.
כעצתך- אברר אצל היצרן, שוב תודה על התייחסותך, כרגיל, הדיונים איתך מאוד מאוד מעניינים ! ישר כח !

לילך גל1

New member
יש מוצרי הדברה טבעיים של חברת "ערבה"

אני מצרפת לך לינק (אין לי קשר אליהם, למרות שאני מטפלת בעצמי בשיטות טבעיות - דיקור, פרחי באך, הומאופתיה וכו', פשוט שמעתי שהם מעולים...).
http://www.arava-psp.com/parasites/fleas/
בהצלחה :)
לילך.

מסתייגת מאוד מחומרים "טבעיים" לחתולים

טבעי אין פירושו בטוח.
חומרי הדברה "טבעיים" לחתולים הרבה פעמים מכילים שמן עץ התה, שמנים אחרים ושום - חומרים שיכולים להיות מאוד מסוכנים לחתולים!
http://www.vetclinic.co.il/?categoryId=42711&itemId=81669

לעומת זאת ב"כימיקלים" יש פיקוח ומחקר על יעילות ובטיחות
ובמוצרים המודרנים טווח הבטיחות הוא מאוד רחב.

קארן100

New member
בהרבה סוגי מזונות

יבשים לחתולים יש שום ! כניראה הכל שאלה של מינון.

yaelofer

New member
לא בטוח שזה רק המינון.

ייתכן שמדובר גם בתהליך הפקת המזון.

למעלה