"דת המדבר"

"דת המדבר"

פט קונדל האתאיסט המאושר מכנה את שלושת הדתות המונותיאיסטיות "דתות המדבר" כי הן הופכות את נפש כל אדם האחוז באחת מהן למדבר שומם... אני מסכימה עם המשפט הזה, באופן אישי ממש, לפחות בכל הנוגע ליהדות.
מה עושים כאשר יש סבל רב ומיותר מהדת מצד אחד, ואמונה מושרשת בבורא עולם מצד שני? אני כבר מכירה את הטיעון הנפוץ של האגנוסטים, דהיינו, אפשר להאמין באלוהים ללא דת, אבל אצלי משום מה זה לא אפשרי, כי מה לעשות שיש את עם ישראל שקיומו הוא בגדר נס ממש, והוא מנפנף בתורה לכל העולם ואישתו כבר 4000 שנה ויותר ואי-אפשר פשוט להחזיר לו אצבע משולשת בחזרה?
המצב הוא כזה מבחינתי: יש אל אחד, יש תורת אמת אחת, ויש את עם ישראל שהוא הפרזנטור הנצחי שלה בעולם. ויש אותי, שקשה לי עם התורה, וקשה לי עם היהדות שלי, וקשה לי עם האמת שמספרת למשל על הטבח שבצעו בניו של יעקב בעירו של שכם בן-חמור, על הטיהורים האתניים שביצע עם ישראל בעמים השונים טרם כניסתו לארץ הקודש, קשה לי עם עונשי המוות הרבים שמצווה עליהם התורה, קשה לי עם המצוות בכלל, עם העול, וקשה לי מאוד עם האל הזה, שאכן קיים ללא ספק, אבל הידיעה הזאת על קיומו גורמת לי סבל ועצבות.
להתכחש אי-אפשר. אבל גם להשלים עם זה אי-אפשר. אני נמצאת במצב חונק ומתסכל מאוד.

תגובה

גם ליעקב אבינו היה קשה עם ה"טבח" הזה באומרו על מעשה בניו "ארור אפם כי עז", זה לא היה על דעתו או על דעת ריבונו של עולם אז את יכולה להסיר את העניין הזה מרשימת הדברים המציקים לך.
ה"טיהור האתני" בימי יהושע כנראה לא ידוע לך ברמה הבסיסית, תלמדי שנית מה היה שם בדיוק ואז תשווי את זה למושג "טיהור אתני".
על עונשי המוות הרבים בתורה ראי כאן:
http://ph.yhb.org.il/08-08-01/

ואחרי שתעשי סדר בכל הנ"ל , אם עדיין קשה לך עם העול וכו', זה כי לכולנו קשה, ועדיף לא להתעסק בשאלות [תירוצים] כאלה, אלא להתחיל להתעסק במה אני כן יכול לעשות ולהתקדם וללמוד על אף שקשה לי מאוד מאוד מאוד.

זווית אחרת של "דת היהדות"

ממליץ לך לשמוע את סדרת השיעורים המאלפת של הקדמת ספר הזוהר (לפי סדרם), עפ"י סיפרו של הרב המקובל הרב אשלג "בעל הסולם".

זה יסדר לך את הראש בכל העניינים, ויפתח לך צוהר חדש ואחר על היהדות התורה והמצוות.

נשמח לשמוע את התרשמותך.
בהצלחה!

אופירA

New member
מנהל
היהדות הופכת את הנפש שלך למדבר שומם???

נראה לי שמישהו התבלבל כאן בגדול. לא יודעת מי, אבל בטוח לא אני.
לי נפתח עולם אדיר מימדים וצבוע בצבעים מדהימים, כל פעם שלמדתי עוד שיעור של יהדות. הדבר האחרון שאפשר להגיד על העולם הזה הוא מדבר שומם.
אבל אולי אני יצור מהחלל החיצון, לא יודעת.

בכל אופן, מה שהכי חשוב זה להסביר לך שאם קשה לך עם התורה והיהדות והטבח של בני יעקב והציווי לגרש את עמי ארץ כנען ולהרוג את עמלק ועונשי המוות שבתורה - אז זה פשוט בגלל שלמדת את התורה באיזה מקום מוזר שאין לי מושג איפה שהוא.
תורה תלמדי דרך ארגון ערכים, דרך הרצאות של ארגון הידברות, של הרב נויגרשל, של הרב רוזנבלום, של מדרשה לבנות איכותית, ולא דרך גורמים הזויים שאין לי מושג מאיפה הם מביאים את הרעיונות שלהם.
ואם למדת במקום טוב אבל פירשת את הדברים שלמדת לכיוון שלילי - אז לא הבנת אותם או שיש לך בעיה אחרת שגורמת לפרשנות שלילית (ואנחנו יודעים שיש כאלו בעיות ללא מעט אנשים). כך שהעצה כנגד זה היא ללמוד אותם שוב ושוב, בצורה אחרת (ולא "לימוד עצמי" כמובן!), כדי להבין בכיוון אחר. או ללמוד רק דברים שמובנים לך ושמביאים לך שמחה. או לעשות טיפול יסודי נגד הבעיה שגורמת לדיכאון.

לפי הגישה שאני למדתי, עם ישראל אינו פרזנטור של התורה, אלא הוא העם הנבחר מבין כלל האנושות להיות עבד ה' שמקדש את שמו, כלומר מקושר לתכלית של התורה. יש תכלית לתורת האמת האחת, ויש סיבה לרצון האלוקי, שמבוטא בתורה דרך תיאור קורות האנושות ועם ישראל (וכמובן יש סיבה טובה מאוד שעם ישראל נבחר).

עכשיו, מגיעים אלייך בכל הסיפור, לקושי שלך עם המצוות, עם העולם ועם הבנת האלוקים. טוב, את אלוקים את מבינה בצורה לא נכונה, אם ידיעת קיומו גורמת לך סבל. למעשה, מניסיוני הפרטי, כנראה שכמו רבים את מבינה את אלוקים כמו את אבא שלך, או דמות גברית (הורית או תומכת) קשה אחרת שהביאה לך טראומה בחיים ועצבות נוראה.
אז לא, זה לא ההבנה הנכונה.
אני רק יודעת שכך הבנתי את אלוקים בעבר, וכך הרגשתי אליו ברגשות. אבל הבנתי טוב טוב למה ההרגשה הזו, ומה ההרגשה וההבנה הנכונה של מהות האלוקים. וכשהבנתי טוב טוב את זה, יש לי מקום של גן עדן בלב גם בעולם הזה. לפעמים המקום הזה מציף, ולפעמים הוא רק קיים בשקט, בחושך. אבל במקום הזה יש ידיעה ברורה של טוב שאי אפשר להטיל בה שום ספק.

איזה עול יש לך עם המצוות?
אם קיבלת חינוך חילוני, ואת מתקשה להסתגל למצוות שלא חונכת אליהן בילדות - אז אף אחד לא דורש ממך להסתגל בקצב שגורם לך לחנק! תאיטי את הקצב כמה שאת צריכה, בלי שום חשבון מלבד לנפש שלך ולכוחות שלך. לא דורשים מאדם קורבנות לא אנושיים. רק מה שהוא מסוגל מבחינת כוחות הנפש (גם אם קשה. התחושה צריכה להיות שהקושי מרומם רוחנית, ולא חונק. אם ההרגשה שזה חונק - זה סימן שאת לא בקצב הנכון!).
ואם יש לך קשיים נפשיים, אין שום עול מצוות שאת צריכה לקיים באופן שגורם להחמרת הקושי הנפשי ומביא אותך למצב חונק ומתסכל מאוד.
בגלל שאת לא יודעת שאת לא חייבת במצוות שמחמירות את מצבך הנפשי, את נחנקת מהן. חבל. אנשים שסובלים לא מבינים מה אלוקים דורש מהם... חושבים שהוא מעיק, אטום לסבלם, תובעני ודורסני כזה...
אין ספק שהיצר הרע עושה עבודה מצוינת בדור הזה, בלבלבל את האנשים לעילא ולעילא.

את מכירה אותי, ויודעת שההיסטוריה שלי מאפשרת לי לתת הסבר מילולי למצבי רגש שמתנגשים עם אהבת האלוקים, אמונה וההשלמה הזו שחסרה לך. גם הידע ההשקפתי שספגתי באופן כללי ובמסגרת הנתונים האישיים שלי, מאפשר לי להסביר טוב דילמות מהסוג שתיארת.
כמובן שצריך להסכים להאמין לדברי, ולהאמין שגורמים מאוד מוסמכים אמרו לי אותם. וכמובן שצריך להסכים לכתוב אלי בתנאים שאני יכולה לכתוב, שזה אומר שיכולות להיות לפעמים תקופות ארוכות שאין לי זמן לענות, כשמדובר בשאלה ארוכה ולא דחופה. וזכור לי שלא השלמת בעבר עם הנתונים האלו ולא האמנת לדבריי בנוגע לפניות שלי.
אז אם את שואלת מה עושים - חוזרים לשאול אותי שאלות, ומרכזים במחשב את התשובות שלי בנושאים השונים.

מה שהכי עזר לי, זה שחיפשתי להבין את האמת שאלוקים הוא מהות הטוב ורוצה רק להיטיב. לאורך יותר מ-20 שנה אני מבטיחה לך שתמיד קיבלתי בסופו של חיפוש תשובה מוחצת לספקות שלי, שהשלימה לי את התמונה של האלוקים הטוב והמיטיב, ופוגגה לחלוטין את הכיוון השלילי שעוררו הספקות. היום אני כבר לא צריכה לחפש. אם מישהו אומר לי משהו מזעזע על היהדות בנושא שלא הכרתי, אני מחייכת לעצמי וברור לי שהוא מביא את זה מסולף. כל הנאמר בתורה ובתלמוד הוא אמת עמוקה ומכוננת של מהות הטוב. ברוב המקרים אני לומדת את זה אח"כ באופן יזום ומסודר, וכמובן מגלה שצדקתי בידיעה שפירוש הדברים עמוק וטוב. ואני יכולה להסביר למי שלמד את זה לכיוון שלילי, מה לא נכון בצורה שהוא למד את זה.
מי שיחפש רע ושקר ביהדות, "ימצא" מה שהוא רוצה למצוא. היצר הרע יגיש לו את זה על מגש זהב. אבל גם מי שיחפש אמת וטוב ביהדות ימצא מה שהוא רוצה, כי זו האמת.

אופירA

New member
מנהל
שלחת לי מסר אישי

קיבלתי אותו, אבל אינני יכולה לענות עליו, כי הניק שלי חסום בתיבת המסרים שלך.
אם אינך יודעת איך לשחרר את החסימה ב"עולם האישי" שלך, אולי תרשמי לי כאן את המייל שלך.

סמינרים ומדרשה

הראשונים לא השפיעו כל-כך ומהאחרונה סולקתי-הסתלקתי. ובקשר לדיכאון שלי - זה בטיפול. והקשיים הם עדיין אותם קשיים, גם ברמה הרוחנית-יהודית, לענייננו.

אני מרגישה שה' הוא פנאט וסוהר צמוד, אוהב להעניש, אוהב לנקום, אוהב לשרוף, אוהב לייסר את המצפון, אוהב לשגע את השכל. הוא מציף אותי בכל מיני מצוות והחמרות חונקות ומפלצתיות ומנסה אותי כדי לראות עד כמה אני שורדת בהשוואה לצדיקים גדולים או אנשים אחרים שאני רואה אותם כגדולים ממני. האל בעיניי הוא לעולם לא מישהו שיסכים לקבל בשלמות את "ההנחות והפשרות" שאני צריכה לעשות לעצמי בקיום המצוות, את הצעדים הקטנים שאני צריכה למנות לעצמי עם ציוני דרך "במסע לצדקנות". הוא מעדיף להעיק ולהכביד עליי ולפוצץ את הכל כל פעם מחדש.

לגבי הניסיונות - יש דברים לא קלים שחוויתי בחיים שהותירו צלקות עמוקות שכנראה לא יימחו לעולם. מה טוב בזה?

ה' מצווה בתורה אינספור פעמים שנקיים את כל דבריו. את הכל. אז מי אישר למי להיות אנושי פתאום ולהעמיד כל אחד בקצבו-הוא? ממתי התורה היא אינדיבידואלית? תסתכלי על החרדים. לא רק שהם מתלבשים אותו דבר, הם אפילו מתנהגים אותו דבר ועובדים בתחומי עבודה מצומצמים. ומעל הכל - נתונים להסכמותיו הבלעדיות של רב הקהילה הגדול.
אולי יש ייחוד כעם, אבל אין ייחוד לכל אחד ואחד, או לפחות זה לא מה שהתורה חותרת אליו.

אני בטוחה שהאושר שהשגת, לא נובע מהיהדות גרידא. כי יש בה הרבה רשע, כמו במי שיצר אותה ואותי.

לגבי המייל שלי: ברור לך שאני לא יכולה לפרסם אותו כאן.

אופירA

New member
מנהל
אני לא חושבת שדברים כל כך אישיים

אמורים להיכתב על גבי הפורום הציבורי.
גם לא התשובה שלי לדברים.

א. תשלחי לי מסר אישי עם המייל שלך, כי אני יכולה לקבל ממך מסר, אבל לא יכולה לשלוח לך תגובה.

ב. תפתחי את העולם האישי שלך, תלחצי על הכרטיסיה "ניהול" (למעלה), ואז על הכרטיסיה "פרופיל" (קצת יותר למטה, בין "ראשי" ל"הגדרות"), ובשורה שמתחת, מצד שמאל, תלחצי על "חסומים". תראי אם יש שם רשימת חסומים, ואם את לא רואה אז לפחות תלחצי על "שחרור כל המסומנים".
ואז אני אבדוק ואם זה לא הועיל, תפני לפורום "תפוז משוב" ותשאלי מה התקלה בעולם האישי שלך. למה אני חסומה.

למעלה