דעת מרן
לאיזה 'מרן' בדיוק כוונתו? הבאתי לדוגמא את החת"ם סופר, כוונתי לרבה של פרשבורג, שהיה תלמידו של רבי נתן אדלר. אמנם כל אדם יודע מיהו החת"ם סופר. אבל מדבריך 'מרן' וגם שכתבת שלא זכור לך שהוא התבטא נגדם, וגם שכתבת שהם לא היו בזמנו. נראה כי אינך יודע בדיוק מיהו רבי משה סופר החת"ם סופר שכל ישראל מגדול ועד קטן לא הרהרו אחריו. אז סתםםם, מנין זה צריך להיות זכור לך? והרפורמים לא היו בזמנו? למה? מדוע? אתה באמת כה תם עד שאינך יודע מי היו לפני מאה שנה, ומי לפני מאתים ומי לפני מאתים וחמישים? התשובות הניתנות כאן מבוססות עפ"י ההלכה כמובן, ותשובות ספציפיות רק מפי מורי הוראה בישראל. גם אם זה לא נראה לך. בדבריך לא טענת שהנישואין הרפורמיים הם בהכרח כשרים, ובדבריך הנך שואל מדוע הנני לועג להם, מבזה אותם, לא בוחן אותם לגופם של דברים ופוסלם על הסף. אז אני יכול לחזור ולומר לך את שאתה סותר בעצמך מיניה וביה. אמרת א: כלום טענתי שנישואין רפורמים הם בהכרח כשרים ? ב: תהיתי מדוע אתה פוסל אותם על הסף. אז אם אינך מכשירם, מה לך כי אני פוסלם. ומדוע שאבדוק לאחר שהחת"ם סופר, שאמנם לא זכור לך כדבריך, אבל זו בעיה בזכרונך במצב הטוב, פסל אותם, וקבע והבדיל את קהל ישראל מהם. בהונגריה נחלקו קהל ישראל לשתים, האורתודוכסים. הרפורמים שהספיקו במשך הזמן להתבולל הרבה. פרט להם היו גם קבוצה קטנה של אלה שלא נקטו עמדה מעשית בפועל בשנים של הריפורם בנעוריה. אבל בשום פנים ואופן לא יצרו קשר עם הרפורמים דאז. הרבנים הגדולים שהזכרת, הרב פיינשטיין והרב שילה רפאל והרב אהרן סולובצ'יק וכל גדולי ישראל אכן היו בודקים כל מקרה של ספק להכרעה לגופו של ענין. אבל רק במקרה של ספק היו בודקים. כשם שהם לא היו מחטטים ברגלי החזיר אם רגליו פרוסות ואם הוא מעלה גרה. מיד כשעלה נושא של הדבר אחר, הרי הוא לא חייב להיות נידון לגופו של דבר. הוא הדין בנושא הריפורמים, כבר נאסר ואין מה לדון בכדי להכשירו. אף אחד מהם לא התיר את הריפורם, והם פסלום על הסף. ואם תרצה צא ובדוק. אני בדקתי. כמו כן החת"ם סופר היה מראשי הקמים נגד הריפ]ורמים, שהבחין ברעה העשויה להיות מהרפורמים שחדשים מקרוב באו בזמנו הוא. הוא יצא חוצץ נגדם, והבדילם מקהל ישראל, כל גדולי ישראל המשיכו אחריו, אף אחד לא ניסה להתיר דרכם. בקשר ל בירור יהדותו של אדם שהוא ריפורמי במשך מספר דורות, הרי זו שאלה שחייבת להבדק לגוף הענין. יש לבדוק אם לא נתבולל אחד מהדורות הקודמים. איני שומר העולם. אני יודע את מה שגדולי ישראל יודעים. אף אחד לא זז מעמדה זו. החת"ם סופר השתמש כמליצה נגד הריפורמים באימרה ההלכתית 'חדש אסור מן התורה'. האימרה נכתבה בהקשר לתבואה מן החדש עד שלא הקריבו את העומר. הוא המליץ זאת על החידושים בדת החדשה הריפורם.