שיאים בריינינג (ארוך)
קודם כל - יש לי הערכה מאוד גדולה לדרסג' וקפיצות - הרבה מתוך ההשקעה והזמן שהמקצועות האלה דורשים.
לדעתי זה הרבה יותר בריא פיזית ונפשית לסוסים לעבור את תהליך הלמידה של המקצועות על גבי כמה שנים.
לצערי ושמחתי - בריינינג וקאטינג (אני לא בטוחה מה קורה באימון למקצי מהירות... לא נראה לי שהם לוקחים שנתיים, אבל אני לא יודעת. לגבי רופינג - כנ"ל) - הליך הלימוד המקובל הוא שנתיים.
קודם כל לגבי הבדלים (אני אדבר רק על ריינינג, כי אין לי מספיק ידע על השאר) - אנחנו משתמשים בקווטרים לרוב, או פיינטים ולפעמים אפלוסות - על כל פנים - סוסים עם רקע מנטלי רגוע להבדיל מהגזעים בעלי הדם החם שמשמשים למקצועות האינגליש.
עד כמה שידוע לי, ת'ורבריידים ודומיהם מתחילים לרוב בגיל שלוש (תקני אותי אם אני טועה). ככה שמראש יש כאן שנה של הבדל בעבודה.
רמת הדיוק שנדרשת מהריינרים (תלוי כמובן בשאיפות של הרוכב) יכולה להגיע לאותה רמת הדיוק שנדרשת מסוסי דרסג', אבל, אני לא יכולה להכחיש שישנה נטיה בענף הרכיבה המערבית לזרז תהליכים וה"תהילה" של הגעה למטרה בשלבים מוקדמים (פצ'וריטי) כבר כמעט לא נחשבת למהירה, אלא לסטנדרט. מצד אחד זו הפכה להיות שיטה לא בריאה שכן - לא כל סוס יכול להגיע לרמות האלה בגיל שלוש, מצד שני, יותר ויותר מאמנים ובעלי סוסים מתחילים לראות את זה ולהגיע למסקנה שבמקום לנסות לדחוף את הסוס שלהם להישגים האלה בגיל שלוש, עדיף לתת לו עוד שנה ולתת לו להתחיל את הקריירה בדרבי (שנחשב ליוקרתי ביותר גם הוא). באירופה (ובתקווה שבקרוב גם בארה"ב) כבר התחילה תחרות פיצ'וריטי לבני ארבע - מה שמשמח אותי מאוד ולדעתי הרבה יותר בריא ויותר נכון להרבה סוסים, לנסות להכריח את כל בני השלוש להגיע לרף הנדרש בפיצ'וריטי גרם להרבה פציעות וקשיים מנטליים כי הם לא היו מוכנים לזה פיזית (עדיין גדלים) או מנטלית.
יחד עם זאת - היום סוסים בני שנתיים נראים כבר אחרת לגמרי מאחר וההרבעות של סוסי הריינינג השתפרו עם טיפוח נתונים מסויימים שמאפשרים את היכולת להגיע ליעדים האלה.
העבודה עם סוסי קפיצות אני מאמינה שמעמיסה על הסוסים לחצים פיזיים ומנטליים באותה המידה שהריינינג מעמיס, אבל, מאחר ובאינגליש (בהכללה) הנורמה (ובצדק) היא להגיע לטופ בגיל 6+- אין לחץ זמן על המאמנים ויש לסוסים זמן לפתח יציבות פיזית, לגדול לגודלם המלא לפני שהם נדרשים לבצע את המקסימום.
באופן אישי - אני חושבת שיש בזה הרבה יותר הגיון גם מבחינה הכלכלית של הענף ככלל וגם מהבחינה הפיזית/מנטלית של הסוסים. אבל מציאות העולם שלי שונה.
אני מרגישה שכתיבת התשובה הזו יותר מפוזרת מהתשובה הקודמת שלי - כנראה מאחר והדעה האישית שלי מפריעה לי לכתוב נטו על ההליך. אז אני אנסה שוב

-
הריינרים בהחלט לא בטופ בגיל שלוש. תחרות הפיצ'וריטי היא תחרות יוקרתית מאוד אבל מאוד קשה להגיע לרמה של הסוסים שמגיעים לגמר מהסיבה הפשוטה - שזה לא מצב נורמלי. יותר ויותר סוסים בגיל הזה (הודות להרבעות מכוונות) מגיעים לתוצאות גבוהות יותר כל שנה. אבל עדיין, רוב בני השלוש לא מצליחים להגיע לחיבור המקצה השלם עם ציונים כאלה עדיין.
בגיל ארבע הם מתחילים להציג בתחרויות יותר בקביעות ומקבלים יותר ביטחון בתוך המקצה, ככל שהשנה מתקדמת הם בעצם נהיים סוסים "גמורים" שיכולים להכנס למקצה ולעבור אותו בביטחון ולמקסם כל מנברה. בגיל חמש ושש נמצא השיא, סוס שבטוח בעצמו , לא הציג עוד כמות פעמים ש"שרפה" אותו והוא מוכן לבצע את התרגילים על הצד הטוב ביותר ויש לו את התמיכה הפיזית של הגוף שסיים לגדול.
אני יכולה להגיד שאם ככלל היינו דוחפים את הסוסים רק כמה שהם יכולים באותו הזמן יחד עם ההבנה של שלב הגדילה הפיזית שלהם - בהחלט היינו נתקלים בפחות קשיים פיזיים ומנטליים, אבל כשיש קליינט שמרגיש שזה מאוד יקר ורוצה לראות תוצאות בשטח, כשרוצים להגיע לתחרות יוקרתית אחת או אחרת, או כל סיבה שעולה על דעתך למה בן אדם רוצה שהסוס שלו יגיע להישגים עכשיו ולא אחר כך - האידאל הזה לא קורה תמיד.
מבחינה מנטלית - אם נעזוב את הגיל לרגע (למרות שלפחות בגילאי שנתיים שלוש הוא קריטי) מהרגע שהסוס מתחיל להתחרות הוא נדרש לעמוד בלחץ חדש - רוכב שלחוץ בפני שופט ולא מתפקד באותה הדרך יחד עם דרישה פיזית גבוהה יותר מהרגיל... אנחנו נמצאים במגרש חדש, מוקפים אנשים, מרגישים ששופטים אותנו. כל רוכב ינסה להוציא את הרכיבה הכי טובה שלו כשהוא מוקף באנשים נוספים ובטח כשהוא נמצא מול שופט. ולכן, כל חווית התחרות היא אינטנסיבית הרבה יותר בכל הרבדים.
אני לא יודעת כמה תחרויות בשנה או באיזה אינטנסיביות מציגים באינגליש (אשמח לדעת) אבל בעונה של הריינינג יש תחרות אחת לחודש בערך כאשר (בארהב) יש שיוצאים לתחרות כמעט כל סוף שבוע.
עם כזו כמות של תחרויות, הסוס נחשף לעומס גדול על בסיס קבוע. כמו אנשים - רמת העומס שהסוסים יכולים לקחת על עצמם משתנה.
הדבר הבא שקורה בתחרויות הוא היכולת של הרוכב - הרי שרוב הרוכבים בתחרויות הם לא מאמנים אלא אנשים שזהו התחביב שלהם. זאת אומרת שבכל פעם שהסוס מהסס או עושה טעות כזו או אחרת ולא מקבל את התיקון הנכון.. הבעיות מתחילות לגדול. הסוסים מבינים שבחמש דקות האלה יש להם פתח לצאת מהמסגרת או לבחון את הגבולות ולצאת מזה בידיים נקיות. כולנו יודעים שבלי תיקון טעויות - הן גדלות.
ומכאן מגיעות כל מיני תופעות התנהגות שבעצם קורות רק או בעיקר בתחרויות (כולם נהדרים בבית או במגרש החימום

) וזו הכוונה ל"חכמים". וככל שהם צוברים יותר מקרים של "חמש דקות של חופש" ככה הם מגלים יותר ויותר פתחים.
חשוב לציין, שגם עם רוכבים טובים מאוד - השבירה המנטלית הזו וחוסר הסבלנות למקצים ל"לעשות הכל הכי טוב ברצף" יכולה להגיע, זה מאוד תלוי באופי של הסוסים.
זה נושא שמאוד מעניין אותי, כל הפסיכולוגיה של הסוסים והיכולת לקדם סוס בקצב הנכון. אני משתדלת ללמד את הסוסים בקצב שאני חושבת שהם יכולים לעמוד בו פיזית ומנטלית והם בדרך כלל אומרים כשאנחנו מגיעים לקו של היכולת שנכונה בשלב הזה.
לצורך הדוגמא צירפתי קצת סרטונים:
סייחה בת שנתיים שצילמתי אחרי שלושה וחצי חודשים של אימון - אני הולכת איתה כמה שהיא נותנת לי וצריכה להזכיר לעצמי הרבה שיש לה לב ורצון לרצות גדולים אבל העצמות שלה והמפרקים עדיין בגדילהץ
השני הוא סוס בן ארבע שבעצם לפי הסטנדרטים של הריינינג הוא "מאחר" - הוא היה מאוד קטן פיזית (הוא עדיין קטן יחסית לגילו) בגיל שנתיים ומאוד מאוד לא מפותח מנטלית (הוא עדיין מאוד ילדותי, אבל משתפר), הוא אמנם עבר את השבירה בגיל שנתיים אבל בשנתיים וחצי הוא קיבל 8 חודשים של חופש בשביל לגדול. ככה שמבחינה מנטלית לפחות הוא רק עכשיו מתחיל להתנהג כמו בן שלוש טיפוסי ומבחינה פיזית, פשוט מסוכן לבקש ממנו יותר מדי עד היום:
http://www.youtube.com/watch?v=JaviM1HJpos
http://www.youtube.com/watch?v=UaU5WEjbZt0