דקאפוליס ודמשק

אביתר30

New member
דקאפוליס ודמשק

נראה לי שהעיר דמשק שמצרפים לדקפוליס היא לא דמשק של היום (ארם דמשק) האם במקרה יש פה מישהו שקצת בקי בנושא? האם היה לברית עשר הערים מערכת מטבעות משותפת? האם מצאו מטבעות כאלה בדמשק? הדקאפוליס הייתה ברית של עבר הירדן , ודמשק יותר מדי צפונה משם , ורחוקה מכל הערים האחרות

אביתר30

New member
עוד בעניין

הרגע קראתי את הערות לספר מלחמות היהודים (ראו קישור , עמוד תנה) המתרגם מציין שיוסיפוס כותב שסקיתופוליס (בית שאן) הייתה הגדולה מכולן וזה לא יכול להיות אם היה מדובר בדמשק הנוכחית כמו כן , מסתבר שבמטבעות של הדקפוליס מנו לפי חשבון פומיפיוס ובדמשק לפי חשבון מלכי בית סילקוס (מניין שטרות)

Lakedaimon

New member
אכן כך.

אמנם מאז תחילת המאה ותרגום ספרו של פלביוס, עברו כמה עשרות שנים אך ההערה נכונה ככלל. ואכן, שימוש במניין השטרות בעיר מסוימת שולל את היותה מהדקאפוליס האחרות שהוחזרו לאוכלוסיותיהן על ידי פומפיוס.

Lakedaimon

New member
רוב החוקרים כיום לא מחשיבים אותה...

יש כמה רשימות שונות, של פלביוס, של פליניוס הזקן ועוד, דמשק מופיעה אצל פליניוס אך לא אצל פלביוס. ואכן אין לה שום הקשר גיאוגראפי לדקאפוליס. לגבי הברית: אין ממש ברית בין הערים. זוהי רשימה של 10 ערים שפומפיוס מחזיר להן מעמד של פוליס בעת סיפוח הממלכה החשמונאית בסביבות שנת 63. לכל אחת מהערים מטבעות משלה שנספרים משנת 63 לפנה"ס. אני מצרף לך מאמר שמדבר על כך שזו לא הייתה בעצם "ברית" פר אקסלנס, אלא רשימה של ערים שניתן להן מעמד מיוחד בתוך השלטון הרומי בארץ.

אביתר30

New member
תודה על הקישור / מאמר

אגב , האם אתה מכיר אתר מקיף ורציני בנושא ארכיאולוגיה / היסטוריה עתיקה של ירדן? כמעט ואין חומר (+מפות) בספרים / אינטרנט בעברית.. מוזר מאד..וחבל.. תודה

Lakedaimon

New member
אתה יכול לנסות את אתר משרד התיירות הירדני

אני מניח שיש להם שם לא מעט חומר. לגבי ארכיאולוגיה בירדן - באיזו תקופה? אני מכיר המון מקורות באנגלית, מאמרים, ספרים ועוד. העניין הוא שאם אתה מחפש מאמר רציני בארץ, רובם באנגלית. אין סיבה לכתוב בעברית מאמר היום על הארכיאולוגיה של ירדן...

אביתר30

New member
אני מתעניין מתקופת התנ"ך ועד הרומאים

מדי פעם אני עושה חיפוש ולא מוצא מה שמעניין אותי , הרוב חוזר על עצמו , וכללי מאד אני גם מעוניין במפות טובות עם שמות הנחלים וההרים..

Lakedaimon

New member
ובכן:

לגבי תקופת הברזל: RH Dornemann - 1983- The archaeology of the Transjordan in the Bronze and Iron Ages P Bienkowski, E van der Steen. 2001. Tribes, trade, and towns: A new framework for the late Iron Age in southern Jordan and the Negev - Bulletin of the American Schools of Oriental Research, Bienkowski, P. 1992 . Early Edom and Moab The beginning of the Iron Age in southern Jordan הלניסטי: Barghouti A. 1982. Urbanization of Palestine and Jordan in Hellenistic and Roman Times - Studies in the history and archaeology of Jordan, מעבר לזה על כל אתר בירדן שנחפר יש דו"ח, מדיבון, פלה, קרק, עמאן ועוד. אני אישית ממלץ על גוגל סקולר.

אביתר30

New member
תודה , התכוונתי לאתרים באינטרנט ולא לספרים

כמו כן , אני לא מתעניין בארכיאולוגיה - תוצאות חפירות אלא פשוט שמות של מקומות / תלים יש לי רעיונות מוזרים ומקוריים לגבי זיהוי מקומות בתנך (שבטח לא יעניינו את החבר'ה פה..) ואני מחפש כל מיני רמזים..

אביתר30

New member
תסמוך עלי..

למעשה אני חוקר את העניין כבר הרבה שנים ולא הגעתי לתוצאות.. אבל אני די בטוח שאני צודק למשל אני חושב שערי הכיכר היו מצפון לים המלח ולא מדרומו עד כמה שאני יודע רק הרב יואל בן נון גם חושב כך (לא הושפעתי ממנו , המאמר שלו נמצא בספר שומרון ובנימין כרך שני) הדוגמא הזאת היא לא דוגמא טובה , כי הרעיונות שלי הרבה יותר יוצאי דופן

אביתר30

New member
אגב, עוד משהו

אני כותב כל מיני רעיונות בקשר למקומות ומילים בתנך באתר הניווט בתנך כך אפשר להתרשם קצת מדרך החשיבה שלי.. הנה 3 רעיונות אחרונים שכתבתי

Lakedaimon

New member
אל תיעלב...

אני שמח על כל אטימולוגיה שתוכל למצוא, אך הסמכות בלעדית על המקרא במציאת אטימולוגיות היא בעייתית.

shay4442

New member
אין לי בעיה עם צורת העבודה הזאת בתנאי שיהיה

מוכן לקבל את העדויות הארכיאולוגיות באותם האתרים(אם נחפרו או כאשר יחפרו)כפשוטן, היה או לא היה? כעקרון שימוש בשמות מקומות מקראיים והצלבתם עם שמות של מקומות(הרים,כפרים,מעיינות)שנשמרו בעת המודרנית זה בהחלט אפשרי ויכול לפעמים גם לפגוע במטרה גיאוגרפיה היסטורית נעשתה ושוכללה בישראל עוד משנות ה-20 של המאה הקודמת(אולברייט,נלסון גליק,בנימין מזר,יוחנן אהרוני,רם גופנא,נדב נאמן וטובים רבים אחרים)

אלימא

New member
יש מי שעושה דוקטורט על הערים בעבר הירדן

ומכיר את השטח בצורה טובה. שמו נחום שגיב מקיבוץ פלמחים. כדאי לך לשוחח איתו.

אביתר30

New member
תודה, לא נראה לי שיהיה סבלנות לדבר עם כל אחד

אז אני אחכה עד שהוא יפרסם את מחקרו.. בינתיים אקרא את מה שהוא כבר פירסם בכל אופן יש לי רעיון (מוזר) לגבי עיר נוספת שנקראה דמשק (בעבר הירדן) וזה עדיין בבדיקה.. כמו כן כל המחקרים שלי הם גיאוגרפים/היסטורים/מקראים/עיוניים.. אין לי רקע ועניין בארכיאולוגיה רגילה (שברי חרסים וכדומה..)

למעלה