דנה, הביוגרפיה ערוכה ומוכנה למאמרים
רק תעתיקי...
איפה שיש כוכב ליד, תהפכי את זה לאדום. שלמה ארצי – הביוגרפיה הרישמית +
ההתחלה
שלמה ארצי נולד בשנת 1949 (כלומר הוא כיום בן 52 שנה). במושב השיתופי "אלוני אבא". כשהיה בן 3 עברה המשפחה לתל-אביב. שלמה למד בתיכון עירוני ד´. בתיכון רשם שלמה הופעה ראשונה, כשהופיע מול משלחות נוער מכל העולם, בכינוס שהתקיים בספרד. כשסיים את התיכון, בשנת 1968, הוא ניגש לבחינות ללהקה צבאית. למרות שעבר את הבחינות בהצלחה, שלמה ארצי שירת כמשנה טכני בתותחנים, מכיוון שהיה לו פרופיל גבוה. אחרי שנה בתותחנים, הוא הצטרף ללהקת חיל הים, בה כיכבו אז אבי אוריה ריקי גל, מנחם עיני, רבקה זוהר, דבל´ה גליקמן, דדי שלזינגר ואצ´י שטרו. ארצי הגיע ללהקה לקראת סיום החזרות על התוכנית "וביום השלישי" – והסתפק בתפקידי משנה לצד הסולנית רבקה זוהר. אבל כשהלהקה החלה לעבוד על התכנית הבאה של הלהקה: "רפסודיה בכחול", קיבל ארצי את תפקיד הסולן, וביצע שירים כמו: "שוטי שוטי ספינתי", "המלח גבריאל" ועוד. ב14 במאי 1970 עלה ארצי, במדי חיל הים, אל בימת בניני האומה, וזכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר, עם השיר "פתאום עכשיו , פתאום היום" הידוע בשם "אהבתיה". מיד אחרי השחרור מהלהקה הצבאית, החל להופיע בהרכב "יוצאי חיל הים" ביחד עם אבי אוריה ודובל´ה גליקמן, אולם כעבור זמן קצר פרש לקריירת סולו תחת ניהולו של האמרגן איתן גפני. אליל הנוער
בשנת 1970 הוציא ארצי את אלבומו הראשון , שהופק ע"י דוד קריבושי ובני נגרי. בסוף אותה שנה הוענק לו פרס "כינור דוד" לשנת 1970, היה זה הראשון בשורת פרסים בה זכה במשך השנים. ארצי עלה לבמה לקבל את הפרס בבגדים חגיגיים במיוחד : באותו ערב , הוא גם נשא לאישה את חברתו מגיל 15, מילכה. האלבום השני של שלמה ארצי "על אנשים" יצא בשנת 1971. היה זה תקליט אישי וחושפני יותר מקודמו- שלמה כתב את רוב השירים בו, "בנוף הילדות", "דנה" ואחרים. באותה שנה , הספיק ארצי להשתתף בעוד מספר הפקות : בפסטיבל הילדים בשיר "ארץ פומפרנל" (שזכה במקום הרביעי), בסרט הקולנוע המצליח "חסמב"ה ונערי ההפקר" - בתפקיד הראשי, כירון זהבי, ובהופעת הבידור "שירי חומש" לצד אריה אליאס, שושנה דמארי עדנה לב ודובי גל. בשנת 1972 נבחר שלמה ארצי כזמר השנה של "הגל הקל" ו"להיטון". בשנת 1972 התחיל ארצי בלימודי תיאטרון וקולנוע באוניברסיטת ת"א, אך לא הפסיק את פעילותו המוסיקלית : הוא חזר והופיע בפסטיבל הזמר – הפעם עם "השיר על ארץ סיני", וזכה במקום השלישי. ארצי הופיע גם בערב שירי משוררים הראשון, שאורגן ע"י גלי צה"ל, בשירים "אהבה" שנכתב ע"י דליה רביקוביץ´, ו-"דרך שתי נקודות עובר רק קו אחד" - יהודה עמיחי. הוא המשיך במסורת ההשתתפות בערבי שירי משוררים הבאים שאורגנו – מתוכם זכורים ביצועיו ל"אומרים ישנה ארץ" - טשרניחובסקי ו"אני יושב על שפת הרחוב" - נתן זך. בערך באותה תקופה הצטרפו אליו דדי שלזינגר , אצ´י שטרו – ששירתו איתו בלהקת חיל הים, וכן שלמה חממי ויאיר שרגאי להרכב : "גברת תפוח". הם הופיעו יחד בשנים 75-1972, והוציאו 4 תקליטים. ארצי כתב על מסעות ההופעות של ההרכב בטור "נדודים עם גיטרה" , שהתפרסם במעריב. ההופעה השלישית של שלמה ארצי בפסטיבל הזמר היתה בשנת 1973 עם "שיר בבוקר בבוקר". בשנה זו הוציא ארצי 2 תקליטים עם הרכב "גברת תפוח"- "פתאום אחר ימים רבים" ו"אומרים ישנה ארץ". ההרכב הופיע במשך חצי שנה במילואים, בתקופת מלחמת יוה"כ. האלבום הבא של שלמה ארצי וגברת תפוח היה "לכל החברים ממסע מים אל ים" משנת 1974. האלבום נכתב ברובו ע"י שלמה, ונחשב לאלבום הטוב ביותר של ההרכב, ואחד התקליטים החשובים במוסיקה הישראלית. גם בשנת 74´ השתתף ארצי בפסטיבל הזמר, וזכה שוב במקום הראשון עם "הבלדה על ברוך ג´מילי". תקופה רעה מתחילה
בשנת 75´, קיבל ארצי פניה מחברת התקליטים הגרמנית telefunken" decca", הוא הספיק להקליט תקליטון ראשון עבורם, כששוויץ הציעה לו לייצג אותה בתחרות הארוויזיון. מייד הגיעה הצעה דומה גם מישראל, והשיר "את ואני", היה לשיר השלישי שייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון בשטוקהולם 75´, השיר הגיע למקום ה11. באותה תקופה חתם ארצי על חוזה מו"לות באנגליה לכתיבת שירים עם דיק ג´יימס - מי שהיה המו"ל הראשון של החיפושיות. שנה לאחר מכן, העלה ארצי את המופע "משחקי 26" - שבלט בחדשנותו על רקע התקופה: זה היה מופע חצי - אוטוביוגרפי, שעסק בקורותיו של זמר צעיר, ובהוויה החברתית שמסביבו. זו היתה גם אחת ההפקות הראשונות שהתייחסה ברצינות לאלמנטים כמו תאורה, לבוש ואביזרים. למרות הכל הקהל העדיף את ארצי עם הלהיטים המוכרים והמופע ירד לאחר מספר חודשים. בשנים 1976-1977 השתתף ארצי בשורת אלבומים במגוון מדהים של סגנונות מוסיקליים: הוא הופיע במספר שירים באלבום "שירי ז´בוטינסקי", במספר קטעים באלבום "מיטב הלהיטים של פסטיבלי הילדים", בתקליט "על הדרך עץ עומד" - אלבום שירי אידיש מתורגמים עם צילה דגן, בתקליט "רומנסה ופיוט" - אלבום שירי לדינו מתורגמים, והוציא גם אלבום מקורי: "יש לי אישה, למברטה ואני גר בתל אביב". בהתייחסו לשנים הראשונות של הקריירה שלו, בראיון עיתונאי שקיים, אמר ארצי: "עשר שנים עשיתי כל מיני דברים ילדותיים, צברתי תארים, קיבלתי כנור דוד ובמשך הזמן הזה הרגשתי רע, עד שיום אחד הבנתי שזה לא מה שאני רוצה, שהאופי שלי לא כזה". והוסיף בראיון אחר: "בשלב מסויים עייפתי, החלטתי לנסות להצליח כמלחין וככותב, ולא כמבצע."