דנה

דנה

ראיתי שהוספת למאמרים את הביוגרפיה של שלמה. כמה דברים על זה: א. זאת לא ביוגרפיה, זה כבר אוטוביוגרפיה!
ב. היא לא גמורה. לא הוספת את אהבתיהם, סיבוב ההופעות של אהבתיהם, וכמובן, צימאון. אם את רוצה, אני יכול לעזור לך לנסח את ההמשך. ג. כל הכבוד! נורא מושקע וארוך, אבל לדעתי כדאי לסדר את הפיסקאות, ולעשות רווחים, כי זה כמו לקרוא ספר אחד ארוך, בלי פרקים באמצע. לדעתי צריך לעשות פרקים לזה, אולי אפילו להדגיש (כמו שרוני עשתה בימי הולדת) כל פרק, כך שזה יהיה נוח יותר לקריאה, ולעשות יותר רווחים ופחות מילים בשורה. ושוב, אני מתנדב לעזור.. אני מניח שאין לך זמן כל כך בגלל הצבא, אז רק תגידי. חוץ מזה, אחלה דבר. כדאי גם לשים לזה טאג ליין.

איך אני אוהב שזה קורה...../images/Emo12.gif

אני לוחץ סיים דגש, ולא! הוא לא יתן! הוא ידגיש את הכל, ויראה לעולם כולו שאני לא מסוגל ללחוץ על כפתור במסך, ולוודא שהוא אכן נלחץ. תודה תפוז. באמת תודה!

היי תום ../images/Emo68.gif

את זה רוני הביאה לפורומינו, אתה בטוח שזה לא היה במאמרים לפני שהפכתי למנהלת ? אם זה רק מעכשיו, אז זה בטעות :) אני אשמח אם תעזור לי לסדר את זה כמו שצריך ונוכל להעלות את זה קריא יותר ומעודכן יותר
תודה רבה

דנה, הביוגרפיה ערוכה ומוכנה למאמרים

רק תעתיקי...
איפה שיש כוכב ליד, תהפכי את זה לאדום. שלמה ארצי – הביוגרפיה הרישמית +
ההתחלה
שלמה ארצי נולד בשנת 1949 (כלומר הוא כיום בן 52 שנה). במושב השיתופי "אלוני אבא". כשהיה בן 3 עברה המשפחה לתל-אביב. שלמה למד בתיכון עירוני ד´. בתיכון רשם שלמה הופעה ראשונה, כשהופיע מול משלחות נוער מכל העולם, בכינוס שהתקיים בספרד. כשסיים את התיכון, בשנת 1968, הוא ניגש לבחינות ללהקה צבאית. למרות שעבר את הבחינות בהצלחה, שלמה ארצי שירת כמשנה טכני בתותחנים, מכיוון שהיה לו פרופיל גבוה. אחרי שנה בתותחנים, הוא הצטרף ללהקת חיל הים, בה כיכבו אז אבי אוריה ריקי גל, מנחם עיני, רבקה זוהר, דבל´ה גליקמן, דדי שלזינגר ואצ´י שטרו. ארצי הגיע ללהקה לקראת סיום החזרות על התוכנית "וביום השלישי" – והסתפק בתפקידי משנה לצד הסולנית רבקה זוהר. אבל כשהלהקה החלה לעבוד על התכנית הבאה של הלהקה: "רפסודיה בכחול", קיבל ארצי את תפקיד הסולן, וביצע שירים כמו: "שוטי שוטי ספינתי", "המלח גבריאל" ועוד. ב14 במאי 1970 עלה ארצי, במדי חיל הים, אל בימת בניני האומה, וזכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר, עם השיר "פתאום עכשיו , פתאום היום" הידוע בשם "אהבתיה". מיד אחרי השחרור מהלהקה הצבאית, החל להופיע בהרכב "יוצאי חיל הים" ביחד עם אבי אוריה ודובל´ה גליקמן, אולם כעבור זמן קצר פרש לקריירת סולו תחת ניהולו של האמרגן איתן גפני. אליל הנוער
בשנת 1970 הוציא ארצי את אלבומו הראשון , שהופק ע"י דוד קריבושי ובני נגרי. בסוף אותה שנה הוענק לו פרס "כינור דוד" לשנת 1970, היה זה הראשון בשורת פרסים בה זכה במשך השנים. ארצי עלה לבמה לקבל את הפרס בבגדים חגיגיים במיוחד : באותו ערב , הוא גם נשא לאישה את חברתו מגיל 15, מילכה. האלבום השני של שלמה ארצי "על אנשים" יצא בשנת 1971. היה זה תקליט אישי וחושפני יותר מקודמו- שלמה כתב את רוב השירים בו, "בנוף הילדות", "דנה" ואחרים. באותה שנה , הספיק ארצי להשתתף בעוד מספר הפקות : בפסטיבל הילדים בשיר "ארץ פומפרנל" (שזכה במקום הרביעי), בסרט הקולנוע המצליח "חסמב"ה ונערי ההפקר" - בתפקיד הראשי, כירון זהבי, ובהופעת הבידור "שירי חומש" לצד אריה אליאס, שושנה דמארי עדנה לב ודובי גל. בשנת 1972 נבחר שלמה ארצי כזמר השנה של "הגל הקל" ו"להיטון". בשנת 1972 התחיל ארצי בלימודי תיאטרון וקולנוע באוניברסיטת ת"א, אך לא הפסיק את פעילותו המוסיקלית : הוא חזר והופיע בפסטיבל הזמר – הפעם עם "השיר על ארץ סיני", וזכה במקום השלישי. ארצי הופיע גם בערב שירי משוררים הראשון, שאורגן ע"י גלי צה"ל, בשירים "אהבה" שנכתב ע"י דליה רביקוביץ´, ו-"דרך שתי נקודות עובר רק קו אחד" - יהודה עמיחי. הוא המשיך במסורת ההשתתפות בערבי שירי משוררים הבאים שאורגנו – מתוכם זכורים ביצועיו ל"אומרים ישנה ארץ" - טשרניחובסקי ו"אני יושב על שפת הרחוב" - נתן זך. בערך באותה תקופה הצטרפו אליו דדי שלזינגר , אצ´י שטרו – ששירתו איתו בלהקת חיל הים, וכן שלמה חממי ויאיר שרגאי להרכב : "גברת תפוח". הם הופיעו יחד בשנים 75-1972, והוציאו 4 תקליטים. ארצי כתב על מסעות ההופעות של ההרכב בטור "נדודים עם גיטרה" , שהתפרסם במעריב. ההופעה השלישית של שלמה ארצי בפסטיבל הזמר היתה בשנת 1973 עם "שיר בבוקר בבוקר". בשנה זו הוציא ארצי 2 תקליטים עם הרכב "גברת תפוח"- "פתאום אחר ימים רבים" ו"אומרים ישנה ארץ". ההרכב הופיע במשך חצי שנה במילואים, בתקופת מלחמת יוה"כ. האלבום הבא של שלמה ארצי וגברת תפוח היה "לכל החברים ממסע מים אל ים" משנת 1974. האלבום נכתב ברובו ע"י שלמה, ונחשב לאלבום הטוב ביותר של ההרכב, ואחד התקליטים החשובים במוסיקה הישראלית. גם בשנת 74´ השתתף ארצי בפסטיבל הזמר, וזכה שוב במקום הראשון עם "הבלדה על ברוך ג´מילי". תקופה רעה מתחילה
בשנת 75´, קיבל ארצי פניה מחברת התקליטים הגרמנית telefunken" decca", הוא הספיק להקליט תקליטון ראשון עבורם, כששוויץ הציעה לו לייצג אותה בתחרות הארוויזיון. מייד הגיעה הצעה דומה גם מישראל, והשיר "את ואני", היה לשיר השלישי שייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון בשטוקהולם 75´, השיר הגיע למקום ה11. באותה תקופה חתם ארצי על חוזה מו"לות באנגליה לכתיבת שירים עם דיק ג´יימס - מי שהיה המו"ל הראשון של החיפושיות. שנה לאחר מכן, העלה ארצי את המופע "משחקי 26" - שבלט בחדשנותו על רקע התקופה: זה היה מופע חצי - אוטוביוגרפי, שעסק בקורותיו של זמר צעיר, ובהוויה החברתית שמסביבו. זו היתה גם אחת ההפקות הראשונות שהתייחסה ברצינות לאלמנטים כמו תאורה, לבוש ואביזרים. למרות הכל הקהל העדיף את ארצי עם הלהיטים המוכרים והמופע ירד לאחר מספר חודשים. בשנים 1976-1977 השתתף ארצי בשורת אלבומים במגוון מדהים של סגנונות מוסיקליים: הוא הופיע במספר שירים באלבום "שירי ז´בוטינסקי", במספר קטעים באלבום "מיטב הלהיטים של פסטיבלי הילדים", בתקליט "על הדרך עץ עומד" - אלבום שירי אידיש מתורגמים עם צילה דגן, בתקליט "רומנסה ופיוט" - אלבום שירי לדינו מתורגמים, והוציא גם אלבום מקורי: "יש לי אישה, למברטה ואני גר בתל אביב". בהתייחסו לשנים הראשונות של הקריירה שלו, בראיון עיתונאי שקיים, אמר ארצי: "עשר שנים עשיתי כל מיני דברים ילדותיים, צברתי תארים, קיבלתי כנור דוד ובמשך הזמן הזה הרגשתי רע, עד שיום אחד הבנתי שזה לא מה שאני רוצה, שהאופי שלי לא כזה". והוסיף בראיון אחר: "בשלב מסויים עייפתי, החלטתי לנסות להצליח כמלחין וככותב, ולא כמבצע."

המשך...

נקודת המפנה
נקודת המפנה בקריירה של שלמה ארצי היה צאת האלבום "גבר הולך לאיבוד", בשנת 1978. ארצי עבד על התקליט במשך שנה תמימה, ויצר תקליט נוגה, רומנטי ומתלבט, שסימן גם את המעבר שלו אל הרוק. התקליט "דרכים", שיצא שנה אחר כך, השלים את התהליך שעבר ארצי: בתוך זמן קצר הוא הצליח להיפטר מתדמיתו הקודמת, ולבצר את מעמדו כיוצר בולט ואיכותי במוזיקה הישראלית. "דרכים" שנכתב כמעט כולו ע"י שלמה, זכה להצלחה רבה, ונמכר בעשרות אלפי עותקים. בשנת 1980 הוציא ארצי את ספרו הראשון "מילים מתחברות לאיש". היה זה ספר שירה, שמרבית השירים בו לא הולחנו, שהבליט את איכויותיו ככותב טקסטים. מספר ימים לאחר שיצא, הספר נגנז מהחנויות. באותה שנה התחיל שלמה להגיש את תכנית הרדיו "כמעט שבת" בגלי צה"ל fm 96.6, ששינתה את שמה ל"עוד לא שבת" וממשיכה להיות משודרת עד היום. ואם כבר רדיו, אי אפשר שלא להזכיר את התקופה בה הגיש שלמה ארצי את התכנית "ציפורי לילה", במהלך שנות ה- 80. התקליט הבא של שלמה ארצי, "חצות", יצא ב-81´, היתה כאן קפיצת מדרגה נוספת עבור ארצי, שנטל כאן אחריות מלאה על הקריירה שלו: הוא כתב והלחין את כל השירים, ולראשונה - גם הפיק מוזיקלית את התקליט. שלמה שב וזכה בתארי "זמר השנה" למיניהם, אך עתה נתווספה, לצד ההצלחה המסחרית גם הערכה אומנותית רחבה ליצירתו. התקליט "מקום" שיצא בשנת 82´ היווה שבירת כיוון מעניינת עבור ארצי. אחרי שהוכיח עצמו כיוצר , הוא שב להתמודד עם שירי משוררים כמו נתן יונתן, טשרניחובסקי ואלתרמן. האווירה, בהתאם, היתה שונה מאלבומיו הקודמים: אוירה מינורית- אקוסטית, העוטפת לחנים עדינים ויפיפיים. אלבום "תרקוד", שיצא בשנת 1984 סימן את תחילת העבודה המשותפת של שלמה ארצי עם המפיק לואי להב. מפיק בעל שם, שהספיק לעבוד בארה"ב עם ברוס ספרינגסטין. המילים בתקליט הפכו רומנטיות ואישיות עוד יותר וההפקה של לואי להב ורביב גזית תמכה במלודיות של ארצי, והכניסה נגיעה של רוקנ´רול לתקליט. שיתוף הפעולה ביניהם, שנמשך גם בשלושת התקליטים הבאים, אופיין בהצלחה אמנותית ומסחרית כאחד. האלבום "תרקוד", אישי ודרמטי, הבליט את יכולת הכתיבה וההגשה הנפלאות של שלמה. האלבום הפך למצליח ביותר שלו עד אז (כ-75,000 עותקים!). בשנת 1985 הוציא שלמה את התקליט: "לילה לא שקט" – שהיווה במידה רבה המשך והתפתחות לאלבום הקודם, ושבר את שיאי המכירות של האלבום הקודם, ונמכר ב130,000 עותקים (פלטינה משולשת!). בהמשך השנה יצא האוסף "השירים" שקיבץ שירים מאז תקופת "גבר הולך לאיבוד". מהאולמות הקטנים, אל הפארקים הגדולים
עד התקופה הזו ניהל ארצי את הופעותיו בתבנית קבועה: אולמות קטנים ואינטימיים, קהל לא רב, ליווי מצומצם. אבל ההצלחה הגדולה והכיוון המוזיקלי חייבו אותו לעבור למתכונת אחרת: ארצי הופיע לפני אלפים בבריכת הסולטן , בפארק הירקון ובצמח. המופע "לילה לא שקט", עם המלווים דני רובס, עמוס הדני, מיכה מיכאלי, מאיר ישראל ועדי רנרט, זכה להצלחה אדירה, והונצח גם בספר אלבומי בשם זה. שלמה ארצי המשיך לחדש גם באלבום הבא שלו: "חום יולי אוגוסט", שיצא ב88´, זאת היתה הפעם הראשונה שאומן יחיד הוציא אלבום כפול בארץ. התקליט כלל סיפורים אישיים עם נגיעה חברתית- פוליטית, עטופים בצליל של לואי להב שליווה כבר את ארצי באלבומיו הקודמים. ההימור הוכיח את עצמו מעבר לכל ספק- התקליט נמכר בלמעלה מ-86,000 עותקים. מסע ההופעות הנרחב הציג לקהל זמרת ליווי אלמונית בשם אתי אנקרי. אחרי תקליט אוסף נוסף - "השירים 2" שיצא בשנת 98´, הוציא ארצי את האלבום "כרטיס ללונה פארק", בשנת 1990. זה היה כשלון יחסי - מכירות של 22,000 עותקים לאחר שנים ארוכות של הצלחה אדירה. שלמה עצמו הסביר את הסיבה, בראיון שנתן: "כרטיס ללונה פארק היה תקליט אחד יותר מדי. הוא היה אני, עבודה של חשבון נפש, תקליט מסובך. הוא לא דיבר אל האנשים". אחרי כרטיס ללונה פארק, הצהיר לא פעם ששנה לא יכל לכתוב דבר. שנות התשעים: ארצי ממציא את עצמו מחדש
אחרי המשבר של "כרטיס ללונה פארק" נסע ארצי לארה"ב - לעבוד בסרטים. הוא הלחין פסקול לסרט בשם "leather jackets". את המילים שלו תרגם לאנגלית בילי סטיינברג. הדרך להוליווד נראתה פתוחה, אבל הוא התגעגע הביתה. כשחזר לארץ היה ברור שהתקליט הבא יהיה מאוד משמעותי עבור ארצי. רבים, וארצי בתוכם, תהו האם המכירות הבינוניות של האלבום הקודם היו ירידה טבעית, או סימן למשבר חמור יותר. האלבום "ירח" סיפק לכולם תשובה חד משמעית- ארצי חוזר ובגדול. הזמר הותיק ממציא את עצמו מחדש. כרגיל, כתב ארצי את כל המילים והלחנים לתקליט. לאחר 4 תקליטים עם לואי להב לקח ארצי על עצמו את הניהול המוסיקלי של התקליט, כשלצידו יהודה עדר. מכלול השירים ב"ירח" הוכיח, שארצי נמצא בשיא יכולתו. האלבום כלל להיטים גדולים כמו "ירח", "כמו אז", "שאלתי מה קרה", "אני בא" ואחרים, ונמכר עד היום בכ130,000 עותקים (!!!). במופע "ירח" הציג ארצי, כהרגלו, מלווה, שעוד נכונה לה קריירת סולו מצליחה - רונית שחר היתה זמרת הליווי.

אחרון

בשנת 93´ הפיקה חברת הד ארצי את "האוסף המשולש" - שלושה דיסקים ובהם שלושים ושישה שירים של שלמה ארצי- מ"גבר הולך לאיבוד" ועד ל"כרטיס ללונה פארק". האוסף המהודר נחטף מהחנויות, ונמכר בכ- 100,000 עותקים שהם 300,000 דיסקים (!!!). בעקבות הצלחת האוסף, יצא ארצי למסע הופעות בשם "המופע המשולש", בליווי 18 נגנים. בשנת 96´ הוציא שלמה ארצי את האלבום הכפול "שניים". השיר הראשון שהגיע לרדיו "האהבה הישנה", טמן בחובו הפתעה לא קטנה: על העיבוד היה חתום בן ארצי - בנו הצעיר של שלמה. ואכן, בן אחראי על כמחצית מהעיבודים של האלבום השלם שהופק מוסיקלית ע"י שלמה יחד עם ליאור טבת וגיל פלדמן. כל המילים והלחנים הם כמובן של שלמה ארצי. האלבום הזה ביסס את מעמדו של שלמה ארצי כזמר הישראלי המצליח ביותר בשנים האחרונות. בין השירים הבולטים בו: "מנגב לך את הדמעות", "האהבה הישנה", "היא לא יודעת מה עובר עליי" כמו כן מכיל האלבום את השיר "דו"ח רצח" העוסק ברצח יצחק רבין ז"ל. בשנת 97´, בערב ראש השנה הוציא שלמה ארצי את האלבום "ההופעה 97´" אלבום זה הוקלט בערב ראש השנה התשנ"ו בהופעה בקיסריה, כחלק ממסע ההופעות של האלבום - "שניים". ב98´, הוציא ארצי במסגרת הפרוייקט "עבודה עברית", חידוש לשיר של להקת "רעש", "לעיתים". כמה חודשים לאחר מכן, הוציא את חידושו לשירו הישן "אנחנו לא צריכים" (מהתקליט הראשון שהוציא בחייו), בביצוע קיצבי. השיר הצליח ביותר במצעדים ברדיו. שני השירים יצאו בתקליטון שכלל קליפ של השיר "אנחנו לא צריכים", שמכר למעלה מ20,000 עותקים, כלומר, תקליטון זהב. תקליטון הזהב הראשון של ארצי. בשנת 2000, הוציא ארצי אלבום קאוורים (חידושים לשירים ישנים), לשירים של עצמו, פלוס שיר אחד חדש – "עלש". הדיסק הצליח ביותר ומכר למעלה מ-200,000 עותקים! בין הבולטים בשירים היו: נוף ילדות שלבש עיבוד דאנס, שיר פרידה שהפך לדואט מצליח ביותר עם בנו, בן, מלך העולם – שיר ישן ששלמה חיבר לו מילים חדשות, את ואני שייצג אותו באירוויזיון בביצוע שקט ואקוסטי ועוד... שלמה נבחר לזמר השנה, בפעם המי יודע כמה. בשנת 2002, אחרי ציפייה גדולה וסיבוב הופעות מוצלח ביותר של "אהבתיהם", שכלל בתוכו גם את "אהבתיהם בדרכים", הופעות במחיר מסובסד בעיירות פיתוח, הוציא ארצי את תקליטו האחרון עד כה – "צימאון". צימאון ניחן בגוון אלקטרוני מעט, וכולל בתוכו סרטו וידאו של השיר "בשקט בשקט" ולהיטים רבים שהצליחו מאוד, ביניהם: "ע"פ תנועת הרכבות", "כל אחד והסיפור שלו", "בשקט בשקט", "צימאון" וכו... בסוף התקליט, ישנה הפתעה בסוף השיר ה15, ומופיע שיר שנוסף "שמתחבא", ונקרא "ימי הולדת". צימאון מכר עד כה כ-150,000 עותקים, כלומר כמעט פלטינה מרובעת (!!) ועוד הזרוע נטויה... לסיכום:
שלמה ארצי שר, מופיע, כותב, מלחין, מקליט, מפיק ומעבד כבר 34 שנים, בהם היו לו עליות וירידות בקריירה, אך הוא תמיד היה באיזור. כשטוב וכשרע. ב15 שנה האחרונות, ארצי נחשב בטופ של המוזיקה הישראלית, מוכר מאות אלפי עותקים מכל תקליטיו, וממלא פארקים באלפי מעריצים נלהבים שגודשים את הופעותיו. עד היום מכר כ2,000,000 עותקים מתקליטיו, הישג שאף אומן ישראלי לא הגיע אליו, ובספק אם מישהו יגיע. מכירות בקנה מידה עולמי. ארצי, כנראה, פיצח את הסוד, איך מגיעים לקונסנזוס בחברה הישראלית. מלך העולם.
אוקיי? מקווה שזה בסדר והכל יכנס בדף אחד במאמרים.

פחי אתה בהחלט ../images/Emo47.gif מלך !!!

תודה תודה תודה תודה תודה תודה תודה תודה תודה

למעלה