דכאון וcfs

Hindish

New member
דכאון וcfs

שלום רב, אשתדל לקצר למרות שהתמונה מורכבת... אני בת 27, לפני 7 שנים ילדתי וסבלתי מדיכאון קשה אחרי לידה שאובחן רק לאחר נסיון התאבדות, טופלתי תקופה קצרה ברסיטל והפסקתי על דעת עצמי. במשך השנים חוויתי תסמינים רבים של דיכאון כולל מחשבות אובדניות אך התעלמתי מהם לצערי. לפני כשנתיים לאחר תקופה ארוכה של מצבי רוח קשים, דכאונות, כעסים ומחשבות אובדניות הכרחתי את עצמי להתחיל טיפול תרופתי, במשך כשנה קיבלתי אסטו ואכן מצב רוחי היה מצוין ודי יציב אך סבלתי מתופעות של עייפות וחולשה לעיתים קרובות שאף הפריעו לי בתפקוד, כאשר תופעות אלו החמירו פניתי שוב לפסיכיאטר והוא טען שהעייפות היא מאפיין של דכאון וכנראה צריך להחליף את התרופה. הוא נתן לי אפקסור 150, לאחר כשבוע החלו תנודות קשות במצב הרוח והתשישות לא רק שלא השתפרה אלא החמירה ונוספו תופעות של כאב ראש, חוסר ריכוז, סחרחורות וכו׳ חזרתי אליו והוא התעקש שאמשיך עוד רצת עם האפקסור. כעת, כ3 שבועות לאחר מכן אני כבר כמה ימים סובלת בצורה קשה שלא הכרתי מכל התופעות של התשישות כולל בחילות בכל מאמץ הכי קל, כאב ראש שלא משתפר עם משככי כאבים, תחושה של ״מסך״ מול העיניים ו״ערפל״ בראש, מדברת עם אנשים אבל מרגישה שעומדת ליפול בכל רגע. כואב לי ואני סובלת, בדיקות דם לא מעלות דבר, נוירולוג לא מוצא כלום, ראומטולוג טוען שיש לי ״תסמונת התשישות הכרונית״ והפסיכיאטר מתקשה לאבחן. בנוסף כמובן שיש ירידה קשה במצב הרוח, התקפי זעם ובכי, חוסר אנרגיה ויכולת לצאת מהמיטה ואפילו מחשבות אובדניות! יש לי ילד קטן שאני צריכה להיות שם בשבילו ואני לא מסוגלת אפילו בשביל עצמי! נמאס לי, לא יכולה לחיות ככה! שמישהו ימצא כבר מה דפוק אצלי ואיך לעזעזאל מתקנים את זה?! כי ככה אני לא יכולה להמשיך... אשמח מאד לעזרה או אפילו שמישהו יגיד לי שזה קורה ושאני לא משוגעת. תודה

נשמע קשה

נשמע מאוד מאוד קשה. נשמע שאת נורא סובלת. ובטח קשה מאוד לגדל כך ילדים.
לפי מה שאת מתארת, הסבל שלך התחיל מדיכאון. דיכאון שלא אובחן, ובהמשך כן אובחן, ונעשו מספר נסיונות טיפול.
למרות זאת, למרבה הצער, את עדיין סובלת ממצב רוח רע מאוד.
אם אני מבינה נכון, התחלת עם האפקסור לפני כחודש. וכעת את מרגישה מאוד רע-- גםבמצב רוח גרוע וגם עייפות, בחילות, ועוד.
למיטב זכרוני, לתרופות מהקטגוריה של אפקסור לוקח כמה שבועות להשפיע על הדיכאון.
נדמה לי שעד שמרגישים הטבה במצב הרוח חולפים כששה שבועות.
והשבועות הללו יכולים להיות קשים מאוד, כי זה שלב שהגוף עוד מסתגל לתרופה.
ובזמן שהגוף מסתגל, יכולות להופיע תופעות לוואי מהסוג שאת מתארת -- כולל בחילה ותשישות.
אנחנו כאן לא רופאים,וכל מה שאומר הוא בגדר השערה:
אם כבר עברת 4 שבועות של טיפול, ויש 6 שבועות עד שהתרופה תשפיע על הדיכאון, אז יש לך עוד כשבועיים לסבול ברמה הזאת.
בצורה כזאת כל יום יכול להיות סיוט,ובכל זאת -- יש תקווה.
אולי בעוד שבועיים תתתחילי לרגיש יותר טוב.
מציעה שתתייעצי בנושא הזה שוב עם הפסיכיאטר.

לגבי הטענה של הראומטולוג שאת סובלת מ"תסמונת התשישות הכרונית" -- הוא מן הסתם יודע יותר ממני בנושא, ובוודאי בדק אותך יותר לעומק. אבל זה נשמע לי הסבר תמוה, כי תסמונת התשישות הכרונית זו אבחנה על דרך השלילה. רק אם יש תשישות ואין דיכאון, אז מאבחנים בתסמונת. או לכל היותר אם קודם הייתה התשישות ורק אז הדיכאון. אחרת, לרוב, מאבחנים זאת כ... דיכאון.

ללא ספק, עלייך להמשיך במעקב רפואי.
תרגישי טוב.

חיה קרן

New member
אני אובחנתי עם שניהם.

אין שום סתירה בין אבחנה של דיכאון לאבחנה של תת"כ,
על אחת כמה וכמה כשמדברים על קשר גוף ונפש ועל המעגל הזה של עייפות-דיכאון-דיכאון-עייפות וכן הלאה.

אצלי, כיון שלקח המון זמן לאבחן, הגעתי לשלב הסופי של האבחנה כבר עם דיכאון לא קל, שלקח הרבה יותר זמן איזון מסך כל האבחונים כולם...

ועוד- יש חולים שלא יודעים לומר מה התחיל אצלם קודם, וזה לא באמת משנה- מגיע השלב שבו בהחלט אפשר לאבחן תת"כ אחרי או לצד אבחנת דיכאון,
חלק מתהליך השלילה הוא המשך טיפול במקביל, של הדיכאון בעזרת תרופות ושיחות, ושל תסמיני המחלה אחרים, בהתאם לתכנית טיפול, שגם היא, חופפת לא מעט לתכנית הטיפול בדיכאון.
שוב, מהדוגמה האישית שלי:
המסלול שלי התארך כיון שגם כשפרו' רהב ידעה לומר לי שמבחינתה היא מאבחנת תת"כ היא ביקשה שאתמיד בשיחות [לא בטיפול התרופתי ששולב ותואם בין שלושה רופאים]
כך שכשקיבלתי ממנה מכתב- היא יכלה לומר שלמרות הדיכאון, ולמרות הטיפול בו- אפשר לאבחן תת"כ.

כך שכן, בהחלט מאבחנים במקביל,
והאבחנה המשולבת, בהתאם לטיפול משולב ונכון- יכולים מאוד להקל על ההתמודדות הראשונית.

השאלה היא -- מה היה קודם.

אפשר לאבחן דיכאון אחרי תת"כ.
כי העייפות והקושי בתפקוד הם -- מדכאים, מה לעשות.

אבל לא יאבחנו תת"כ אם קודם היה דיכאון.
כי אז הדיכאון הוא הסבר מספיק טוב לתשישות. לא צריך בשביל זה "לחפש מחלה אחרת".

תכלס, נכון מה שאת אומרת -- שבכל סדר שהופיעו, הטיפול בשניהם יכול להיות משותף ודומה.

Hindish

New member
הדכאון היה קודם

אבל גם עם טיפול, כשמצב הרוח היה מצוין ומאוזן עדיין סבלתי מהתופעות של תת״כ...

אני מבינה

אז לפי התיאור הזה, נשמע שהבעיה הבסיסית היא הדיכאון.

אבל שוב -- מבחינת טיפול זה לא משנה הרבה.
כי הטיפול בשניהם דומה.

ואדגיש

שהטיפול בשניהם דומה, מהסיבה -- שעם סוג כזה של בעיות, לא מטפלים במחלה -- מטפלים באדם.

חיה קרן

New member
לגמרי הגיוני

אני באמת לא יודעת לומר במקרה שלי מה היה קודם,
הסיפור כל כך מפותל..

מה שאני יודעת לומר חד משמעית היא שבהחלט הגיע השלב שבו ידעתי לעשות שני דברים:
להבדיל מתי אני מרגישה מה- מתי הטריגר הוא נפשי ומתי פיזי וזה לימד אותי את הדבר השני והוא-
הם תמיד כרוכים זה בזה.
הדבר היחידי שמשתפר אצלי זה ההשפעה של גוף על נפש- כשאני יודעת שמגיעה נפילה פיזית אני מצליחה לשלוט על ההשפעה שלה על מצב הרוח שלי, אבל זה לקח המון זמן והמון עבודה עצמית.

11161

New member
א. את לא משוגעת

יצא לי לחוות דיכאון. קשה זה כן, משוגע זה לא.

ב.סליחה אם אני בוטה מדיי - אצלך שום דבר לא דפוק. המוח סובל ממחסור באנרגיה שהכרחית לתפקוד תקין (דיכאון), ולפי מה שכתבת עד היום הוא לא זכה למענה הולם ועקבי.
בטח שהתופעות לוואי של מה שאת מתארת, לא נותנות לך הרגשה של מענה מסודר עדיין.

ג. "התעלמתי מהם לצערי" - לא חושב שנכון ומדוייק שתבואי כלפייך בביקורת. על פניו (ושוב סליחה אם אני כותב דברים קצת בוטה) היה חסר לך מידע של מה לעשות במצב כזה, וזה מידע/הבנה מעמיקה של מצב שמאוד קשה להשיג. אני נאלצתי לעבור תקופה קשה של דיכאון כשבסך הכל היה חסר לי מידע שאספקה ראוייה של סרוטונין + כדורים שיסייעו לשינה - יכולים לעשות פלאים. אין מה לעשות, זה סוג מידע מעשי שחסר תמיד, ולגביי לפחות - לא חושב שבמבט לאחור היה כל כך פשוט להיות יותר חכם מראש.

ד. יש כאן חוק שאסור להגיב על תרופות/לייעץ לגבי תרופות/להתייחס לדעה של רופא -
אולי מתוך הנחה שהנזק שנגרם מאפשרות להתייחסות לא אחראית לגבי לקיחת תרופות, גדול ומסוכן מנזק של מידע שחסר למטופלים.

ולכן גם אם היו לי הסתייגויות מסויימות לגבי הכתוב - לא הייתי יכול לכתוב אותם.

קודם כל, את לא משוגעת

וגם אם את בדיכאון זה לא הופך אותך למשוגעת. זה הופך אותך לאדם נורמטיבי לחלוטין שרמות הסרוטונין שלו במוח נמוכות וזהו. ועכשיו צריך להעלות אותן. ויכול להיות אגב, שהכאבים שלך נובעים גם מזה, כי אצל חולי פיברו הנטייה לסבול כל כך מכל מגע קטן ולפרש אותו ככאב כל כך גדול, נובעת גם היא, כפי הנראה, מרמות נמוכות של סרוטונין.

ממה שאני זוכרת ויודעת, לוקח זמן לתרופות להתחיל להשפיע. לי אמרו בזמנו שעשוי לקחת עד שלושה חודשים שאני אתחיל להרגיש בשינוי, וגם אז - בהנחה שהתרופה שנתנו לי טובה לי ולא יהיה צורך להחליף אותה.
כי זה גם הרבה עניין של ניסוי וטעיה.

יקירתי, ספרי קצת על עצמך שנוכל אולי להכיר אותך טוב יותר, לראות מאיפה אפשר להציע עזרה.
את נשואה? יש לך ממי לבקש קצת עזרה עם הילד? קצת זמן שבו תוכלי לתת לעצמך את המנוחה שאת כל כך זקוקה לה?

הדיכאון שלך כל כך מובן וכל כך מוכר... וזה מעולה, שתדעי לך, שאת החלטת לחזור לטיפול תרופתי ושעכשיו את במעקב (כי לא מפסיקים על דעת עצמנו תרופות כאלה, אלא נותנים להן זמן ואפשרות לעשות את השינוי שלהן), ואולי, הלוואי, בעזרת השם, זה יתחיל לעזור בשלב מסויים והערפל הזה שאת חיה בתוכו יתחיל קצת להתפוגג..

בינתיים את מוזמנת לסלון הנעים שלנו.. יש ספות נוחות, ופוף תכלכל וחמוד כזה, עם "עיניים", וכורסת הלייזי בוי החדשה שהכנסתי לסלון, כי מסתבר שיש לה ביקוש. ויש אוכל טעים על האש וגם קלמנטינות שוות (ולמביני דבר יש גם גויאבות ורודות).
ברוכה הבאה!

Hindish

New member
תודה על התגובות

קודם כל טוב לדעת שיש אנשים שעוברים את מה שאני עוברת וסופסוף לא חושבים שאני עצלנית\מגזימה\סתם לא ישנה מספיק. לגבי האבחנה נראה לי שזו בדיוק הבעיה כי דכאון הוא אחד הסימפטומים של תשישות כרונית ומצד שני הוא מחלה בפני עצמה שיכולה לגרום לתשישות אז לא ברור מה הגורם ולפי מה שחוויתי גם הרופאים לא ממש יודעים לאבחן.

חיה קרן

New member
זה עניין של ביצה ותרנגולת..

[אה, כן. שלום!ברוכה הבאה! את מוכנה להסביר בבקשה לכלנית שלא נעים לשכב או אפילו סתם לשבת על בחורים עצלנים?]

אם יש נושא שבו אנחנו דנים ממש הרבה כאן בפורום- זה הקשר שבין גוף ונפש.
לפני כמה שנים, כשכל נושא האבחנה וההכרה במחלות שלנו היה עוד יותר קשה ומסובך, גם אנשי מקצוע רבים פתרו אותנו ב"זה הכל נפשי" [היום יש עוד, אבל הרבה פחות]

היו לנו המון שיחות, ויכוחים, צעקות, כמעט תלישת שערות [אבל רק כי המסך הפריד..] לגבי האם בכלל יש קשר,
ואם אפשר לומר מה בא קודם-
הדיכאון או תסמיני התשישות, העייפות והכאב.

אנחנו כל הזמן מדברים על כך שכל מחלה באשר היא- כן, גם שפעת-
משפיעה על מצב רוח, מורידה אותו, מרוקנת אותנו, מעציבה אותנו, מדכדכת.
יש מחלות שאיתן יש יותר "קבלה" לנלווה הזה, לדיכאון.
לרוב כשמדובר במחלה משנת חיים או מסכנת חיים חלקן אפילו כוללות טיפול נוגד דיכאון כחלק מרוטינת הטיפול הראשונית.

ויש מחלות שבהן העדר תסמינים חיצוניים או העדר הבנה וקבלה של הממסד מקשות על ההבנה של החולים עצמם את עצמם, מקשות עליהם את ההתמודדות וההסברה למשפחה ולסביבה, דבר שגם הוא משפיע מאוד על מצב רוח ותחושות דיכאון ובכלל- מעלות את התהיה של מה בא קודם.

ואני מאמינה שזה גלגל.
אני חושבת שלא ממש משנה לי מה התחיל, כי אצלי זה ממש בא יחד-
מה שאני יודעת זה שכשכאוב לי אני עצובה, וכשאני עצובה כואב לי.
אבל הלמידה לא נגמרת שם-
אנחנו לומדים כאן יחד מהם הטריגרים שלנו לתסמינים שונים,
כך למשל אנחנו יודעים לשים דגש על נסיון למניעת החמרת תסמינים, על ידי ההבנה מה בכלל מושך אותם החוצה.

זה תהליך,
והיתרון הוא שאנחנו עוברים אותו יחד.

אז את לא משוגעת,
ואת גם לא לבד.

היי, צפוי חורף של ממש, תיכף תבוא סיגל עם כוס שוקו-מרשמלו!

Hindish

New member
אבחון

מי באמת יכול לעזור לי לאבחן? כי כמו שאתם אומרים ומבינים, זה חלק חשוב מתהליך הריפוי, הראומטולוג שהייתי אצלו לא ממש מאמין בתת״כ ולא רצה לתת לזה שם למרות שנשללה כל אופציה אחרת. הפסיכיאטר גם לא יודע להגיד בוודאות שזה דיכאון כי התלונות שלי לא מאפיינות דיכאון ב100%. תוכלו להמליץ לי לאן לפנות ע״מ לקבל אבחנה ברורה?!

תגידי

אולי זה בכלל משהו אחר -- לא בדיוק CFS ולא בדיוק דיכאון?

אם כי אני חייבת לציין, שהתופעות הדכאוניות (אובדנות וכו') -- בולטות מאוד בתיאור שלך.

Hindish

New member
אולי

בוודאי שזה יכול ליהיות, לא מתיימרת להיות רופאה, מקריאה רבה באינטרנט (נהיתי קצת אובססיבית לעניין) הבנתי שהתופעות שלי מתאימות לתת״כ ושהדיכאון ואפילו המחשבות האובדניות יכולים להגיע כתוצאה מחוסר האונים והקושי להגיע למימוש עצמי עקב התשישות. אבל אולי אני טועה וזה באמת משהו אחר. אני כבר שנים מנסה למצוא מישהו שיגיד לי מה זה, יש לך רעיון למי אפשר לפנות?

"אבחנה מבדלת"

זה מה שאת מחפשת כנראה.

אני מבינה שאצל רופאים כבר היית.

אם את רוצה, את מוזמנת להתייעץ איתי. לא במקום רופא -- רק כתוספת.

יקירה- האם יש מי שתומך בך ברגעים הקשים?!

מאוד חשוב שיהיו סביבך אנשים תומכים . ואנשים שיכולים להזדהות עם מה שאת עוברת, להשתדל לא להיות לבד.

היות ויש מדיניות מאוד ברורה פה בפורום לגבי המלצות תרופתיות,
הייתי ממליצה לך פשוט לחזור לפסיכיאטר ולדווח לו על ה- ״מסך״ מול העיניים ו״ערפל״ בראש. שיש ירידה קשה במצב הרוח, התקפי זעם ובכי, חוסר אנרגיה ויכולת לצאת מהמיטה ואפילו מחשבות אובדניות! - זה מידע מאוד חשוב ולא הייתי מחכה לתקופת "ההיסתגלות המדוברת."

לפעמים צריך פשוט לשחק עם משפחות שונות של תרופות המיועדות לדיכאון. ובמקרים מסויימים יש צורך בלהחליף רופא.
כשאת אומרת שנוירולוג לא מוצא כלום- למה הכוונה- איזה בדיקות נעשו בדיוק?!-לפעמים רצוי לפנות למרפאות חוץ בבתי חולים ולא להתקע עם רופאים של הקופה.

בהצלחה ורפואה שלימה.

Hindish

New member
תמיכה

אין לי כמעט תמיכה מה גם שאני לא בנאדם שמבקש, חוץ מלהתקשר לבכות לאמא שלי שלא ממש יכולה לעזור ועוד חברה מלאכית אחת שמאד משתדלת להיות שם בשבילי אבל חוץ מלשמוע וקצת להוציא אותי מהבית לא יכולה להיות שם כל הזמן כי היא עובדת ועסוקה. כל הסביבה לא מכירה את המצב ואני מסבירה את אי הזמינות שלי כ״וירוס״... הגרוש שלי מכיר את המצב אבל מתעלם ומאשים אותי במצבי אז לבקש ממנו עזרה זה כמו לדבר לקיר. זהו בגדול

חיה קרן

New member
בואי נלך לצעד הראשון שלך:

רופא משפחה טוב, יש?
מישהו שיודע גם להקשיב לך,
גם להפנות אותך למומחים הנכונים,
גם לעזור אם צריך בהזזת ניירת,
והכי חשוב- מבין שאת חולה, ולא משנה כרגע איך קוראים למחלה שלך?

צעד הבא- המסגרת שבה את מטופלת.
האם את מרגישה שאת מקבלת מענה לתלונות שלך על תופעות הלוואי הקיצוניות?
האם יש לך מישהו שאת יכולה לפרוק מולו, לשפוך את הכל החוצה?
האם יש לך מטפל/ת טוב/ה?

יש עוד שאלות,
אבל בואי ננסה כרגע לפרק לדברים הכי חשובים, וגם לאלו שיותר קל לענות כאן.
אם יש משהו שלא נוח לך לענות עליו-את ממש לא חייבת, הרעיון הוא לנסות להבין איפה את נופלת, ואיך אנחנו יכולים לכוון אותך יותר.
אם לא מעל גבי הפורום- מערכת המסרים שלנו פתוחה בפנייך.

דבר אחד-
את לא לבד, את במקום הנכון, שבו תוכלי לקבל קצת הכוונה והמון תמיכה.
זה הצעד הכי חשוב שעשית היום

Hindish

New member
תשובות

לגבי רופא משפחה, שנים הלכתי לרופאים שלא התייחסו ברצינות לתלונות שלי ופטרו אותי ב״אין לך כלום״. אולי זה קשור לזה שאני תמיד נראית מפוקסת ולא משנה מה אני מרגישה בפנים. לאחרונה סופסוף מצאתי רופא משפחה שמתעניין באמת ואפילו נתן לי את המספר האישי שלו אם יעלו לי מחשבות אובדניות וכו׳... לגבי עניין הטיפול הפסיכולוגי, אף פעם לא התחברתי לעניין השיחות וכשניסיתי למצוא מטפל שיתן לי מענה מועיל לא הצלחתי למצוא. אולי אתם תוכלו להמליץ לי.

למעלה