דימר

Goodie

New member
דימר

שלום, רציתי לשאול אם זה אפשרי לחבר דימר למאוורר... כן, אולי קצת מוזר, אבל מה אם אני רוצה לשלוט במאוורר שלי בעזרת דימר ולא בעזרת הלחצנים הקבועים? זה אפשרי? זה לא יהרוס אותו? הכוונה לחבר את הדימר לשקע ולשם לחבר את תקע המאוורר... ללחוץ במאוורר על רמה 3 - המקסימום, ולוסת את המהירות עם הדימר. תודה

דימר לא יוריד מיהרות של מאוור

רק מנורות ליבון . גם לא מנורות פלורוצנט יוריד את האור

lekner

New member
אתה תשרוף את המאוורר

דימר מוריד את המתח ומכיוון שהמאוורר שלך הוא בעל הספק קבוע שנדרש כל הזמן לפעולה תקינה כאשר תוריד את המתח אתה בעצם תעלה את הזרם וכך תשרוף את המאוורר

Goodie

New member
אז איך אפשר להשיג את הפעולה המתבקשת

מה צריך לחבר, היכן, וכמה זה אמור לעלות (אפשר לבצע זאת באמצעים ביתיים קיימים)? תודה

DigiGil

New member
לדעתי זה דווקא כן יעבוד...

דימר סטנדרטי (כ-50 ש"ח בחנויות) אינו מוריד את המתח, הוא מוריד את ההספק המועבר אל העומס וזאת ע"י שינוי ה-Duty Cycle, דהיינו הדימר קובע איזה חלק מהאמפליטודה של מתח הרשת יועבר אל העומס ואיזה חלק יקטע. כלומר, חיבור דימר אל המאוורר בעצם יתן שליטה בהספק המועבר אליו, ושינוי מצב הדימר כן ישנה את מהירות המאוורר. ההספק הנקוב על המאוורר (כ-50W כמדומני) הוא לא ההספק הקבוע שנדרש לפעולה תקינה אלא ההספק המכסימלי הנצרך ע"י המאוורר המחובר למתח-רשת ידוע (כ-220V) ולכן אם מספקים לו פחות הספק, הוא מסתובב יותר לאט (עושה פחות עבודה). מכיוון שרמת המתח המכסימלי ממילא נשארת זהה (כאמור, רק ה-Duty Cycle משתנה), אז רמת הזרם המכסימלית נשארת כשהייתה. ורק למקרה שמישהו יכתוב כאן שלא לכל דבר אפשר לחבר דימר, כמו למשל לנורת-פלאורסנט... ובכן זה נכון, לא לכל דבר אפשר לחבר עומס אלא רק לעומסים בעלי אופי התנגדותי (כלומר עומסים שמתנהגים כנגד ולא כסליל או קבל). ונורת פלאורסנט אינה מציגה עומס התנגדותי בגלל הטכנולוגיה בה היא ממומשת, המבוססת על העברת זרם דרך גז וגרימה לפליטת פוטונים החוצה (או מה שאנו קוראים לו "אור") ולכן היא לא מתאימה לדימר רגיל, אבל בהחלט יש דימרים שכן מתאימים לנורת פלאורסנט (חפשו בגוגל "dimmer fluorescent"). בברכה DigiGil

lekner

New member
אחלה תנסה ותעדכן אותי מה קרה

אני אשמח לדעת שדימר שולט על מהירות אז אפשר לזרוק את ממירי התדר ואת המאווררים בעלי מספר מהירויות פשוט נחבר דימר אותי לימדו שהספק של מנוע הוא קבוע ושינוי המהירות מתבצעת ע"י שינוי התדר הדימר קוטם את הגל וזה מה שנקרא PWM ובעצם משנה את המתח ככה עובד שנאי אלקטרוני מה שמוזר לי שאמרת "רק לעומסים בעלי אופי התנגדותי (כלומר עומסים שמתנהגים כנגד ולא כסליל או קבל)" ומאוורר בהחלט אינו עומס התנגדותי אבל אני יודע שאתה מבין באלקטרוניקה אז אני אשמח לקבל הוכחה שסוטרת את התאוריה שלי

רשר

Well-known member
מנהל
ויסות מהירות למנוע

טורי יכול להתבצע ע"י דימר (טריאק) כמו בכל מקדחת יד, למנוע של מאורר קטן תהיה בעיה עם ירידת המהירות שמורידה את רמת האיורור ולכן הוא יתחמם, הפתרון - הורדת תדר ומתח במקביל אך זה מעט יקר בשביל סתם מאורר, קיים דימר עם שלט אלחוטי להתקנה בתיקרה שיכול לשלוט על מהירות המאורר,

Goodie

New member
אז כן דימר או לא דימר? ../images/Emo6.gif

אני לא רוצה לשים דימר ולחזור לפורום רק כדי לכתוב פלוני צדק, נשרף לי המנוע, או לחילופין - הבית... איך זה עובד במיקסר? איך משנים שם את המהירות? אגב, אם תוכלו להפנות אותו לחנות אינטרנט כדי לדעת מה סדר גודל המחיר אשמח
תודה לכולם

רשר

Well-known member
מנהל
דימר מתאים למיקסר

כי למיקסר יש מנוע טורי (עם פחמים) חנות וירטואלית יקרה במקצת ביגמרקט בקישורים בשורה הכחולה למעלה

PWM זה משהו אחר..

מחולל PWM (לשליטה על מנועי DC) יוצר פולסים בעלי מתח קבוע ורוחב (DutyCycle) הניתן לשינוי לצורך בקרת מהירות, הספק, מומנט או זוית ציר המנוע (תלוי באופי הבקרה). יש גם מחוללי PWM לבקרה על מנועי השראה (AC) - וגם הם, לפחות עד כמה שזכור לי, לא פועלים כמו דימר - כלומר לא רק קוטמים את הגל. אגב, כשהייתי ילד ערכתי כמה נסיונות עם דימרים והתוצאות לא תמיד היו משביעות רצון. חיברתי מאוורר קטן לדימר והמהירות אכן ירדה - אך המנוע סבל מחימום יתר, כפי שרשר ציין.. כשניסיתי את אותו הדבר על פטיפון - המנוע מת מייד ולעולם לא חזר לפעול. הוא לא התחמם ולא הריח שרוף. עד היום לא ברור לי מה לעזאזל קרה שם....

DigiGil

New member
למה דימרים זולים רוצחים מנועים...

דימר הוא כאמור התקן אשר שולט על חלק הגל אשר נמסר לעומס ("בקרת מופע") השליטה מתבצעת בעזרת רכיב הספק הנקרא "טריאק" ואשר משמש כמעין "מפסק חשמלי" אשר מעביר/לא מעביר זרם בהתאם למעגל הפנימי של הדימר. בדימרים יקרים יותר, יש מעגל לזיהוי "חציית אפס" של הגל, והמעגל הזה דואג שהטריאק יופעל בסמיכות לנקודת חציית האפס, ולפיכך כאשר הטריאק מוצת (מתחיל להוליך) המתח על-פניו לא גדול מדי (קרוב לנקודת חציית-האפס) ולעומס לא נמסר זרם גדול "בפתאומיות".. בדימרים זולים, חוסכים את מעגל זיהוי חציית-האפס או שמשתמשים בפתרון זול מאוד ולא יעיל דיו (בעיקר דימרים סיניים..) מה שגורם בסופו של עניין להעברת ספייקים גבוהים של זרם מדי-פעם אל העומס.. במקרה של מנוע פטיפון, ייתכן שפשוט ספייק של זרם גבוה, גרם לו לנתק מיידי באחד מחוטי הסליל של המנוע (כמו שקורה בפיוזים) וכמובן שאח"כ כבר אין מה לעשות עם המנוע הזה.. במצב כזה אין חום ואין ריח, רק דממה...
בברכה DigiGil

DigiGil

New member
בוקר טוב ../images/Emo42.gif

תארתי לעצמי שלא תהיה הסכמה איתי.. אבל בכל-זאת, אני טוען שאפשר לשלוט עם דימר על מנועי AC (כמו מאוורר למשל).. ולא המצאתי את זה אתמול, זו טכניקה שמוכרת מאז המצאת הדימר.. חיפוש קצר בגוגל (10 שניות) עם המילים "dimmer light ac motor" ימצא לך הרבה אתרים שמסבירים שאפשר לחבר דימר למנוע AC ולשלוט במהירות שלו... ראה מוצר לדוגמא שניתן לקנות ולהשתמש בו לתאורה/בקרת מנוע AC עד 500W. בקשר למאווררים בעלי מספר מהירויות - ככל הידוע לי, לחיצה על הכפתורים משנה את הזרם הנמסר למנוע המאוורר (כלומר משנה את ההספק הנמסר) ואיתו משתנה המהירות, מה הקשר לממירי-תדר? בקשר להספק קבוע של מנוע - אולי צריכת ההספק הנקובה שלו ב-220 היא קבועה, אבל מה קורה אם אתה לוקח מנוע AC של 50W המיועד ל-220VAC ומחבר אותו ל-200VAC? הוא יעבוד או לא יעבוד? אם הוא יעבוד אז הרי הוא עובד בפחות מ-50W.. (המתח ירד, התדר נשאר קבוע, ההתנגדות "ההשראית" של סלילי המנוע נשארה דומה ומכאן הזרם פחת ולפיכך גם ההספק..) אז אם מנועים בעלי הספק נקוב, עדיין עובדים כאשר מספקים להם פחות הספק, זה אומר שבעקרון דימר אמור לשלוט על מנוע AC... אשמח לשמוע דעה שונה ומנומקת, אבל אני טוען מראש שזה כן אפשרי! ולו רק בגלל שהאינטרנט מלא בדפים המסבירים כיצד לעשות זאת.. בברכה DigiGil

DigiGil

New member
אגב!..

שמתי-לב שבמוצר שנתתי לינק אליו בהודעה הקודמת רשום: "Not suitable for use with brushless AC motors" כלומר "אינו מתאים לשימוש במנועי AC חסרי-מברשות".. מכיוון שהתחום העיקרי שלי הוא לא מנועי AC, אין לי מושג מה זה אומר בדיוק, אבל מי שעומד להשתמש בדימר כדי לבקר מנוע AC, כדאי שיהיה מודע לעניין.. בברכה DigiGil

מוזר - מה זה מנוע AC עם מברשות??

כנראה הכוונה למנוע DC עם עירור טורי, כמו למשל במקדחות. זה מנוע DC לכל דבר מבחינת המבנה הפנימי - פרט לעובדה שהוא מסוגל לקבל גם AC. מנועי מאווררים הם ב-99% מהמקרים מסוג "מכונת השראה" - ואין להם מברשות.

yuvalsar

New member
מנוע ללא מברשות זה בכלל מנוע DC

מנועים אלו נמצאים במאווררים של המחשבים , במנוע "רגיל" העוגן בנוי עם סלילים והזרם מעובר לסלילים אלו ע"י פחמים או מברשות נחושת (כאשר ההספקים מאוד קטנים) במנועים קטנים חדשים העוגן בכלל ללא סלילים אלא מגנט בלבד , הסטטור כולל סלילים שמשנים את כיוני הזרם שלהם ע"י מעגל אלקטרוני הכולל 2 טרנזיסטורים ובקר זעיר ,כיוון שהסלילים בסטטור לא זזים ניתן להתחבר באופן ישיר ללא פחמים או מברשות .

כשמציינים במפורש Brushless

אכן מדובר במנוע DC -לעיתים קרובות יש צורך בבקר חיצוני כדי להפעיל מנוע כזה (מתח DC לא מספיק). מה שאמרתי הוא שבמנועים שנועדו בפירוש ל- AC (חד ותלת פאזיים) אין אף פעם מברשות. מנוע של מקדחה ושל כלי עבודה נוספים לדוגמא הוא מנוע DC ולא AC - זו הסיבה שיש לו מברשות.

lekner

New member
דיגי זה עונה על מה שאמרתי

מנוע ללא מברשות זהו מנוע AC רגיל מנוע כולל מברשות מתנהג כ מנוע DC לכן אני עדיין טוען שאתה תשרוף מנוע רגיל

זה תלוי בסוג המנוע..

מנועים תלת-פאזיים אכן צורכים הספק קבוע עבור תדר ועומס מכני נתונים. מתח גבוה פשוט יגרום להם לצרוך זרם נמוך ולהיפך. זו למשל הסיבה לכך ששיטת חיבור הסלילים שלהם לרשת (כוכב-משולש) משתנה בהתנעה ובעבודה. לבקרת מהירות של מנועים כאלה, חייבים לשנות לא רק את המתח אלא גם את תדר הגל המסופק להם - שינוי המתח בלבד לא מספיק. עבור מנועים חד פאזיים, כמו זה שאתה מדבר עליו - התמונה שונה לגמרי ואתה צודק באופן עקרוני. הבעייה היא בעיקר לגבי החימום. המנועים של מאווררים בעלי מספר מהירויות פשוט מכילים מספר מגעים שונים על סליל המנוע. עבור כל מגע מתקבל עקום מומנט-מהירות שונה, ומאחר שבסופו של דבר העומס המכני על המנוע תלוי במהירות - מתקבלת מהירות סיבוב שונה.

למעלה