עניין של גישה
ולי דווקא לא ברור ממה דעתך אינה נוחה
אולי בגלל שאני רגיל |נדי" לשלמה, שזו דרכו והוא גם מעודד את תלמידיו ללכת בדרך דומה. מלבדו, שמעתי על מספר מורים לא זוטרים שהתמחו בשיטה אחת ומצאו צורך ללמוד גם שיטה נוספת וגם פגשתי (בינהם זכור לי דווקא יפאני שהתמחה בטקנאוצ'י ריו - שיטת קוריו ג'ו-ג'וטסו, ובא לתרגל גם קורינדו אייקידו, שם פגשתי אותו). אמנם שיטה היא דרך, אך כולנו מסכימים שדווקא ברמות הגבוהות הדרכים השונות הללו מתקרבות מאוד זו לזו. ויש הרבה יותר דומה משונה בין השיטות. לאור זאת, לא ברור לי מהי הבעיה שאמורה להתעורר כשאדם פוסע בכמה דרכים כאלו במקביל. אולי (השערה שלי) זה דווקא מצביע על אדם שמרגיש שהאמת הצרופה איננה נמצאת רק בדרך אחת, אלא היא יותר מורכבת ולכן הוא רוצה לחפש אחריה מכיוונים שונים. אולי על אדם שדווקא כן חש שיש חוסרים בכל דרך, ובכל גישת לימוד, ולכן משלים בין שיטות שונות. וכדי להגיע לתשובות של ממש, מתמיד בחקר כ"א מהשיטות. לי דווקא הראיה של התמחות רק בשיטה אחת בלי להסתכל מסביב נראית מוזרה, שהרי כל שיטה מתמחה רק באלמנטים מסוימים, ולכן מטבעה איננה שלמה, אתן דוגמאות מהשיטות היפניות: באייקידו אין עבודת קרקע (סווארי וואזה היא דבר אחר) והשימוש באטמי למיניו, אגרופים ובעיטות, מועט ובאיכות נמוכה יחסית. בקראטה כמעט ואין עבודת קרקע ובד"כ השימוש במנופים והטלות מוזנח, ובמקרה הטוב הוא דומה לשימוש באגרופים באייקידו. בג'ודו אין בעיטות אין ואין שימוש במנופים בעמידה (למרות שניתן להסיק אותו מעבודת הקרקע, זו עדיין התמחות שונה). ובהכללה, תמיד יש לנו מגבלת זמן ואיננו יכולים להתמחות בהכל, כך שכל שיטה בוחרת לעצמה להתמחות בתחומים מסוימים, וללמד חומר אחר ברמה פחות מעמיקה. ואפילו אם השיטה שכביכול כוללת את הכל, מגבלות הזמן ימנעו מהמורים להגיע לרמה מקבילה בכל התחומים יחד. מהשיקול לעיל בהחלט ניתן להסיק שבד"כ מורה שתמחה במספר שיטות יהיה בדרגה נמוכה יותר מהמצב ההיפוטתי בו אותו המורה היה מתמחה רק באחת השיטות, אם כי לעיתים הוא יהיה אמן לחימה טוב יותר בהתיחסות הכוללת. אם אקח את שלמה כדוגמא, עבודת המותן של האייקידו שלו ברמה נמוכה יחסית לחלק מהמורים שראיתי ביפן, ועבודת הכלים ברמה נמוכה יחסית למורה אחר (שניהם דאן 8 בעלי יותר ותק ממנו), אך ההרגשה האישית שלי, לאחר שלמדתי איתם ואיתו היא שרמתו הכוללת כאמן לחימה (ובעיקר בידיים ריקות) קרובה יותר לרמתם מכפי שרומזות הדרגות. חשוב מכל, לטעמי לפחות, לזכור שבסופו של דבר כולנו
בני-אדם, ולכל אחד מאיתנו תכונות שונות, ומתאימות דרכים שונות. יש אנשים להם מתאים ללכת בדרך אחת וכך הם יגיעו להישגים, ויש כאלה שדווקא הצעידה במספר דרכים שונות יקדמו אותם. וכל הדרכים הללו נכונות באותה המידה, ובלבד שכל אדם בחר בדרך המתאימה לו
. אמיר