דילול או דילדול?

דילול או דילדול?

הפיכת משהו לדל יותר - יש לומר דילול, או שמא דלדול? אחת הטענות שהועלתה בפני - שדילול, היא הוספת חומר למשהו ולא הוצאה ממנו.

יאקים

New member
ראשית, הקדמה והסבר קצרים:

במקורם של שני שמות פעולה אלה בבניין פיעל עומד שורש מקורי ד-ל-ל, ובבניין פיעל: דילל, מדלל, ידלל, דלל! בפוּעל: דוּלל, מדולל, ידולל. משמעות פועל זה היא להפחית צפיפות של צמחים, של אוכלוסין, של ריכוז נוזלים: מדללים צבעים, חלב, חומרי ניקוי ועוד. השורש המרובע ד-ל-ד-ל התפתח, התרחב מן השורש המקורי ד-ל-ל, וקיבל משמעות קרובה, אך בכ"ז שונה: דלדל, מדלדל, ידלדל, דלדל! ובפוּעל: דולדל, מדולדל, ידולדל. ומשמעות פועל זה היא להיעשות, מנוּון (לדוגמה, איברים בגוף), גם להיעשות דל, אביון, עני, רש. עני

הסבר יפה, לא חשבתי על זה עד כה (-:

רק תוספת קטנה, לגבי דלדול חסרה לי המלה "להיעשות חלש" שממנה נובעות המשמעויות הנוספות.

יאקים

New member
להיעשות חלש = להיחלש. לא הבנתי מה בעצם חסר לך

אכן, להיחלש,

היתה לי חסרה משמעות זו בקשר למלה דלדול. ציינת מספר משמעויות והוספתי את המשמעות הנוספת, להבנתי ממנה נובעות המשמעויות הנוספות אותן ציינת. זה באמת לא כ"כ עקרוני.

יאקים

New member
בבקשה, ובכיף.

וקבלי, ברשותך, תיקון סגנוני-ניסוחי קל: במקום הייתה לי חסרה...עדיף: חסרה לי משמעות...

תוספת:

לשורש דלדל יש כנראה שני מקורות שונים. הראשון הוא הרחבה של דלל במשמעות חלש או עני או מנוון, כפי שציינת. השני, דומה לשורש טלטל. כשמדברים על איבר מדולדל מתכוונים למשמעות השניה. כלומר, איבר שנשברו בו העצמות ונקרעו הרקמות התומכות ולכן הוא תלוי ומטולטל, ולא כפי שכתבת שהכוונה היא לניוון האיבר. אגב, כשכתוב במשנה "ושערו מדולדל" הכוונה כנראה ששערו ארוך ומִטלטל, ואילו היום כשאומרים "אדם בעל זקן מדולדל" מתכוונים לאדם בעל זקן דליל. לא זו בלבד שהיתה העברת משמעות מדלדל-טלטל אל דלדל-דל, אלא שגם הקנו לה משמעות של דליל, שלרוב מייחדת דווקא את השורש דלל, כפי שציינת. יתכן שהסיבה לכך שהצורה "זקן מדולדל" מצויה יותר מ"זקן מדולל" (מבחן גוגל) היא שדילול במשמעות של הפחתת ריכוז הוא בד"כ פעולה אנושית יזומה, בעוד שדלדול מתייחס יותר לתהליך המתרחש מאליו .

יאקים

New member
תודה על תשובתך הנכוחה והמפורטת.

ארשה לעצמי להעיר בהקשר של דבריך בעניין "זקן מדולדל", שרווח בספרות יותר הביטוי "מדובלל" (משלומפר, מסמורטט).

trilliane

Well-known member
מנהל
גם אותי הפתיעה המשמעות של איבר מנוון, אבל

אני לא מבינה באנטומיה, ואם ספיר מכיר, זה טוב מספיק בשבילי: דִּלְדּוּל [ש"ע; ז'; דִלדוּל-, דִלדוּלים, דִלדוּלֵי-, דִלדוּלו (שם הפעולה של מדַלדֵל)] <דלדל> 1. [יב] התרוששוּת; 2. [יב] (באנטומיה) ניווּן (בלועזית: אַטרופיה); 3. [תמ] חתיכה של בּשׂר או של שוּמן המחוּבּרת לגוף רק בּחֶלקהּ; 4. [עח] חתיכת עור של עוף לטיגוּן בּשוּמן

הבחור צדק לעתים. אם מדובר בחומרים

אז דילול היא הוספת חומר (נוזל). אבל אם מדובר בדילול צמחייה, למשל, אין פה שום הוספת חומר, אלא עקירה של חלק ממנה.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא בהכרח. דילול של חומר זה הפחתת ריכוזו

וזה יכול להיעשות בעקיפין ע"י הוספת חומר אחר (ובנוזלים זה אכן נוח יותר) אבל יש שיטות לעשות זאת גם ע"י הפחתת החומר עצמו (תלוי במקרה). מסכימה עם דבריה של אנילי מילי ומחזקת באמצעות ההגדרה מתוך מילון ספיר: דילוּל, דִּלּוּל [ש"ע; ז'; דילוּל-, דילוּלים, דילוּלֵי-, דילוּלו (שם הפעולה של מדַלֵל)] <דלל> 1. [עח] הַמעָטַת הצפיפוּת או הדחיסוּת, כגון עֲקירת צמָחים כדי להֵיטיב את תנָאי הצמיחה של הנשארים; 2. [עח] (בצבא) הוצאת חלק מהכוח הצבאי מקו ההגנה עם החזקת הקו לכל האורך; 3. [עח] (בּכלכּלה) הפחתת איכוּת על-ידי הוספת חומר מֵאיכות ירוּדה יותר

למעלה