דיוקי הגיה

TROGLODYTE

New member
דיוקי הגיה

מישהו יכול להסביר לי את ההבדל בין מביט ומבין בקובץ המצורף? איך זה עובד? לפני שנה ידעתי את זה... היום שכחתי.

אִיתַי

New member
גזרות חפ"נ וע"ו

ההבדל בהגייתם של שני פעלים אלו נובע מהגזרה (קבוצת שורשים בעלי תכונה מסוימת) של כל אחד מהם. הפועל מַבִּיט מקורו בשורש נב"ט, והוא שייך לגזרת חסרי פה"פ נ'. ה-נ' עוברת הידמות מלאה והתמזגות לעיצור שבא אחריה: *מַנְבִּיט -הידמות מלאה-> *מַבְבִּיט -התמזגות-> מַבִּיט. ניקוד התחילית מ' הוא פתח, ממש כמו בגזרת השלמים ("מַלְבּיש"). הפועל מֵבִין מקורו בשורש בו"נ (או בי"נ), והוא שייך לגזרת נחי עה"פ ו'/י'. כאן לא הייתה שום הידמות מלאה, והתחילית מ' מנוקדת בצירה, אחד ממאפייני הגזרה.

double O S

New member
וגם דגש לא יבוא אחרי תנועה ארוכה

+
או גדולה, תמיד אחרי דגש חזק תבוא תנועה קצרה\קטנה אם אני לא טועה

or99

New member
התכוונת *לפני* דגש חזק?

וגם זה נכון רק בהברה לא מוטעמת. בהברה מוטעמת יכול להיות. רֹנִּי למשל.

arie86

New member
ההבדל הוא בשורש.

מביט - נ.ב.ט הבין - ב.ו.נ (ת[בוּנ]ה) במבּיט יש דגש בב', ורואים שהנ' של השורש נבלעת. באופן כללי, מדובר בשתי צורות שונות שאותן יוצרת הגזרה אליה השורשים משתייכים. נ.ב.ט - גזרת חפ"נ, שבה בניין הפעיל הוא כרגיל - הִפְעיל (אלא שכאן פ' הפועל היא נ', מידמה לע' הפועל ונבלעת בה), או בדוגמה זו מַפעיל ב.ו.נ - גזרת ע"ו, שבה בניין הפעיל הוא מהצורה הֵבִין.

המילה מנביט,מלשון נבט,זתאומרת אדם

הגורם לצמחים לנבוט. שאלתי היא מדוע גזרת חפ"נ לא חלה על השורש.

אִיתַי

New member
בידול משמעות

יש להבחין בין הנביט (גרם לצמחים לנבוט) לבין הִבִּיט (ראה, הסתכל), כמו ההבדל בין הנפיק (ייצר) לבין הִפִּיק (ביטא, הגה). בכל צמד פעלים השורשים זהים, אולם מתוך כוונה לבידול משמעות פועל אחד "מתנהג" על דרך חפ"נ, והשני על דרך השלמים.

arie86

New member
אני משער שמטעמי נוחות והבנה,

כמו שאין דגש תבניתי במילה השתפן (אמור להיות בפ' הרי), כדי להדגיש שלא מדובר בשוֹפּן, אלא בשפן.

That80sshow

New member
למה בין?

למרות שהמורה שלנו אמרה לנו את זה (תזכרו מיסטר בין!!!) אבל אני לא מבין... באמת צודק, יש את המילה תבונה!

למעלה