דעות סותרות של מומחים ומאמרים מדעיים
אין ספק שהבלבול הוא רב לגבי הנחיות תזונתיות, וגם למחקריים שמתפרסמים עם מסקנות מסויימות כמעט תמיד תמצאו מחקרים שיסתרו אותם. וזה לא רק בתחום התזונה אלא בנושאים רפואיים אחרים, אבל בתחום התזונה הבלבול חוגג בגלל שזה תחום די פרוץ מבחינת המומחים או המתיימרים להיות מומחים שמביעים את דעתם \ מטפלים \ מנחים אנשים מה לאכול למרות שהרבה פעמים אין להם הכשרה אקדמית כל שהיא. וזה מאוד מצער כי בסופו של דבר האוכל שאנחנו אוכלים הוא לא רק משמין \ מרזה- זה הרבה הרבה מעבר לזה: החומרים שהמזון מספק לנו משפיעים ישירות על התפקוד של הגוף ובריאותו. וצריך להכיר היטב את הפיזיולוגיה של הגוף, התהליכים שמתבצעים שם בפנים וגורמי גומלין שמשפיעים על הכול כדי לתת המלצות נכונות, ידע שלהרבה "מומחים" אין.
חוץ מזה יש הרבה מומחים שכן יש להם את הידע אבל ממליצים על הנחיות תזונה מסוימות "שמשחקות" עם הגוף- שמטרתן לגרום לירידה באחוזי שומן בלי להתחשב במה שזה מעולל לגוף, במובן הרע כמובן.
על התארים האקדמיים שלי אתם יכולים לקרוא בקוביה משמאל, וכדיאטנית קלינית אני שייכת לזרם הקונבנציונלי של הרפואה. ובתור שכזו אני נותנת הנחיות תזונתיות המבוססות על העולם האקדמי הזה וקוי היסוד של ההנחיות התזונתיות הן תמיד שרוב הקלוריות הן פחמימות ( כ55%), חלבונים כ 15-20% ושומנים כ 25-30%. הנחיות אלה עומדות בצרכים של הגוף לחומרי אנרגיה, בניה ותפקודים תקינים של הגוף ביחסים הנכונים, כאמור לפי הצורך של הגוף ולא כמניפולציה להרזיה מהירה.
יש כמובן עניין של כמויות יומיות מכל אחד מהם וכן פיזורים נכונים על פני היום ולא סתם כמות יומית. אם אדם צריך לרזות מתאימים את הכמויות, כנ"ל אם צריך רק לשמור. אם אדם עושה ספורט מוסיפים בעיקר פחמימות, אבל גם חלבונים. עדיין צריך לשמור על אותם יחסים פחות או יותר כפי שציינתי.
בכל מקרה הוצאת קבוצת מזון שלמה מהתפריט היא גרועה ובהכרח תיצור חסרים שיפגעו בתפקוד ובבריאות בטווח הארוך או הקצר.
צריך לאכול הכול- דגנים, פירות, ירקות, מזונות חלבוניים מן החי ולא רק מהצומח ושמנים בריאים. כמו כן אני תמיד משאירה מקום בשביל הנפש- לא הכול צריך להיות מושלם מבחינת הערכים הבריאותים. לא יקרה כלום אם אוכלים כמה קוביות שוקולד או כמה וופלות (לא חבילה ולא חצי חבילה) של "קלוריות ריקות"- אין להם ערכים בריאותיים אבל יש להם ערכים של הנאה וגם הנפש חשובה.
ולסיכום- אל תתנו לבלבל אתכם, תקראו מידע עם עין ביקורתית על מקורו ותתייעצו עם גורמים עם ידע אקדמי מוצק ונרחב