דורש הסברים!!

איירופו

New member
דורש הסברים!!

המורה שלי להסטוריה הסתחבקה איתנו וצחקה על יקים ועל העלייה החמישית שהייתה בערך ב-1933 עם עליית הנאצים לשלטון בגרמניה... העניין הוא שבגלל שאני גאה בפולניות שלי ובגלל שאני אשכנזי טהור כל הכיתה שלי אומרת וצוחקת עלי שאני יקה (למי שלא ידע: יקה זה בעצם ראשי תיבות של "יהודי קשה הבנה")... לא שאני שם על ההערות שלהם אבל בכל זאת הייתי רוצה לדעת ואני אשמח לתשובה רצינית: מה ההבדל בין פולני ליקה חוץ מהעובדה שפולני בא מפולין ויקה בא מגרמניה????

הבדל גדול מאוד../images/Emo6.gif

פולני בא מפולין, ונכון ש"יקה", הוא יליד גרמניה, אך בעיקר מדברים (בסלנג כמובן) על תכונה - "יקה פוץ" - אומרים ש"יקים" ישרים, דיקנים, וראציונאליים, העניין הוא באובססיה: יקה יגיע חצי שעה לפני הפגישה ולפעמים זה מביך את המזמין (בעיקר בישראל), היושר שלו מוחלט ולפעמים זה משתמע כתמימות, כל פעולה שלו ראציונאליות לחלוטין ולפעמים אנשים מציגים את היקים כקרים מאוד וחסרי רגש. בקיצור ליקה יש את כל התכונות הטובות שיש לפולני אך מוקצנות

אין לך מה לשים על ההערות שלהם

העליה החמישית היתה של יהודי גרמניה, בעקבות עלית הנאצים לשלטון, לעניות דעתי לא היתה עליה מסודרת מפולין לארץ, גם משפחתי ואני הגענו בעליה לא מסודרת. כפולני גאה, יכול אני להגיד לך שעדיף לנו להיות בדיוק כך ולא לקבל תכונות של זלזול, "מגיע לי", איחור לפגישות וזלזול בזמנם של אנשים, לשקר ועות רשימה ארוכה. שיצחקו, הזמן ירפא הכל ובבא היום ה"פולניות" רק תעזור לך היה גאה

העליה הרביעית היתה מפולין

והיא נבעה הן מהמצב הכלכלי הקשה ששרר אז בפולין, ובמשתמע, מהתגברות האנטישמיות באותה המדינה עקב כך. עליה זו הגיעה בעיקר לישובים העירוניים וחיזקה אותם. תל אביב, למשל, שילשה את אוכלוסייתה באותה תקופה, 1924 - 1928.

העליה הרביעית - "העליה ההמונית"

רק 50% מאנשי העליה הזו היו פולנים (ה50% הטובים), והעליה נקראה העליה ההמונית. ואכן נכון כי עליה זו הגיע בעיקר לישובים העירוניים (כ 80% מהם). בתקופת העליה הרביעית הגיע רעיון הקיבוץ לגיבוש (היו מספר התישבויות דומות אך לא מגובשות עוד מ- 1910)

למעלה