"דוס מזדיין"

"דוס מזדיין"

אהלן חברים. אתמול, בעודי הולך באחד מרחובות מרכז ירושלים, חלפו על פני שני נערים צעירים. כשראוני, אמר האחד לשני בקול, תוך כוונה שאני אשמע: "הנה עוד דוס מזדיין". זו לא פעם הראשונה שאני שומע הערה בסגנון כזה. בכלל לא. זו הפעם הרביעית או החמישית שעולות בזכרוני כרגע. במקריות מפתיעה, אני קורא עכשיו את הספר המקסים "שלך סנדרו". בין היתר מספר שם דודו של סנדרו, פאלי, כי הוא רוצה לעלות לפלסטינה שכן שם אף אחד לא יכנהו "יהודי מלוכלך" וכו'. בטח יבואו ויגידו לי: החדרים הן האשמים בזה. אבל הבה ולא נשכח: זה גם מה שטענו (וטוענים) האנטישמים. השאלה שלי היא אפוא כפולה: האחת, האם מי מכם חווה חוויה דומה? והאם, בגלל הרבה סיבות והשפעות, החברה שלנו באמת כזו פשיסטית?!

אין קשר לאנטישמיות

רבים במדינה מרגישים שהדתיים (ובמיוחד החרדים) כופים עליהם את דרכם. רוצים לקנות בשפיים? יש פקחים דרוזים של החרדים. רוצים להחנות בירושלים? יש טיטולים ואבנים של החרדים. רוצים לאכול לחם בפסח? החרדים רוצים לשנות את חוק החמץ. רוצים לבנות חדר מיון? החרדים החליטו להגן על הקברים המוסלמים. רוצים לשלם פחות מיסים? החרדים הולידו יותר ילדים למשפחת עוני. רוצים להתחתן אזרחי? החרדים אוסרים עליך. אוטובוסים נפרדים, הורדת מודעות פרסום, ועוד ועוד. ככל שיש יותר חוקים "דתיים" המגבילים את הישראלים, תהיה יותר איבה כלפם. אתה תגלה שבחו"ל אין איבה לחרדים. למה? כי החרדים שם אינם מנסים להשפיע על החוקים המקומיים ומפרנסים את עצמם בלי לטעון "תורתי אמונתי". רק בישראל החרדים מנסים לנצל את הכוח הרב שיש להם, אבל לא מבינים שהם יורים לעצמם ברגל ולא "מרוויחים" כלום. לדעתי, המצב רק ילך ויחמיר. ואני לא מאשים את אותו החילוני. למרות חיבתי הגדולה לדת, אני מבין את הצעירים הללו. אסור לשכוח כי היהודים באירופה לא מנסים לכפות על הציבור הלא-יהודי לקיים את המנהגים היהודיים. לכן השנאה לחרדים אינה דומה לפאשיזם באירופה.

sec op

New member
../images/Emo45.gif מה שמסביר

את התופעה שהחרדים אוהבים להתפאר בה. כאשר חילוני פוגש חרדי אחד על אחד בד"כ התגובה היא "אתה לא כמו כל החרדים", בעוד היחצנים החרדים טוענים שזה בגלל שלא מכירים את החרדים, "אם היית מכיר את כולם היית רואה שכולם כמוני...". אך כמובן ההסבר הוא שונה לחלוטין. בעוד אחד על אחד בד"כ החרדי לא מאיים, מתנהג כבן אדם אל רעהו, אין בעיה לאדם מן היישוב להתחבר אליו, אבל ברגע שזה מגיע לציבוריות, הרי שהדברים משתנים לחלוטין. כל הכפייה המדוברת שאכן קיימת, וממנה נובעת השנאה הלא בלתי מוצדקת לחלוטין. אותו הדבר גם לגבי השתלטות חרדים על איזורים חילוניים. הרבה חרדים טוענים שזו אנטישמיות וגזענות לא לאפשר להם לקנות דירות באיזורים חילוניים, תוך התעלמות מוחלטת מהתוצאות שנגרמות לאותם תושבים באיזור. ומסרבים להבין את ההתנגדות לפתיחת בתי כנסת ועוד (ראה ערך קרית יובל בירושלים). האמת, שגם אני מוצא בעצמי הרבה פעמים את אותה שנאה כלפי אותם קבוצות שעסוקות תמיד בהפגנות, שריפות פחים ומהומות. וכלפי אותם עסקנים שרודפים את הציבור כולו. כך שבעוד אני יודע לעשות הבחנה דקה יותר בין הקבוצות, ובין המזיקים הישירים לבין אלו שלא, הרי שהחילוני הממוצע אין לו מושג על ההבדלים, והציבור החרדי בד"כ הוא גוש אחד, ש... (טוב אין צורך לחזור על הכל). האם גם זה נובע משנאת חינם, או פשוט כשמישהו פוגע בך, התגובה הטבעית ביותר זה שנאה?

כמה בולשיט בתגובה אחת

היהודם גם אשמים באנטישמיות כי הם היו שונים. כשאוהדי בית``ר מקללים ערבים אתה גם מקבל את זה בשיוויון נפש? הרי הרבה ערבים זורקים אבנים. כשהחרדים אומרים שהחילונים אלימים אתה גם מקבל את זה בשיוויון נפש? הרי יש חילונים אלימים. אתה מאשים את החרדים בכך שהחילונים לא מבדילים בין המון סוגים של חרדים? ואתה לא יכול להביא כדוגמא את חברי הכנסת החרדים שהם אלו שפועלים לשינוי החוקים, כי אם כן אז כל אזרחי המדינה חרה כי הנציגים בכנסת הם כאלה. לומר ``דוס מזדיין`` זה גזענות ובמקרה הטוב בורות.

rachel437

New member
כשיש חמאה על הראש לא יוצאים לשמש

גם לכנות ספרדי "פרענק" זוהי גזענות וגם לכנות גוי "בהמה" זוהי גזענות. התורה גזענית, האם אתה מקבל זאת בשויון נפש? לחרדים מותר להיות גזענים, אבל אוי ואבוי למי שיצחק מהם.

sec op

New member
הכללות נכונות...

יש מקרים בהן ההכללות מוצדקות. א. כאשר לרוב בקבוצה ישנו מאפיין מסויים, אפשר לומר כי לקבוצה הזו יש את אותו המאפיין. כמובן שלא לכל הפרטים יש אותו, אך כקבוצה היא בעלת האפיון. כאשר אראה פרט מתוך הקבוצה, אני יכול להניח כי יש לו את האפיון, אל אם כן יתברר אחרת. למשל, רוב החרדים לא מתגייסים לצבא, ולכן ניתן לומר כי 'החרדים' לא מתגייסים. ב. כאשר מיעוט מתוך קבוצה פועל באופן מסויים, בתמיכת הרוב, הרי שניתן לומר כי זו דרכה של הקבוצה. כמובן שלא כל פרט שם פועל כך, ואפי' הרוב לא פועל כך. למשל, הערבים בעזה, פועלים נגד ישראל. רובם לא ממש, אך המיעוט שכן נתמך על ידי הרוב (לפחות על פי הבחירות). ולכן כאשר מדברים על החרדים, כל עוד מדובר בדברים שמאפיינים את הרוב, או שיש מיעוט שפועל בשם הרוב, הרי שבהחלט אפשר להכליל ולומר החרדים הם... יש מיעוט אלים בהפגנות, אך הרוב תומך בו, ולפחות לא יוצא בגלוי נגדו, ולכן המיעוט הזה נתפס בצדק כמייצג הרוב. ומכאן ההכללה 'החרדים' אלימים. מיעוט החרדים פועל לכפייה דתית, אך הרוב מזדהה איתם, ולכן אפשר להכליל ולומר, החרדים מבצעים כפיה דתית. רוב החרדים: לא עובדים (לפחות רשמית), מתגייסים לצה"ל, מרובי ילדים, עניים, חיים על חשבון קצבאות. ולכן ניתן לומר כך בגדול על החרדים. כמובן שיש פרטים שאינם מאופיינים כך, אך כקבוצה ניתן להכליל. האנטישמיות המסורתית לקחה פרטים שאינם מייצגים את הרוב והכלילה על כולם, ובמקרים רבים אף המציאה דברים שלא היו קיימים, וזו אנטישמיות. לשנוא קבוצה שמפריעה לך, זה לא אנטישמיות.

לא מדוייק

לגבי גיוס אתה צודק. בשאר הדברים זה לא מדוייק. יש כל כך הרבה תתי גוונים בציבור החרדי וזה תלוי איפה אתה גר. מה שמפריע לי זה 2 דברים. א. שהציבור החילוני משייך כל אחד עם כיפה שחורה לחרדי. כששירתתי בצבא עד לא מזמן מאוד הופתעתי לגלות שחבריי החילונים כאשר הם רואים אדם שהולך עם ג`ינס וטריקו אבל עם כיפה שחורה מבחינתם הוא חרדי כמו כל החרדים. אחרי ההפגנות מול אינטל הייתי צריך לתת הסברים לחברים שלי. פשוט אמרתי להם, תסתכלו שוב על התמונות ותראו מי הפגין. אם אני דומה להם בלבוש ביום יום או שלא. הם צריכים להבין שיש המון ניואנסים בציבור הזה ולכן ההכללה תהיה פסולה. ב. יותר מפריעה לי צורת ההתבטאות. לגיטימי לומר `חרדי משתמט` כי לרוב זאת עובדה. לא לגיטימי לקלל. לקלל ציבור מסויים גם כאשר רובו מפריע לך, סתם כאשר הם עוברים ברחוב לידך, אין גזענות גדולה מזו. גם אם היה עובר לידי ערבי מעזה לא הייתי פונה אליו מעצמי כאשר הוא הולך ברחוב ומקלל אותו, למרות שכלפיהם זה הרבה יותר מובן כי אנחנו חשים מאויימים על חיינו מאנשים כמותם.

קצת פרופורציה

איך הגעת מזה שלא יפה לקלל - לגזענות ?! כל מי שמקלל את מי שהרגיז אותו הוא גזען ? במקרה של חרדים זה אפילו לא הכללה,כי כל החרדים מצביעים למפלגות החרדיות,שמפריעות לחילונים לחיות כמו שהם רוצים.אז הכעס הוא על דברים שחרדים גורמים להם כל רגע.

sec op

New member
אז מה לא מדוייק?

אחרי הכל, אתה מתלונן שהחילוניים לא יודעים להבחין בין גווני הציבוריות החרדית. כל עוד הם אינם יודעים לעשות זאת, מה שכתבתי דווקא מדוייק. ולגבי הקללות, גם אני לא נוהג לקלל אנשים, ובטח לא בביטוי המוזכר (לא בלקסיקון שלי). אבל יש כאלו שזה הסגנון שלהם, וכשהם מקללים חרדים זה לא בהכרח מגזענות נטו.

אנסה להסביר שוב

לא אמרתי בשום מקום שזה דבר מוצדק לקרוא לחרדי "דוס מזדיין". אם כבר, צריך להיות "חרד מזדיין"
נניח ש 90% מהערבים היו מחבלים. האם מוצדק להגיד "ערבי מזדיין" לכל ערבי שרואים? לא (כי לא כולם מחבלים). האם ניתן להבין למה שונאים את הערבים? כן. האם זו גזענות? לא. גזענות: לשנוא חרדים כי הם לבושים בשחור, עושים טקסים מוזרים עם לולבים. כעס/שנאה: לשנוא חרדים כי הם מנסים להכריח אותי לפעול לפי אמונותיהם ו/או מנסים לסחוט ממני כסף ו/או לא למדו להשתמש בדיאודורנט. לא. לא כולם מנסים להכריח / מנסים לסחוט. אבל ברגע שהמנהיגים ושליחיהם מכריחים/סוחטים - אין לצפות מהאדם הפשוט שיוכל להבדיל. אני חושב שהמנהיגים החרדים מפגרים/מטומטמים כי הם גורמים להתפתחות שנאה תהומית. כאשר אני רואה את השנאה מתפתחת - אני פונה לחרדים בעלי ההשפעה שאני מכיר ומנסה להראות להם את הנזק שהם גורמים. האם הם מסכימים איתי? כן. האם הם יכולים לעשות משהו? לא. בניגוד לחברי כנסת חילוניים שפועלים ע"פ מה שמתחשק להם וע"פ שיקולים פוליטיים מוזרים, חברי הכנסת החרדים פועלים ע"פ מועצת גדולי ישראל / חכמי התורה / הרב אלישיב / בד"צ / תבחר כרצונך. כאשר חילוני שומע על חבר כנסת חרדי שאוסר את הזזת הקברים לחדר מיון, הוא יודע שזה לא חבר הכנסת אלא הפוסק שעומד מאחוריו ומאחורי מאות אלפי החרדים שמאמינים בו בעיניים עצומות. שוב אני מדגיש, אני לא תומך באדם שמקלל חרדים או מנסה לפגוע בהם. אני כן מצפה שהמגמה תלך ותגבר. זה לא גזענות (ראה הסבר לעיל), והחרדים בטפשותם גורמים לזה במו ידיהם מבלי להרוויח כלום. לצעוק אח"כ "גזענות" כדי להרגיש טוב עם מה שעשו - זו הטמנת הראש בחול.

מתבי6

New member
נטו בני נוער

אני בא במגע עם כל סוגי הציבורים ונתקל באהדה רבה. יצא לי להיפגש עם מנהל סניף הנוער העובד והלומד באחד הסניפים בת``א ביום שישי אחר הצהריים. לבוש חרדי חסידי מלא. לא רק שהוא לא זלזל אלא אפילו דיבר אידיש עם הבת שלי.

למעלה