דונדורמה.

דונדורמה.

קאדה דיה דספואס דלאמדיודיה לוס נייתוס ב'יינן פארה "משהוא טוב" קה יא סאיזו אוזו דלנונה. פישין יא אס לסיזון דה לגלידה. קואנדו ב'יאו לנונה מתינדו לגלידה בגביעים (קומו סדיזה גביע?) מאקודרו דה לוס דיאס קה ממרקאב'ה דונדורמה, אנסנה סימאב'ה לגלידה אן ספאניול אי קריאו קה אס פאלאב'רה תורכה. אן גרגו סיאמה PAGOTO מה פארה מוזותרוס ארה דונדורמה. אי קה סב'ור תנייא. מטקודרו קה פאסאב'ה אל ב'נדאדור קון אונה קארוסיקה פינתאדה דה אחוארה אי אדיאנתרו אסתאב'ה ינו דה פדאסוס דה בוז אי אן מדיו דאל בוז אב'יאה און קותי רדונדו אי גראנדה יינו קון דונדורמה. קון מדיה דרכמה מוס אנצ'יאה לגביע קון דונדורמה דה ווניל אי דה פ'וסתוק, אמה תודו נאתוראל נו קולורס קומו אוי. לה לצ'ה ארה לצ'ה נו פודרה אי לוס פ'וסתוקס , פ'וסתוקס דה ב'רדה נו סולו קולור סין סאב'ור . פישין תודו אס ארתיפ'יסיאל אי נה נו איי קריאתוראס ארתיפ'יסיאלאס? תודה לה ב'ידה סאסתה אזינדו ארתיפ'יסיאלה. איידה סלו קתנגאמוס אי תודו בואנו. קומו קה דיזן "לעזאזל החיים העיקר הבריאות".

terigo

New member
דונדורמה

אמפימרו דה טודו איז לה סאלוד, מאיזיטס אקודרר לאס סב'וריס דיל אל טיימפו אי לה באב'ה מי קאיו אי אל גרוש' אוי אין מיזמו נו סה דיספיגו דה למאנו: ומה פירוש המלים: (קארוסיקה) פינתאדה דה אחוארה = פישין תודו אס (ארתיפ'יסיאל) = ארתיפ'יסיאלאס? סלוד קטינגאמוס אי טודו בואנו.

Sarika

New member
תרגום

קארוסיקה פינתאדה די אחוארה=עגלה צבועה מבחוץ ארתיפ'יסיאל=מלאכותי

סורטרו

New member
אי איי קרוסה!

אי איי קרוסאס קה לוס תראבאן לוס קאבליוס. קומו אין נהריה פור אקזמפלו. אי לה פרסונה ס'יאמה קארוסירו. מי פאדרה ארה און טיאמפו אין סלוניקי קארוסירו. אסטה קה און דיאה סוביו און אופיסיאר טורקו אי לדמאנדו קה לו טומה אה לה קישלה. לותומו קון פלאז'ר אי קואנדו קרייה רקובדאר לו קה לביינה לדישו איל טורקו אונה קוזה סוזיה. מי פאדרה לדישו קומו קיירס קה מה מאנטנגה אי איל קאבאליו ד'בה קומר. ב'יניירון ג'נטה דל דרדור אי לדישרון אמי פאדרה. אסטראפוטה דה לוס קואנטוס דרכמס אי פוי דאקי פור קה אסטה אופיסיאר אס מוי ביצ'ימסיס.

זה מזכיר

שעגלון נקרא ערבג'י. אן סאלוניק אוזאב'אמוס לוס ניניוס אקוריר אתראס דה לס אראבאס אי אסוב'ירמוס סין קה מו ב'יאה אל ארבג'י. אל פונתו קה מוס ב'יאה גריתאב'ה אי דל אספאנתו מוס אבאשאב'אמוס. אן ב'יזיס קה לארבא אסתאב'ה אנקרגאדה קו קרגו אלתו אל ארבאג'י נו פודיאה ב'ר סי אסוב'ימוס או נו אמה סי ב'יאה קה איי ניניוס אן לקאלז'ה אצ'אב'ה קון אל קורבאצ' אצ'אדאס דה אתראס פור אסתאר סיגורו קה נינגונו נו סה אסוב'יו. מה שבטוח בטוח!

terigo

New member
כתיבת מיניטורות

מתקופת ילדותינו העשירה בחוויות אלה היו נופי ילדותינו שנחרטו כה עמוק והשאירו לנו כזה יופי פשוט נהדר לקרוא את הדברים שלכם ואני מבקש את עזרתכם להבהרת המלים הקשות שלא מוכרות לי: קרוסה = עגלה ? קארוסירו. = עגלון ? ארבג'י. = עגלון רקובדאר = ? אסטראפוטה = ? ביצ'ימסיס. = ? (אנקרגאדה) קו (קרגו) אלתו = ?? אצ'אב'ה קון ( אל קורבאצ' ) ( אצ'אדאס) = הצליף בשוטו ? אל קורבאצ' = שוט ? אצ'אדאס = הצלפות?? תודה

Sarika

New member
אלה המילים שמוכרות לי...

קארוסה=עגלה קארוסירו=עגלון בעל עגלה אראבאג'י=עגלון בעל אראבה רקוב'דאר=לגבות אסטרופ'וטה=להתעלם ממישהו או יותר נכון ל"צפצף" על מישהו. ביצ'ימסיס=כינוי לאדם רשע/שפל אנקארגאדה קון קארגו אלטו=עמוסה במשא גבוה בקשר ל-אצ'ב'ה קון אל קורב'אצ' אצ'אדאס, אני מנחשת - פירוש המילה אצ'אר=לזרוק ומכך אני מסיקה שפירוש המשפט - זרק/הצליף עם השוט זריקות/צליפות. ומבלי לפגוע,ביידיש על אדם פשוט וחסר השכלה אומרים שהוא "בלגולה"=בעל עגלה (יענו אראבאג'י).

Sarika

New member
../images/Emo135.gif לה קארוסיקה די דונדורמה אס

אל "אוטו גלידה" די אוי, אמה לה סב'ור די לה די לה גלידה ארה נאטוראל, סב'ור די גן-עדן(אנסינה קונטה מי מאמא).

terigo

New member
לה קארוסיקה

מוסוטרוס קולאנאב'מוס אל בייארב'ו ארבה קארוסיקה = עגלה קה אס בייארב'ו ערבו /טורקו

Sarika

New member
אצלנו קארוסה/קארוסיקה זו בדרך כלל

עגלה קטנה שנדחפת ידנית, גם עגלת תינוק, ואילו אראבה זאת עגלת סוסים או כרכרה.

ערבה=עגלה

המקור ערבי-תורכי ערבה זאת עגלת משא, קארוסה=עגלת נוסעים "דליז'אנס" זוכרים? קארוסיקה=עגלה קטנה- של תינוק, ידנית.

מאקודרטס לו קה מאפיתטו או מאיז'ו

אל מאס צ'יקו - אנ אל אנב'רנו סלייס לאס מאדרס אורס דה טד'רה אל קורטיז'ו סרקה דה קאזה. קאד'ה דיאה ב'יניאה אוו אטומוביל צ'קו (גזלן) פרה ב'נדר דונדורמה אל צ'יקו מדמנדו פארס פרה מרקאר דונדורמה . אי יו נו טנייה אנריבה דה מי אי אסטובי אוקופדה קון אבלסטינה קון לאס ב'יזינאס. לדישי "אין לי " פרסה קה לדישי קואנטו ב'זס. אנסופיטו סה דספרסיו אל צ'יקו , יו נו קד'י אנקודייד'ה פורקה מורמוס מוי סרקה. דספואס דה 10 פונאטוס טורנו אל צ'יקו (הוא היה כבן 3) קון לאס פראס דל ג'וגו "מונופול" אי מדישו "האיש לא רוצה כסף כזה" "הוא רוצה כסף עם רעש" (מטבעות)

Sarika

New member
../images/Emo6.gif צ'קיטיקו אי ווארקיזיקו

במובן החיובי כמובן.... אהבתי את ההגדרה שלו "כסף עם רעש" פירוש מתאים למילה - מצלצלים.

terigo

New member
"כסף עם רעש"

כל כך מטאפורי שרק נפש תמימה של ילד יכול להמציא פשוט נהדר ואני רוצה לאתגר את יודעי הלאדינו מישהו יכול לתרגם "לדיצ'ה" ???!!!

tsiporganeden

New member
../images/Emo6.gif סניוריקה קריאטורה ביבו, אי

אאינדה אס טאן ביבו? מה איז'ה לה גראנדה און דיאה קומיו דונדורמה אי סה אמבאטאקו בואנה, טודו לה אסקוריו אן לה קארה אי אן לוס ויסטידוס, פאסו אל ויזינו קה ארה אסטאמפאדור אי לה קיטו אונה פוטו, אסטה פוטו לה מאנדו אה לה פאבריקה דה דונדורמה אי לה פאבריקה לה מאנדו אונוס קואנטוס פאקטוס דה דונדורמה, סיגורו קה מה טרושו אי אמי.

פשריקה קצת יותר מאוחר חשבנו שהוא

טיפש,והסיפור: בבניין שבו אני מת גאררת היתה גרה גברת שתמיד קראנו לה בשם המשפחה לדוגמה גברצ איקס, יום אחד היא נפטרה זה קרה ממש כאשר ני היתחיל את כיצה א' ואת צעדיו הראשונים בקריאה . כאשר הודברו מודעות האבל הופיע שמה הפרטי של השכנה שהיה חיה. ובני קרא גב' "איקס חיה" והוא בא בשמחה הביתה "אמא גב' איקס לא מתה כתוב מודעה שגב' איקס חיה הוא לא ידע ששמה הפרטי הוא חינ ובהתלהבטת הראשטנית שלו מהקריאנה הוא הגיע למסקנה שהשכנה חזרה לחיים.

Sarika

New member
חה חה חה...קי ארמוזורה,סניוריקה

לי דב'אס די סקריב'יר טודוס לוס "חוכמותס" אן און טפ'תר(מחברת) אי דארלי פור רגאלו. מוזוטרוס טיינמוס פרה קאדה איז'ו צ'אנטה קון סו נומברי, איי מטמוס סוב'ינירס(מזכרות) קי ארקוז'מוס, פור אקסמפלו - לה מאניאייקה קון אל נומברי קי לי מיטיירון אל ספיטאל קוואנדו נאסיו (הצמיד עם שמו ששמו על ידו בבית היולדות כשנולד), אל פרימיר טפ'תר (מחברת ראשונה מכיתה א'), אפילו את הפתק הראשון ששלחה לי מורתו כאשר הפריע בשיעור ועוד..... קוואנדו מואסטרו איז'ו אל גראנדי סי קאזו לי דימוס סו צ'אנטה פור רגאלו. אגורה סטו אספראנדו קי סי קאזי אל סגונדו, אמה נו סי קירי מאניארר

רותי ב.

New member
אידיאה גראנדה ... אזר לו קה

אסקריב'יטס, אה ריקוז'ר טודוס אסטוס סיגנאלס דה ב'ידה .. יו לו אמפיסי אזר אסטו קון קאדה אונו, ריקוז'י, מה נו מי פודי אספארטאר דה אסטוס "אלבומי זכרונות" (לא יכולתי להפרד מהם), אי דאינדה סטאן אין מי קאזה, דה ב'ס אין קואנטו ליס אמוסטרו ..

למעלה