דבש

דבש

ידוע שדברים אורגניים מתפרקים (גופות, פירות, ירקות, צמחים, בשר, בקיצור הכל) אפילו דברים לא ממש אורגניים כגון פלסטיק וכו.. אבל (וכאן השאלה) דבש לא. דבש פשוט לא מתקלקל, המרקם שלו אולי משתנה (יותר גבישי) אבל הוא לא מתקלקל אפילו בקברים עתיקים במצריים נמצא דבש.. והשאלה שלי היא למה בעצם? הרי דבש הוא דבר אורגני זה מסקרן אותי (בתור חובב דבש מושבע:)) שאלתי אפילו מישהו שמשפחתו בתחום הכוורות-דבורים-דבש והוא לא ידע מה לענות לי.

New member
לא בדיוק

הנחתך הראשונית היא שכל חומר חומר מתפרק מעצמו וזה ממש לא נכון. אומנם כמעט לכל תרכובת (בין אם אורגנית או לא) יש נטייה להתפרקות כימית אבל ברוב המקרים (וכן גם עם תרכובות אורגניות) בטמפ' שמצויות בד"כ על כדור הארץ זמן מחצית החיים של רוב התרכובות היציבות הוא אינסופי. אם כן, מה הסיבה לתופעה שהזכרת של ריקבון של דברים שהיו פעם חיים? ההסבר לכך נעוץ ביצוריים מיקרוסקופיים בשם חיידקים, החיידיקים ניזונים מחומרים אורגניים (ואגב, גם פלסטיק הוא תרכובת אורגנית) לצורך ייצור אנרגייה. בתהליך זה, פרט לפרוק המצא שעליהם הם גדלים, הם גם יוצרים חומצה שגם מחישה את תהליך הפרוק. ועכשיו לשאלתך, מדוע דבש לא עובר את התהליך הזה. התושבה היא פשוטה - סוכר. כמות הסוכר הגדולה בדבש מונעת את קיום החיידקים בו. אומנם סוכר הוא חומר המזון המועדף ע"י חיידיקים אך בריכוז גבוה מידי לסוכר יש אפקט אוסטמוטי שגורם ליציאת מים מגופי החיידקים ובכך הורג אותם. בגלל חוסר היכולת של חיידקים לגדול על מצא הדבש הוא מוגן יחסית מפני פרוק ולכן ישמר הרבה יותר. ועדיין למרות שניתן יהיה לזהות כי החומר שנמצא בקברי פרעונים הוא אכן דבש, לא הייתי ממליץ לנסות לטעום אותו כי אחרי שנים רבות ייתכן והחומר עבר שינויים רבים ולכן הוא למעשה מקולקל (אם כי דיי שלם במבנהו). אבירם

New member
מכמה סיבות

הדבש איננו חומר מחטא בגלל שכמחטא לא יהיה אפקטבי. הדבש הוא חומר שלעצמו משתמר בצורה יעילה אבל תשים אותו על חומר אחר ועשית ההפך מלעצור את גידול החיידקים כי מיהלת את כל ריכוז הסוכר שבדבש בנפח גדול יותר ולכן עכשיו ריכוז הסוכר למעשה ירד והוא עכשיו בריכוז אופטימלי לגידול חיידקים. סיבה נוספת היא שחומר חיטוי נועד להרוג חיידקים ואילו הדבש רק מונע את גידול החיידקים (וכמובן הורג אותם אבל לא בצורה מיידית כמו לדוגמא אלכוהול) ולא הורג אותם. סיבה נוספת היא שחומר חיטוי אמור לחטא מקום מסויים ואז להישטף או להתאדות ואילו דבש הוא דביק למדי. אני מניח שלא תרצה שידי המתח שלך יהיו דביקות ומתוקות. והסיבה האחרונה היא שיש הרבה חומרים אחרים שעובדים יותר טוב (אלכוהול, פולידין וכו') כך שאין ממש צורך להשתמש בדבש. לעומת זאת בתעשיית השימור משתמשים לפעמים בריכוזים גבוהים של סוכר או מלח לצורך שימור של מוצרים מסויימים מהתקלקלות. אבירם

למעלה