דברי פתיחה

דברי פתיחה

ברוכים הבאים לפורום הרשמי של התוכנית "מטופלים". ביום ראשון ה- 29.7.07 יחל שידור הפרקים של התוכנית באתר Flix . שירן, ריקי, סיגל וליאור, מביאים את סיפורם האישי באומץ ראוי להערכה, משתפים אותנו במסע חייהם ובתהליך הטיפולי אותו הם עוברים. דרך כל הרגעים- של עצב, כעס, תפניות דרמטיות, התקדמות ונסיגה,דבר אחד בולט אצל כולם: הרצון העמוק והאמיתי לחולל שינוי בחייהם, והנכונות להבין "למה זה קורה לי". בתוך חדר הטיפולים היתה אוירה של מחוייבות גדולה שלי ושל המטופלים, להגיע לתובנות ולחתור לשינוי בלי "הנחות" וללא סייג. ידענו שהזמן שלנו מוגבל, ורצינו לנצל אותו עד תום. המצלמות מעבירות את הקול האנושי המיוחד לכל אחד מהמטופלים, כחלק מהחוויה האנושית האוניברסאלית. אותו המכנה המשותף שכולנו יכולים להזדהות איתו - פחד, תקווה, כאב, בדידות אהבה... בשבילי, כמטפלת, היתה זו חוויה מאוד מרגשת, ולא פשוטה. האתגר להצליח ליצור אינטימיות ואותנטיות במפגש עם המטופל, למרות המצלמות, היה מאוד חשוב לי ולהערכתי - בהחלט הושג. אין ספק שהצפייה תעורר בכם רגשות רבים, ורצון להביע את דעתכם. אולי תרצו לומר משהו לאחד המטופלים. אולי יהיה לכם מה לומר לי. זו הסיבה שהפורום הוקם תהליך הפקת הסידרה היה חוויה מיוחדת ועמוקה עבור כל מי שהיה מעורב בה. מקווה שכך יהיה גם עבורכם. שרון באך פסיכולוגית ומטפלת משפחתית

כתבות על התוכנית

תוכלו למצוא בקישורים. כל כתבה או ראיון מצולם שמתפרסמים יופיעו בקישורים. מוזמנים לכתוב אם ראיתם פרסום כלשהו כדי שנכניס גם אותו

avia999

New member
לא צפיתי בפרקים המלאים, אבל בכל זאת

צפיתי רק ב7 דק' מכל פרק ומאוד הסתקרנתי- נהנתי מאוד מהחלקים שעסקו בשלושת המטופלות(לא זוכרת את שמן) אבל בחלק של ליאור מאוד הציק לי זה שהוא בתכנית בטיפול מתוקשר. הילד הזה עבר כ"כ הרבה שתוכנית כזאת לדעתי יכולה רק לחזק חלק מהבעיות שהוא חווה . חלק מההחצנה שלו את עצמו-בתקשורת מזיקה לבניה שלו לדעתי. מובן שהתקשורת בחרה בו כאייטם שמסקרן אנשים ופחות כמעשה שליחות עבורו. אילו זו הייתה שליחות שהתקשורת עושה עבורו אז זה לא היה משודר, אלא נעשה 1 על 1(הרי חלק מהבעיה שלו זה הסיקור וחוסר הפרטיות שהוא משתמש בהם כבר בציניות). זה חבל לדעתי.. שנית, אני לא חושבת שמגבלת הזמן של שידור התוכנית עושה טוב לטיפול וביחוד במקרה של ליאור. הוא אולי מרוצה שהוא משודר, ולא בדיוק בוחר במה שטוב לו. אני לא יודעת מי מהצופים בכלל רואה אותו כבן של אסי דיין, אבל אני רואה אותו כילד אבוד, שההורים שלו(שבאמת לא משנה מי הם) לא טיפלו בו, כאדם עם בעיות פסיכיאטריות שבעיקר פוחד-וממש עצוב לי לראות אותו משודר. מצפה לפרקים הבאים! :) אביה

התייחסות לביקורת

שלום אביה ראשית רוצה להודות לך על התייחסות מעמיקה ועניינית לתוכנית. שנית, ברצוני להתייחס לדברים שאמרת; יש בעולם הרפואה, במיוחד ההומאופטית ואף מימי הרמב"ם רעיון שאומר- הדומה בדומה ירפא... הכוונה היא שעדי לרפא בעיה יש להשתמש במשהו ממנה, אך במינון אחר ובצורה שונה. לדעתי במקרה של ליאור, שחי חשיפה ממילא כל הזמן, זה העולם שלו, להשתמש במדיה לה הוא רגיל, אך באופן טיפולי זה עשוי להיות מרפא. כשתראי את יתר הפרקים, אולי תחשבי כך גם את. היו בהחלט קטעים שהוא לא חשף ועודדנו את זה כי זה המרפא שלו-להיות מול המצלמה, אבל לבחור לא לחשוף משהו. אשמח לשמוע את דעתך בהמשך השידורים. בנוגע למשך זמן הטיפול, מה שהיה בפועל זה פגישות טיפוליות ארוכות אפילו יותר מהרגיל, אלא שחילקו כל פגישה למספר פרקים. כך שטיפולית לא היה מצב של פגישות קצרות. תודה על הפידבק מקווה לשמוע עוד מדעותייך בהמשך עליית הפרקים שרון באך

ש1212

New member
אממ..כמה מילים ...

ראיתי את הסרטונים .. ואני רוצה לציין שזה באמת ראוי להערכה ענקית למטופלים על עצם החשפותם מול המצלמות , ולמטפלת .. הרי הטיפול הוא ככ אישי ..ויש כאן המון אומץ ..לעשות דבר כזה .. אני מטופלת כבר שנה בטיפול פסיכולוגי בעקבות אונס אכזרי שעברתי והדחקתי ..עשר שנים ... התחלתי בטיפול בעקבות התמוטטות נפשית במלואו מובן המילה לאחר שפגשתי באופן אקראי את הבחור שאנס אותי ברחוב ומשם הדרך להתמוטטות הייתה מהירה .. .אני לא מסוגלת לדמיין את עצמי ...בטיפול מול מצלמות .. הטיפול שלי ככ רגיש ..מוציא המון כאב , בכי , ...תופעות של קור ורעידות בגוף ... הקשר הטיפולי הזה ..שנבנה שם בחדר האינטימי ..בין מטופל למטפל לוקח ככ הרבה זמן , המון אמון ... ובנייה משותפת של תהליך שיקומי ... לכן זה נראה לי מאוד חודרני להחשף מול מצלמות .. לא כל אחד היה מוכן לעשות את זה .. למרות.. שאם אחרים היו רואים את זה .. אולי אז אפשר היה להבין את גודל האסון של המטופל שמגיע בשעת משבר ואת וגדולותו של המטפל בשיקום מחדש ע"י הטיפול הפסיכולוגי ..!!!!!! אמנם ב7 דקות אפשר לראות מעט מאוד ..ובארבע פרקים בכלל .. אבל מי שנמצא בתוך תהליך כזה , יכול להזדהות עם המון רגשות .. שעולים ולהסתכל קצת בניתוק מהצד ולגלות אולי אפילו את עצמו בטיפול ...איך הוא נראה , איך המטפל מגיב ..וכו' .. לדעתי , זו חוויה מאתגרת לצפייה .. כאחת שעוברת טיפול קשה וכואב ..!!! מבחינתי להביט מהצד על טיפולים ולראות בעיות של אחרים (לפעמיים אפשר לגמד את הבעיות כשרואים שאחרים נמצאים במרה שחורה יותר )... למרות שעד עכשיו המקרים היו יחסית קלים ..לא שאני מזלזלת, אבל ..מה שאני חווה בטיפול קשה אפילו לתיאור , לצפייה .. ו..אני מניחה שגם עבור המטופלים ..החוויה הזו של שיקוף מול כולם ...מעבירה תחושות ורגשות עם עצמם .. שאחרים לא יוכלו לראות .. חוצמזה אני מאחלת להם המון הצלחה ...בתהליך .. וגם לך שרון - כל הכבוד על החשיפה הזו מול המצלמות ..הרי זו ביקורת לעייני כולם .. זה אכן חוויה עמוקה שרק מי שנמצא בתהליך כזה יוכל להבין את המשמעות האמיתית .. של מה שקורה שם בפנים ..בחדר הזה ..וכרגע גם מול מצלמות ... בעייני זה עדיין מוזר .. המקום הטיפולי הזה ..זה המקום היחידי שנותן לי ביטחון ..ולעיניי המצלמות זה הזויי להוציא את הכאב .. אבל כנראה נבחרו אנשים מסוימים שתהליך השיקום שלהם לא מוציא דברים כואבים יותר מידיי ..(אני חושבת) ...נוכל לראות בהמשך .. בהצלחה , מחכה לסרטונים הבאים .. ש'

ש' יקרה

לפני הכל, מאוד מצטערת מעומק הלב על החוויה המזעזעת שנגזר עלייך לחוות. מבינה היטב איך לוקח 10 שנים להתמודד עם זה, ותאמיני לי זה מצב טוב כי זה יכול לקחת הרבה יותר. מפחיד להתמוטט, אבל לפחות נותן הזדמנות לעשות עבודה עם החומרים האלה שתקועים בתוכך ומפריעים את חייך גם אם באופן עקיף או לא מודע. אל תוותרי! לכי עם התהליך הזה כמה שצריך כדי לזכות בחיים טהורים ורגועים יותר! ואת יודעת מה? זה אומץ אמיתי... מובן שמקרה כשלך לא היה מתאים לחשיפה שכזו, בטח לא בשלב ראשוני. אבל יש מקרים שדוקא המוכנות להתמודד קבל עם ועדה נותנת כוחות. והנה, הקול שלך הוא אחד הכוחות המעודדים עבור מטופלים אלה, היכולים לשאוב עידוד על ההערכה כלפיהם. המון תודה על הפירגון, ריגשת אותי. ואכן, גם עבורי נדרש אומץ ויש חששות להעמיד את העבודה שלי, שגם היא לרוב אינטימית, לביקורת חופשית. תודה לך ואם יעלו בך עוד מחשבות-את מוזמנת לכתוב שרון באך

ש1212

New member
שרון יקרה ..תודה רבה לך על מה שכתבת..

המון הצלחה ... אכן, אני מסכימה לחלוטין כאחת שעוברת את התהליך הזה שנקרא טיפול פסיכולוגי .. במשך קצת יותר משנה (פעמיים בשבוע ...ולפעמיים יותר).. שנדרשים המון כוחות נפש מצד המטופל והמטפל ..בכדי להגיע לרמת טיפול שתשיג את תוצאותייה בשיקום הנפש מחדש .. יש צורך בכימיה , הבנה , אמפתיה , ובבניית קשר שמבוסס על אמון ..!!!! שזה לעצמו תהליך קשה מאוד ... אבל, עצם ההחשפות הזו , אפילו שהיא מועטה מול המצלמות ... מאפשרת לנו הצופים ..להתבונן מהצד על המטופל / מטפל ולהבין את כמות ההכלה וההבנה הנדרשת ... בכדי להגיע למקום טוב יותר אלייו שואף המטופל...והמטפל..ביחד .. תהליך מדהים ...שחובה על כל אחד לדעתי , לראות ולהבין את המשמעות של המושג הזה שנקרא "טיפול פסיכולוגי" .. כאחת שלא האמינה במושג ...פסיכולוג ...לאחר פגיעה באמון טוטאלית ... ועוברת תהליך מאוד לא פשוט ..במילה יחסית מעודנת ...בבניה מחדש של חיי לאחר הרס עצמי ..במודע .. אני מחכה לראות את הסרטונים הבאים .. לילטוב , ש'

פושקיה

New member
../images/Emo45.gif כתבת יפה ש' ../images/Emo70.gif ואני מזדהה איתך

כמטופלת על רקע דומה...

אומץ ראוי להערכה?

האם חשיפה כזו היא טבעית? האם חשיפת המחשבות הכי אינטימיות של המטופלים שלך בפני עשרות אלפי גולשים, היא אומץ ראוי להערכה? האם זהו טיפול ראוי? האם טיפול כזה עומד במסגרת כללי האתיקה המקצועית? לדעתי יש פה ביזוי מסויים של הצורך של אותם ארבעה חבר'ה בטיפול. הם לא נמצאים שם בשביל הטיפול אלא בשביל הרייטינג, כי אי אפשר להגיע לפתיחות מלאה, כנה ואמיתית בידיעה שההורים שלהם, החברים, המשפחה, הבוס וכו' צופים בהם. אי אפשר לחשוף את כל הסודות והמחשבות האינטימיות שאמורים להשאר סגורים בקליניקה של המטפל, במסגרת החסיון בו חייב המטפל. אי אפשר להוציא את כל הדברים האלו בכנות החוצה. כלומר - אי אפשר להשלים ככה טיפול. ואם בכל זאת, הדברים שאמורים לצאת במסגרת טיפול אמיתי יוצאים ככה מול המצלמות - אמנם אני בור גדול בפסיכולוגיה, אבל נראה לי שזה מצביע על איזושהי בעיה. החשיפה הזו היא לא טבעית, ולא ראויה. שוב, אני בספק גדול מאוד, שטיפול במסגרת חשיפה כזו הוא טיפול שתורם למטופל. לכן, זהו לא אומץ ראוי להערכה. נדמה את זה (בהקצנה כמובן) למשחק של פורטל מתחרה, ששואל לאיזו דרגת שפל תסכים לרדת כדי לזכות ב500 ש"ח. למשתתף במשחק אומרים שזהו אומץ ראוי להערכה, כשאנחנו בבית יושבים, צוחקים, ומבינים שהוא לא אמיץ, אלא טיפש. אני מצר על אותם ארבעה אנשים שהגיעו כדי לקבל טיפול, ובמקום זה שירתו את מדדי הרייטינג של תפוז (אני בטוח שהדברים הוסברו להם בצורה מאוד ברורה ומלאה, רק לא בטוח שהם הבינו את משמעות הדברים, בעיקר אם אין להם נסיון קודם בקבלת טיפול פסיכולוגי). אגב, אותה דיעה יש לי על התכנית האמריקאית של דוקטור פיל. זוהי דעתי הכנה. אין לי כוונה חלילה לזלזל במטופלים או במטפלת. רק בהחלטה הזו, לבצע את הטיפול מול מצלמה שתשדר אותו לכל ישראלי שגולש באינטרנט.

avia999

New member
לדעתי זה לא עניין של אתיקה

אלא שאלה של יעילות הטיפול-והזמן ילמד...

ארבל9

New member
שאלה של יעילות הטיפול היא שאלה אתית

ויותר מכך, מהצד השני- שאלת הסיכון בטיפול כזה.

הגיגים על אומץ

שלום לך מתבונן מרחוק ראשית תודה על הביקורת הרצינית. בהחלט יש כאן סוגיה שנתתי רבות את הדעת עליה. אני מניחה שיש טיעונים לכאן ולכאן ואין תשובה חד משמעית אחת. תראה, למשל מה שכתבת על העובדה שבני משפחה צופים... לעיתים זו בדיוק המטרה של מטופל, ומהבחינה הזו הוא השתמש בבמה שניתנה לו בדרך רצויה מבחינתו.. למשל במקרה של שירן, יש בני משפחה שלא יודעים כבר שנים על אורח החיים שהיא מנהלת. להערכתי, גם אם הנושא לא עלה באופן ישיר, חלק מהרצון להשתתף היה למצוא דרך שתקל עליה "לצאת מהארון", לספר למי שעוד לא יודע. וזו הדרך שהיא בחרה ואני מכבדת את זה. לא תמיד מה שנראה למתבונן מרחוק לא סביר, מרגיש כך למתבונן מקרוב.. וכמובן היו לא מעט מועמדים שהיו ספקות לגבי השפעת תהליך כזה עבורם ולכן הם לא פה כרגע. בעניין אומץ... אומץ הוא מן דבר כזה שכאשר אתה עושה משהו בלתי רגיל והוא מצליח-אומרים שאתה אמיץ. אם נכשלת-יגידו שהיית טיפש, על אותו מעשה בדיוק.. גם גיבור בקרב יחשב לטיפש בעיני אמא שלו שרק רוצה אותו חי.. יחד עם זאת, כמו שכבר כתבתי, אין פה תשובה חד משמעית, וכמובן יש חשיבות גם לטיעונים שהעלת מקווה שתצפה גם בפרקים הבאים ומסוקרנת לדעת אם תחשוב אותו דבר גם הלאה בברכה שרון באך

תוהה7

New member
גועל נפש

את קוראת את מה שאת כותבת? פסיכולוגית שדנה במטופלת שלה עם אלמוני ברשת "להערכתי, גם אם הנושא לא עלה באופן ישיר, חלק מהרצון להשתתף היה למצוא דרך שתקל עליה "לצאת מהארון", לספר למי שעוד לא יודע. וזו הדרך שהיא בחרה ואני מכבדת את זה" פסיכולוגית שמבזה את המעשה הטיפולי, את המסע האישי האינטימי. שלא מתביישת לשבת מול כל העולם ולשחק בפסיכולוגית ובחיים של אנשים. אין מחוייבות מצדך לחיסיון המטופל? גם אם לא חוקית- כי המטופל כביכול בחר בזאת, לפחות מחוייבות לרוח הדברים שהביאה את הפסיכולוגים להחליט על חשיבות החיסיון, לאתיקה. (ולמעשה, אז מה אם המטופל "בחר בכך". המחוייבות לאתיקה ולסודיות מוטלת על המטפל, לא על המטופל, שלפעמים כחלק מתבניות האישיות, וכחלק מצרכיו, הוא נזקק לאיכויות שפוגעות בו. תפקיד הפסיכולוג הוא לנסות ליישב את הצרכים הללו, לעזור, ולא ללבות, להחריף ונצל). מילים יפות לא יעזרו לך כאן. זו דעתי.

סלינוש

New member
מברוק על הסדרה החדשה...

מאוד מעניין לצפות. היות ואני מכירה רק את עצמי בתוך טיפולים פסיכולוגיים, זה מסקרן לראות איך אחרים מתנהגים בתוך חדר הטיפולים.... מעניין גם לראות את שרון ולחשוב לעצמי- "היי, ככה גם הפסיכולוגית שלי מגיבה", או "וואלה, זה משהו שהפסיכולוגית שלי לא הייתה אומרת", וזאת למרות שהכרתי מספר לא קטן של מטפלים בחיי, כך שיצא לי להכיר גישות שונות אצל מטפלים שונים. הכי התעניינתי בפרק של ליאור, לא כי הוא הבן של..., אלא כי הרגשתי הזדהות, כדיכאונית כרונית ומאושפזת בעברי. אין ספק שהם ראויים להערצה על האומץ להחשף ככה, אני לא הייתי מסוגלת. אפילו בדלתיים סגורות אני כמעט ולא מסוגלת להרשות לעצמי להחשף ולהיות אותנטית. זה קשה נורא. אני בהחלט אעקוב אחר הסדרה....

לא לאבד תקווה

תודה יקירה על הברכות אין ספק שיש כאן הזדמנות במיוחד למי שעבר טיפול לראות את הדברים מהצד כאשר הוא לא בסיטואציה טיפולית כרגע. אל תאבדי תקווה. גם לכרוני מותר להרפא.. ויפה שעה אחת קודם. תלקטי את הרגעים הטובים, ואין ספק שאם תחפשי תמצאי שגם לך יש כאלה, והם יפים, וחד-פעמיים ואת יפה וחד פעמית שולחת לך חיזוק גדול שרון באך

ליאת2000

New member
הי שרון

א. אחלה סדרה - כן ירבו! ב. התחלתי טיפול לפני כשבועיים ואני מתלבטת אם להמשיך או לא מכמה סיבות. בין היתר זה קשור בזה שלא יצאתי משתי הפגשיות שהיו בנתיים בטעם של עוד ובהרגשה טובה, וגם נראה לי שהמטפלת שלי לא ממש בראש הפריקי שלי אלא יותר מרובעת. איך ולפי מה מחליטים? מה את אומרת?

הי ליאת

אני מאמינה בתחושות בטן!!! פעם, בהתמחות שלי בטיפול משפחתי, שמעתי את אחד המורים שלי אומר משהו שבאותו זמן נשנע מוזר אבל ככל שעברו השנים אני פשוט מסכימה איתו. הוא אמר כך: טיפול, כמו כל דבר אחר זה משהו שאתה קונה בכסף, וכלקוח, אתה אמור לבחור את מה שמתאים לך. זה בסדר גמור, הוא אמר, לבדוק, לעשות סקר שוק, ולקנות ב"חנות" שנראית לך. מובן שיהיו פסיכולוגים שיגידו שזו ההתנגדות של המטופל לטיפול... לעיתים הם יהיו צודקים, ויחד עם זאת, כאשר יש כימיה טובה, שני הצדדים יתגברו על ההתנגדויות, ויהיה טיפול! לכן, כמו בכל מפגש אנושי, יש משמעות לחיבור הבסיסי, לכימיה, והכי חשוב זה שתרגישי נוח, רצויה, ובוטחת, אחרת ממילא תתקשי לתת מספיק אמון בשביל להעמיק בתהליך רגשי שדורש פירוק הגנות ואמון רב. שיהיה לך המון בהצלחה ותודה רבה על הפירגון לתוכנית! שרון באך

למעלה